Рецептата ни изпрати Атанас Коларов
Необходими продукти:
2 яйца
1 1/2ч.ч. захар
1/2 ч.ч. извара
100 гр. натурален шоколад
1п. краве масло(125гр.)
1/2ч.ч. прясно мляко
1 к.ч. какао
1 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер
1 ч.л. ванилия
50 гр. сушени вишни(нарязани на половинки)
50 гр. сушени вишни (цели)
За ганаша:
100 гр. натурален шоколад
100 мл. течна сметана
1бучка краве масло (колкото орех)
Начин на приготвяне:
На водна баня разтопете шоколада и кравето масло. Добавете прясното мляко и какаото и разбъркйте добре.
В купа разбийте с миксер изварата до гладка смес. Добавете към нея двете яйца и захарта. Разбийте добре.
Към тази смес, при непрекъснато бъркане, добавете шоколадовата смес на части. След това добавете и ванилията, брашното и бакпулвера.
Накрая прибавете и сушените вишни, разбъркайте добре и изсипете в тавичка, дъното на която е покрита с хартия за печене.
Печете в загрята фурна.
Браунисът е готов тогава, когато по дървената пръчица, с която го прободете останат трохички.
За ганаша:
Загрейте сметаната, но внимавайте да не заври. Прибавете начупения шоколад и кравето масло и бъркайте, докато сместта стане еднородна и леко се сгъсти.
Залейте студения браунис с охладения ганаш и поръсете със сушените вишни.
Нарежете на малки пастички
Забележка: Ако харесвате по-шоколадов браунис, може да направите двойна доза от ганаша. Тогава, докато е леко топъл, го залейте с половината ганаш.
Когато изстине (но преди да се втвърди) изсипете останалия ганаш и загладете. Отгоре поръсете със сушени вишни.
Може и първо да нарежете на пастички и тогава да залеете с ганаша.