Необходими продукти:
400 г салати (смесица от различни сортове – къдраволисна, рукола, листна, широколистна)
1 чаена чашка нарязани листа от пресни подправки – риган, майоран, мента
200 г черно грозде
2 плода авокадо
1 супена лъжица лимонов сок
150 г синьо сирене
150 г нарязани орехови ядки
За соса:
3 супени лъжици олио
3 супени лъжици олио от орехи
2 супени лъжици ябълков оцет
½ чаена лъжичка настъргана лимонова кора
сол
черен пипер
щипка захар
Приготвяне на соса:
Разбъркайте добре съставките на соса и леко го охладете.
Приготвяне на салатата:
Измитите и подсушени листата на салатите разкъсайте на малки парченца, нарежете на половинки измитото грозде, като отстраните семките му.
Обелете авокадото и отстранете семките му, нарежете го на резенчета, полейте го с лимоновия сок.
Сиренето натрошете.
Разбъркайте тези съставки на салатата с подправките и ореховите ядки, залейте със соса.
Внимателно разбъркайте.
Сервирайте салатата като предястие или превъзходна гарнитура към бели меса.
От книгата на Теодора Пенчева "Готвим със сирена"
Коментари