IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъже, не носете обувки без чорапи!

11 юни 2013 12 40

Това може да ви докара гъбички и със сигурност краката ви ще миришат ужасно

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Напоследък в мъжката мода се прокрадва тенденцията да се носят мокасини и спортно-елегантни обувки без чорапи. Едни от виновниците за това са Райън Гослинг и Джъд Лоу, които предпочитат да оставят чорапите у дома. Техните последователи се множат, но това модно увлечение е вредно и в никакъв случай ароматно.

През последните месеци във Великобритания се отчита рязко увеличение на продуктите за лечение на гъбички на краката и премахване на лоши миризми.

Липсата на чорапи позволява на потта от стъпалата да прониква директно в кожата на обувката и да създава благоприятна среда за развитието на бактерии. Това, в съчетание с влагата, води до лоша миризма, сърбежи и гъбични инфекции.

Джъд носи дори и маратонките си без чорапи. Снимка: Splash news

Онлайн аптеките Chemist Direct разкриват, че продажбите им на дезодоранти и парфюмирани стелки са се покачили. А фармацевтът Омар Ел-Гоари споделя, че постоянно получава запитване от клиенти как да избегнат вмирисването на краката, ако носят обувки без чорапи.

Стъпалата съдържат голямо количество потни жлези и затова секрецията там е по-висока, отколкото на други места по тялото. Експертите споделят, че има доста начини да се избегне неприятното потене.

„Носенето на правилни чорапи може да абсорбира излишната пот и да запази стъпалата сухи. Чорапите трябва да са памучни и да се сменят редовно, за да не се създава среда за виреенето на бактерии.

Ароматните стелки и дезодорантите са опция, за да се премахне неприятния аромат. А ако имате сърбежи, е хубаво да промивате стъпалата си с антибактериални продукти два пъти дневно", добавя Омар.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари