IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо мъжете се държат като бебета, когато се разболеят?

11 април 2018 12 50

Науката излезе с достоверен отговор

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Често се шегуваме с мъжете, че се държат като бебета дори при елементарна настинка. Обвиняваме ги, че преиграват и превръщат кашлицата и подсмърчането в края на света. Дали страховете им са обосновани, отговор дава науката. Изследване, публикувано в The BMJ, разкри, че „мъжката настинка“ наистина е по-различна от женската.

Канадски учени изследвали как господата преживяват грипове, леки вируси, настинки или други дихателни неразположения в сравнение с жените и се оказва, че физически те им се отразяват по-силно и болезнено.

На практика имунната система на мъжете е по-слаба от тази на жените и затова при тях вероятността от усложнения е по-голяма. Това се дължи и на хормоналните различия между половете. Тестостеронът потиска имунната система, докато женският хормон естрадиол я защитава и подсилва“, сподели Кайл Сю, който е оглавил изследването.

В подкрепа на думите му идват и данни след ваксинации срещу грип при мъже и жени. Представителките на нежния пол реагират по-добре на ваксини от мъжете. Друго изследване, направено в Хонг Конг, разкрива, че мъжете по-често влизат в болница при вируси и настинки от дамите. А Сю твърди, че от двата пола за господата е по-вероятно да починат при вирусни инфекции и грип от жените в тяхното здравословно влияние и възраст.

Така че, дами, бъдете по-снизходителни към своите половинки. Те наистина се борят усилено за здравето си под юргана с чай в ръка.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари