IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коледен щолен за Великден? Защо не

28 март 2010 12 04

Няма Коледа, няма Великден - щом е празник ще сe хапва

Останалият след Великден козунак, можете да си го хапнете на пържени филийки. Много е вкусно! Снимка: CB

Останалият след Великден козунак, можете да си го хапнете на пържени филийки. Много е вкусно! Снимка: CB

Необходими продукти:

500 гр. брашно
250 мл. прясно мляко
¾ ч.ч. (150 гр.) захар
кубче мая
250 – 300 гр. масло
2 ванилии
1 ч.л. смлян кориандър
5-6 бр. карамфилчета
1 ч.л. индийско орехче
щипка сол
настъргана кора от 1 лимон

За плънката:
2 смокини от сладко
малко локум
150 гр. стафиди
80 гр. захаросани цитрусови кори
около 100 гр. ядки (бадеми или лешници)
5 с.л. ром
пудра захар

Начин на приготвяне:

Смокините и стафидите се накисват за около час в рома.

В леко затопленото прясно мляко разтворете маята, добавете лъжичка захар и оставете да престои на топло за около 15 минути.

Пресейте брашното, разбъркайте го с ванилиите, захарта, настърганата лимонова кора, солта, кориандъра, счуканите карамфилчета и настърганото индийско орехче.

Разтопете маслото и когато се е поохладило малко го добавете към брашнената смес. Добавете и втасалата мая. Започнете да месите тесто.

Когато стане гладко и сравнително мекичко го оставете да втасва на топло за около 1 час.

Кисналите в ром плодове, ядките, цитрусовите кори и локума нарежете на парченца и ги размесете с вече втаслото тесто.

Оформете руло от тестото и го сложете в продълговата тава, дъното на която е покрито с  намазнено алуминиево фолио и поръсено с брашно.

Оставете го да втасва така още около 45 минути, след което го печете около час на 180 С.

Ако започне да загаря отгоре го покрийте с фолио и намалете градусите на фурната.

След като е изпечен щоленът се залива с малко разтопено масло и се поръсва целия с пудра захар.

Ето още няколко рецепти за великденски козунаци:

Козунак със стафиди и бадеми

Козунак с орехова плънка

Великденски празничен венец

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари