IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сладкишът, който не изсъхва...

13 юни 2011 09 42

Една "Маркиза" достойна за всеки вкус

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Името му е „Маркиза" и то не защото има вкус на кралска храна, а защото има и редица други достойнства.

Този сладкиш не изсъхва или по-точно, колкото и дни да преседи, не губи и грам от прекрасния си вкус... а след като го направите, едва ли просто ще стоите да го гледате.

Изключително бързо, лесно и вкусно!

Необходими продукти:

1 ч.чаша брашно

1 бакпулвер

3 яйца

1 чаена чаша захар

1 кафена чаша пудра захар

1 пакетче краве масло

1 пакетче крема сирене

1 ванилия

орехи (по желание)

Начин на приготвяне:

Брашното, трите жълтъка , бакпулверът, пудрата захар и маслото се разбиват. Получава се ронливо тесто, което после намачквате хубаво докато стане топче. Отделяте 1/3 от него и го слагате за 10 мин в камерата. През това време вземете трите белтъка, захарта, ванилията, крема сиренето и ги разбийте много добре с миксер, докато стане бяла еднородна смес.

Тестото, което е в тавата, се разстила с пръсти докато не покрие цялата тава и не стане тънък слой. Върху него се разстила бялата крем смес и след това на едро ренде се настъргва топчето, което е останало в хладилника, докато не покрие повърхността на плънката.

Ако искате да има и ядки, сега е моментът да ги разпръснете отгоре.

Печете на 180 градуса, докато сладкишът хване лек загар. След това извадете от фурната и поръсете отгоре малко пудра захар.

Бон апети!

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

eter_nity ( преди 12 години )
До dessidanova: Съотношението на захарта към брашното при приготвяне на кекс по принцип е 1:4, а ако искаш да е по-малко плътен може да сложиш 3 чаени чаши брашно, но хубаво пълни. Не съм опитвала този сладкиш, но предполагам, че съотношението е валидно и за него. Успех! :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
sellene ( преди 12 години )
dessidanova, след твоя коментар ме хвана любопитството и се опитах да намеря рецепта с по-точни пропорции. Успях да намеря само това http://***.receptite.com/рецепта/маркизаВ нея брашното и яйцата са повече, може би така ще стане по-добре, блата ще е по-голям. Мисля да пробвам някой път, изглежда вкусно на снимката.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
dessidanova ( преди 12 години )
Имам малко оплакване по повод изписването на тази рецепта. Признавам си,че нямам почти никакъв опит в готвенето,а още по-малко в печенето на сладкиши. Но с тази се захванах. Малко съм разочарована от начина по който са описани самите съставки. Поради пекарската ми неопитност веднага набрах 1 тел. и питах какво точно се има предвид под кафена и под чаена чаша и след малък спор от моя страна се примирих с една сравнително малка кафена чашка,а за чаената няма да коментирам. После се чудех колко точно грама трябва да е този пакет крема сирене и следователно и колко масло. Поглеждах рецептата през 5 сек. и стриктно изпълнявах така наречените пропорции. А захарта беше в шокиращо количество в сравнение всичко останало. Ама като не знам...не споря! Вместо ронливо тесто се получи изклиучително лепкаво. И поради явно неточните пропорции, кекса стана доста нисък, с малко пълнеж и УЖАСНО сладък!!! И макар че наистина е приятно сочен, съм доста разочарована от начина по който е поднесена самата рецепта!!! Но все пак бих била доволна, ако някой се смили над мен и ми даде по-точни грамажи!!! Благодаря предварително.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Dolce ( преди 12 години )
Няма нововъведения, просто това е поредната правописна грешка на Tialotо.bg . . .
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Miloslava ( преди 12 години )
кога стана баХпулвер? И на пакетчето пише баКпулвер? Не се заяждам, просветлете ме, ако има промени в речника, ч е много нови думи навлязоха?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар