PDA

View Full Version : Колко милиграма за 6 месечно бебе?


sisoni
10th March 2010, 20:33
Здравейте,интересно ми е да си изкажете мнението за 6-ст месечно бебе колко милиграма мляко давате и колко милиграма пюре също давате?

mimika
10th March 2010, 22:46
Ето Сисони, аз бях пускала подобна тема, където може да се ориентираш за всеки месец какво и колко да даваш.
:arrow: http://www.tialoto.bg/forum/viewtopic.php?t=10186
Педиатърът ви не ти ли казва :roll:

aniK
11th March 2010, 08:42
sisoni, може да питаш и в "общите приказки на бременни и майки", четем редовно там. Не е нужно за всичко да пускаш нова тема ;)

За количеството е много относително - педи казва, на кутията също пише ориентировъчни количества, зависи какво друго яде - пюре, каша и т.н., зависии и дали детето е по-ящно или злоядо :roll:

Piny
11th March 2010, 08:50
Здравейте,интересно ми е да си изкажете мнението за 6-ст месечно бебе колко милиграма мляко давате и колко милиграма пюре също давате?

аз пък бих казала, че това зависи от това колко друга храна яде. Ако си заместила обяда и следобедната закуска с твърда храна- не са нужни вече големи количества мляко - 230 мл са достатъчни- 2 пъти на ден

sisoni
11th March 2010, 09:50
ами сутрин в 6ч давам кисело мляко 180мл,10ч пак кисело мляко 160мл,14ч пюре 150мл,5:30ч пак пюре и в 21ч. вечерта кисело мляко,някой път едното хранене с пюре замествам с каша на обяд!!!

apoklistika
11th March 2010, 10:05
Аз не разбирам много, ама това не е ли прекалено много кисело мляко :roll: и по принцип то не се ли дава малко по- късно...

Piny
11th March 2010, 10:15
Сиска, и аз така знам - кисело мляко след навършване на една годинка. То едно време е било когато са хранили бебета с кисело мляко, защото не е имало АМ

snobkata
11th March 2010, 14:31
Кисело мляко на 6м бебче???А защо не му давате каши-бабанови, оризови, има всякакви на пазараа:wink: Педиатърът ви не даде ли примерно меню и количества за бебока?

sisoni
11th March 2010, 14:43
кисело мляко давам защото адаптираните въобще не ги яде и повръща от тях,ядеше ги само до 4-тия месец и като каза че не иска да яде и това е, а и киселото мляко не е купешко а ми го квасят,аз като бебе също съм била изгледана на кисело мляко от самото начало,нищо ми няма жива и здрава съм и да отбележа ,че в живота си до момента нито веднъж никога не съм боледувала,никога антибъотик не съм пила в живота си единствено съм пила само аналгин и то два-три пъти без да преовеличавам...!!!а педиатърките въобще не ги слушам,на днешно време медицината е по всякъква критика,няма рецепти за бебета как да се гледат,всеки си гледа детето така като сметне родителя за най-добре,а темата я пуснах просто от любопитство как другите си хранят децата,а не защото незнам как или немога...просто ми е интересно да разговарям на подобни теми за бебшори,понеже с моите приятелки вече ми е умръзнало да си говоря на тези теми понеже сме изчерпани вече:)

sisoni
11th March 2010, 15:03
имах случей,бебето ми когато беше на 2месеца на ден се оакваше по 9-10 пъти на ден и то на пяна рядко и коремчето и каркореше и я болеше,съответно бебето ми беше неспокойно, отидох при педиатърката и и обясних как седят нещата и тя се втурна да ми изписва някакви лекарства,че и в краен случен антибиотик ми каза да и купя ако не се оправи,аз я погледнах и и казах да си гледа работата,а цялата работа била защото ми беше казала да си храня детето с ФРИЗОВОМ адаптираното мляко,тапанарката не ми каза да пробвам да сменя храната на детето че има вероятност да е от това,ами веднага се втурна към лекарствата,тогава си излезнах от кабинета и НЕ купих лекарство на своя глава,ами отидох и и купих НАН 1 смених храната,в момента в който и дадох друго адаптирано мляко коремчето и се оправи моментално и вече не и бошуваше коремчето,оказа се че фризовома било за разхлабване,а детето ми никога не е било запечено че да ми изписва това адаптирано мляко, естествено смених педиатърката понеже и от други нейни изяви не бях доволна,но и на новата педиатърка не и обращам внимание и от както спрях да слушам тъпите педиатърки и си гледам дедето как то аз си знам абсолютно всичко ми е на ред с детето...

Piny
11th March 2010, 15:23
Сиска, много от нас са били отгледани на кисело мляко спор няма. Но в последните 20 години случаите на алергии са се увеличили неумеверно. Тя твоята бебка вече е на 6 месеца и щом досега не е проявила непоносимост към киселото мляко, явно че го понася. Но аз не знам като хранителна стойност може ли да се сравняват киселото и АМ? Моята е на 4 месеца и пие по 230 мл АМ- сигурно киселото е по- хранително щом твоята от 180 мл е сита... Как го разреждаш 2:1 или 3:1? Слагаш ли захар?
Аз съм съгласна, че всяка майка най-добре усеща бебето си и инстинктивно знае от какво има нужда.

sisoni
11th March 2010, 15:29
в киселото мляко слагам една бебешка бисквитка се разтваря+мноого малко захар подщи без захар,адаптираното мляко изведнъж спря да го яде и когато го ядеше все не я насищаше така както киселото я насища сега...

Piny
11th March 2010, 15:36
мда, аз затова слагам каша в млякото, но тайно от педиатрите :wink:

snobkata
11th March 2010, 18:05
Само да попитам, без да си навличам гнева ви, този Фризовом защо го давахте-бебето повръщаше та затова ли?И пак да попитам, а млечни каши пробва ли?

snobkata
11th March 2010, 18:15
За да не бъда криво разбрана, ще кажа, че и аз не се вслушвам напълно в мнението на педиатърката ни относно храненето на бебо, но ПЪК поне чета доволно много по темата :wink:
Ето една статия доста подробна за млякото , ако ти се чете разбира се:
КИСЕЛОТО МЛЯКО И БЕБЕТО
В предишната статия се уверихме, че киселото мляко е уникален биологичен продукт, който има не само хранителни , но и лечебни свойства. Основание за това ни дават наличието на специфичните бактерии в него – Бактериус булгарикус и Стрептококус термофилус. Тяхното действие в дебелото черво е антагонистично /противоборство/ спрямо патогенните бактерии. В същото време те произвеждат специфични ензими и вещества, които имат противовъзпалителен и укрепващ лигавицата ефект.

ИМЕННО ТОВА ТЯХНО ДЕЙСТВИЕ НИ ДАВА ОСНОВАНИЕ ДА СМЯТАМЕ, ЧЕ КИСЕЛОТО МЛЯКО Е ПЪРВИЯТ В СВЕТА ПРОБИОТИК.


Кога все пак е удачно да дадем на нашето бебе кисело мляко....? .........Имайте малко търпение, отговорът ще откриете малко по късно.


Кисело /квасенo/......или.......прясно краве мляко?


Първоначално основната цел на подкисляването е била да се получи по-фин и по-мек белтъчен съсирек, който се атакува по-добре от храносмилателните ензими и е по-лесно смилаем в сравнение с прясното мляко. Впоследствие се установява, че квасеното мляко има редица други предимства пред прясното . Основните от тях са следните:


---по- лесна смилаемост и по-добра поносимост


---по-висока използваемост на белтъците, калция и желязото


---млечно – киселите бактерии в него потискат развитието на гнилостните и болестотворните микроорганизми, поради което киселото мляко е по-трайно и по-малко изложено на бактериално замърсяване и разваляне. Под влияние на млечно –киселите бактерии се намалява образуването на токсични вещества в дебелото черво, премахва се запекът, което предпазва по-късно от рак.


---според данни на японски и други автори лактобацилус булгарикус на българското кисело мляко отделя термоустойчив антибиотик и вещества, които стимулират растежа на организма. То предпазва и от вредното действие на радиоактивните облъчвания, потиска развитието на някои туморни клетки и образуването на токсични вещества при разпадането на нитратите.


Въпреки изброените качества НЕ Е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО БЕБЕТО ДО 8 мия МЕСЕЦ ДА СЕ ХРАНИ С КИСЕЛО МЛЯКО.

До този месец ако майката няма кърма е задължително храненето с адаптирани млека.


Те /АМ/ са създадени на базата на краве мляко, но при тях:


---белтъчините са в намалено количество, но с по-висока биологична активност


---коригирани са съотношението на ненаситени към наситени мастни киселини /в полза на ненаситените/


---въглехидратите са увеличени за сметка на лактозата


---минералните соли са намалени


---обогатени са с витамини и микроелементи, вкл. Желязо


---те са удобни за приготвяне, лесно се съхраняват и дозират


На базата на всичко казана по-горе можем да направим следните изводи:


ПРИ ЛИПСА НА КЪРМА - ДО 8 ия МЕСЕЦ НАЙ – УДАЧНО Е БЕБЕТО ДА СЕ ХРАНИ С АДАПТИРАНО МЛЯКО. ПРИ ДОБРЕ НАДДАВАЩО КЪРМАЧЕ, КОЕТО НЯМА ПРОЯВИ НА ХРАНИТЕЛНИ АЛЕРГИИ ИЛИ ДИСПЕПСИИ, СПОКОЙНО МОЖЕМ СЛЕД 8 ми МЕСЕЦ ДА ВКЛЮЧИМ КИСЕЛО МЛЯКО


ПРЯСНО МЛЯКО ДА СЕ ДАВА НА ДЕТЕТО СЛЕД 2 рата ГОДИНА. До тогава може да се приема като съставка при приготвянето на някоя храна.


И накрая няколко думи за болестта – АЛЕРГИЯ КЪМ БЕЛТЪЧЕНИТЕ НА КРАВЕТО МЛЯКО. С тази диагноза биват плашени доста майки, както от лекари, така и от производители на адаптирани млека. Почти всяко неблагополучие на бебето свързано с храненето се преписват на тази диагноза.


Трябва да се знае ,че АЛЕГИЯТА КЪМ БЕЛТЪЧЕНИТЕ НА КРАВЕТО МЛЯКО Е ТЕЖКА ДИАГНОЗА И СЕ ПРОЯВЯВА СЪС СЛЕДНИТЕ СИМПТОМИ:


---упорита и профузна диария


---кръв и слуз в изпражненията


---невиреене, обриви и др.


Обикновено се проявява до 20 дни след приема на млякото. Всички останали прояви при бебето – газове, плач, периодичен запек и др. по –скоро са функционални прояви, за които има лечение .Особено подходящо е хомеопатичното.


И ДА НЕ ЗАБРАВИМ - НАЙ – ДОБРОТО МЛЯКО Е КЪРМАТА .


Д-р МАРИО Янакиев

apoklistika
11th March 2010, 18:45
Сисони, едва ли някой тук имаше предвид това, че не знаеш какво правиш, просто всички се учудиха и на мен поне ми бяха интресни доводите ти за това хранене предимно с кисело мляко...
Да, киселото мляко е хубав продукт, но не мисля, че едно такова хранене предимно с кисело мляко ще набави на детето всички важни витамини и минерали, просто щото ги няма всичките в киселото мляко или поне не в достатъчни количества. A сравняването с едно време е нож с две остриета- едно време и цигарите са ги пушели, за да се лекуват с тях, ама днес знаем, че причиняват рак. Разбира се не искам да отивам толкова далеч в сравненията, просто пример давам за некомпетентността на едното време. Като добавим и факта, че от едно време до сега рискът от алергии се е увеличил многократно, за мен раното даване на такива рискови храни си е дърпане на дявола за опашката. Слава Богу при вас явно всичко е наред, но все пак помисли и за други варианти- поне в момента такова разнообразие има на пазара, че едва ли сте пробвали всичко.

sisoni
11th March 2010, 21:09
Сисони, едва ли някой тук имаше предвид това, че не знаеш какво правиш, просто всички се учудиха и на мен поне ми бяха интресни доводите ти за това хранене предимно с кисело мляко...
Да, киселото мляко е хубав продукт, но не мисля, че едно такова хранене предимно с кисело мляко ще набави на детето всички важни витамини и минерали, просто щото ги няма всичките в киселото мляко или поне не в достатъчни количества. A сравняването с едно време е нож с две остриета- едно време и цигарите са ги пушели, за да се лекуват с тях, ама днес знаем, че причиняват рак. Разбира се не искам да отивам толкова далеч в сравненията, просто пример давам за некомпетентността на едното време. Като добавим и факта, че от едно време до сега рискът от алергии се е увеличил многократно, за мен раното даване на такива рискови храни си е дърпане на дявола за опашката. Слава Богу при вас явно всичко е наред, но все пак помисли и за други варианти- поне в момента такова разнообразие има на пазара, че едва ли сте пробвали всичко.


значи спецялно при адаптираните млека съм пробвала да не казвам всичките,но подщи всичките и нищо не иска и да близне дори,и в такъв случей гладно ли да си държа детето или само каши и пюрета ли да му давам,неможе без мляко,вече два месеца и давам кисело мляко,ако е щяла да има алергий да ги е имала отдавна,напротив много добре ми е наядено детето,даже миналата седмица пак копувах адаптирано мляко уж да я пробвам пак и нищо,копувам адаптирани млека и ги подарявам после понеже неиска и да ги близне... какво сте толкова учудени и вманиячени,кой знае какво и давам,това не е отрова да му се невиди,много превзети и вманиячени майки има,не обиждам никой тука,по принцип говоря,имам една приятелка в момента нейното бебе е на 3-ри годинки и тя също го е хранила с кисело мляко,дедето и е живо и здраво и много други знам които си хранят децата с кисело мляко преди 8-смия месец,явно вие не сте се сблъсквали с такива хора което ми е малко странно :roll:

sisoni
11th March 2010, 21:28
Само да попитам, без да си навличам гнева ви, този Фризовом защо го давахте-бебето повръщаше та затова ли?И пак да попитам, а млечни каши пробва ли?


фризовом давах понеже тогава току що бях родила и още идея си нямах от много неща и просто попитах педиатърката какво адаптирано мляко да и давам и тя ми каза да ио давам фризовом и аз още зелена току що родила и така и направих...,разбира се че и давам млечни каши,всичко и давам и пюрета и млечни каши и млека и сокчета и изтисквам постоянно и бебешки бисквитки и разтварям в млякото...!!!