IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо жените харесват високи мъже?

25 юни 2013 10 40

Безспорно сантиметрите и във височината са повод за успех сред жените

Разликата в ръста на Владимир и Хейдън е около 50 см, но това не ги притеснява. Снимка: Reuters

Разликата в ръста на Владимир и Хейдън е около 50 см, но това не ги притеснява. Снимка: Reuters

Когато попитате една дама какъв мъж иска до себе си, твърде вероятно е едно от изискванията ѝ да бъде „висок“. Всъщност няма нищо странно в това, защото високите мъже наистина са привлекателни и харесвани от жените. Оказва се също така, че високите представители на силния пол имат по-голямо самочувствие и по-голям ръководен потенциал. Интересно е, че високите мъже са по-щастливи и ревнуват по-малко от други мъже.

Когато става дума за романтични партньори, често жените и мъжете образуват двойки със сходна височина. Обикновено дамите са една идея по-ниски от мъжете, било то и с няколко сантиметра. В интригуващо проучване холандски психолози решават да изследват защо високите мъже са по-харесвани и какво им дава такава увереност.

Еволюционно погледнато високият мъж е предпочитан повече от дамите, защото неговата фигура вдъхва по-голям респект. Връщайки времето векове назад, високите ни предшественици от мъжки пол са осигурявали по-голяма физическа сигурност. Подсъзнателно хората свързват височината с бързина, сила и ум. Високите мъже изглеждат силни в очите на дамите, защото височината се асоциира с по-голямо тегло.


От друга страна, връщайки се обратно в 21-ви век, обществените нагласи също влияят върху привлекателността на високите мъже. Медиите „налагат“ на хората шаблони, показващи по какъв начин трябва да изглежда една жена и по какъв един мъж. Вземайки предвид медийното влияние, психологът доктор Стулп и неговите колеги, изследват мъжката височина и начина, по който хората се чувстват заради собствените си сантиметри.

В проучването участвали 650 студенти по психология, които трябвало да отговорят на редица въпроси. Част от тях били свързани с височината, пола, етническата принадлежност, сексуалната ориентация и любовния статус. Резултатите от изследването са малко обезкуражаващи за ниските мъже. Като цяло жените предпочитат високи мъже и не искат да имат връзка с по-нисък от тях партньор. Мъжете също искат да бъдат по-високи от своята половинка, но не на всяка цена, както дамите.

Оказва се, че хората са склонни да имат партньори със сходна височина. Въпреки това мъжете предпочитат дамите да бъдат с около 8 сантиметра по-ниски, докато за жените е важно техните половинки да бъдат по-високи с около 20 сантиметра. Друга констатация от изследването е, че високите жени също се чувстват по-комфортно, отколкото ниските. Това може би се дължи на медиите, които налагат образи на високи красиви актриси, певици или пък модели. Без да бъде изненада за никого, резултатите от проучването показват още, че ниските мъже също се чувстват недоволни заради своята височина, точно както миньончетата жени.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари