IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Из "Готварската книга на астронавта"

21 януари 2010 13 46

Рецепти, подходящи за приготвяне в звездни условия

След закуска - на разходка. Снимка: Dreamstime

След закуска - на разходка. Снимка: Dreamstime

Учени от НАСА написаха първата по рода си научнопопулярна книга за особеностите на космическата храна.

Авторите на "Готварската книга на астронавта" (The Astronaut's Cookbook) обясняват защо най-обикновените продукти често са забранени на орбита.

Сред тях на едно от първите места е хлябът.

Той не може да се яде, тъй като задължително се разпада на трохи. А те са опасни не само за приборите , но и за самите астронавти.

Тъй като трохите не падат на пода, а летят из кабината, обитателите на космическата станция могат да ги вдишват. Хлябът обикновено се заменя с царевични питки.

Прясното мляко е разрешено, но на Международната космическа станция го доставят само във вид на прах. Причината е в теглото, а също заради това, че бързо се разваля.

В космоса не е позволена и ароматната храна, например чесън и лук. Руските космонавти много ги обичат, но те често се превръщат в причина за скандали.

Една от основните задачи при приготвянето на храна за астронавтите е тя да е лека и да е с много дълъг срок за съхранение.

В края на книгата са дадени и рецепти за космически блюда. Ето и една от тях. Имайте предвид, че е удачно да се приготви само в космически условия.

Звездни маслени бисквитки

Необходими продукти:

90 гр обезсолено масло

60 гр, захар

45 мл малтодекстрин*

20 гр. Ванилия на прах

2 чаши брашно за кекс

*НАСА често използва малтодекстрина като заместител на захарта. Може да се намери в някои магазини за здравословни храни под името въглехидратна пудра.

Начин на приготвяне:

Оставете маслото да придобие стайна температура.

С миксер разбийте маслото, захарта и малтодекстрина.

Добавете останалите съставки и бъркайте до получаване на еднородна смес.

След това направете съвсем малки топченца – горе-долу големи колкото върха на пръста ви.

Поставете ги на фолио за печене и пъхнете в космическата фурна, която предварително сте затоплили на 325 градуса по Фаренхайт (почти всички космически кораби са оборудвани с печки с регулатори в градуси по Фаренхайт, затова няма да ви объркваме с градуси по Целзий).

Печете 15 минути, извадете и охладете.

КоментариКоментари

Muhomorka ( преди 14 години )
Sunnny ( преди 14 години )