IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перфектното ръкостискане

5 ноември 2012 07 40

Как да впечатлявате още в началото на срещата

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Обикновено повечето срещи с непознати хора или бизнес партньори започват с ръкостискане. Този, макар и кратък момент, е от изключително значение. Здрависването е също толкова важно, както добрия външен вид например.

Според ново проучване човек може да спечели някого, стига да изпълни правилно жеста за поздрав. Ако ръкостискането показва сила, спокойствие и увереност, това води до по-положително взаимодействие с отсрещния човек.

Изследователи от Университета в Илинойс анализирали поведението и мозъчната дейност на 18 души, докато те наблюдавали видеоклипове. Една част от видеоклиповете започвали с ръкостискане, а в другата част липсвал въпросният жест. Хората трябвало да дават оценки по няколко показателя като компетентност, благонадежност и интерес за съвместна работа.

Резултатите показват, че цели 94% от хората оценили здрависването положително. Това се обяснява с факта, че когато ръкостискането предхожда взаимодействието, две части на мозъка (центърът за награда и мрежата за социално познание) започват да работят заедно и това довежда до положителна мисъл.

Ако мислите, че трябва да усъвършенствате своето ръкостискане, мъжкото списание Men's Health ви предлага три лесни начина, чрез които може да го направите.

1. Подайте ръка първи

Винаги подавайте ръка по-рано, защото това ясно показва, че вие сте подготвени и уверени. Когато сте на по-далечно разстояние, пристъпете няколко крачки напред, за да сте сигурни, че ще обхванете цялата длан на човека срещу вас и ще избегнете неловкото докосване с пръсти. По този начин ще покажете, че сте открит и честен човек.

2. Приложете натиск

Всяко ръкостискане безгласно показва кой е в ролята на лидер и кой в ролята на последовател. Това, разбира се, зависи от спецификата на ситуацията. Когато отивате на гости например, домакинът е този, който първи подава ръка. Когато става въпрос за работа обаче, ако искате да направите деликатен, но авторитетен жест, вие трябва да подадете ръка. Ако попаднете в неприятна ситуация, в която вашият партньор стиска прекалено силно ръката ви, има трик, който ще ви помогне. Просто преместете тежестта си върху десния крак, защото по-този начин ръката отива малко по-напред и „хватката“ ще отслабне.

3. Гледайте в очите (за кратко)

По време на ръкостискането погледнете събеседника си в очите за около три секунди. Обикновено реакцията отсреща е примигване или извръщане на погледа. Това несъзнателно ще ви постави в позицията на лидер. Не забравяйте обаче, че погледът трябва да бъде кратък, за да не се сметне за взиране.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари