IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коледен сладкиш със стафиди и череши

20 декември 2011 12 00

За да направим този вълшебен период от годината още по-сладък, ни трябва нещо съвсем малко като един коледен сладкиш

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Коледното настроение вече витае във въздуха, а празничната еуфория ни е обхванала толкова силно, че сякаш никога няма да ни пусне.

А за да направим този вълшебен период от годината още по-сладък, ни трябва нещо съвсем малко като един коледен сладкиш, например!

Е, подготвили сме ви една страхотна рецепта, която ще ви накара да си оближете пръстите. Вярно, изисква се малко повече прецизност за направата й и ще ви се наложи да лавирате с доста съставки, но резултатът определено си заслужава.

А и ако и вие като нас трудно преценявате пропорциите, можете да се възползвате от една електронна кухненска везна Делимано Бета и ще си решите проблема. А ето я и рецептата:

Необходими продукти:

150 гр. масло

150 гр. пудра захар

3 големи яйца

225 гр. пресято брашно

1 чаена лъжица бакпулвер

1-2 с. л. мляко (ако е необходимо, за да стане тестото по-меко тесто)

175 гр. „златни" стафиди

175 гр. „тъмни" стафиди

50 гр. захаросани череши (изплакнати, изсушени и срязани на половинки)

50 гр. смесени захаросани лимонови и портокалови корички (може и други сухи плодове)

2 супени лъжици смлени бадеми

настърганите кори на 1 портокал и 1 лимон

50 гр. обелени цели бадеми (или орехи)

Начин на приготвяне:

Сложете маслото и захарта в съд за бъркане и ги разбийте с помощта на дървена лъжица или миксер. Бъркайте докато стане лека и пухкава смес.

Разбийте отделно яйцата и ги добавяйте малко по малко в сместа от масло и захар. След това я „завийте" внимателно с помощта на голяма лъжица в брашното, което предварително трябва да бъде смесено с бакпулвера. Важно е сместа да бъде мека, затова, ако ви се стори твърде суха, добавете 1 с.л. мляко.

Получената консистенция внимателно „обвийте" в стафидите, черешите, захаросаните корички, смлените бадеми, лимоновите и портокаловите кори.

Намажете тавичка с диаметър 18-20 см с мазнина и сложете в нея оризова хартия. След това с помощта на лъжица пресипете сместа в нея и я загладете добре. Подредете целите бадеми най-отгоре като внимавайте да не ги натискате прекалено, за да не потънат.

Сладкишът се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна, а преди да го консумирате, оставете го да изстине! Имайте предвид, че вкусът му става още по-добър, ако престои поне няколко дена.

Автор - снимка

КоментариКоментари