PDA

View Full Version : Козметична стомотология


Страници : [1] 2 3

ivaivalito
9th February 2006, 18:28
Сега дават едно предаване по FOX LIFE пълна промяна и там им правят такава козметична стомотология и зъбите им стават направо перфектни .Има ли някъде в БГ такова нещо.

Кокиче
9th February 2006, 18:46
Според мен козметичната стоматология не е нищо друго освен изпиляване на зъбите и поставяне на металокерамични коронки. Така се коригират кривите зъби, подравняват се и усмивката придобива холивудски оттенък. Разбира се, че можеш да си направиш козметична стоматология в България, има достатъчно опитни специалисти, намери "своя" и приготви необходимата сума...

dnny
10th February 2006, 09:04
Аз също съм се интересувала за металокерамика.гледам и пълна промяна :) разбира се.
В България няма качествени керамики.Повярвай ми,познавам най-добрите зъболекари.В предаването слагат порцеланови фасети (май се казват) .Да Винчи.Те са невероятно скъпи.Имам приятелки,които си направиха зъбите и нямат нищо общо с тези по тв.Тези,които слагат тук са тебеширени и не стоят естествено.Да неговорим,че след година започват да посивяват.

Aset
10th February 2006, 19:46
Порцелановите фасети ли псивяват? Че и аз съм се замислила за такава на един зъб?

ivaivalito
11th February 2006, 11:39
добре колко са толкова невероятно скъпи.Аз това лято бях в L.A където се снима предаването .Не че искам да участвам просто искам да си платя за такива зъби .Каква ли е ценета.Тогава не ме интересуваше щото ми беше друго на главата но сега като се замисля ми е интересно . 10 000 $ дали ще ми стигнат или са малко .А и вярвам че няма начин в Европа да няма дори и по добри стомотолози .Милано например.

д-р Венелинов
15th February 2006, 23:18
Ако мога да се намеся в разговора, а съм стоматолог и от две години се занимавам с естетични възстановявания. Съвсем не е вярно, че в Бг няма добри естетични стоматолози. Това, че много често поациентите получават лошо изработени и неестетични възстановявания се дължат на факта, че доста от колегите въобще не са наясно с някоподробности в самото изработване (в това число включвам и зъботехниците).
Правилно изработенте керамични фасети (а те биват: директни фотополимерни или индеректни фотополимерни, керамични фасети) имат структура много близка до тази на естесвените зъби и пречупването на светлината е същото. Това има отношение към естественият им изглед. Здравината също е много добра. А дълготрайността зависи както от стоматологичната-зъботехническа работа, така и от сериозното отношение (хигиена и профилактика) на пациента.
По отношение на цената в БГ (говоря специално за Ватна, защото съм по-добре запознат) средно се движи между 450-600 лв.-зависи от кабинета и специалиста. До колкото знам в САЩ в различните щати варира в доста по-големи граници, но в стандартен кабинет (средностатистически) цената им се движи около 1200-1500$.
Фасетите DaVinci (от прословутото предаване на Fox Life) се наричт така на името на лабораторията (немска) в която се изработват. Пародоксалното е, че независимо от това, че в САЩ те са изключително разспространени повечето добри лаборатории се намират в Германия или Япония.
И накрая, ако сте решили да подобрявате усмивката си-фасетите са един прекрасен и мноооого щадящ (за разлика от короните, па макар и безметални, керамични) метод на естетично възстановяване.
http://drvenelinov.dir.bg/_wm/gallery/item.php?did=21305&df=17&dflid=3
:D :D :D

dnny
16th February 2006, 09:15
Д-р Велинов бихте ли ми обяснил каква е разликата между фасетите и коронките?
Благодаря :)
И още вие работите ли с такива с марката DaVinci?Ако е така,има ли сертификат от производителя.
Когато писах горното си изказване имах предвид НЕ ,че в БГ няма добри стоматолози,а че не ми харесват протезите(ако мога така да ги нарека) които слагат.Имам приятелки с много големи възможности,които си направиха зъбите в БГ и въобще не бяха като по foxlife.После заминаха за щатите да ги сменят и се върнаха със супер холивудски усмивки.А повярвайте ми в БГ се подложиха на най-доброто и цените бяха доста по-големи от тези които сте написал.
Всичко добро!:)

Aset
16th February 2006, 17:31
И аз имам въпрос, д-р Велинов.
Говорите за сравнение между коронки и фасети в случаите, когато това е по желание на пациента, а не го налага здравето на зъбите, така ли?
При фасетите зная, че се изпилва здравата предна повърхност, целия емайл на зъба, ако това е щадящо, то как е при короните? И двете са необратими, предполагам?
Благодаря!

д-р Венелинов
16th February 2006, 22:21
Като става въпрос за разликата между фасети и корони две мнения по въпроса няма, а теса : "ЗА" фасетите и "НЕ" за короните на здрави или поне в по-голямата си част здрави зъби. Защо ли? По най- простата причина-понеже за корона се изпиляват 70% здрави зъбни тъкани, за фасети едва 30 % от външната (към устните) повърхност на зъба. Това е най-малко инвазивния метод за коригиране на зъбни дефекти от профилактична и естетична гледна точка. Дебелината на изпиляване е едва 0.3-0.7мм срещу 1.5-2.0 мм за корона. Освен това изпиляването на зъба се прави на 0.5мм над ръба на венеца, което с годините на стареене на организма няма да доведе до необходимост от подмяна на фасетите (по простата причина, че се запазва емайла, както под фасетката така и извън нейните граници). При короните нещата стоят различно-зъбите се изпиляват на 0.5-1мм подвенечно като по този начин се унищожават както емайла (най-твърдата тъкан в приеодата) така и цимента покриващ корена. Така, че когато след време поради стареенето на организма или поради някаква др. причина (взспаление, травма, зъбен камък) венеца се отдръпне и се оголи корена между короната и венеца, това налага смяна на тази корона(или мост). Според изследвания на различни учени годноста на една корона или мост е средно 10-12 год., а на керамичните фасети 20-25 год.
Dnny- аз не съм се обидил от това, че имаш мнение за работата на моите колеги, просто исках да уточня, че във всяко стадо има и черни овце или по-скоро: вв всяко стадо има и бели овце.... :D
Голяма част от колегите, които работят или се опитват да работят фасети допускат една съществена грешка. Занимават се само със зъбите, а не с целят вид на усмивката или по-точно това, за което писах по-горе: червена-бяла естетика. Другият проблем са лабораториите. Във Варна има едва 2-3 лаборатории, които могат да се спарвят що годе добре, а в София да са малко повече (наблюденията са на колегата при когото ходя на специализационни курсове по естетична стоматология и забележете той не е доц. или професор, а работещ стоматолог).
По повод показанията за използване на фасети (на Aset). Фасетите се използват за трайно коригиране на преоцветени (напр. от антибиотици) зъби, криво подредени, счупени, разредени зъби, зъби засегнати от загуба на венец, къси или дълги, изтънени, изтрити зъби. Общо взето да не забравяме, че стоматологията все пак е медицинска дисциплина (независимо от това, че доста колеги са повече търговци, а не лекари) и всеки уважавш себе си стоматологне би направил нищо по който и да е зъб ако това не се налага. Нали няма да искате да ви пробият зъба за пломба, ако няма кариес. Основното показание е по естетични причини (тези които изброих по-горе).
По въпроса за изпиляването за фасети се отнема част от емайла без да се засяга връзката между него ми дентина (вътрешната твърда зъбна тъкан), ато така не се нарушава здравината ( впряк и преносен смисъл) на зъба.
И при фасетите и при короните обаче тези промени са необратими и ако се подложите на това връщане назад няма. Ето защо е хубаво добре да помислите и да поразпитате за да не ви се налага после да ходите до САЩ за да изглеждате като холивудска звезда.
Започнах тази тема, защото ми е любима. Фасетите ми дават възможност да дам красива усмивка на моите пациенти, без да нарушавам сериозно здравето на зъбите и венците.
:D :D :D а това са ми любимите емотикони. КАжете не са ли готини.... :D

д-р Венелинов
16th February 2006, 22:26
...и само да допълня. Не отричам короните, защото има случаи, в които те са незаменими. Прилагам една моя статия, която публикувах в един зъболекарски (бг) форум същият като този... :oops:
http://www.zabolekar.info/statii/rosen1.doc

д-р Венелинов
16th February 2006, 22:34
публикувах в моя временен сайт снимки от един мой учебник за да видите колко се изпилява за корона и колко за фасета. Снимките са с номер 111.
http://drvenelinov.dir.bg/_wm/gallery/?df=17

д-р Венелинов
16th February 2006, 22:52
Пропуснах да отговоря за фасетите DaVinci. За първи път разбрах за тях от FoxLife от прословутото предаване. Когато се разрових из нета разбрах, че те всъщност се наричаттака на името на една немска лаборатория, в която се правят. Няма нищо по-различно от всичките др. лаборатории, в които се правят такива възстановявания, но явно колегите в САЩ а и в Канада ползват услугите на тази лабораторя. Например Паскал Мань, който е швейцарец и работи в САЩ и е един от най- добрите специалисти занимаващи се основно с керамични фасети (защото има и фотополимерни-наричащи се бондинг или директни композитнифасети) работи с Мишел Мань, който също е швейцарец, но не са братя.
Аз лично за сега не смятам да се възползвам от услугите на лаборатория DaVinci, защотоцените им са доса високи за БГ пазара. Аз лично вземам 180 лв.за фасети и работя с една лаборатория във Варна, чиято цена е 150 лв. Работите ни са добри, но аз все още няма самочувствие на велик зъболекар, а и съм си поставил една граница от 1000бр. фасети преди, която не мога да си позволя да твърдя, че знам всичко за фасетите (е може би само теоретично).
А по повод гаранциите ние с колегата в лабораторията поемаме гаранции за това, че ако има проблеми с наша работа (изключвам случаите на чупене на орехи, отваряне на бири и др. такива случаи със зъби, каквито съм имал), поемаме цялата корекция за наша сметка.

д-р Венелинов
16th February 2006, 23:05
Аset, бих те посъветвал, ако решиш да си правиш фасета да си направиш чифт (2,4 или повече но четно число). Причината поради това е симетрията на лицето и най-вече много малко лаборатоории, дори и в София ще могат да наподобят перфектно съседния симетричен зъб. НАй-добре първо направи консулт със зъболекар и след това прецени дали те устройва това което ти предлагат.
Винаги искай от колегите да ти покажат снимки на свой случаи за да можеш да прецениш как работят. защото съвременната естетична стоматология не може без (защастие) дигиталната фотография. Доста от изследванията се правят и по снимка на усмивката или лицето.
:D :D :D

кити
19th February 2006, 08:50
В зъболекарския кабинет, където ходя, видях такива фасети, поставени на макет на челюст. Излизаха под предните зъби на около 1 мм. Може ли да се захапва с тях?? Няма ли да се счупят? Достатъчно ли е здраво?
Благодаря!

д-р Венелинов
19th February 2006, 14:39
Кики много ви благодаря за въпроса. Това е един основен момент. За да имат фасетите добра естетика, те трябва (в повечето клинични случаи) да покрият и режещият ръб на зъба. Най-големият проблем от това произтича при горните предни зъби, защото при всяко едно отхапване, фасетата ще търпи голямо натоварване по границата на свръзката фасета-зъб. Разбира се по този повод са правени множество изледвания и са побликувани много доклади, с които няма да ви занимавам, но важното е вътрешния ръб ( към небцето по режещият ръб) на фасетата да се проектира в зоните с най-малко напрежение (това са горния край на ръба или долу близо до основата-до венеца, към небцето). Къде точно ще се проектира ръба зависи и от дефекта на зъба- дали ще се коригира форма, позиция, счупване на ръба или дълбоко счупване или друг дефект. Това разбира се е работа на лекуващият стоматолог. Ако той е наясно с всичко това, ако използва специалните за това (дуал- или фотокомпозитни цименти) продължителността на живота една фасета е средно 20.5 год. (по данни от Американската литература). И все пак не забравяйте, че и най-добрите могад да имат неуспехи, но те (стоматолозите) са такива, защото могат да поправят нещата бързо и безболезнено (в пряк и преносен смисъл) за пациента нещата.
:D

кити
20th February 2006, 14:17
Доктор Венелинов, къде се намира кабинентът Ви :)

Ginger
20th February 2006, 19:33
дойдохме ли си на въпроса :lol: :wink:

д-р Венелинов
21st February 2006, 22:27
:D :D :D

ivaivalito
22nd February 2006, 12:12
имам въпрос към доктора.А има ли такава възможност да се приспи човека както е по това предаване .И да се оправят зъбите.Защото имам кариеси а стандартните инжекции които изтръпват не ми действат .А и имам една коронка и 2 зъба ми липсват а съм само на 20 години .Просто гена ми е такъв.Каква алтернатива освен мост има да се сложи на изгарания зъб защото знам че мостовете са доста зле или поне майка ми не и го направиха добре .Мерси .

д-р Венелинов
22nd February 2006, 13:01
Има общи упойки , които в България се изпълняват от лекар-анестезиолог и във Варна цената е около 40лв. /час. Аз лично не ползвам, защото за 6 год. практика съм имал само 2 случая , в които не ги хвана упойката поради големия старх. След подготовка с леки успокоителни (валидол, валерян) на второто посещение нямах пробем. Аз лично ползвам "Ubistezin" на 3M ESPE с артикаих-най-съвършенната упойка за последните 4 год. (да видим какво ще измислят след 2-3 год.) Може да я потърсите в нета за повече информация....

д-р Венелинов
25th February 2006, 17:24
...на въпроса за мостовете. Това, че имате 2 липсващи зъба на 20 години е много лошо, но не е толкова страшно. (Моята филосовия е никога да не се обръщам назад, я винаги да гледам напред)
Наистина мостовете не са най-доброто решение, но те са много добро решение поради финансови причини,защото да си направиш един хубав и естетичен мост са необходими по-малко пари, отколкото на мястото на липсващият зъб да се постави имплант. ЗА единични, а и за група липсващи зъби най-добрия вариант е импланти (ако не сте наясно те са нещо подобно на винтове, които се навиват в коста и имитират корен, върху който се изработва изкуствен зъб). Проблема при имплантите е високата им цена и факта, че изискват поддържането на изключително добра лична и клинична хигиена. Дали ще се постави имплант или мост се решава след прегледа, изследванията и консултациите с пародонтолог-имплантолог (аз лично не поставям импланти, а при мен идва специалист, който е много добре подготвен и е специализирал 5 год.), и решението е на специалистите и ..... пациента (много колеги забравят, че пациента има също дума за крайното лечение).

slan4iceto
22nd March 2006, 12:22
Темата доста ме заинтригува..Искам да ви попитам при заболяване на венците,имам парандотоза от доста време,може ли да се използват фасети?!Мисля,че от заболяването зъбите ми са с грозен цвят и ме притеснява ужасно,а разбрах,че избелването не било за препоръчване в моя случай.Какво ще ме посъветвате,за да имам хубава усмивка??!Пия Родожил на 6 месеца,използвам специални пасти за зъби,води за уста и какво ли не,но няма спасение от парадонтозата.Ужасно неприятно заболяване,непрекъснато дъвча дъвки и се притеснявам за лош дъх..нека поне да мога да се усмихвам широко,защото обичам да го правя :D

slan4iceto
22nd March 2006, 12:26
Доктор Венелинов,моля ви да ми отговорите на горното питане...От бързане пропуснах да отбележа,че се обръщам към вас.Моля за извинение..

д-р Венелинов
30th March 2006, 22:18
Проблема с възспалението на венците е доста сериозен. По последни данни на световната здравна организация повече от 70% от хората страдат от една или др. степен на "пародонтоза" (слагам го в кавички, защото по-правилно е да се казва пародонтит).
Минавам на въпроса: Единственият начин за решаване на проблема е първо да се излекува пародонтита. Аз работя с един от най-добрите пародонтолози и имплантолози във Варна. Първо се прави основно и дълбоко почистване на зъбния камък, защото той е основния причинител на възспалението. По преценка на колегата изписват се антибиотици за 8-10 или повече дни. Идеята е да се стопира възспалителния процес, а с това и стопяването на костта. Инструктаж за правилна устна хигиена-техники за миене на зъбите, конци, води за жабурене на уста. След основното почистване на зъбен камък се прави така наречения "сюрфасаж". Това е процедура по изчистване на възспалената тъкан в джоба, изгнилата кост и цимента покриващ зъба. Целта е да се получи повторно залепване на венеца за зъбите. Ако това се получи има голяма вероятност процеса повече да не се повтори. Разбира се не бива да забравяте редовното почистване на зъбен камък и миенето на зъбите. Ако всичко вече е чисто може да се намеси и ортодонт (специалист по наместване на криви зъби). Поставят се брекети, с помоща на които зъбите се преместват, а с тях се мести и изгражда кост, което води до ново подобрение на коста държаща зъбите. Едва тогава се намесвам аз-правя бяла и красива усмивка, защото след развитие на пародонтит, каквото и да се направи нещата вече не са много приятни за окото.
За съжаление няма никакъв смисъл да се правят само фасети за красота върху зъби, които скоро няма да са в устата. Помислете си колко пари ще дадете за да сте красива няколко години, а след това всичко на боклука. Има ли смисъл, вие ми кажете?
:D

slan4iceto
31st March 2006, 12:42
Благодаря Ви за изчерпателния отговор,ама направо ме отчаяхте..толкова много процедури,звучащи ужасяващо и сигурно неприятни и болезнени..Искате да кажете,че още няколко години и няма да имам зъби ли??!Аз имам в лека степен стопяване на челюстта,открито още преди 20-тина години,но в момента не ми се клати нито един зъб! Всички наведнъж ли ще загубя??!До колкото знам това заболяване не се лекува напълно??! Аз искам хубава усмивка СЕГА И ВЕДНАГА, не може ли да предприема някакво избелване поне,след като "приспя" възпалителния прооцес с антибиотик??!

Ginger
31st March 2006, 13:48
И аз се интересувам от някакъв вид сравнително безвредно и бързо избелване.
Но да има разлика с поне 5 степени по гамата на белотата.
Досега съм ползвала само такива 5 минутни препарати, които се мажат в гумена челюст, но ефекта е почти невидим за околните - 2-3 степени някъде.
Също искам да попитам какво е мнението за Brite Smile избелване, преди време се бях насочила към Вестодент (http://www.vestodent.com/brite_smile.htm#prof), но наскоро като разглеждах, видях че са променили онова избелване, което се извършваше в стоматологичния кабинет с 1 или 2 сеанса (не помня точно) на цена 700лв с някакво с някакви писалчици.
Това по-нова техника ли е и по-добро ли е. Ако не се лъжа с предишното степените бяха към 8, а на това са 4 :(

Това, което искам като ефект за себе си са просто доста бели и забелязващи се зъби по-възможно най-безвредния метод.

д-р Венелинов
2nd April 2006, 21:46
Държа да направя уточнение. Ако наистина сте в начална фаза (това е добре да се установи от специалисt пародонтолог) и ако проблемите са от 20 год. е много възможно проблемът въобще да не съществува. Какво имам предвид-ако имате пародоноза (пародонтит) от 20 год. и не са правени сериозни стъпки по лечението й вече щеше да е много вероятно да сте си загубили половината зъби. Причината е, че при липса на адекватно лечение процесът се задълбочава.
Както разбирам от вас обаче май-положението въобще не такова-или няматe пародонтоза (възможна погрешнопоставена диагноза преди време) или процесът е хроничен и вие полагате много добра хигиена и се лекувате.
Както и да е в такъв случай голяма част от процедурите при вас могат да отпаднат или да се пристъпи направо към лечение с фасети. За да мога да дам по-точно мнение е хубаво да се видим или поне ми изпратете една ясна снимка на вашите зъби-усмивка.
dr.venelinov@gmail.com

д-р Венелинов
2nd April 2006, 22:09
БрайтСмайл е нова система за избелване, но както повечето подобни системи за избелване с писалки са повече за поддържане на избелването или за по-неплатежоспособни или по-непретенциозни пациенти. Идеята е да боядисвате с една писалка зъбите си като във веществото има избелващ агент.
Използвал съм стандартни системи за избелване на зъби в кабинета, но не съм доволен. Най- добър ефект съм забелязал при системите за домашно избелване със шини. Става бавно (15-16 дни), но ефект съм получавал до 10 степени по скалата за избелване, а и поддържането е лесно (просто си закупувате нови шприци с избелващ гел и си ползвате старите шини).
На пазара в момента има над 35 вида системи за избелване-едните са скъпи, др. евтини. Според мен е трудно в началото да се прецени коя е добра, по простата причина, че повечето в началото избелват. Въпросът е колко време остава избелването и какъв е първоначалният ефект. Иначе всичките са безвредни. Разбира се най-добрия вариант е със специална лампа, но цената е доста висока- 600-1000 лв. на избелване.
На този сайт съм качил няколко снимки на мои избелени пациенти. Можете да ги видите.
drvenelinov.dir.bg

Ginger
3rd April 2006, 01:08
Благодаря много за отговора.

Аз точно от метода с лампа се интересувам, защото както отбелязах, вече съм ползвала няколко системи за домашно избелване.
Едната беше американска, нещо от сорта на 5min bleaching, нея я закупих от софийска стоматологична аптека и бях доволна доста, но ефектът не беше дълготраен.
Затова сега питах точно за процедурата с лампата, нали с него се избелват всички TV звезди, дори го били давали в шоуто на Гала преди година.
Интересува ме как се нарича по конкретно: "избелване в стоматологична среда с лампа" или ..... ъъъъ
Ако знаете също така кабинет (от София съм), в който го практикуват?
Ако не, питам за найменованието му именно по тази причина, като звъня на разни кабинети, предлагащи избелване да знам за какво да търся?

Работата ми е свързана с много усмихване, и искам наистина изящно бели зъби. :D

Благодаря предварително 8)

divane
5th April 2006, 20:20
Zdraveite,
Zaintriguvah se ot temata, za6toto i na mene mi predstoi ne6to podobno. Iskah da popitam d-r Venelinov za wyzstanovqvaneto na zybite s fotopolimer-do kolko e nadejden tozi metod kato zdravina i vremetraene???????
Blagodarq Vi!

д-р Венелинов
5th April 2006, 22:50
По повод избелването с лампа ще се поинтересувам кой мои колеги в София го практикуват и ще ви препоръчам. Ще ви пиша до 1-2 дни.

д-р Венелинов
5th April 2006, 23:25
Бондингът (наричан в англоезичната литература freehand bonding)
е бърз и безболезнен начин за лечение на дефекти на зъбите. Това е възможно благодарение на композитната смола – полутечна пластмаса, която се втвърдява при светлинна обработка (фотополимер). Този материал има различни оттенъци, за да съответства на естествения цвят на зъбите. Композитната смола може да се използва за увеличаване размера на зъбите с цел запълване на големи разстояния между тях; възстановяване на счупени зъби, коригиране на изтрити зъби и потъмнели зъби.
Преимущества:
• Става дума за безболезнена и бърза процедура
• Бондингът е много по-евтин в сравнение с фасетите от порцелан и композит
• Това е оптимално решение при лечение на естетични дефекти
• Консервативен метод за лечение- запазват се максимално здравите зъбни тъкани
Недостатъци:
• Бондингът има по-малка трайност от короните и фасетите от порцелан. Средната му трайност е 7 до 10 години, сравнено с над 20 години при фасетите и короните от порцелан.
• Някои композитни материали са податливи на образуване на петна от кафе, чай, червено вино и цигари
• При неправилно изпълнен бондинг е възможна появата на кариеси под композитния слой
• непостоянен гланц (необходимо е да се полира всяка година за да запази лъскавостта си)

д-р Венелинов
5th April 2006, 23:34
Ако желаете можете да видите снимки: N21 и N3 на този адрес:
http://drvenelinov.dir.bg/_wm/gallery/?df=17

mlqsko
6th April 2006, 12:31
Здравейте,

Тази тема ме провокира да се регистрирам, защото имам няколко въпроса отностно фасетите/бондинга.

д-р Венелинов, защо не сте в София!!! :) Шегата настрана, много бих искал да знам кой е въпросният стоматолог, при който ходите на курсове (работещ стоматолог). Това би била солидна препоръка за него :)

Също така, имате ли някакви препоръки относно специалисти в естетичната стоматология в столицата? Искам нова усмивка, тип 'тв водещ' или 'фолк звезда' (това в рамкита на шегата, разбира се). Парите не са от значение, колкото толкова (трай бабо за хубост), но все пак някакви ориентировъчни цени за бондинг/фасети на горни предни зъби (4-6 броя, примерно)?

Предварително Ви благодаря за отговора, който надявам се ще получа скоро.

Поздрави,
Х.М.

mlqsko
6th April 2006, 12:33
Аз лично за сега не смятам да се възползвам от услугите на лаборатория DaVinci, защотоцените им са доса високи за БГ пазара. Аз лично вземам 180 лв.за фасети и работя с една лаборатория във Варна, чиято цена е 150 лв.

Това май съм го изпуснал... :oops: Става въпрос за 1 фасет, нали? :shock:

Ginger
6th April 2006, 16:46
Значи избелване с лампа се нарича Бондинг.
Не бях чувала за това досега, но ще ми е от помощ :)

divane
6th April 2006, 20:42
a vednyj kato e naprqaven bonding, sled vreme mogat li da se slojat i faseti?

д-р Венелинов
6th April 2006, 21:50
Колегата, при когото ходя на курсове се казва д-р Петър Земриев. Мога да го попитам дали би ви приел, ако искате да се лекувате при него и ако е съгласен да ви свържа с него.
Трябва само да предупредя, че е един от най-скъпо платените и най-добрите специалисти в България.

д-р Венелинов
6th April 2006, 21:54
Цените, които съм посочил по-горе са за една фасета. По Варненските стандарти са средни към ниски. Средната цена за една фасета се движи към 450-600 лв.
Цената ми е ниска, защото все още нямам самочувствие на много добър специалист, но се надявам след 500-800 бр. фасети да стана много добър... :D

д-р Венелинов
6th April 2006, 22:05
Ginger, Бондинг не е избелване на зъби. Това е лечение на дефекти на зъбите с фотополимер-същото като фасета, но се отнемат още по-малко здрави зъбни тъкани и се изработва директно в устата ви от стоматолога, а фасетите (били те фотополимерни или керамични) се изработват в лабораторията от зъботехник по отпечатък от вашите зъби, т.е. индиректно. С бондинга може да се постигне трайно избелване на зъбите.
Последните нововъведения в естетичната стоматология се наричат ламинати. Това са свръх тънки керамични люспи (0.3мм), които се поставят върху зъбите (без изпиляване) за коригиране на цвета на зъбите. Тогава се получава трайно избелване на зъбите. Според Американските колеги за повече от 20 год. Ще потърся сайта и ще го пусна тук.

д-р Венелинов
6th April 2006, 22:17
a vednyj kato e naprqaven bonding, sled vreme mogat li da se slojat i faseti?

При внимателна работа е възможно след време бондинга да бъде подменен с нов бондинг (ако е необходимо) или с фасети. За бондинга винаги се изпилява по-малко отколкото за фасетите. Ако сте решили да си направите първо бондинг, а после фасети, поради финансови прични първо го обсъдете със стоматолога.

д-р Венелинов
6th April 2006, 22:27
Също така, имате ли някакви препоръки относно специалисти в естетичната стоматология в столицата? Искам нова усмивка, тип 'тв водещ' или 'фолк звезда' (това в рамкита на шегата, разбира се). Парите не са от значение, колкото толкова (трай бабо за хубост), но все пак някакви ориентировъчни цени за бондинг/фасети на горни предни зъби (4-6 броя, примерно)?


За новата усмивка тип "тв водеща" е възможно. За целта обаче трябва да разпитам кои колеги в София се занимават точно с фасети. Мога да ви препоръчам и колегата, при когото ходя на курс, но цените му са наистина сериозни. До колкото съм чувал (поради фактя, че всеки колега сам си определя цените) цените за една фасета в София се движат около 600-800 лв. Сигурно има и по-ниски цени, но колегите с които контактувам и от които продължавам да се уча работят на тези цени.

д-р Венелинов
6th April 2006, 22:31
Ето един сайт за фасети с картинки...
http://www.animated-teeth.com/porcelain_veneers/t1_porcelain_veneers.htm

mlqsko
7th April 2006, 09:05
Много благодаря за изчерпателните отговори, докторе! Ако бяхте в София със сигурност щяхте да спечелите някой друг клиент ;)

Понеже Вие сте единствения специалист наоколо, простете ни че Ви задаваме един и същ въпрос по няколко пъти и че Ви питаме елементарни неща, а не ходим на преглед и консултации.

Всъщност в моя случай зъбите (горните предни) не са ЧАК в окаяно състояние, но все пак не са в това, което бих искал. Пушач съм, пия много кафе и кола и т.н. Не съм сигурен кое би било най-подходящо за мен - фасети, бондинг, ламинати? Ламинатите определено ми харесват като вариант, дали се правят масово или по скоро експрериментално?

Отново искам да Ви благодаря за времето, което отделяте за нас!

Поздрави,
Х.М

mlqsko
7th April 2006, 11:10
Колегата, при когото ходя на курсове се казва д-р Петър Земриев. Мога да го попитам дали би ви приел, ако искате да се лекувате при него и ако е съгласен да ви свържа с него.
Трябва само да предупредя, че е един от най-скъпо платените и най-добрите специалисти в България.

ЕМИДЕНТ в Хаджи Димитър?

д-р Венелинов
8th April 2006, 21:59
Всъщност в моя случай зъбите (горните предни) не са ЧАК в окаяно състояние, но все пак не са в това, което бих искал. Пушач съм, пия много кафе и кола и т.н. Не съм сигурен кое би било най-подходящо за мен - фасети, бондинг, ламинати? Ламинатите определено ми харесват като вариант, дали се правят масово или по скоро експрериментално?


За съжаление стоматологията в България е все още в 20 век. Много малко колеги предлагат съвременна (от 21 век) стоматология. Самия аз се занимавам едва от няколко години с това.
Ламинати в Америка се работят масово, но в България още не съм чувал за колега, койот да ги работи. Разбира се това не означава, че нкой не ги работи, но поне аз не познавам такъв колега. Дори аз все още не съм ги изпълнявал в уста, т.е. с колегата от лабораторията сме ги правили, но на изкуствени модели, а не на живи хора.
За вас бондинга е по-неподходящ, защото е с по-неустойчив цвят, а ако и зъбите са абсолютно здрави, а искате само корекция на цвета е по-добре да се спрете на ламинати, а не на фасети.
По повод на това, че не съм в София... жалко за мен наистина, не поради друга причина, ами заради това, че основно в София идват чуждестранни-известни лектори, който заслужават да се чуят. Иначе имам пациенти от цялата страна. В днешно време не е толкова сложно от София да се дойде във Варна или обратното... :D

mlqsko
10th April 2006, 09:17
За съжаление стоматологията в България е все още в 20 век. Много малко колеги предлагат съвременна (от 21 век) стоматология.

Ламинати в Америка се работят масово, но в България още не съм чувал за колега, койот да ги работи. Разбира се това не означава, че нкой не ги работи, но поне аз не познавам такъв колега.

За вас бондинга е по-неподходящ, защото е с по-неустойчив цвят, а ако и зъбите са абсолютно здрави, а искате само корекция на цвета е по-добре да се спрете на ламинати, а не на фасети.

Ако трябва да обобщим това - трябва да ида до Америка, щото тук сме още в 20ти век :(

д-р Венелинов
10th April 2006, 21:08
За мое съжаление май... :(
или да изберете нещо, което го можем тук в Бг.

ivaivalito
14th April 2006, 11:14
Можете ли да препоръчате някой стомотолог в Бургас който да е по навътре в материята а не лелка която 20 години е работила в стомотологията и вместо да правят . UPGRADE те правят DOWNGRADE. :) аз по принцип живях 1 месец в Варна но се налага да се прибера в Бургас .А ако не знаете май вас ще посетя знам къде ви е кабинета.

д-р Венелинов
14th April 2006, 20:27
За съжаление наистина не познавам колега, който работи естетична стоматология в Бургас. Имам колеги, които работят там, но не се занимават профилирано с това, т.е. не мога да гарантирам за тяхната работа. Ако става въпрос за нещо по-обикновенно мога да ви помогна, но за фасети... Съжалявам!

ivaivalito
14th April 2006, 22:17
да др .Велинов за обикновенно става въпрос просто искам някой стамотолог който да работи съвременно .Имам коренче за вадене и едно зъбче за пломба на което му падна пломбата която една доста някадърна стомотоложка ми прави.Можете ли да си представите преди 5 години на майка ми 2 дена под ред и биха по 7 инжекции упойка за да и изкарат зъба :) и от тогава се наплаших от нея .Тя ми прави коронката от която не съм доволен.А за да се стигне до коронка една леличка стомотоложка ми изпили толкова предното зъбче когато бях на 12 че пломба не го хващаше.Жалко просто ако знаете някой колега за личен стомотолог или има ли някой друг стомотологичен Форум ако моГА така да го нарека.

д-р Венелинов
15th April 2006, 08:18
Има стоматологичен форум, но колегите не обичт пациенти да пишат там (за мен това е много странно разбира се).
http://www.zabolekar.info/forum/
За колегата ще ви напиша утре, само да си проверя визитките в моя кабинет. :D

ivaivalito
15th April 2006, 09:51
Благодаря.

kutzarova
16th April 2006, 13:33
Д-р Венелинов
Аз имам проблем с доста криви горни предни зъби има ли възможност с фасети да се коригират ?

diastemma
16th April 2006, 14:14
Може, ако наистина не са прекалено криви.
Но повече си струва да сложите брекети!

Целостта на зъбите не се нарушава, резултатът е траен, а и всяка конструкция (като фасетите) изисква удвоени грижи и си крие своите рискове.
Вече има прозрачни брекети, както и други доста естетични варианти, ако видът на железа по зъбите би Ви притеснил:)

discover
16th April 2006, 20:04
Д-р Венелинов, аз също Ви благодаря, че споделяте мнението и опита си, съвсем искрено при това, с хората на този форум. Въпреки, че отделяте време и усилия безкористно в помощ на всички нас, мисля че в крайна сметка това ще бъде безценен актив за вашата практика. Аз лично Ви желав успех в създаването на повече усмихнати българи.

Аз също имам кратък въпрос към Вас: кое, според Вас, е по-удачен вариант: корони или фасети, в случай където предните зъби имат вече пломби, които, както добре знаете, в дългосрочен период потъмняват. Изобщо, фасетите съществуват ли като алтернатива в подобен случай? Необходимо ли е пломбите да се свалят, остатъка от зъба да се изгради, и едва тогава да се мисли за естетичното му оформление?

Благодаря Ви предварително за Вашата помощ.

д-р Венелинов
16th April 2006, 22:59
Понеже съм сам... :D ... и понеже все не ми стига времето, затова и понякога се забявям с моите отговори. Както и да е. Благодаря на всички ви. Надявам се да съм ви бил полезен за да изберете най-доброто за вас и вашите усмивки.
На въпроса на Куцарова... Коригирането на криви зъби с фасети е едно от показанията им. Разбира се "диастема" е прав/а. Ако желаете е по-добре да си сложите брекети, а след това, ако не е достатъчно може да се докоригира с фасети. Ако обаче не желаете да слагате брекети (има и такива пациенти) фасетите са добро решение. Пак казвам, че зависи строго от ситуациятас вашите зъби.
:D

д-р Венелинов
16th April 2006, 23:17
На въпроса на "дискавър"...:
Ако на зъбите има стари пломби, аз лично предпочитам да ги сменя първо (особено, ако не съм ги правил аз). Това го правя от гледна точка да се презастраховам, че отдолу няма скрит кариес. Има една особеност при фасетите. Те са с различен коефициент на термично разширение от този на пломбите. Това означава, че при консумирането на топли и студени храни/наитки пломбите и фасетите се свиват (от студено) или разширяват (от топло) по различен начин. Това поражда риск от поява на пукнатини в керамиката (т.е. на фасетите) и последващи фрактури. За целта се изработват фасети от фотополимер, който обаче е по-нетраен или се стремим при оформянето на зъба да отнемем максимално от пломбата, т.е. колкото по- малко пломба, толкова по-добре. В отделни случаи съм изпълнявал фасети, които повече приличат на корона отколкото на фасета, но все пак се запазват част от здравите зъбни тъкани. Ако обаче разрушението на зъба е прекалено голямо (много големи пломби), тогава предпочитам короната, защото тя ще ми гарантира (а и на моят пациент/ка) по-голяма сигурност и по-малък риск от счупване на възстановяването.
Повтарям отново как ще се лекувате зависи само от вас и лекуващият ви стоматолог, т.е. решението трябва да е съобразено спрямо вашето желание и според възможностите и правилата за лечение.
:D

д-р Венелинов
16th April 2006, 23:21
Забравих да допълня, че цвета на пломбите не е от голямо значение. Той винаги остава скрит под фасетата и цимента.

elka
17th April 2006, 19:10
здравейте,
аз искам само да попитам във връзка с пломбите на предните зъби - как се избелват зъбите при това положение? ако имаш няколко пломби отпред може ли въобще да си избелиш зъбите макар и малко?
благодаря

д-р Венелинов
17th April 2006, 21:09
Избелването на зъбите е възможно и при такъв случай, но трябва да сте наясно, че пломбите няма да се променят. Това налага като приключи избелването да се подменят пломбите.

partalinaa
21st April 2006, 09:56
Д-р Венелинов,искам да ви попитам от каде мога да си купя система за домашно избелване със шини и каква марка шприци бихте ме посъветвали да си взема и горе-долу каква цена са.Аз вече 9 месеца съм с брекети -Даимънд .Зъболекарката ми каза че още 2-3 месеца и ще ги махаме! Чакам с нетърпение този ден.За това вече се интересувам за по нататъчните процедури-избелване и поставяне на фасети или по вероятно Бондинг (който всъщност ми е правен преди 6 години на предните горни 5 зъба,но ще го подменям защото ще избелвам зъбите) Моята зъболекърка взема 600 лв за избелване с лампа и 500 лв на фасет,общо 2600-3100 ще ми излязат довършителните процедури ,което ми идва много след като дадох почти същата сума за брекетите но съм доволна -зъбите са ми идеялно прави!

partalinaa
24th April 2006, 22:42
Ако някой друг може да ми даде имформация-Моля !

д-р Венелинов
25th April 2006, 09:53
Здравейте, извинете ме че сега пиша, но бях извън града.
По въпроса за домашното избелване и шините ще трябва да отидете при вашата стоматоложка и тя да ви вземе отпечатъци, по които да се изработят шините и като са готови тя ще ви вземе избелваща система.
Има и др. вариант, но мои колеги, които са ползвали не са много доволни. Това е нещо подобно на избелване с шини, само дето шините са готови-стандартни и можете направо да почнете избелването.
Сега не мога да цитирам цена, защото не се сещам, но ако искате мога да ви сържа с фирмата, която продава.

д-р Венелинов
25th April 2006, 09:59
Избелващата домашна система без шини се казваше: Tres White.
Ето и телефоните на фирмата: 02/950-30-20 Миплант

д-р Венелинов
25th April 2006, 10:02
http://www.ultradent.com/products/products.php?act=family&fid=1

Seagirl
25th April 2006, 12:17
д-р Венелинов,
вие сте изключителен изчерпателен и ви благодарим за отвзивчивостта.
Тези с-ми Tres White имат ли ефект и колко време ще трае
Благодаря ви

д-р Венелинов
25th April 2006, 14:23
Благодаря за комплимента.
По повод Tres White аз лично не съм ги ползвал (по мое проучване в момента в Бг има около 35 вида избелващи системи). Коментирал съм с колеги, които ми споделят, че не са очаровани. Използват ги основно при пациенти, които не желаят да губят време за изработване на шини (отнемат две посещения общо45-50 мин). Нямам наблюдения върху тях, затова и не бих могъл да ви кажа колко време траят. :(

verita
25th April 2006, 16:35
Здравейте!
Извинявам се, че така нахлувам във форума, признавам, че не съм чела всички постове, но искам да ви попитам, колко струват приблизително брекетите? От най-обикновените до прозрачни или с камъчета.. Задавам малко тъп въпрос, но преди няколко дни разбрах, че брекети могат да се слагат и на"стари години", а аз съм на 24, и вече си мислех, че ще си умра с раздалечени зъби.. :( Освен това, колко време трябва да се носят, поне приблизително.. И няма ли риск от кариеси, това все пак е метал, завира се храна... А аз не мога да се разхождам по цял ден навсякъде с четката? Извинете отново моето невежество, другата седмица ще ходя при зъболекарката си и ще я разпитам, но нямам търпение до тогава, толкова искам прави зъби!!!!

partalinaa
25th April 2006, 22:55
Цената на брекетите зависи от модела и от ортодонта който ще ти ги слага.Варира от (от мое проучване) 1400лв за най-обикновенните до 1700 евро.Мойте са 1200 евро (даиманд).Хигиената в устата ти трябва да бъде много добра,защото много храна се задържа с брекетите и след всяко хапване трябва и миене,защото след като свалиш брекетите може да се получи-прави нездрави зъби .

verita
26th April 2006, 09:48
A твоите къде ти ги поставяха? Трябва ли специална четка за зъби с брекети? Колко време трябва да ги носиш? На колко години си (ако не е тайна :D ), тъй като мен ме притеснява възрастта ми.На твоите зъби какво точно им беше кривото. Моите са разширени и малко издадени, но наистина не много. Наистина се надявам да не се налага много корекция. Пак засипах с въпроси :lol: Благодаря за предишния отговор :o

partalinaa
26th April 2006, 22:40
Кабинета на моята ортодонтка е в Лозенец.Днес бях при нея и ми смени за последен път дъгата която придърпва зъбите за да се изправят.След около 2 месеца ще ги маха и ще ми сложи от вътрешната страна на зъбите нещо като шина която ще придържа още 1 година зъбите да не се върнат в първоначалното си положение.Въпросната шина не се сваля и не пречи .Случвало ми се е зъб който 7 месеца се е движил за да застане на правилното място,като ми се отлепи брекета и нямам възможност 3-4дни да отида да се залепи,той се връща на първоначалното си място.После като го опавя за часове се връща на правилното място,но точно заради това трябва да се продължи по този начин.Моя приятелка преди 3 години си е свалила брекети ,който е носила 3 години-УЖАС,но положението и е било тежко,горните и кучешки зъби са били високо на венеца.След като са и ги свалили и са били идеално прави са и дали подвижни шини,който тя не е носила сериозно и в момента тя е с леко криви зъби (като мойте преди да им сложа брекетите) Сега много я е яд че не е била постоянна !verita,ако искаш ми прати мейл да ти пратя снимки!

д-р Венелинов
27th April 2006, 21:25
Извинете ме, че не се намествам в темата за брекети, но аз лично не сезанимавам с тях, а имам ортодонт (колега за намесване на зъби), който се занимава това. Това, което мога да допълня парталинаа е, че брекети се слагат успешно и на много по-взрастни пациенти (60-70...години). Така, че за вашия проблем едва ли ще е трудно да се коригират ортодонтските дефекти.
:D

verita
28th April 2006, 07:58
Благодаря на д-р Венелинов и partalinaa, наистина ми се поизясниха някои неща :lol:
Бих искала да попитам д-р Венелинов нещо. Сестра ми като беше много малка падна и си счупи горните резци. Тъй, като бяха млечни, не изглеждаше кой знае знае какъв проблем. Изникнаха й новите постоянни зъби, на които уж нищо им няма. Но преди време забелязохме, че единия е малко по-жълт. Стоматоложката й предположи, че при падането частично е увреден нервът на този зъб, и я прати на някакви изследвания. От там излезе, че нервът е мъртъв, и решението е да се извади(нервът) и да му се постави коронка. Само, че тя усеща болка от горещо и студено, а тогава значи, че нервът не е напълно мъртъв... Сега пак ще ходи на изследвания.. А и като чета тези форуми, разбрах, че може и фасет да й се постави. Дали е подходящо фасет на предния горен ляв резец, дали няма да се счупи? Освен това, някъде бяхте писали, че е най-добре да се поставят 2 фасета, за да стане съразмерно, а тя не иска да си изпилява напълно здрав зъб... Какво мислите по въпроса, доста е нетрадиционен нейния случай, нали? Ще се радвам, ако ми дадете повече информация. Благодаря предварително!

д-р Венелинов
28th April 2006, 08:08
Здравейте отново. Не винаги при падане и травма на млечни зъби се стига до сериозна травма на зародишите на постояните зъби. Факта, че зъбът е с малко по-жълт цвят, както казвате вие, също не е 100% гаранция, че зъбът е мъртъв (обикновено цветът на самоумъртвилите се зъби при травма е по скоро сив или кафяв-черен). Навярно изследването, което са й правили е за виталитет на нерва.... При това изследване се дразни нерва с електрически ток (мнооооого слаб), при което в резултат на реакцията се отчитат стойности, които ни говорят дали зъбът е жив или... Нарочно правя пауза, защото ако стойностите са високи това означава, че има нещо, но не е задължително нерва да е изгнил или мъртъв. Има още един тест, но зъбът трябва да се изолира с кофердам за да не се дразнят съседните зъби. Тогава се подлага на студен дразнител (памуче с хлоретил) и може да се прецени дали зъбът реагира на студено. Не винаги обаче реагиращите зъби на термични дразнители са напълно здрави. За да се постави диагноза са необходими много изследвания за да е максимално точна. Така, че ще ми е трудно само по нета да ви консултирам....

д-р Венелинов
28th April 2006, 08:22
По повод короната и естетиката на зъба...
От много години науката в съвременната стоматология е установила, че при предни зъби, които са умъртвени не е необходимо да се поставя корона. Достатъчна е и само фотополимерна пломба, която ще възстанови до 75% плътността на зъба (в сравнение със здравия, жив зъб). По повод фасетите на същия зъб аз бих пробвал първо избелване на единичен зъб (ако е мъртъв ще е по-лесно), а след това ако сестра ви държи цвета да е абсолютно идентичен с останалите може да се направи бондинг, т.е. фотополимерна фасета изработена директно в устата. При бондинга се изпилява зъба още по-малко от този за фасета. Освен това, ако цвета не пасне той винаги може да се подмени и да се получи точния цвят без излишно да се оскъпява цялата процедура и без да е необходимо ново изпиляване на зъба.
Като край ще кажа, че нейният случай не е толкова отчайващ, въпросът е да не се бърза, а да се подходи професионално и с желание за лечение, а не за бърза печалба (не казвам, че колежката цели именно второто).

д-р Венелинов
28th April 2006, 08:24
Ето един мой случай, който реших само с бондинг като коригирахме цвета, старата пломба и позицията на зъба.
http://venelinov.com/gallery_bg.php?page=gallery_list&ofs=5&lang=1

verita
28th April 2006, 10:55
Д-р Венелинов, страшно много ви благодаря! Да, точно някакво изследване с ток й правиха, мисля, че беше точно за виталитет. Освен това стоматоложката й сега ще я праща на нови изследвания чрез друг метод, може би точно това, з което говорите. Все пак ще си го запиша и ще се правя на компетентна :lol:
Пожелавам Ви много успехи в работата! И не само там :D

д-р Венелинов
28th April 2006, 12:41
Благодаря...
На колко години е сестра ви?

verita
28th April 2006, 12:50
Края на Август ще стане на 18.
Толкова съжалявам, че не съм във Варна, знам къде щях да отида на зъболекар. :( Можете ли да ми препоръчате някой Ваш колега от Казанлък, или поне Стара Загора?

д-р Венелинов
28th April 2006, 19:31
За съжаление не познаввам колеги от Казанлък или Ст.Загора да ви свършат работа. Моят съвет е зъбът да не се пили за корона. Ако травмата е била на млечни зъби, а сестра ви е на 18 год. това означава, че случката е преди 12год. Ако на рентген не се забелязва промяна на върха на корена-гранулом, тогава няй-вероятно зъбът е жив и здрав. Ако беше умъртвен още преди 12 год. сега на рентгенова снимка ще има доста голяма киста, а промяната в цвета можбе да се дължи на нарушено изграждане на дентина в резултат на травмата. Каквото и да ви кажа обаче колегата, който ще поставя диагноза ще прецени най-добре, защото ще погледне и в устата.
:)

SexyLady
29th April 2006, 12:35
Може ли да задам едно въпросче отново за парадонтита?На мен венците ми кървят от около 8 год почти без да спират /при ядене на ябълка, миене или удар, а понякога и просто така/, силно зачервени са, иначе зъбите не ми се клатят /все още/.Проблемът ми е обаче, че от нищо това състояние не се влияе и вече не знам какво да правя.Използвам всякаква козметика за зъби, но ефект няма.Казаха ми да си направя пълен медицински преглед, но не знам от къде да започна.На какво би могло да се дължи това?Сега съм на 26г и съм така от поне 18годишна?

verita
2nd May 2006, 14:02
Благодаря, д-р Венелинов! А колко време би отнело цялото изследване на зъбът й и лечението... Защото вече се замисляме дали да не отидем до Варна, за й направите зъба както трябва.. Аз цял живот съм попадала на лекари и зъболекари, които не са били съвсем сигурни какво правят, и зъбите ми са в окаяно състояние, не искам и с нея да става така... :(

д-р Венелинов
2nd May 2006, 21:19
Здравейте отново след празниците... :D
Може ли да задам едно въпросче отново за парадонтита?На мен венците ми кървят от около 8 год почти без да спират /при ядене на ябълка, миене или удар, а понякога и просто така/, силно зачервени са, иначе зъбите не ми се клатят /все още/.Проблемът ми е обаче, че от нищо това състояние не се влияе и вече не знам какво да правя.Използвам всякаква козметика за зъби, но ефект няма.Казаха ми да си направя пълен медицински преглед, но не знам от къде да започна.На какво би могло да се дължи това?Сега съм на 26г и съм така от поне 18годишна?
Първо бих искал да ви попитем кога си чистихте зъбния камък за последно. Правен ли е преглед за сегашното ви състояние и правени ли са някакви рентгенови снимки по повод венците.
Много често кървенето на венците се дължи на наличието на зъбен камък:
http://www.venelinov.com/pdf/24.pdf
Кървене на венците може да се дължи и на промяна в хормоналния баланс или на травма на венците.
За да мога да помогна във вашия случай ще ми трябва повече информация. Ако се притеснявате можете да ми пратите лично съобщение

д-р Венелинов
2nd May 2006, 21:27
Благодаря, д-р Венелинов! А колко време би отнело цялото изследване на зъбът й и лечението... Защото вече се замисляме дали да не отидем до Варна, за й направите зъба както трябва.. Аз цял живот съм попадала на лекари и зъболекари, които не са били съвсем сигурни какво правят, и зъбите ми са в окаяно състояние, не искам и с нея да става така...
Ако решите да идвате до Варна можете да ми донесете изследванията, които са й правени до сега (виталитета и рентгеновите снимки). Ще ми трябват две рентгенови снимки-една нормална и една в проекция за да видя дали има някаква промяна в костта. Изследванията и евентуалното лечение (ако се наложи) може да стане в едно, максимум в две посещения (т.е. един или два дни)-за умъртвяването на нерва и след това ако решим да правим фасета (например или избелване... от каквото се нуждае) поне още две посещения.
Ако наистина няма колега на когото можете да се доверите и решите да идвате дотук ще ви помоля да ме предупредите поне 1 седм. напред.
:D
http://venelinov.com/contact_bg.php

norin
2nd May 2006, 22:16
Здравейте д-р Венелинов, разбрах, че не се занимавате с криви зъби, а бихте ли ми препоръчали добър ортодонт във Варна. Имам криви горни зъби, като малка носих шини за известно време, но нямаше голям резултат, може би защото не съм ги носила дълго време.Както и да е сега съм решила сериозно да се заема с това.Аз съм на 27 години искам да знам дали това е проблем.Според вас кой вариант е по-удачен дали с брекети или с тези апаратчета /незнам как се казват/, които са с небце.Освен това има ли вариант, в който да не се виждат, защото ме е срам да ги нося, а и с това апаратче, което носех много се фъфли. Дали няма и друг вариант да ми се оправят зъбите, ако ми се извадят предните зъби например?

SexyLady
3rd May 2006, 07:14
Благодаря, че ми отговорихте :D Зъбния камък си го чистих февруари месец.Значи венците не са ми непрекъснато възпалени , но много се влият от физическото ми състояние.Забелязала съм, че когато ми е нервно, не съм спала или съм под стрес и те са кърваво червени.Имам и по -светли периоди , разбира се, но е рядко. В момента пия витамин С, Родожила малко скъпо ми идва в този момент.Проблеми със стомаха имам, но те се появиха от около 2г, а проблемът с венците е перманентен.Процедури с лазер също са ми правени - без резултат.Снимка на зъбите имам - всичко е ок, поне за сега. Възможно ли е да са ми зачервени и подути венците , но парадонтита да не се развива?Имам предвид цял живот да са ми така /защото за сега са ми все така/, но до клатене и опадане на зъби да не се стигне? :?

д-р Венелинов
3rd May 2006, 10:40
Др.Въпрос за венците към SexyLady: скърцате ли вечерно време със зъби? Много често в резултат от стреса се получава скърцане със зъби по време на сън или подсъзнателно стискане на зъбите през деня (бруксизъм и бруксомания). Това непрекъснато стискане и търкане води до травма на зъбодържащият апарат и до кървене. Др. причина за увеличаване на кървенето може да е месечния цикъл.
За съжаление ще ми е доста трудно да ви консултирам без преглед. Ще се допитам и до колегата пародонт, с когото работя за повече информация и ще ви пиша пак.
:D

verita
4th May 2006, 09:12
Благодаря Ви за изчерпателната информация, д-р Венелинов!
Сестра ми вече обмисля наистина да дойде до Вн, но това ще стране вероятно като й започне ваканцията. Ще се свържим с Вас. Тя още днес ще си прави още едно изследване за виталитет на нерва с ток, защото предишното някъде се е изгубило. Според нея е показвало стойности около 50(каквото и да значи това :shock: ), нервът й не бил умъртвен, и няма киста. Коренът й бил в лека S-форма.
Поздрави!

SexyLady
5th May 2006, 09:10
Съмнявам се, че скърцам със зъби, защото по принцип ми е трудно да дишам през носа, не ми достига въздух и обикновено дишам през устата.Съмнявам се и нощно време да скърцам със зъби, но все пак не съм сигурна :D Знам, че така е много трудно да се правят консултации и съвсем не очаквам да намеря тук решение на проблема си, ной-вероятно се дължи на много фактори, но все пак знаете ли къде в София има кабинет, в който да се занимават само с този проблем?Някога ме бяха изпратили в Стоматологичния факултет да вървя, но аз така и не отидох.Благодаря :!:

д-р Венелинов
5th May 2006, 10:13
Сестра ми вече обмисля наистина да дойде до Вн, но това ще стране вероятно като й започне ваканцията. Ще се свържим с Вас. Тя още днес ще си прави още едно изследване за виталитет на нерва с ток, защото предишното някъде се е изгубило. Според нея е показвало стойности около 50(каквото и да значи това Shocked ), нервът й не бил умъртвен, и няма киста. Коренът й бил в лека S-форма.

По данните, които ми давате е много вероятно въобще да не се наложи да се умъртвява зъба. Аз лично бих изчакал поне месец за да се направи отново изследване за виталитет и да се проследят стойностите (50 милиампера означава, че нервът не реагира адекватно на дразненето, т.е. може да е жив, но може и да има някакъв проблем. В норма е до 20 мА). Ако след месец пак покаже същата или по-висока стойност тогава може да се мисли за някакъв проблем, но не е правилно да се поставя диагноза само върху това изследване.
Нормално е коренът да е крив. Дължи се на травмата на млечния зъб. Няма клинично значение за диагнозата.

д-р Венелинов
5th May 2006, 10:21
Съмнявам се, че скърцам със зъби, защото по принцип ми е трудно да дишам през носа, не ми достига въздух и обикновено дишам през устата.Съмнявам се и нощно време да скърцам със зъби, но все пак не съм сигурна Very Happy Знам, че така е много трудно да се правят консултации и съвсем не очаквам да намеря тук решение на проблема си, ной-вероятно се дължи на много фактори, но все пак знаете ли къде в София има кабинет, в който да се занимават само с този проблем?Някога ме бяха изпратили в Стоматологичния факултет да вървя, но аз така и не отидох

Един от основните проблеми на ортодонтските (криви зъби) и пародонтални (венечни) проблеми е дишането и спането с отворена уста. Когато спите и дишате през устата, тя изсъхва и се променя киселинноста на слюнката. Това води до намаляване на защитните фактори на слюнката (ензими и антитела) и активиране на микроорганизмите, които се намират в устата. Проблемите са както от пародонтално естество ( както при вас кървене, лесно възникващи възпаления), чести тонзилити и ангини (заболявания на гърлото и сливиците), така също и до ортодонтски дефекти (дълбок свод на небцето свиване на зъбите в страничния участък, отворена захапка и т.н.). Хубаво е наистина да потърсите консултация с пародонтолог.

mayayo
5th May 2006, 12:00
Здравейте,
искам да се обърна за консултация към д-р Венелинов... ако може, разбира се :) :wink:
На 27г. съм и имам много здрави зъби. Но ме притесняват слабите ми венци :? . Скоро не са се възпалявали ( 2 пъти общо съм си почиствала зъбния камък ), но личната ми стоматоложка каза, че на предните долни няколко зъба ( предполагам 4-те предни ) е започнал да се развива пародонтит :cry: . Тя е на мнение, че "здрави зъби + слаби венци" е по-лошият вариант.
Искам да Ви питам какво ще ми препоръчате ( и като марки ) за профилактика и лечение?
А и не знам дали има значение, но моят приятел казва, че по цяла нощ силно скърцам със зъби...
Имате ли в София кабинет?

mayayo
5th May 2006, 13:28
Д-р Венелинов,
пак съм аз :wink: ... Забравих да кажа, че имам дълбока захапка ( в случай, че нещо влияе на пародонтита ). А влияе ли наистина?!?!? Като малка трябваше да нося една ужасна :wink: шина, но аз я изхвърлих на 2-рия ден :lol: .

д-р Венелинов
5th May 2006, 18:56
Дано да не ми се сърдите, но ще ви отговоря в неделя вечерта, че заминавам за София на един конгрес, а сега времето ми е малко...
:D

д-р Венелинов
8th May 2006, 08:26
На 27г. съм и имам много здрави зъби. Но ме притесняват слабите ми венци Confused . Скоро не са се възпалявали ( 2 пъти общо съм си почиствала зъбния камък ), но личната ми стоматоложка каза, че на предните долни няколко зъба ( предполагам 4-те предни ) е започнал да се развива пародонтит Crying or Very sad . Тя е на мнение, че "здрави зъби + слаби венци" е по-лошият вариант.
Искам да Ви питам какво ще ми препоръчате ( и като марки ) за профилактика и лечение?
А и не знам дали има значение, но моят приятел казва, че по цяла нощ силно скърцам със зъби...
Имате ли в София кабинет?

Бих ви препоръчал като начало да използвате паста за зъби "Елгидиум"; вода за уста "Елудрил" и гел "Пародиум". Това са лечебни средства и се изписват (без рецепта) при хирургични манипулации и при възспалени венци. Започвате с пастата за зъби "Елгидиум", след това жабурите с разтвора "Елудрил" (той е концентрат и се разрежда) и накрая (само вечер се ползва гела) използвате гела "Пародиум" като го нанасяте обилно с пръст по венците и не плакнете. Трябва да остане поне 2ч. по венците (затова най-добре е вечер и след това лягате да спите). Процедурата трябва да продължи от 10 до 20 дни (зависи от степентта на засягане на венците). Хубаво е вечер да ползвате и конци за почистване на между зъбните пространства.
Ако са засегнати само долните предни зъби е хубаво да се установи дали не става въпрос за къса юздичка на долната устна (връзката, която придържа устната към челюста). Предполагам обаче, че колежката е подгледнала и това.
За съжаление нощното скърцане със зъби (бруксизъм) е един от съвременните бичове (ако мога така да се изразя) за венците и зъбодържащият апарат. Проблемът е, че вероятно ще ви се наложи доста дълго или цял живот да носите шина за бруксизъм (подобна е на боксьорските шини и се носи само докато спите), ако искате да си спасите зъбите. Иначе прогнозата е лоша-постепенно разрушаване на зъбодържащия апарат (пародонт) и загуба на здрави зъби.
За съжаление нямам кабинет в София и ако искате да дойдете ще трябва да се разходите до Варна :cry:
Дълбоката захапка влияе и с това , че води до неправилно и по-голямо натоварване върху зъбите. Съществувавариант, при който можете да си поставите брекети като по този начин ще решите проблема с дълбоката захапка, кривите зъби и пародонтозата (пародонтита). Не съм убеден обаче, че бруксизма ще се оправи (макар че понякога се провокира от неправилна захапка или неточно изработени корони например).

norin
9th May 2006, 15:41
Здравейте д-р Венелинов, извинявам се ако съм Ви притеснила, но за мен е важно, ако може да ми препоръчате добър ортодонт във Варна.Благодаря предварително! :D

д-р Дамянов
12th May 2006, 21:19
Има стоматологичен форум, но колегите не обичт пациенти да пишат там (за мен това е много странно разбира се).
http://www.zabolekar.info/forum/
За колегата ще ви напиша утре, само да си проверя визитките в моя кабинет. :D

Няма какво да се чуди д-р Венелинов. :lol: Вече е създаден и специализиран стоматологичен форум за пациенти, където екип от специалисти отговарят на въпросите на пациенти от всички стоматологични дисциплини. Скъпи пациенти, моля заповядайте:
www.patient.zabolekar.info

vedra
13th May 2006, 11:09
ДОБЪР ДЕН.КАЗВАМ СЕ Д-Р ВЪЖАРОВ И СЪМ СТОМАТОЛОГ ОТ СОФИЯ С НАСОЧЕНОСТ КЪМ ЕСТЕТИЧНАТА СТОМАТОЛОГИЯ.СЛУЧАЙНО ПОПАДНАХ НА ДИСКУСИЯТА, КОЯТО МИ ДОПАДНА .АКО МОГА ДА БЪДА ПОЛЕЗЕН С НЕЩО, ЩЕ СЕ РАДВАМ ДА ВИ ОТГОВОРЯ.ОТ 1999 СЕ ЗАНИМАВАМ И С ЕСТЕТИКАТА И ПО-ТОЧНО: БОНДВАНЕ НА ПРЕДНИ ЗЪБИ( С ФОТОПОЛИМЕР), МЕТАЛОКЕРАМИКА, ИЗЦЯЛО КЕРАМИКА, ФАСЕТИ, ИЗБЕЛВАНЕ СЪС 3-ТЕ НАЙ ДОБРИ В СВЕТА И ДОКАЗАЛИ СЕ СИСТЕМИ "ZOOM" , "NITE WHITE" , "DAY WHITE",КАКТО И С Т.НАР "РОЗОВА ЕСТЕТИКА",КОЯТО СЕ ГРИЖИ ЗА ВЕНЦИТЕ. БЕЗ ТЯХ УСМИВКАТА НЕ БИ ИМАЛА ЕСТЕСТВЕН ВИД.ТЕ СА 2-РИЯТ КОМПОНЕНТ ОТ ЕСТЕСВЕНИЯ КОМПЛЕКС УСТА-ВЕНЦИ-ЗЪБИ

partalinaa
13th May 2006, 11:18
Д-р ВЪЖАРОВ от 6 години имам покритие на предните 5 зъба-Бондинг (така разбрах че се казва). Моя приятелка си беше направила на 1 зъб и аз тъй като зъбите ми бяха криви и като напукани в долния край изтънени и почти прозрачни (какво описание направих -не са били ужасни) реших че по този начин зъболекарката ще позапълни разликата между зъбите (предните два зъба бяха -един на пред,друг на зад и заболекърката удебели единя за да дойде наравно с другия) и зъбите ми ще станат белички с това покритие ! В момента съм с брекети-Дайманд от 10 месеца и половина,след месец и половина ще ми ги махат УРА,но ще съм още 1 година със неподвижна шина само от вътрешната страна на зъбите.Сега въпроса ми е как да продължа лечението и мога ли с тези шини ,искам да ги избеля,спряла съм се на домашно избелване със шини.После какво да правя с този бондинг (извинете ме ако бъркам наименованието),да го подновя ли,добро решение ли ще е (казаха ми че се получавало ръбче при венеца при изграждането му ? Да се реша ли на коронки,защото фасетите ми идват малко скъпички ?

vedra
13th May 2006, 11:35
ПРИ ИЗБЕЛВАНЕ СЕ ПРОМНЯ САМО ЕСТЕСТВЕНИЯ ЗЪБ И ЛЕКО -ФОТОПОЛИМЕРИТЕ.ИЗБОРЪТ ВИ ЗА ДЕЙМЪН Е НАЙ-ВЕРНИЯТ ВЪЗМОЖЕН,А СЪЩО И ЗА ДОМАШНОТО ИЗБ. СЪС ИНДИВИДУАЛНИ ШИНИ.КЕРАМИЧНИТЕ КОРОНКИ СА ДОРИ ПО-СКЪПИ ОТ ФАСЕТИТЕ(МАЛКО),ПО-ЕВТИНИ СА МЕТАЛО-КЕРАМИЧНИТЕ.А С ФАСЕТИ ИЛИ КЕРАМИКА Е ИЗБОР ,КОЙТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ РЕЗУЛТАТ ОТ ОБСТОЙНА СТОМ. ПРЕЦЕНКА В КАБИНЕТ.

partalinaa
13th May 2006, 11:48
Може ли да дадете цени на който вие работите-фасети,метало-керамика,керамика,избелващ и средства-домашни и с лампа в кабинета ви ?

vedra
13th May 2006, 12:04
СПОРЕД МЕТОДИ И СРЕДСТВА ЦЕНИТЕ ВАРИРАТ КАКТО СЛЕДВА: МЕТАЛОКЕРАМИКА- 80-650 ЛЕВА, КАТО ЗЛАТНАТА СРЕДА Е ПРАГОВА МЕТАЛОКЕРАМИКА ЗА ОКОЛО 180-200 ЛВ. ФАСЕТИ- 250-600,СРЕДНО ОКОЛО 300 ЛВ. КЕРАМИКА-МАЛКО ПО-ВИСОКА ЦЕНА ОТ ФАСЕТИ-ОКОЛО 350-400 ЛВ. СРЕДНО ДОМАШНО ИЗБЕЛВАНЕ -НОЩНО ИЛИ ДНЕВНО- 200-400ЛВ, СРЕДНО 250. НЕ ИЗБЕЛВАМ ФОРСИРАНО ,ТЪЙ КАТО НЕ Е БЕЗВРЕДНО, НО ИЗВЪРШВАМ ДОМ. ИЗБ. СЪС "ЗУУМ" ЗА 2 ДНИ-"WEKEND SYSTEM"

vedra
14th May 2006, 10:17
РЕАЛНО ПОГЛЕДНАТО И ОПИСАНО НАКРАТКО БОНДВАНЕТО (С ФОТОПОЛИМЕРИ) И ЛАБОРАТОРНИТЕ ВАРИАНТИ (ФАСЕТИ,МЕТАЛОКЕРАМИКА И КЕРАМИКА) СЕ ДОБЛИЖАВАТ ПО ПОСТИГНАТИ РЕЗУЛТАТИ (В ПОЛЗА НА 2-ТА ГРУПА) И ЕДИНСТВЕНАТА ПО-ЯВНА ПРИЧИНА ЗА ИЗБОР НА ЕДНА ОТ ДВЕТЕ Е ЦЕНАТА (КАТЕРГОРИЧНО В ПОЛЗА НА 1-ТА ГРУПА).

diastemma
14th May 2006, 12:32
Каквото и да си говорим, полимерните фасети (клинични или лабораторни) са си просто финансов компромис на фона на керамични фасети, керамични и металокерамични корони. Механичната им устойчивост на внезапно или на хронично натоварване е несравнимо по-малка.Съгласен ли сте?
Затова в името на здавето може би си струва да се спестят пари и да се направи нещо по-трайно.

д-р Венелинов
14th May 2006, 13:20
Здравейте, ако разрешите ще се включа и аз.
В момента съм с брекети-Дайманд от 10 месеца и половина,след месец и половина ще ми ги махат УРА,но ще съм още 1 година със неподвижна шина само от вътрешната страна на зъбите.Сега въпроса ми е как да продължа лечението и мога ли с тези шини ,искам да ги избеля,спряла съм се на домашно избелване със шини.После какво да правя с този бондинг (извинете ме ако бъркам наименованието),да го подновя ли,добро решение ли ще е (казаха ми че се получавало ръбче при венеца при изграждането му ? Да се реша ли на коронки,защото фасетите ми идват малко скъпички ?

Първият ми въпрос е: каква шина ще ви слагат от вътрешната страна?
Това е много важно, защото от вида и зависи какво ще можете да направите докато я носите. Вариантите са 3: 1. Шина от тел, залепена с фотополимер към зъбите-при нея ще е трудно да избелите с шина, защото самата тел ще пречи, но можете да избелите в кабинета-стандартно или с избелваща лампа; 2. Шина от брекети, но с пасивна дъга- при нея е също е трудно, макар че дъгата може да се сваля-отново избелване в кллинични условия (офис избелване); 3. Шина от кевларени влакна и фотополимер (малко вероятно е да ви я поставят, защото се ползва основно за постоянно шиниране)-избелването може и да е в домашни условия, защото шината се вкопава в зъба.

д-р Венелинов
14th May 2006, 13:44
ПРИ ИЗБЕЛВАНЕ СЕ ПРОМНЯ САМО ЕСТЕСТВЕНИЯ ЗЪБ И ЛЕКО -ФОТОПОЛИМЕРИТЕ
Не съм съгласен с д-р Въжаров, че фотополимера си променя цвета при избелването (поради принципите на избелване и структурата на материала). По-скоро въобще няма да се промени, така че ако искате да избелите трябва да сте сигурна, че след това ще трябва да подмените всички изкуствени материали в устата си. Ако искате повече информация за избелването вижте тук: http://www.venelinov.com/pdf/26.pdf

После какво да правя с този бондинг (извинете ме ако бъркам наименованието),да го подновя ли,добро решение ли ще е (казаха ми че се получавало ръбче при венеца при изграждането му ? Да се реша ли на коронки,защото фасетите ми идват малко скъпички ?

Ако в бондинга ви притеснява само цвета, ок. Променете го след като се избелите (поне 10-15 дни след приключване на избелването). Ако сега нямате ръб на бондинга, не разбирам какво ви притеснява-значи няма да имате и за в бъдеще ръбове, а и няма как защото и той, както всичко станало (корони и фасети, а дори и пломби) трябва да са с идеални контури (без ръбове). Не бих ви съветвал да си изпилите зъбите за корони, ако те са здрави (само с бондинг). Това действие би било равносилно на това да си отрежете 2/3 от носа, само защото той имал лека гърбица например. :D
За всичко останало съм съгласен с д-р Въжаров, че резултатите при директните и лабораторни варианти са много близки, но все пак имат разлики. А що се отнася до парите... послушайте diastemma.

partalinaa
14th May 2006, 19:30
Мисля че зъболекарката ми ще ми сложи шина от тел, залепена с фотополимер към зъбите.Нали се взима отпечатък от зъбите за изработване на силиконова шина ,не може ли като се постави тази шина от тел да се вземат отпечатъците с нея ? Преди време ходих на консултация при един зъболекар и той ми каза че това което са ми направили на предните 5 зъба(бондинга) не е добре за венците ми ,защото когато се изгражда това покритие директно в устата не може да се направи така добре както в лаборатория и че той не би ми направил такова нещо.Може би зъболекарката която ми го е направила не се е справила добре,надявам се да намеря добър зъболекар да ги направи добре ! Аз съм против коронките,защото предните ми зъби не са умъртвявани,а 5 фасета за по 500 лв (това е цената която ми предлага моята зъболекарка ми идва множко !

vedra
14th May 2006, 20:40
ТЕОРИЯТА Е ЕДНО,ПРАКТИКАТА-ДРУГО. И ФОТОПЛОМБИТЕ СЕ ИЗБЕЛВАТ, НО АБСОЛЮТНО НЕПРЕДВИДИМО.Т.Е. СЪМ ИМАЛ ВПРЕДВИД РАЗУМЕН КОМПРОМИС-ИЗБЕЛВАНЕ И СЛЕД ТОВА ПОДМЯНА , АКО СЕ НАЛОЖИ.А СМЯНАТА ВИНАГИ Е СЛЕД ИЗБЕЛВАНЕ,ЗАЩОТО ФОТОПОЛИМЕРИТЕ СА АДАПТИРАНИ ПО ЦВЕТА НА СТАРАТА СИТУАЦИЯ

vedra
14th May 2006, 20:44
(ОТГОВОР ЗА ПАРТАЛИНАА) ТОЧНО ТАКА-МОЖЕ ДА СЕ ВЗЕМЕ ОТПЕЧАТЪК СЛЕД ПОСТАВЯНЕ НА ШИНАТА

vedra
14th May 2006, 21:08
ПОТРЕБИТЕЛЯТ ДИАСТЕМА Е НАПЪЛНО ПРАВ ОТНОСНО КОМПРОМИСА,КАКТО БЯХ НАПИСАЛ И ПО-ГОРЕ

д-р Венелинов
14th May 2006, 21:56
Наистина теориата е едно, а практиката др. Интересно защо да сменяме пломбите тогава...
:D :D :D

д-р Венелинов
14th May 2006, 22:05
Мисля, че идеята на форума е да се дават практични съвети...
Ако се сложи шина от тел закрепена с фотополимер тогава няма да има проблем с отпечатъка (ако е от малко по-еластичен отпечатък-например алгинатен). Проблемът ще дойде след това. Когато се изработи шина за избелване, идеята и е тя да е плътна по зъбите:1. за да стои статично и да не пада (особено на горни зъби); 2. идеята е да се поставя малко гел и той да е в постоянен контакт със зъбите. Представете си какво би станало с една не добре адаптирана към "телта" шина и колко гел ще трябва да поставя пациента в нея за да има ефект (от финансова гледна точка направо си е разоряване). В крайна сметка една от целите на домашното избелване е да се избелят целите зъби, а не само външната им страна, както става при др. видове избелване.

д-р Венелинов
14th May 2006, 22:40
Преди време ходих на консултация при един зъболекар и той ми каза че това което са ми направили на предните 5 зъба(бондинга) не е добре за венците ми ,защото когато се изгражда това покритие директно в устата не може да се направи така добре както в лаборатория и че той не би ми направил такова нещо.Може би зъболекарката която ми го е направила не се е справила добре,надявам се да намеря добър зъболекар да ги направи добре ! Аз съм против коронките,защото предните ми зъби не са умъртвявани,а 5 фасета за по 500 лв (това е цената която ми предлага моята зъболекарка ми идва множко !

Проблемът с образуването на ръб при изработването на една пломба или бондинг (той е един вид голяма пломба на преден зъб) се дължи на няколко причини: 1.Неправилно оформяне по времето на изработването на бондинга; 2.Недостатъчно полиране на ръбовете след изработването на бондинга. Общо взето това е задължение на нас стоматолозите. Каква е гаранцията, че в лабораторията няма да направят груб ръб на фасетите, инлей (лабораторна пломба) или короните. Виждал съм доста унищожени зъби под толкова неточно изработени в лабораторията естетични възстановявания. За съжаление това е човешкият фактор.
Парталина не бързайте да обвинявате вашата зъболекарка за това. Ако до сега не са установени проблеми с вашите бондинг възстановявания (най-малкото помолете ортодонтката, която ви е слагала брекетите да погледне) не бързайте да ги сменяте. Сменете ги ако желаете да избелите зъбите си, а не поради това, че по принцип бондингът може да бъде изработен неправилно (например).

http://www.thomasomarxen.com/whitening/smile_gallery.html
http://www.drdorfman.com/index.php?fuseaction=atlas.display&at_id=40
http://www.aboutcosmeticdentistry.com/procedures/dental_bonding/index.html
http://venelinov.com/gallery_bg.php

д-р Венелинов
14th May 2006, 22:52
Д-р Въжаров, не ме разбирайте погрешно... пиша в този форум и се намесвам понякога с единствената цел пациентите ни да са наясно с всички възможности за лечение (положителните и отрицателните им страни). Така те ще получат необходимото им лечение, а ние уважението, към което се стреми цялото ни съсловие.

д-р Венелинов
14th May 2006, 22:59
Накрая ви благодаря за помощта да изясняваме тънкостите в съвременната стоматология.

vedra
15th May 2006, 00:30
КОЛЕГА,РАЗБРААМ ПРОФЕСИОНАЛИЗМА ВИ БЕЗПОГРЕШНО.

verita
15th May 2006, 09:17
КОЛЕГА,РАЗБРААМ ПРОФЕСИОНАЛИЗМА ВИ БЕЗПОГРЕШНО.
Аз мога само още веднъж да благодаря на д-р Венелинов за информацията, която ми даде, благодарение на него научих повече неща за зъбите си отколкото всичката информация до сега, взета заедно.
Сигурна съм, че е чудесен специалист!

д-р Венелинов
15th May 2006, 12:23
Искрено се радвам, че съм ви помогнал.

Stelfy
17th May 2006, 12:02
Искам да задам въпрос, който не видях да е коментиран преди..
Аз също се интересувам се от изблеване, но се чудя доколко процедурите биха дали резултат при мен, тъй като зъбите ми имат жълтеникав цвят, в следствие на хепатит. Т.е. костта остана с променен цвят след заболяването (преди повече от 10 години вече), не се касае толкова за оцветяване от кафе, кола и вино (въпреки, че с годините вероятно и те са оказали влияние) :)
Смятате ли, че избелването (домашно) би било ефективно?

Благодаря в аванс и поздрави!:)

д-р Венелинов
17th May 2006, 21:07
Както всяко оцветяване на зъбите, така и оцветяването им от билирубина (пигмента получаващ се при жълтеница) е отстранимо. За съжаление обаче поради факта, че то е и много дълбоко (прилича на това от тетрациклин, при което зъбите са кафеви) за да се постигне избелващ ефект е необходимо повече време. Най- добрия вариант за избелване си остава офис избелването с лампа(2-4 апликации на гела активирани с лампа и след 20-35 мин. е готово). Ако решита да избелвате в домашни условия ще са ви необходими между 2-6 месеца (зависи от степента и дълбочината на оцветяването).

Stelfy
18th May 2006, 10:53
Много благодаря за отговора!!
Изключително позитивно ми подейства рано сутрин!:))
Заедно с това обаче провокира още няколко въпроса:
Tази скоростна 25-30 минутна интервенция доколко е безвредна за зъбите (предвид скоростта - ако тя оказва някакво влияние)? И в този ред на мисли - какви са негативните странични ефекти от избелването (с лампа в частност)? ...Като принцип на действие лампата е ли повече щадяща от домашното избелване с шини? ...Също ме интересува до колко пъти е безопастно да се повтаря процедурата и може ли белотата да се поддържа в домашни условия (с шини, писалки, т.н.)..
Надявам се с този survey да се изчерпват въпросите ми!:))

Поздрави и хубав ден!:)

д-р Венелинов
18th May 2006, 22:42
Tази скоростна 25-30 минутна интервенция доколко е безвредна за зъбите (предвид скоростта - ако тя оказва някакво влияние)? И в този ред на мисли - какви са негативните странични ефекти от избелването (с лампа в частност)? ...Като принцип на действие лампата е ли повече щадяща от домашното избелване с шини? ...Също ме интересува до колко пъти е безопастно да се повтаря процедурата и може ли белотата да се поддържа в домашни условия (с шини, писалки, т.н.)..
Надявам се с този survey да се изчерпват въпросите ми!:))


Избелването в кабинета и в домашни условия (стига да се прави разумно и под контрола на специалист) не е опасно за зъбите. Скоростта практически няма значение за влиянието върху зъбите. По повод повторението на процедурата за избелване-търговците съветват да се прави през 1-1,5 год. Аз лично имам една пациентка, която го прави през 10 месеца (това е лично нейно решение и настояване). Мисля, че четох някъде, че най-малкото време през, което може да се прави избелване е мин. 6 месеца (за по-малко практически няма и смисъл да се прави). Поддържането на избелването може да се прави и с избелващи пасти (предлагат се в комплектите за избелване), пислаки, шини и т.н.
За да не пиша всичко подробно вижте този PDF. Там съм описла подробно видовете избелване на зъби.
http://www.venelinov.com/pdf/26.pdf
а това е сайта на фирмата-производител, която предлага лампата за избелване, за която ви писах. Там също има отговори на вашите въпроси:
http://www.beyonddent.com/productvalue.aspx?att=19&proId=8&cn=Q%26A

Stelfy
19th May 2006, 08:47
Много Ви благодаря д-р Велинов!:))

Хубав ден !!

д-р Венелинов
19th May 2006, 10:00
На вас и на всички, които четат в момента.
:D :D :D

natali85
27th May 2006, 19:36
partalinaa,можеш ли да ми дадеш координатите на твоята зъболекарка,защото и аз искам да си правя избелване на зъбите в домашни условия с шина. Ще ми се да съм при доктор Венелинов,но той като е чак във Варна..за едно избелване..не си струва. А ти явно си доволна от твоята зъболекарка :)

natali85
28th May 2006, 19:10
10x :D

discover
1st June 2006, 17:46
Д-р Венелинов,

какво е мнението Ви за порцелановите коронки и фасети? Доколкото знам, това е последната тенденция в модерната стоматология. Как са сравними с нормалната метало-керамика и т.н? Предназначени ли са само за предни зъби или успешно се използват и за задните? Бихте ли още ми казали средни цени ориентировъчно за този вид корони в Бг, за да мога да направя сравнение с това, което се предлага в чужбина.

И накрая, имате ли някъде материал, публикации за имплантантите - доколко са препоръчителни, какви са последствията в дългосрочен период - 10 год например.

Благодаря предварително за мнението Ви..

apoklistika
1st June 2006, 22:02
Д-р Венелинов,



Аз също се интересувам от имплантите,които се поставят на винтове и за които писахте в един предишен отговор.става въпрос за приятеля ми.преди около 2 години се наложи да му извадят почти всички кътни зъби,зъболекарят му тогава го лекува с какви ли не антибиотици,и след няколко месеца каза,че засегнатите зъби просто трябва да се извадят,за да не пострадат и здравите.аз лично и до сега се съмнявам дали не трябваше да се консултира с поне още един зъболекар,но както и да е.
ще ви бъда много благодарна ако ме насочите,къде в българия се поставят такива импланти,поставяте ли вие самият?и долу горе каква е цената,колко време трае процедурата(доколкото разбрах,тези винтове са си една истинска операция),и има ли вероятност организма да не ги приеме?

благодаря предварително :D

д-р Венелинов
1st June 2006, 22:10
какво е мнението Ви за порцелановите коронки и фасети? Доколкото знам, това е последната тенденция в модерната стоматология. Как са сравними с нормалната метало-керамика и т.н? Предназначени ли са само за предни зъби или успешно се използват и за задните? Бихте ли още ми казали средни цени ориентировъчно за този вид корони в Бг, за да мога да направя сравнение с това, което се предлага в чужбина.

И накрая, имате ли някъде материал, публикации за имплантантите - доколко са препоръчителни, какви са последствията в дългосрочен период - 10 год например.


Наистина в последните години в България все повече стоматолози започнаха да се обръщат към възстановяванията (корони, фасети, пломби) от чиста (безметална) керамика. По простата причина, че керамиката е биологично поносим, инертен материал с доближаваща се структура и естетика до тази на емайла на зъба. Липсата на метал в една корона придава живина на коронката и предпазва организма от някои вредни ефекти на метала (алергизиране на организма, биметализъм, метални татуировки, сивеене на ръба на венеца).
Представата че чистата керамика се използва само за предни зъби е отдавна остаряла. Благодарение на съвременните методи на изработка на различни конструкции от керамика е възможно да се изработват корони (дори и ) мостове в страничния участък (дъвкателните зъби).
За последните години съм поставил доста керамични корони на дъвкателни зъби и след вече 1-2 год. наблюдение няма никакъв проблем. Тайната е в това (както спомена проф. Бичачо на една лекция в Румъния), че натоварването върху короната се предава чрез цимента върху дентина, а той е предназначен точно за това.
http://venelinov.com/gallery_bg.php?page=gallery_list&ofs=7&lang=1
това е една комбинация от пломби и корона на крайни зъби, от чиста керамика.

д-р Венелинов
1st June 2006, 22:17
Относно цените: Не мога да говоря за цените на колегите, защото не ги знам. Моите са 150 лв. за корони, 180 лв. за фасети, 90 лв. за пломба (това е само стоматологичната цена)

д-р Венелинов
1st June 2006, 22:35
За иумплантите:
http://www.venelinov.com/pdf/22.pdf
За англоезичните:
http://www.bicon.com/patient/index.html
http://3i-online.com/English/USA/ptEd_Main.cfm
Това са имплантите, с които работят моите колеги-имплантолози. Те извършват хирургичната работа, а аз възстановителната.

apoklistika
1st June 2006, 22:50
Благодаря много за бързия отговор :D :D имам още само 2 въпроса-колко дълго трае цялата процедура и каква е цената за 1 имплант(поне ориентировъчно)?

д-р Венелинов
1st June 2006, 22:53
Аз също се интересувам от имплантите,които се поставят на винтове и за които писахте в един предишен отговор.става въпрос за приятеля ми.преди около 2 години се наложи да му извадят почти всички кътни зъби,зъболекарят му тогава го лекува с какви ли не антибиотици,и след няколко месеца каза,че засегнатите зъби просто трябва да се извадят,за да не пострадат и здравите.аз лично и до сега се съмнявам дали не трябваше да се консултира с поне още един зъболекар,но както и да е.
ще ви бъда много благодарна ако ме насочите,къде в българия се поставят такива импланти,поставяте ли вие самият?и долу горе каква е цената,колко време трае процедурата(доколкото разбрах,тези винтове са си една истинска операция),и има ли вероятност организма да не ги приеме?


Първо за да ви насоча къде поставят импланти трябва да ми кажете от къде сте. Аз лично не поставям импланти, но работя с един хирург (работи с импланти Bicon-USA) и един пародонтолог-имплантолог работещ с 3i-USA (http://www.krastev.info/index_bg.php)
Цените са различни, но не ги знам наизуст. Обикновено свързвам пациента с един от двамата, колегата и пациента уточняват къде ще се поставят, а после заедно планираме целостното лечение (от поставянето на имплантите до "коронясването" :D ).
Самата процедура (хирургична манипулация) продължава средно 45-9о мин. (зависи и от броя на имплантите). Изчаква се 4-5 месеца вкостяване на имплантите (винтовете) и след това аз изработвам коронките, мостовете или протезите отгоре. В научната литература няма описан случай на изхвърляне на импланти от коста като реакция на организма по простата причина, че няма алергия към титановата сплав, от която се изработват. В голяма степен "изхвърлянето" на имплант се дължи на неправилно натоварване (лекарска грешка) или на не добра хигиена (пациентска немарливост). Всички причини, които могат да доведат до загуба на естествен зъб, могат да доведат и до загуба на имплант (разбира се без пулпити и тем подобни, защото импланта няма нерв :D ).

apoklistika
1st June 2006, 23:02
още веднъж благодаря.най добре би било ако ме насочите към ваш колега в софия,но ако няма такъв,който наистина да е добър в тази област,ще се насочим към този,с който вие работите :D :D

д-р Венелинов
1st June 2006, 23:03
Цените при единият колега са приблизително около 1000-1200 лв. (но не съм сигурен) той рабноти с Bicon, а на др. знам, че са доста високи но колко точно незнам.

apoklistika
1st June 2006, 23:26
и още един последен въпрос,как стои въпроса след поставянето на винтовете(понеже живеем в чужбина),необходим ли е непрекъснат лекарски контрол през тези 4-5 месеца,означава ли това,че приятелят ми трябва да е през цялото време във варна,и ще има ли нещо като "временни" протези върху винтовете?

д-р Венелинов
2nd June 2006, 10:03
как стои въпроса след поставянето на винтовете(понеже живеем в чужбина),необходим ли е непрекъснат лекарски контрол през тези 4-5 месеца,означава ли това,че приятелят ми трябва да е през цялото време във варна,и ще има ли нещо като "временни" протези върху винтовете?
Обикновенно е необходим един прериод от 7-10 дни след поставянето за проследяване на заздравителния процес и за сваляне на конците (обикновено се свалят на 7-ят ден). В зависимост от вида и мястото на дефекта е възможно да се постави временна протеза или импланта да бъде натоварен веднага (имедиатно) с временна (фотополимерна) корона. За това обаче можем да преценим с колегите едва след преглед и уточняване етапите и вида на лечение.
Преди самото поставяне на имплантите е необходимо да се направят рентгенови снимки и скенер за установяване на дебелината, височината и консистенцията на костта, където ще се поставят имплантите. Предполагам, че цялата процедура, ще отнеме средно 8-14 дни.

anonimen
18th June 2006, 22:45
Доктор Венелинов,момче на 14 години и половина съм.Преди 3 години отидох да ми сложат апаратче,повярвайте ми,горните ми резци бяха в ужасно състояние-втори номер резци бяха супер криви,както и първи номер резец-този отдясно.Носих го повече от година.Лятото по-миналата година то се счупи-телчето,което захваща шести номер кътник.Не го занесох на поправка,за което УЖАСНО съжалявам.Лятото не го носих.Есента го поправиха,но го носех само нощем.Досега съм така.Дори не всяка нощ,а през две-три седмици.Не усещам зъбите ми да се връщат в положението преди да сложа апаратчето,но ме е много страх да не се върне резултата.Преди година ми извадиха млечните кучешки зъби горе.Все още не са се показали постоянните.Ходих на рентген.Имаше зародиши,слава богу.Но все още не са се показали.Млечните ги извадиха с корен колкото постоянен зъб.Моля ви да ми отговорите дали е възможно връщането на резултата отпреди носенето на апаратчето(то е сваляемо)...

д-р Венелинов
19th June 2006, 10:16
Доктор Венелинов,момче на 14 години и половина съм.Преди 3 години отидох да ми сложат апаратче,повярвайте ми,горните ми резци бяха в ужасно състояние-втори номер резци бяха супер криви,както и първи номер резец-този отдясно.Носих го повече от година.Лятото по-миналата година то се счупи-телчето,което захваща шести номер кътник.Не го занесох на поправка,за което УЖАСНО съжалявам.Лятото не го носих.Есента го поправиха,но го носех само нощем.Досега съм така.Дори не всяка нощ,а през две-три седмици.Не усещам зъбите ми да се връщат в положението преди да сложа апаратчето,но ме е много страх да не се върне резултата.Преди година ми извадиха млечните кучешки зъби горе.Все още не са се показали постоянните.Ходих на рентген.Имаше зародиши,слава богу.Но все още не са се показали.Млечните ги извадиха с корен колкото постоянен зъб.Моля ви да ми отговорите дали е възможно връщането на резултата отпреди носенето на апаратчето(то е сваляемо)...

Принципно, ако има бързо преместване и на значително разстояние, зъбите почити винаги се връщат в старото положение (възможно е да не е абсолютно същото, но се връщат). Тъй като обаче аз лично не се занимавам с наместване на зъби (ортодонтия) е хубаво да се консултирате с ортодонта си. От него ще получите точна и вярна информация. Бих могъл да попитам и моя ортодонт за това, ако желаете.

anonimen
19th June 2006, 12:15
Д-р Венелинов,аз нося апаратчето само нощем,през три дори четири седмици и няма НИКАКВА промяна независимо дали го слагам вечер или не.Има ли вероятност щом няма промяна да се върнат?

д-р Венелинов
19th June 2006, 18:16
Ако го носите всяка вечер няма да се върнат. До колкото съм запознат е необходимо това апаратче да се носи поне 1 година след приключване на лечението, за да бъде всичко наред.
Най-добре е обаче да се консултирате с ортодонта си.

zuzanka
21st June 2006, 12:53
Колегата, при когото ходя на курсове се казва д-р Петър Земриев. Мога да го попитам дали би ви приел, ако искате да се лекувате при него и ако е съгласен да ви свържа с него.
Трябва само да предупредя, че е един от най-скъпо платените и най-добрите специалисти в България.

ЕМИДЕНТ в Хаджи Димитър?

Здравейте и от мен д-р Венелинов :D :D :D
Много ще се радвам ако кажете някакви координати за връзка с д-р Петър Земриев :D

Благодаря ви предварително :D

BX-Ghost
22nd June 2006, 10:46
Здравейте и от мен. Прочетох повечето постове и имам въпроси към д-р Венелинов

Първо да ви поздравя за добрите съвети с кото насочвате хората и за това че споделяте вижданията и знанията си с хората които не са професионалисти в тази сфера.

Значи аз съм на 26 години имам 2 тежки катастрофи с автомобил и в резултат на това доста от зъбите ми ги няма. Та имам питане къде според вас да се обърна ( за София град става въпрос ) за да почна въстановяване от А до Я като се почне от подготовката и винтовете и се стигне до фасети или коронки. И накрая да дойде момента в който ще имам прилична усмивка и ще се радвам на красиви зъби.

д-р Венелинов
22nd June 2006, 20:30
Здравейте BX-Ghost,
имам колеги от София, към които да ви насоча. Занимават се основно с коренови лечение и имплантология. Ще говоря с тях и ако нямат нищо напротив ще ви дам телефоните на някои от тях.

BX-Ghost
23rd June 2006, 11:22
Да имам интерес :) и ще ви бъда благодарен :)

д-р Венелинов
25th June 2006, 14:13
Поради проявен интерес от срана на мои пациенти ще си позволя да направя една открита реклама на един съвременен, естетичен, безболезнен метод, при който не е необходимо изпиляване на зъби. Методът е сходен с този при лечението с фасети, но няма изпиляване, няма болка, а естетиката може да е перфектна. Дебелината на керамичната люспичка е само 0,2 мм.
За да не описвам всичко подробно тук, ще дам препратки към моя сайт за тези, които искат да прочетат повече.
http://venelinov.com/publications_bg.php - статията за зъбни "светулки"

д-р Венелинов
5th July 2006, 21:47
Гингивотомията е хирургична манипулация, която представлява изрязване на патологична или разрастнала мека тъкан (венец=гингива). Това е една лека манипулация изискваща местна упойка, протичаща за кратко време и оздравяваща безболезнено. Според мен притесненията ви са излишни и съм убеден, че ще сте доволна след приключването на манипулацията и повече няма да ви е страх.

чичо
8th July 2006, 20:15
Единственото,за ще си позволя да поправя Др-Венелинов,е че методът се нарича "гингивектомия".. :D Иначе,Др-Венелинов,вие сте много добър специалист в моите очи! :D :D
Др-Яромиров

asusdeluxe
10th July 2006, 21:59
Здравейте д-р Венелинов. Ако може да ви попитам на какво може да се дължиследното (и какво е решението на проблема):

Всяка сутрин се събуждам с доста неприятно чувство в устата (не бих го нарекал лош дъх). Езикът ми изглежда побелял. С едно просто изплакване на устата се оправя всичко. Редовно мия зъбите си. Смятам че нямам развалени такива (имам един липсващ и един с коронка). Склонен съм към лесно образуване на зъбен камък. Засякал съм че дори час сън е достатъчен за това наприятно чувство.
Благодаря Ви.

Ивайло

д-р Венелинов
10th July 2006, 22:06
Здравейте, скоро боледували ли сте от грип или др. заболяване на уши, нос или гърло и вземали ли сте скоро антибиотик поради някаква причина?

uspeh
10th July 2006, 22:15
Здравейте д-р Венелинов. Ако може да ви попитам на какво може да се дължиследното (и какво е решението на проблема):

Всяка сутрин се събуждам с доста неприятно чувство в устата (не бих го нарекал лош дъх). Езикът ми изглежда побелял. С едно просто изплакване на устата се оправя всичко. Редовно мия зъбите си. Смятам че нямам развалени такива (имам един липсващ и един с коронка). Склонен съм към лесно образуване на зъбен камък. Засякал съм че дори час сън е достатъчен за това наприятно чувство.
Благодаря Ви.

Ивайло
И аз се присъединявам към въпроса? И аз преди бях така, а в момента не знам... сякаш не съм го забелязвал напоследък. Сякаш пастата за зъби е виновна...

asusdeluxe
10th July 2006, 22:18
До преди около година много често си докарвах бронхит (не съм сигурен че се изказах добре). Личния лекар ме лекуваше само с антибиотици за по около 1 седмица. Дори имах чувството че не се оправях напълно. Но до сега да чукна на дъво не съм се закашлял.
Не знам но сякаш усещам едно непрекъснато наличие на някакъв секрет в носоглътката.
Благодаря ви.

д-р Венелинов
10th July 2006, 22:32
Причините за това най-често са две:
1. Най-тривиалната и най-често срещаната: среща се доста често и не е заболяване. Просто след всеки сън по езика се отлагат налепи, които са лесно отстраними. Дължи се на това, че по време на сън доста често се получава липса на нормално слюноотделяне и самопочистване на устата (мускулите са в покой), а понякога има и връщане на стомашно съдържимо в устаната кухина ( в изключително малко количество). Това води до образуванет на тези лесно почистващи се налепи. Могат да се получат и при прекарване на настинка или грип (задържа се повече храниа по езика). Не е опасно и не изисква лечение. Най- често изчезва само.
2. Млечница (Кандида): след прекарани тежк заболявания и дълга употреба на широкоспектърни антибиотици са подтиска действието на нормалните бактерии в устата , в резултат на което се развива гъбичката Кандида. Бели налепи, но не само по езика, а и по бузите-лесно отстраними и безболезнени. Необходимо е лечение за гъбички. За съжаление трудно се лекува, но може все пакк...

д-р Венелинов
10th July 2006, 22:33
Ако често се вземал антибиотик най-вероятно е Кандида. Консултирайте се с личния си стоматолог да ви назначи лечение.

д-р Венелинов
11th July 2006, 22:56
Уважаеми дами и господа, поради големия интерес от ваша страна към заболяванията на венците и тяхното лечение, помолих моя колега д-р Кръстев от Варна да се регистрира. Неговата специалност е пародонтология (лечение на венци) и имплантология и работим в тясно сътрудничество. Убеден съм, че ще получите максимално точно и бързо мнение или съвет.

д-р Венелинов
16th July 2006, 23:43
Разбира се аз съм насреща, с каквото мога да помогна :-)

diastemma
17th July 2006, 13:38
Не знам но сякаш усещам едно непрекъснато наличие на някакъв секрет в носоглътката.


Това е симптом, характерен за синузит...

А относно неприятния дъх - понякога се получава при гладуване, строга диета.

veselana
7th August 2006, 12:20
Дени аз съм желаеща.Пиши моля те ,кой е тоя доктор ,цена и координати разбира се :1231:

deni 1981
7th August 2006, 12:54
Веселанка видя ли сайта - какво ще кажеш

veselana
7th August 2006, 13:14
Не .... къде да гледам?

д-р Венелинов
7th August 2006, 21:51
Здравейте отново,
Видях че Веселана се интересува от избелване на зъби. За нея, а и за всички, които се интересуват ще кажа следното: Има няколко начина за избелване на зъби: 1. Избелване в домашни условия с избелващ гел (ефект от 2-4 цвята); 2. Избелване в кабинета с водороден прекис (ефект на избелване с 4-6 цвята); 3. Избелване с лампа (използва се некристализирал калциев фосфат), при него се получава най-голямо избелване-над 8 цвята.

http://www.zoomnow.com/aboutwhitening.php

Голяма част от хората възприемат избелването на зъбите с паста като същинско избелване, но това в много случаи не е точно. Наистина има ефект на избелване, но той е с 1-2 цвята и не е много траен (няколко месеца, срещу 2-3 години при другите видове избелване). Обикновено избелващите пасти за зъби се ползват за поддържане на избелването.
За да не изпадам в дълги обяснения ще дам линк за тези, които искат повече информация.
http://www.venelinov.com/pdf/26.pdf

vedra
8th August 2006, 20:41
Ще се постарая максимално схематично да обобщя всичко казано дотук:
1. Най-доброто средство за бели зъби е правилното природно хранене (например ез химиите-консеранти и оцветители) и добрата орална хигиена (най-вече правилните движения с четката). когато това не е спазено се образува плака, налепи( и цветни), а също и зъбен камък, който е от тъмно жълт до тъмно зелен). Плаката възпалява и оголва венците и се появява на бял свят тъмно жълтия коренов цимент. Последната образува и кариеса, който е тъмно кафяв, Всичко гореизброено + цигари, чай, червено вино, кола и други пигментни съставки на храната и питиетата, води до неестетични резултати + лош дъх.
2.Тук се появява стоматологът като помощник във възвръщането на нормална устна хигиена и навици за такава. Това става с важна та словесна и нагледна мотивация+ хигиенното почистване на зъбен камък, което води и до успокояване на венците и залепването им обратно към зъба. Ако се налага се извършва по-дълбок пародонтален кюретаж за подвенечния камък. Следва полиране на повърхностите и съвети за поддръжка, които могат да спестят посещенията всяка година. От тези манипулации видимо зъбите "побеляват", което се дължи на премахнатите гореизброени отлагания в областта на шийката. Те са външни за зъбите и затова тук ефекта се постига в едно посещение.
3.Кариесите се пломбират в съответния нюанс на зъба, за да станат невидими
4.Избелването е външно и вътрешно (умъртвените зъби се третират отвътре след като се свали старата пломба. Те се оцветяват от лошо каналопълнежно или от умъртвемн нелекуван нерв.
Външното избелване премахва пигментите, загнездени в естествената микронаграпавеност на емайла. Методите са основно 3: 1)контролирано избелване с шини 2)светлинното избелване 3)подпомогнатото е в кабинета избелване с по-високи концентрации. Всичко останало е опасно и неподходящо!!!
5. Когато оцвеяванията са по-навъте в емайла или дентина на помощ идват тънките съвременни фасети. Евтиният им вариант е бондингът директно или индиректно възстановяване с фотополимер. най-доброто решение е керамичната фасета, при която трайността и окончателния резултат са далеч по-удовлетворителни.При тях не се засяга дентина и се работи безболезнено и в малко посещения, но методът изисква сериони познания по естетика от стоматолог и зъботехническа лаборатория.
6. Ако зъбите са по-засегнати от разруха(напр. кариес) или пациентът е кариеснерезистентен, е подходящо да се облекат в керамични корони, които също са връх в естетиката. Те също пропускат светлината и придават естествен вид на възстановяванията.
7.Дотук с козметичната стоматология за предните участъци - в задните стандартът за предвидим резултат са праговите металокерамични корони и мостове (при липса на зъб/зъби)

Stil
9th August 2006, 13:01
здравейте !имам въпрос към доктор Венелинов-има ли коронки от чиста керамика/без метал/ и ако има каква е цената им???

vedra
9th August 2006, 18:59
Класация на наистина най-добрите продукти в съответната област (в случая за избелващи системи) от и за стоматолози за 2005:

BLEACHING MATERIALS
POWER
1.ZOOM! (Discus)
2a.Opalescence Xtra Boost (Ultradent)
2b.Opalescence Xtra
3.Niveous (Shofu)

ASSISTED
1a.Opalescence Quick (Ultradent)
1b.White Speed (Discus)
2.POlazing (SDI)

HOME
1.Opalescence/Opalescence PF
2a.Day White Excel 3 (Discus)
2b.Nite White Excel 3 Turbo (Discus)
2c.ZOOM Take Home (Discus)
3.Nupro white Gold (Dentsply)
4a.Paladay (SDI)
4b.freshwhite (Ultradent)


Всичко останало е просто добра реклама!!!

През 2006 разликата е, че Discus изместиха Ultradent и са начело на класацията.

Подточките означават еднакво ниво!

Аз самият избелвам чрез ZOOM!, Nite и Day White (всички дотук на Discus - фирмата, чийто доктор Бил Дорфман е участникът в "ТОТАЛНА ПРОМЯНА"), и Opalescence на Ultradent. Тъй като съм привърженик на изпитаните и доказали се във времето методи, съм гласувал доверие на 3-та система за избелване, която е най-атравматична и бих казал с най-траен ефект при правилна координация между стоматолог и пациент.

Stil
9th August 2006, 20:31
бихте ли отговорили и на моя въпрос?благодаря

vedra
9th August 2006, 20:54
Това са т.нар. керамични коронки, които са с различна по-устойчива керамика за разлика от метало-керамичните. Те са еталонът за естетика в предния участък, тъй като са с транспарентни свойства (пропускат светлината).
Цената им в моята практика е около 450 лева. "Около" е заради различните керамики - прес (по-здрава) или послойно нанесена (по-естетична). Най-добър вариант е комбинацията - прес ядро ( здраво) + послойно нанесена емайл-маса (естетично) отгоре.

Stil
9th August 2006, 21:01
МНОГО ви благодаря за бързия отговор.Попитах защото моят стоматолог ми ги препоръча за предните ми зъби и ми каза точно тази цена.Аз не съм се консултирала с друг защото той е страхотен и му имам пълно доверие.Отново ви благодаря за отговора :1231:

д-р Венелинов
9th August 2006, 21:45
здравейте !имам въпрос към доктор Венелинов-има ли коронки от чиста керамика/без метал/ и ако има каква е цената им???

Здравейте, малко съм позакъснял, но бих желал да допълня Vedra.
Освен короните от послойна (фелдшпатова) и прес-керамика, съществуват още няколко вида. Едните са короните от синтерована керамика (основата се обработва и уякчава)-при тях има доста по-голяма здравина и издръжливост от пърите две. Съществуват и корони (а така също могат да се изработват и мостове до 4 зъба) от цирконий. Това е специален синтетичен материал, върху който се поставя керамиката, с висока степен на издръжливост (два пъти повече от синтерованата керамика и 3-4 пъти от прес-керамиката) и изключително добра естетичност.
Друг въпрос, който можете да обсъдите с вашият стоматолог е, дали е задължително на зъбите да се изработят корони или е възможно те да бъдат възстановени с фасети, например.
Предполагам, че цената, която докторът е дал е само неговата. Много е важно короните да бъдат направени от опитен зъботехник, който ще ви гарантира качествена и естетична работа. Средната цена (в София) на различните керамични корони (лабораторна цена) доколкото съм запознат се движат от 200лв. до 450лв. и повече. Предполагам, че след като вашият стоматолог ви е предложил това е наясно с взъможностите на лабораторията, с която работи.

Stil
10th August 2006, 10:10
Аз съм на 26год и за съжаление всички зъби които имах вече са изпилени и подготвени за коронки. :( при мен фасетите не вършат работа :( :(

д-р Венелинов
14th August 2006, 21:14
:( :( :(

Beauty
14th August 2006, 21:22
:D

д-р Венелинов
14th August 2006, 21:28
За съжаление няма брекети само за два зъба, но те могат да бъдат поставени от вътрешната страна (зависи все пак от общото състояние на зъбите) така, че да не се виждат. Другият вариянт е да се поставят фасетки само на тези два зъба.
Идеалният вариант са брекетите, но той е по-скъп и по-бавен (стават за 1-2 год.). Фасетките са по-евтения и по-бързия вариант (ще са готови за 2 седмици).

Beauty
14th August 2006, 21:32
:D

д-р Венелинов
14th August 2006, 21:46
Ако прочетете по-горе или тук:
http://venelinov.com/publications_bg.php
ще сте наясно, какво е фасета. Да при нея се налага минимално, много щадящо отнемане на част от емайла. Тяхното приложение е точно за това-корекции в подредбата на зъбите. Няма нищо общо с изпиляването за корони.
Това, че казвам, че е по-евтино, не значи точно това. Просто при този случай единият вариант е по-евтин от другия. А лечението с фасети по принцип е един доста скъп метод за лечение на естетични дефекти на зъбите.

д-р Венелинов
14th August 2006, 21:58
Навремето беше така. На скоро една от най-добрите фирми в бранша пусна един невероятен цимент, с който се избягва потъмняването след време. Ще се опитам до края на седмицата да публикувам нещо по въпроса.
Проблема с луминисцентните лампи не стои на "дневен ред", когато става въпрос за фасетки и порцелан (чиста керамика). Естетиката при тях е перфектна.

uspeh
15th August 2006, 09:07
Искам да попитам тук къде отива най-добрата и ефективна за сега в света система за избелване "Brite Smile" в тази класация ?
А защо тя да е най-добрата и ефективна? Още повече сама виждаш, че я няма в класацията?

deni 1981
15th August 2006, 09:14
Защото ефекта е най-дълготраен,впрочем говоря за това избелване с лампа,което се прави - не за писалките.И защото цялата процедура трае 30 минути и има трайност около 2 годни.Не виждам някое от изброените в тази класация да отговаря по качество и ефективност на тази система.А и знам от личен опит,защото съм си избелвала зъбите :D именно с "Brite Smile".

uspeh
15th August 2006, 09:33
Не виждам някое от изброените в тази класация да отговаря по качество и ефективност на тази система.
Ами от изброените съм запознат само със ZOOM! и мисля, че отговаря.

deni 1981
15th August 2006, 09:41
Аз също съм запозната доста добре със "ZOOM" и ми кажи колко време се прави тази с-ма и колко степени по-бели ти стават зъбите? В сравнение с "Brite Smile" - твоята система бледнее :lol:

uspeh
15th August 2006, 09:54
Аз също съм запозната доста добре със "ZOOM" и ми кажи колко време се прави тази с-ма и колко степени по-бели ти стават зъбите? В сравнение с "Brite Smile" - твоята система бледнее :lol:
45 минути (надявам се не си за 15 минути :P)
8 степени
*Данните са от http://www.zoomnow.com/ , вече да се включат и съфорумците-зъболекари, които ZOOM-ят зъби, за да кажат дали е наистина е така...

deni 1981
15th August 2006, 09:57
Vij tova

www.britesmile.com

uspeh
15th August 2006, 10:10
Vij tova www.britesmile.com
Брей 14 степени... Да не ми станат прозрачни зъбите :P Ами не знам... Онова горе май е официална класация...
Всичко останало е просто добра реклама!!!
:roll:

deni 1981
15th August 2006, 11:03
Не бой се - моите още не са станали прозрачни :lol:

д-р Венелинов
15th August 2006, 20:52
По повод степените или нюансите на избелване. Тези степени, които са цитирани от различните фирми-производители са ориентировъчни. Практически най-много ефект се наблюдава при тъмните зъби в жълтата и червената гама. При зъбите в сивата гама ефекта е по-малко забележим и не е толкова много степени.
Според мен добрата система за избелване е тази, която дава достатъчно добър и продължителен ефект, с минимално странични ефекти.

д-р Венелинов
15th August 2006, 21:31
Здравейте,
ако обичате бихте ли й дали моите телефони или мейл, за да ми се обади и да и обясня всичко.
Новата технология без изпиляване се нарича Lumineers или "зъбни светулки", но ако има средно до голямо припокрива не са удачни, защото трябва малко да се отнеме от външната повърхност на зъба.
Продължителността на живот на една фасетка в различните изследвания се цитира средна продължителност от 22-25 год. Цитирам научни изследвания, защото разбирате, че няма как да имам 25 годишни наблюдение в устата, защото завърших доста по-скоро. :D

Етапите са 3-4, но могат да се сведат до 2 посещения във Варна(първото два дни един след друг, второто за един ден). Почити винаги преди започването се прави един пластмасов макет на бъдещите зъби директно в устата (нарича се mock-up), за да се прецени как ще изглеждат бъдещите зъби и да се нанесат евентуални корекции.

По повод изгледа на керамичните зъби в устата можете да посетите галерията в сайта ми и там ще видите какви са резултатите с Варненският ми колега- "Дентал-Фотинов" ООД:
http://venelinov.com/gallery_bg.php?page=gallery_list&ofs=1&lang=1
Това са телефоните: 052/64-57-07; 0898/444-250
rosen@venelinov.com

slan4iceto
17th August 2006, 09:10
От доста години имам парадонтит,през 6 мес.пия Родожил,използвам предлаганите за това заболяване пасти,такива води,чистя редовно зъбния си камък,слава богу нямам разклатени зъби,но...цветът им е ужасен!След като проведа терапия с антибиотика за известно време поизбеляват,но после..Скоро по ТВ видях реклама на продукт /за съжаление не го запомних/ за избелване в домашни условия с гел и някаква лампа..Какво ще кажете за него?!В моето състояние мога ли да го ползвам?!Имате ли някаква информация за него,дали е ефективен?!Простете,ако тук има подобна информация,явно не съм я видяла.С поздрав!

д-р Венелинов
17th August 2006, 21:44
Независимо от вашето състояние е много вероятно да можете да си избелите зъбите. Хубаво е обаче първо да направите консултация със стоматолог.
Оносно продукта по телевизията не мога да дам мнение, защото само съм го чувал. Ако се опитам да анализирам обаче информацията е много вероятно да има някакъв ефект, но не се знае колко траен ще е (1-2-3 месеца?). При професионалните системи за избелване ефектът има продължителност 2-3 години. В много случаи системите със свободен достъп (т.е. без да е необходима лекарска намеса) служат за поддържане на професионалното избелване.
Остава само да решите ще рискувате ли да си купите тази система и да видите резултата (много вероятно е да не е опасна!) или ще се доверите на професионална такава. До колкото знам не е скъпа.
Съжалявам, че не мога да помогна с повече информация.

д-р Венелинов
30th August 2006, 11:24
Беше ми зададен въпрос по повод, коя е система е по-добра и при коя система се получава по-голямо избелване?
За съжаление обаче не можем да кажем, че една система е по-добра от друга, защото обикновено в стоматологичния кабинет работим с една-две (максимум три) избелващи системи и само към тях имаме наблюдения. Основната ни информация идва от търговците и от списанията, които се занимават с независими проучвания на продуктите на пазара (например Dental Advisor).
До преди 2-3 години най-продаваната марка избелващи продукти в САЩ бяха на фирмата Ultradent-Opalescence PF. От около 2 год. обаче най-продаваната марка избелващи продукти на пазара е на фирмата Discus Dental-Zoom.
Коя марка ще изберете вие.... :?
Може би е най-добре да питате вашия стоматолог, с коя марка получава най-добър ефект. Не се притеснявайте при много тъмни зъби винаги има ефект.
:D :D :D (и тогава ще изглеждате като този емотикон)

Beauty
9th November 2006, 13:38
:?

junglegirl
15th November 2006, 16:16
Д-р.Венелинов,може ли и аз да подосаждам? :wink:
Имам добра форма на зъбите,но от авт.катастрофа са ми счупени частично горните резци.Досега са правени с фотополимерни поломби,но тъй като цвета на зъбите ми е много плътен,местата на пломбите прозират на силна светлина.
За една седмица са ми правени 3 пъти-с Градия,Херколайт и Сюприм.Има ли по-плътни материали или да минавам направо на фасети? :lol:
И може ли преди това да се направи избелване,защото после цветът на зъбите ще се променя,а на фасетите... :roll:
Благодаря...:oops: :wink:

vedra
15th November 2006, 22:08
Здравейте,
Въпросът Ви е много удачен и изисква малко разяснение. Задните зъби се пломбират с хибриди или микрохибриди (по-нови), тъй като те са по-устойчиви. Минусът им е по-ниската полируемост. За предни зъби са подходящи микрофилите, които имат обратните на хибридите качества.Доскоро работех само с тях при предни зъби, но те не са така устойчиви на натоварвания при по-голени дефекти - например засегнат режещ ръб. Те не пропускат светлина и съответно не прозират, т.е. да станат сивкави. Отскоро реших проблема със здравината чрез най-новото поколение нанохибриди, съчетаващи устойчивост и хамелеонова естетика. Във вашият случай смятам, че естетичният проблем може да се реши с гореописаните, но след като тези мощни хибриди, за които споменавате не са издържали, може би сте за по-инвазивните фасети или керамични коронки (според случая). Възможно е проблемът Ви да идва и от неточно стоматологично лечение.

д-р Венелинов
15th November 2006, 23:14
Д-р.Венелинов,може ли и аз да подосаждам? :wink:
Имам добра форма на зъбите,но от авт.катастрофа са ми счупени частично горните резци.Досега са правени с фотополимерни поломби,но тъй като цвета на зъбите ми е много плътен,местата на пломбите прозират на силна светлина.
За една седмица са ми правени 3 пъти-с Градия,Херколайт и Сюприм.Има ли по-плътни материали или да минавам направо на фасети? :lol:
И може ли преди това да се направи избелване,защото после цветът на зъбите ще се променя,а на фасетите... :roll:
Според мен причините може да са няколко:
-Колегата, който ги е правил (ако е един) едва ли може успешно да възстанови един зъб с три различни фотополимера (апропо: Градия дайрект и Кер Херкюлайт са микрохибриди, а Филтек Сюприйм е нанохибрид)-още повече за една седмица.
-Втората причина е какви цветове са използвани (Градията е един от най-добрите материали, но има и тънкости за подреждането на масите/цветовете). Ако основната маса, която наричаме дентин или опакер е по-малко, ако емайлът (външната маса) е повече, тогава е нормално пломбата при силна светлина да прозира, а на по-малко светлина да сивее.
Ето ви един пример:
http://venelinov.com/gallery_bg.php?page=gallery_list&ofs=17&lang=1
ако обърнете внимание на последната снимка бондингът, който съм направил е малко по-плътен от съседният зъб (обратно на вашия проблем).Това се дължи на факта, че съм използвал по-дебел слой от по-плътната (дентинова) маса. Ако бях коригирал с по опалисциращ емайл (външния слой фотополимер) щях да получа по-добър ефект, но това се забелязва накрая на снимка. :cry:
Проблемът при Бондинга е, че не винаги става от първият път. Дори и ДаВинчи не е нарисувал Мона Лиза от първият път :wink: (шегувам се). Тогава се налага повтаряне, но не винаги пациентите са съгласни на това (за разлика от вас-3 пъти)
-Да е запазена част от емайла на зъба (неподплатен с дентин). Тогава във всички случаи остава една прозрачност на пломбата, която понякога се получава и при мен и е адски дразнеща.
Съжалявам, че ви надувам главата с тези термини, но не мога да го обясня по-просто.
Аз лично не бих прибързвал с фасетите, още повече с короните.
За да мога да ви помогна повече обаче е хубаво да ми пратите снимки на зъбите, за да се ориентирам каква е ситуацията.

д-р Венелинов
15th November 2006, 23:15
Избелването се прави първо, а после подмяната на бондинга
:-)

Beauty
16th November 2006, 14:55
:D

dorela
16th November 2006, 17:10
Имам следният въпрос към професионалистите. Предстои ми поставяне на мост, след като свалиха стария поради оголване на зъбите в следствие на пародонтоза. Утре ще ми пилят зъбите, но стоматоложката ми не работи прагово изпиляване. Става въпрос за 4-6 зъб, зная че ще ме посъветвате да сменя стоматолога, но поради ред причини е невъзможно, та въпросът ми е Кое е по малкото зло в случая- металокерамика с риск от потъмняване на венеца около коронките в последствие, или метален мост /ако въобще така се нарича/, при вторият вариант получава ли се същото посивяване?
Благодаря ви предварително!

д-р Венелинов
16th November 2006, 23:13
Имам следният въпрос към професионалистите. Предстои ми поставяне на мост, след като свалиха стария поради оголване на зъбите в следствие на пародонтоза. Утре ще ми пилят зъбите, но стоматоложката ми не работи прагово изпиляване. Става въпрос за 4-6 зъб, зная че ще ме посъветвате да сменя стоматолога, но поради ред причини е невъзможно, та въпросът ми е Кое е по малкото зло в случая- металокерамика с риск от потъмняване на венеца около коронките в последствие, или метален мост /ако въобще така се нарича/, при вторият вариант получава ли се същото посивяване?
Благодаря ви предварително!
Поискайте от вашата стоматоложка мостът ви да бъде изработен от хром-кобалтова (без никел), а не от хром-никелова сплав/метал. Основните проблеми с потъмняването на венците (т.нар. татуировки) се дължи на никела в метала. Ако ръбовете на короните са много тънки (дори и да не се слага керамика върху тях) и скрити на 0,5 мм под венеца сивеенето може да не се появи (поне не в близките 4-6 години). Ако обаче наистина сте с пародонтоза това оголването на металните ръбове (кантове) ще лъсне по-рано. Металът там където е оголен (без керамика) трябва да бъде идеално лъснат (това намалява риска от "татуировка" на венеца).
Ако колежката изпили добре без праг и лабораторията е много добра, мисля че ще имате добри мостове (металните корони не ви препоръчвам въобще на предни зъби-най-много на последните).
Важно е също да поддържате перфектна хигиена и да правите профилактични прегледи на 6 месеца, за да имате по-малко проблеми с венците, особено около короните и мостовете.

vedra
16th November 2006, 23:14
Всяко безпрагово пилене ще Ви потъмни венците, а метален мост в тази област е немислима опция. Понякога поставям и безпрагови конструкции на пациенти с по-малки финансови възможности и съм постигал удовлетворителна бяла, а също и червена естетика, но при тях си остава оголването на венците след време като основен естетичен проблем, а той е и най-вече медицински, тъй като се дължи на загубен подлежащ пародонт/кост.

junglegirl
17th November 2006, 08:55
Благодаря на д-р.Въжаров и д-р.Венелинов!

-Колегата, който ги е правил едва ли може успешно да възстанови един зъб с три различни фотополимера-още повече за една седмица.
Първият материал го свали минути след като пломбите бяха готови,защото веднага стана ясно,че резултата няма да стане приемлив.След това сложи втория,с който се опитах няколко дни да "ми свикне окото",но след като така и не ми "свикна'' опита с третия.
Тогава се налага повтаряне, но не винаги пациентите са съгласни на това (за разлика от вас-3 пъти)
Като се налага повтаряне,според Вас какво да направя..?!Това са двата горни резци-най-важните(относно естетиката) зъби...
...част от емайла на зъба (неподплатен с дентин)-да,така каза и стоматолога.Каза,че е сложила почти само от материала,който имитира дентин,но въпреки това зъба нямал необходимата плътност(в моя случай) :roll:

junglegirl
17th November 2006, 09:03
Възможно е проблемът Ви да идва и от неточно стоматологично лечение.
Беше ми обяснено,че проблемът е по-скоро "технически"...не знам :roll: ,но благодаря и на двамата :lol: :lol:

д-р Венелинов
17th November 2006, 20:55
Junglegirl искрено съжалявам за вашият проблем. Единственото, което мога да кажа е, че има възможност зъбът да не става прозрачен, но уви, при вас не се е получило.
:(

alexdokk
29th November 2006, 12:45
здравейте д-р Венелинов
имам следния проблем поради независещи от мен обстоятелства ми бяха изкарани 4 5 зьб в момента сьм сьс мост който трябва да се смени. Бих искала да си сложа от тези импланти искам да знам какви са рисковете, под пьлна упойка ли се прави самата процедура
и за каква сума става вьпрос

д-р Венелинов
29th November 2006, 14:22
здравейте д-р Венелинов
имам следния проблем поради независещи от мен обстоятелства ми бяха изкарани 4 5 зьб в момента сьм сьс мост който трябва да се смени. Бих искала да си сложа от тези импланти искам да знам какви са рисковете, под пьлна упойка ли се прави самата процедура
и за каква сума става вьпрос
Принципно при поставянето на имплантатите няма сериозни рискове. Разбира се, за да се изчистят те се правят предварително достатъчно изследвания (кръвни, лабораторни, рентгенографски, скенер). Рисковете са за след това- неправилно поставяне и натоварване на имплантатите може да доведе до тяхното разклащане и изпадане (но това неправилно се тълкува от повечето пациенти като изхвърляне на импланатата). За да не се получи това има методи и апаратура за избягването. Операцията се изпълнява с местна упойка, защото в коста няма рецептори за болка и вие нищо няма да усещата (усещат се само вибрациите на машината, но това не е болка).
Цените разбира се варират в зависимост от системата имплантати, с които се работи, а така също и от самия имплантолог. Аз лично работя с двама колеги (аз не се занимавам с хирургичната работа, защото от доста време съм загубил тренинг), които извършват хирургичното поставяне на имплантатите, а аз подготвям и изработвам изкуствените зъби отгоре.

junglegirl
29th November 2006, 15:10
Здравейте д-р.Венелинов, :1201:
може и да сте го дискутирали някъде в темата,но ми беше малко дългичка за четене :oops:
Видях в един от постовете Ви,че избелването на зъбите не е на основата на киселини(сярна или солна) и следователно е напълно безвредно.Може ли да ми пообясните принципът на действие на избелващите гелове и как може да се повлияе на оцветяването на зъбите в дълбочина (не говорим за механично отстраняване на повърхностни петна).И срещу прозирането на дентина при някои зъби-има ли решение?
И дори и да не са киселини,фактът че проникват в зъба и водят до промяна в цвят,не може да не водят и до промяна в структурата на зъба?!
Питам,не защото се съмнявам в думите Ви,а просто защото не го разбирам.
И ако може-обяснете ми,като на "блондинка" :lol: :lol:

П.П.Опссс,аз май се обърках-това го четох в друга тема,но въпросът ми е пак беше насочен към Вас :wink:

д-р Венелинов
29th November 2006, 17:26
:D :D :D (относно "като на блондинка").

Ще обясня колкото мога по-ясно и ще ви дам линк ако искате да прочетете.
http://www.venelinov.com/pdf/26.pdf
Накратко-зъбът е изграден от микроканалчета (целият). По време на зародишното му изграждане веществата, които изграждат зъба (хидроксилапатитът например) се отлага около тях (нещо като рибарска мрежа затлачена с водорасли :D ). Освен това вещество, с кръвта идват и някой оцветители от антибиотиците и храните например, това също води до оцветяване. След като поникне зъбът, чрез тези микроканалчета обменя йони и вещества между нерва и слюнката в устата (нещо като самоизхранване на нерва и зъбът). С тези йони навлизат оцветители от храната, напитките, цигарите и др. Тези Йони вече се отлагат основно вътре в микроканалчетата и съвсем малко в стените им. До тук с оцветяването на зъба (като за Блондинка - студентка :D ).
Основното вещество, което избелва е кислородът.... :shock: (това като за блондинка 10 клас :D ). Той се внася в зъба от пероксида (иначе казано перхидрол). Има два вида пероксид-водороден (перхидрол) и карбамиден, който се разпада на водороден и урея. Та този пероксид отделя кислород, който през микроканалчетата навлиза в зъба (по принципа на движение от среда с по-голяма към по-малка концентрация). След като махнете гелът кислородът започва да излиза от зъба, но увлича със себе си оцветяващите вещества. Тогава зъбът избелява, но не се обезцветява (не става прозрачен), защото все още има оцветяващи вещества по стените на каналчетата (спомнете си мрежата с водорасли от по-горе). След време отново влизат оцветяващи вещества в тези микроканалчета и зъбите потъмняват.
Не знам дали го обясних като за блондинка, но е малко трудно да се обясни с прости думи самият механизъм на действие (навлизаме в химията и био-химията :oops: ).
Чувстивтелноста, която се появява при избелване се дължи на факта, че в микроканалчетата има израстъци на нерва и те се раздразват от кислорода. След като приключи избелването всичко се връща в нормалното си положение (не сме зайци, но все пак и нашите зъби могат да се самовъзстановяват по малко). :-)

д-р Венелинов
29th November 2006, 17:32
И срещу прозирането на дентина при някои зъби-има ли решение?

Всъщност основния цвят на зъба се формира от дентина, защото емайлът е абсолютно прозрачен (при него няма микроканалчета и онази, ако си я спомняте, мрежа с водорасли :wink: ). Малко ми е трудно да разбера въпросът ви. Бихте ли уточнили моля, за какво прозиране става въпрос?

junglegirl
30th November 2006, 09:36
Всъщност основния цвят на зъба се формира от дентина, защото емайлът е абсолютно прозрачен (при него няма микроканалчета...
Благодаря д-р.Венелинов,
щом в емайла няма микроканали,значи неговият цвят не се променя при избелване,защото не обменя йони,а следователно и оцветители?

Това означава ли,че избелващите вещества действат в областа на дентина?

Заедно с оцветителите,кислородът извлича ли и йони от микроканалите(ако правилно разбрах-на дентина)?

Въпросът ми за прозирането на дентина беше свързан с това,че до колкото зная при някои зъби емайлът е по-тънък (напр.кучешките) и следователно техния цвят е по-тъмен.

И основният ми въпрос е-по какъв начин кислородът увлича със себе си оцветяващите вещества?Разяжда ли ги?

Между другото си обезцветявам косата с обезцветители на основата на перхидрол и да Ви кажа-тя....не се радва много :wink:

Поздрави!
Блондинка студентка :wink:

д-р Венелинов
30th November 2006, 10:05
щом в емайла няма микроканали,значи неговият цвят не се променя при избелване,защото не обменя йони,а следователно и оцветители?

Това означава ли,че избелващите вещества действат в областа на дентина?

Заедно с оцветителите,кислородът извлича ли и йони от микроканалите(ако правилно разбрах-на дентина)?

Въпросът ми за прозирането на дентина беше свързан с това,че до колкото зная при някои зъби емайлът е по-тънък (напр.кучешките) и следователно техния цвят е по-тъмен.

И основният ми въпрос е-по какъв начин кислородът увлича със себе си оцветяващите вещества?Разяжда ли ги?

Между другото си обезцветявам косата с обезцветители на основата на перхидрол и да Ви кажа-тя....не се радва много :wink:

Поздрави!
Блондинка студентка :wink:
Както казва един мой любим лектор: Няма глупави въпроси. Има само глупави отговори. :D Дано само не досадя на аудиторията със сухата материя. :oops:
1. Да избелващите вещества действат в областа на дентина, защото кислородът не може да проникне в структурата на зъба, а само в микроканалчетата.
2. Йоните са тези, чрез които зъбът се "изхранва" и самоизгражда. Те не се извличат от кислорода, защото те свободно си преминават в двете посоки. Извличат се само молекулите. Тъй като кислородната молекула има ниско повърхностно напрежение, плюс всичките вандервалсови сили и т.н. (за които дори и аз вече не съм толкова добре осведомен) привличат оцветяващите молекули и ги извличат навън. Кислородът не може да разяде (разтвори) тези молекули, защото няма тези способности.
3. Да кучешките зъби са по-тъмни, но не защото емайлът е по-тънък, а поради фактът, че дентинът е по-дебел, в резултат на което имаме различно пречупване на светлинните лъчи (дифракция и диференция на светлината-физика).
4. Косата ви е мъртва, затова тя не понася добре перхидролът. Това, което е различното при зъбите е, че те са живи (ето защо при мъртвите зъби е по-добре да се използват по-меки препарати като натриевия перборат). И имено, чрез онези йони те се самовъзстановяват (подобно на резците при гризачите, но в много по-малка степен). Освен това гелът не е чист перхидрол, а има доста допълнителни вещества (не ги знам-фирмени тайни са), което много ги отличава от боите за изрусяване. Затова няма риск за зъбите при тяхното избелване.

junglegirl
30th November 2006, 11:17
Тъй като кислородната молекула има ниско повърхностно напрежение, плюс всичките вандервалсови сили и т.н. (за които дори и аз вече не съм толкова добре осведомен) привличат оцветяващите молекули и ги извличат навън.-т.е.молекулата на кислорода привлича оцветяващите молекули,така ли-нещо като коагулация?И защо привлича само оцветяващите молекули,а не и хранещите зъба йони. Кислородът не може да разяде (разтвори) тези молекули, защото няма тези способности.
4. Косата ви е мъртва, затова тя не понася добре перхидролът. Това, което е различното при зъбите е, че те са живи-предполагам,че и при косата има трансфер на витамини и минерали от корена към косъма.Това,че няма нерви не означава,че не е жива,както я наричате. (ето защо при мъртвите зъби е по-добре да се използват по-меки препарати като натриевия перборат). И имено, чрез онези йони те се самовъзстановяват-защо се налага това,щом:... Затова няма риск за зъбите при тяхното избелване.
И последно-защо след избелване,препоръчвате възстановителен курс с високофлуорни пасти?Значи все пак навлизането на перхидрола в микроканалите на зъба има своите последствия,щом се налага допълнителна "подкрепа" с флуор?

Благодаря за търпението към глупавите ми въпроси :wink:-ако Ви затрудняват,то тогава-съжалявам :lol: :lol:

alexdokk
30th November 2006, 12:06
Здравейте д-р Венелинов
имам още два вьпроса относно имплантите -какви са цените и бихте ли ми препорьчали някой ваш колега .А сьщо така какво е вашето мнение-има ли добри специалисти с опит у нас за поставянето на тези имплнти-т.е това е нещо ново за страната ни поне наскоро нашумя и все пак трябва да се извьрши от хирург ако не греша.Хората не са запознати с тази технология и предпочитат да си слагат мостове-особенно ако цената е висока повечето ще предпочетат по евтиния вариант.
Благодаря ви предварително за отговора

д-р Венелинов
30th November 2006, 13:35
И последно-защо след избелване,препоръчвате възстановителен курс с високофлуорни пасти?Значи все пак навлизането на перхидрола в микроканалите на зъба има своите последствия,щом се налага допълнителна "подкрепа" с флуор?

Благодаря за търпението към глупавите ми въпроси :wink:-ако Ви затрудняват,то тогава-съжалявам :lol: :lol:
Kакто казах вече: Няма глупави въпроси. Има само глупави отговори.

Флурната профилактика, която се прави цели да запуши микроканалчетата, като така ще се намали дразненето върху нервните окончания, ще се намали навлизането обратно на оцветяващи молекули и ще подпомогнем живия зъб да се самовъзстановява (защото флурапатитът е най- здравата съставка в човешкият организъм, а той се получава от хидроксилапатит и външно доставен флуор при възрастните зъби).
Надявам се да съм задоволил цялото ви желание за знания, но от тук нататък ще навлезем още по дълбоко в дебрите на стоматологията и ще оттегчим останалата аудитория.

junglegirl
30th November 2006, 14:16
Благодаря за вниманието,което ми отделихте д-р.Венелинов!
Оценявам усилията Ви и съм искрено благодарна. :lol: :lol:

д-р Венелинов
30th November 2006, 14:18
Както казвахме като малки: ВИНАГИ ГОТОВ!
:D :D :D

junglegirl
30th November 2006, 14:24
:girl_kiss2:
При офис избелването Вие използвате фотополимерна лампа,нали?
Може ли да получа информация за някаква ориентировъчна цена :wink:

д-р Венелинов
1st December 2006, 23:37
До сега използвах стандартно офис избелване, но другата седмица от фирмата доставчик обещаха да ми пратят лампата за офис-избелване.
Чакам я с голямо нетърпение и ще я използвам първо върху себе си (и аз искам по-бели зъби, макар, че малко ги избелвах :D ).

junglegirl
3rd December 2006, 11:04
Приложението на лампата дали прави процеса по-"неприятен" за зъбите? :roll: Най-вероятно ускорява процеса на "разпад" на съставките на гела,което предполагам че не е много "весело" за зъбите :roll:

д-р Венелинов
3rd December 2006, 18:50
Приложението на лампата дали прави процеса по-"неприятен" за зъбите? :roll: Най-вероятно ускорява процеса на "разпад" на съставките на гела,което предполагам че не е много "весело" за зъбите :roll:
Принципно лампата действа като катализатор (ускорява процесът на избелването). Според производителите това е достатъчно безопасен метод. Аз съм говорил с колеги, които избелват с лампа и те са споделяли, че пациентите обикновено нямат оплаквания. Аз все още нямам опит в избелването с лампа.
Ако се колебаете кой метод да изберете, спрете се на домашното-първо е най-евтино, второ вие сама можете да контролирате самото избелване (винаги можете да го спрете, когато пожелаете).

junglegirl
4th December 2006, 09:26
Предполагам,че евентуалните оплаквания възникват години след избелването :roll:
Колко пъти през живота на човек може да се прави избелване?

д-р Венелинов
5th December 2006, 00:03
Предполагам,че евентуалните оплаквания възникват години след избелването :roll:
Колко пъти през живота на човек може да се прави избелване?
Оплакванията се появяват по време на избелването (не винаги) и изчезват до седмица след това. Никога повече не се появяват.
Избелвам една пациентка през 9-10 месеца (по нейно настояване). Принципно оптималното време за избелване е 1,5-2 години (зависи от това колко бързо ви потъмняват зъбите и колко бели искате да бъдат).

Milady
6th December 2006, 16:36
Здравейте вси4ки! Знам че д-р Венелинов е в о4акване на поредното запитване но аз трябва да кажа че съм адски ВПЕЧАТЛЕНА И ОЧАРОВАНА ОТ ВНИМАНИЕТО ДА ОБГРИЖИ ВСИЧКИ ВЪВ ФОРУМА, 4е забравих собствените си проблеми и следя изявите му с нескрито възхищение. Мисля 4е както той оби4а да казва в случая вариантите са 2: Или аз да намеря на4ин да отско4а до Варна за един бърз преглед или за удобство на всички форумци да си открие кабинет в София. Но по същество : при множество пломби по предните горни зъби, без всякакво желание за подмяна кой на4ин за избелване ми препоръчвате? Thanks!

д-р Венелинов
6th December 2006, 20:47
Здравейте вси4ки! Знам че д-р Венелинов е в о4акване на поредното запитване но аз трябва да кажа че съм адски ВПЕЧАТЛЕНА И ОЧАРОВАНА ОТ ВНИМАНИЕТО ДА ОБГРИЖИ ВСИЧКИ ВЪВ ФОРУМА, 4е забравих собствените си проблеми и следя изявите му с нескрито възхищение. Мисля 4е както той оби4а да казва в случая вариантите са 2: Или аз да намеря на4ин да отско4а до Варна за един бърз преглед или за удобство на всички форумци да си открие кабинет в София. Но по същество : при множество пломби по предните горни зъби, без всякакво желание за подмяна кой на4ин за избелване ми препоръчвате? Thanks!
:D :D :D

В случая, ако не искате да си смените пломбите метода на избелване няма значение според мен. Зъбите ще се избелят, а пломбите не.
Донякъде на шега, донякъде наистина после сама ще поискате да си ги смените :)
Апропо тази седмица ще бъда в София (на зъболекар :? ) и ако искате мога да ви погледна в петък в 17ч. или понеделник следобяд. Мобилния ми тел. можете да вземете от сайта ми:
http://venelinov.com/contact_bg.php

леля мичИ
6th December 2006, 20:51
Докторе, да ми кажете някой толкова отзивчив колега ? :wink:

д-р Венелинов
6th December 2006, 21:15
Докторе, няма ли да отскочите и до Пловдив :1252:
... или поне да ми кажете някой толкова отзивчив пловдивски колега ? :wink:
До Пловдив може би догодина-октомври, за стоматологичното изложение.

hexe
13th December 2006, 14:12
Здравейте и от мен!
Имам няколко въпроса към д-р Венелинов. Решила съм да направя нещо по въпроса с красотата на зъбите ми, и бих искала първо да посъбера инфо преди да направя нещо необратимо. Засега съм се спряла на варианта фасетки, тъй като ми се вижда най-естетичен и щадящ. Първият ми въпрос е дали могат да се получат проблеми при поставени фасетки и бременност, тъй като при първата ми бременност имах проблем с кървенето на венците. И второ може ли да се поставят фасети при пукнати зъби (имам два такива).
Колко време отнема цялата процедура, по-горе четох че трябват 4 посещения, но бих искала да знам какъв период от време е това.
Благодаря предварително.

д-р Венелинов
13th December 2006, 22:38
Здравейте и от мен!
Първият ми въпрос е дали могат да се получат проблеми при поставени фасетки и бременност, тъй като при първата ми бременност имах проблем с кървенето на венците. .
Принципно няма проблеми по време на бременост да се пставят фасети, но аз лично бих ви препоръчал, ако в момента сте бремена да изчакате раждането и след това да се подлагате на лечение с фасети.
И второ може ли да се поставят фасети при пукнати зъби (имам два такива).
Ако зъбите са напукани е важно да се установи причината и ако тя може да се отстрани, то няма проблем да се поставят фасети.
Колко време отнема цялата процедура, по-горе четох че трябват 4 посещения, но бих искала да знам какъв период от време е това.
Принципно цялото лечение продължава 2-3 седмици в зависимост от ангажираноста на лабораторията.

junglegirl
14th December 2006, 08:42
И второ може ли да се поставят фасети при пукнати зъби (имам два такива).
Ако зъбите са напукани е важно да се установи причината и ако тя може да се отстрани, то няма проблем да се поставят фасети.
Причините за напукването на зъбите не са ли чисто инцидентни-как могат да бъдат отстранени... :roll: в смисъл,механичен натиск или рязка смяна в температурата... :roll: какви други причини може да има за това? :D :D

hexe
14th December 2006, 10:49
Благодаря ви докторе за бързия отговор!
В интерес на истината не съм бременна но работя по въпроса :D ,та питам за всеки случай. Сегашното състояние на зъбите ми се дължи на експерименти на районния ми зъболекар преди 20-тина години. (За кариес умъртвяваше зъб), е кафето и цигарите също са си казали думата. :oops: Относно пукнатините, не мога да кажа нещо по въпроса на какво се дължат, забелязахме ги с моя зъболекар след като един от зъбите ми се самоумъртви поради тази причина. Но мисля че рязка смяна на температурите е вариант.
За тези две-три седмици има ли вероятност да ходя с изпилени зъби, важно е защото професията ми изисква доста да се усмихвам.
И друго важно нещо, болезнена ли е процедурата?
Надявам се че не съм станала досадна.
10х

д-р Венелинов
14th December 2006, 23:59
Относно пукнатините, не мога да кажа нещо по въпроса на какво се дължат, забелязахме ги с моя зъболекар след като един от зъбите ми се самоумъртви поради тази причина. Но мисля че рязка смяна на температурите е вариант.
и не само...
За тези две-три седмици има ли вероятност да ходя с изпилени зъби, важно е защото професията ми изисква доста да се усмихвам.
И друго важно нещо, болезнена ли е процедурата?
Никога не оставям пациентите си да ходят с изпилени зъби (дори да е само един). И не само от естетична, а и от профилактична и функционална гледна точка. С временните фасети пак ще можете да се усмихвате. Изпиляването и циментирането на порцелановите фасети се прави с упойка, за да не усещате никаква болка. Моят (а и на всички стоматолози) цел е пациентите да не ги боли (аз също не искам да ме боли като отида на зъболекар :D).

uspeh
16th December 2006, 02:12
Апропо тази седмица ще бъда в София (на зъболекар :? )
Както пее Руши Виденлиев: "Всичко се връщаааааааа-а-АА-А-А-А-А-ААА" :2023: :lachen:
Майтап, докторе 8)

seadd
17th December 2006, 13:57
:wink:

Vanjy
18th December 2006, 04:42
И аз исках да ми се удължат предните, горни 4 зъба съвсем минимално - 1-2мм. и поради тази причина отидох да се консултирам с д-р Венелинов, как може да стане това. За съжаление той ми обясни доста обстойно, че няма как да се удължат дори и с 1-2мм. само четирите зъба, защото ще се промени захапката и единствения начин е да се повдигне цялостно захапката, което означава повдигане /удължаване/ на всички зъби /а не само на предните 4/ :( То разбирасе всеки случай си е индивидуален, при тебе може да е различно...
Д-р Венелинов, да не се сърдите, че взимам отношение по въпроса вместо Вас... :) Отговорете и Вие, пък ако сте се сетил за някакъв друг начин за удължаване само на предни 4 зъба , много ще се радвам да го чуя!

д-р Венелинов
20th December 2006, 00:23
И аз исках да ми се удължат предните, горни 4 зъба съвсем минимално - 1-2мм. и поради тази причина отидох да се консултирам с д-р Венелинов, как може да стане това. За съжаление той ми обясни доста обстойно, че няма как да се удължат дори и с 1-2мм. само четирите зъба, защото ще се промени захапката и единствения начин е да се повдигне цялостно захапката, което означава повдигане /удължаване/ на всички зъби /а не само на предните 4/ :( То разбирасе всеки случай си е индивидуален, при тебе може да е различно...
Д-р Венелинов, да не се сърдите, че взимам отношение по въпроса вместо Вас... :) Отговорете и Вие, пък ако сте се сетил за някакъв друг начин за удължаване само на предни 4 зъба , много ще се радвам да го чуя!
:D :D :D

Съжалявам, че ви разочаровах, но при вас положението е такова ( :( )

д-р Венелинов
20th December 2006, 00:30
Имам по-малки зъби,но искам "голямата холивудска усмивка",която си я предствям така - http://snimka.bg/profile.php?view_album&album_id=85799

И какво по-точно означава "удължаване на къси заби"(чрез повдигане ръба на венеца,на каква цена е горе-долу) и в моя случай ще помогне ли?Но аз неискам само да ги удължа,искам и на ширина да са малко по-големи..(по принцип имам подредени зъби,но като че ли са малко навътре,незнам дали е от венеца или зъбите).
Тези снимки на вашата усмивка ли са?

Повдигане на венеца означава да се изреже част от него (не, не, не въобеще не е болезнено :D ). В резултат на това се удължават зъбите нагоре, но това има смисъл да се прави, ако след това при усмивка ще се вижда удължаването. При ширината е доста по-трудно, ако няма разстояния между зъбите. За съжаление на думи всичко е възможно, но в действителност може да се окаже невъзможно това, което искате. Ако можете пратете ми една снимка с вашата усмивка.

Excel
20th December 2006, 03:59
Това повдигане на венеца не оголва ли шийките и да се получава по-силна чувствителност на зъба ?

д-р Венелинов
21st December 2006, 21:15
Това повдигане на венеца не оголва ли шийките и да се получава по-силна чувствителност на зъба ?
Да оголва шийките, но след това те се покриват с фасети или бондинг. Това разбира се се прави при точно определени случаи като крайният ефект цели да се скрие венеца при усмивка или да се скъсят/издължат зъбите.
Чувствителност след лечение с фасети се наблюдава в 5-7% от случаите (практически това е рядко). Тази чувствителност е преходна (изчезва).

marto
24th December 2006, 21:33
Здравейте...др Венелинов искам да ви попитам дали предлагате услугата cbl мостове тази технология е страхотна и извън БГ се предпочита пред обикновените мостове,които особено ако зъболекара не е на ниво -могат доста да навредат.Засега открих само едно място в София където се прави.Ако някой се интересува- www.cbwdental.com ......весела коледа на всички

д-р Венелинов
25th December 2006, 12:40
Честито Рождество Христово на всички!
http://drvenelinov.dir.bg/_files/1368387.jpg
(съжалявам, че е на английски, но българската не ми се отваря)

Здравейте...др Венелинов искам да ви попитам дали предлагате услугата cbl мостове тази технология е страхотна и извън БГ се предпочита пред обикновените мостове,които особено ако зъболекара не е на ниво -могат доста да навредат.Засега открих само едно място в София където се прави.Ако някой се интересува-www.cbwdental.com......весела коледа на всички
Запознат съм с тази система. За пръв път беше представена в България преди 5-6 години от Д-р Венцислав Стоев. Тогава ми се стори доста оригинална, но с времето се отказах да я използвам. Според мен тя е по-подходяща повече за предни зъби, където дъвкателното натоварване e по-слабо. За задните зъби е по-малко приложима. Вместо тази система (инвестициите, за която не са никак малко) аз предпочитам да използвам адхезивни и Eu-bank мостове. Задържането при тях е с "пломби", а не с корони или щифтчета към съседните зъби.
Това разбира се е мой поглед върху ситуацията. Това не значи, че системата CBW не работи добре.
:)

marto
26th December 2006, 15:14
Благодаря, че ми отговорихте др Венелинов но аз имам още един въпрос към вас-тези мостове за които вие говорите могат да се поставят независимо кой зъб липсва така ли?На мен ми е изваден този до кучешкия-четвърти май се казва на ваш език.Бихте ли ми казали според вас кое е най доброто решение.

д-р Венелинов
26th December 2006, 18:41
тези мостове за които вие говорите могат да се поставят независимо кой зъб липсва така ли?
На мен ми е изваден този до кучешкия-четвърти май се казва на ваш език.Бихте ли ми казали според вас кое е най доброто решение.
Да! Принципно тези мостове могат да се поставят независимо къде се намира извадения зъб. Условието е: разстоянието между двата зъба, които ще носят моста да не бъде повече от 9 мм (или максимум един липсващ заден зъб-кътник).

При вашата ситуация с липсващ 4-ти зъб (първи предкътник) идеалният вариант за възстановяване без да се изпиляват съседните зъби е с имплантат. Ако цената за лечение с имплантати е висока за вас, тогава може да се изработи адхезивен (фотополимерен или прес-керамика) или металокерамичен - Eu-bank мост. Всичко зависи от ситуациатя във вашата уста.

д-р Венелинов
31st December 2006, 00:00
Ето един мой случай, който приключих този месец.
Изработени са 6 порцеланови фасети:

преди лечение:
http://mail.dir.bg/Session/500412-i6zps6Je1E1VFcRqeSmO/WebFile/%D0%A4%D0%B0%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B8/%D0%96%D0%B0%D0%BD%D0%B0_1.jpg

http://mail.dir.bg/Session/500412-i6zps6Je1E1VFcRqeSmO/WebFile/%D0%A4%D0%B0%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B8/%D0%96%D0%B0%D0%BD%D0%B0_2.jpg

http://mail.dir.bg/Session/500412-i6zps6Je1E1VFcRqeSmO/WebFile/%D0%A4%D0%B0%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B8/%D0%96%D0%B0%D0%BD%D0%B0_3.jpg

след лечение:

http://mail.dir.bg/Session/500412-i6zps6Je1E1VFcRqeSmO/WebFile/%D0%A4%D0%B0%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B8/%D0%96%D0%B0%D0%BD%D0%B0_4.jpg

http://mail.dir.bg/Session/500412-i6zps6Je1E1VFcRqeSmO/WebFile/%D0%A4%D0%B0%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B8/%D0%96%D0%B0%D0%BD%D0%B0_5.jpg

http://mail.dir.bg/Session/500412-i6zps6Je1E1VFcRqeSmO/WebFile/%D0%A4%D0%B0%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B8/%D0%96%D0%B0%D0%BD%D0%B0_6.jpg

(извинявам се, че ги поствам така, но не се отварят като снимки. На цяло можете да ги видите и тук:
http://venelinov.com/gallery_bg.php

д-р Венелинов
31st December 2006, 00:01
Уви явно имам проблем с постването на снимки и интернет адреси. Съжалявам. :(

vasy_baby
1st January 2007, 17:41
Съжалявам че ще поразводня малко темата,но имам едно много сериозно обръщение към др.Венелинов и се надявам да го вземе много на сериозно :lol: та мисля че трябва серизно да се замислите и да си направите кабинет в София от това което изчетох вие сте стоматолога който търся и на който биха се доверили повечето хора от форума.Тъй че замислете се сериозно.Тук има всякакви хора и предполагам всички биха съдействали за да идвате поне за по две седмици и при нас софиянци :lol:
Мммда,нали така скъпи съфорумници

junglegirl
1st January 2007, 17:54
Толкова писане не трябва да отиде зян :girl_haha:

д-р Венелинов
1st January 2007, 19:53
Благодаря на всички.
Честита Нова 2007 и най-най сърдечни евро-пожелания на всички ви.

д-р Венелинов
2nd January 2007, 22:40
Съжалявам че ще поразводня малко темата,но имам едно много сериозно обръщение към др.Венелинов и се надявам да го вземе много на сериозно :lol: та мисля че трябва серизно да се замислите и да си направите кабинет в София от това което изчетох вие сте стоматолога който търся и на който биха се доверили повечето хора от форума.Тъй че замислете се сериозно.Тук има всякакви хора и предполагам всички биха съдействали за да идвате поне за по две седмици и при нас софиянци :lol:
Мммда,нали така скъпи съфорумници
За съжаление в момента ми е невъзможно да направя кабнет в София, тъй като подготвям клиника във Варна.
Това, което мога да направя е да ходя в кабинета на един мой приятел-стоматолог. Така или иначе поне веднъж седмично съм в София по курсове и лекции.
Така, че ако някой иска аз да го лекувам може да се свърже с мен и да уточним дати, в които аз ще съм в София.

dion89
4th January 2007, 20:46
здр обръщам се към д-р Венелинов.В момента съм на 17 години.Когато бях на 7 паднах и си счупих предните 2 зъба-бяха постояните ми зъби.Докато ни размотаваха от кабинет на кабинет стана ясно че и двата зъба са мъртви вадиха ми нерви и така натака облякоха ги с временни коронки.а след няколко години решиха да ги махната и да направят наслоявания на самите заби не сам мн наясно за мен това беше голям ужас.Носих шини няколко години защото от удара при падането горната ми челюст беше издадена напред.След още няколко години когато бях 7 ми клас ми откриха 4е имам киста на горния венец и ми правиха 2 операции.сега единия ми зъб който се намираше под мястото където ми правиха операции е розов,казаха ми че след като направя 18 години щели да предприема нещо за оправянето .Сега съм вече по-голяма но това ми е комплекс искам да имам хубава усмивка искам да направя нещо др година все пак завършвам но испитвам панически страх от заболекари.Какво може да се направи трябва ли да се вадят тези зъби или...

д-р Венелинов
4th January 2007, 22:04
За съжаление с вас се е случило нещо, което не пожелавам и на най-големия си враг (не счупването, защото то все пак се случва, а мъките на които са ви подложили). За съжаление преди 10 години положението със стоматологията не е било толкова розово колкото сега (след още 10 год. сигурно ще оплакваме тези дни). Както и да е.... ;-)

Каква беше причината да направят две,а не една операция на кистата?


За сега забравете ваденето на зъбите. Това, което може да се направи (най-вероятно)- отстраняване на пастата, която е оцветила зъбите. Прелекуване на корена (в голяма част от случаите има инфекция в каналите). След това зъбите да се избелят вътрешно и накрая да се възстановят естетично (керамични корони или бондинг). Бих препоръчал Бондинг, защото е по-малко агресивно спрямо зъбите, а вие сте още на 17 год. Можете да си избелите всички зъби преди това (принципно се прави след 18 год., но 1 година по-рано не е опасно-разбира се със съгласието на вашите родители).
Това бих направил за своите деца, ако те бяха на ваше място.
(Ако искате да видите снимки на мои случаи на лечение на кисти без операции ми пратете мейл да ви ги изпратя.)

Milady
5th January 2007, 04:06
Ееее. Как пък никой не се сети да честити Новата 2007 на др.Венелинов. Човека два пъти ни поздрави, ние само за зъбите си мислим. ПОЖЕЛАВАМ НА ВСИЧКИ ПОДВИЗАВАЩИ СЕ В ТОЗИ ФОРУМ ДНИТЕ НИ ДА СА ИЗПЪЛНЕНИ С КРАСОТА И ЛЮБОВ И ЕСТЕСТВЕНО МНОГО ЗДРАВЕ. А иначе към д-р Венелинов - утре д-р Венцислав Стоев, който е отявлен професионалист в естетическата стоматология ще ми слага керамични фасети на предните 4 зъба и имам само няколко въпросчета: Веднъж поставени фасетите ако се наложи как могат да бъдат демонтирани?, След 20 тина години какво да правя с остарелите фасети?, Как ще избелвам зъбите си занапред при наличието на фасети след като претърпях избелваща процедура? Всъщност вероятно всеки път ще догонваме цвета на фасетите. Керамичните фасети имат ли разновидности както коронките или са с еднаква здравина И как да кажа на стоматолога си да ми сложи примерно прес ядро+послойно нанесен емайл. А как да знам какво ми слага? Съжалявам за мнителноста и мерси!!! :girl_in_love:

uspeh
5th January 2007, 04:25
Milady, след като твоя доктор е "отявлен професионалист в естетическата стоматология", не можа ли да го разпиташ малко?

Milady
5th January 2007, 10:40
Трябваше да присъстваш на първите ми посещения при Д-р Стоев за да видиш каква канонада от въпроси го засипа. Да не забравяме 4е все пак на зъболекар 4овек предимно мълчи. Отделно тук зададените въпроси са с второстепенно зна4ение. Много по-важно за мене е да уточня кое лечение е подходящо за моя случаи и най- важното с ДОКТОРА ДА СТИГНЕМ ДО КОНСЕНСУС. А такива имаджинерни питания след 20 години какво ще се случи с въпросните фасети е тема за discuss именно във форуми от този род.