IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тарта с шоколадов мус

19 юли 2010 11 43

Не торта, а тарта, но все така божествено вкусна

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Необходими продукти (за 12 парчета):

за тестото:

200 г. брашно
70 г. пудра захар
1 пакетче натурална ванилия
1 щипка сол
1 жълтък
125 г. масло
мазнина за намазване на формата
брашно за работния плот
сух боб или грах

за крема:

400 г. натурален шоколад – 70% какао
100 г. масло
3 яйца
3 жълтъка
140 г пудра захар

за гарниране:

500 г ягоди
100 г настърган шоколад

Начин на приготвяне:

Брашното се изсипва върху работния плот.

Разбърква се с пудрата захар, ванилията, солта, като в средата се прави кладенче, прибавят се жълтъкът и 2 с. л. Вода. След това се добавя студеното масло, нарязано на едри парчета.

Всички продукти се кълцат с нож отвън навътре , докато станат на трохи. С ръце се замесва гладко тесто. Завива се с прозрачно фолио и се оставя да престои в хладилника 1 час.

Фурната се загрява на 200 градуси по Целзий. Тестото се разточва върху набрашнения плот и се слага в намаслената форма, покрита с хартия за печене, като се оформя ръб, висок 3 см.

Тестото се покрива с хартия за печене и отгоре се изсипва бобът. Пече се 10 минути в средата на фурната. Изважда се, хартията и бобът се отстраняват и се пече още 8 мин., докато стане хрупкаво.

300 г от шоколада се нарязват на дребно, останалият се настъргва. Нарязаният шоколад се разтопява с маслото на водна баня. Остава се да изстине. Блатът се изважда от фурната и се оставя леко да изстине.

Яйцата, жълтъците и пудрата захар се разбиват на крем. Прибавя се шоколадовият крем. Настърганият шоколад се поръсва върху блата и отгоре се сипва кремът. Тартата се допича още 10 мин. На 200 градуса по Целзий, докато се стегне.

Изважда се, оставя се да изстине и след това престоява 2-3 часа в хладилника. Ягодите се режат на четвъртини и се поднасят с тартата, поръсена с шоколад.

Хранителна стойност на 1 парче: 494 ккал, 2066 кДж, 8 г протеини, 31 г мазнини, 47 г въглехидрати.

От книгата „Шоколад за модерни хора“ на издателство „Gourmet”.

КоментариКоментари

M.D. ( преди 11 години )
Soraia, Тартата е друг вид сладкиш, не торта. Има един "блат" и по плътно тесто.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
soraia ( преди 12 години )
До колкото разбирам рецептата е превод от испански за това е редно да се преведе торта,а не тарта.А иначе звучи вкусно и съблазително.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rafael4e ( преди 13 години )
Обойавам шоколадов мус! каква торта само.... :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Teddyta ( преди 13 години )