PDA

View Full Version : Рекотструкция след мастектомия


xris
14th July 2010, 23:35
Здравейте,може би има вече подобни въпроси във форума,въпреки ,че поразгледах и не открих.Но разчитам на компетентността и добрата ви воля,да получа отговор или поне да ме насочите към някого който може да ми даде такъв.
На 28г съм.Преди две години ми е правена радикална мастектомия в ляво.Както се досещате става въпрос за рак на гърдата.Последваха химио и лъчетерапии.Лекарят ми твърди ,че трябва да изчакам 5г от операцията и едва тогава да се замисля за реконструкция.Но,честно казано неудобствата от носенето на протезата са доста и вече взе да ми дотяга адски.Срещах публикации от жени които няколко месеца след мастектомия вече си правят гърда.Чувствам се здрава а и изследванията ми го твърдят.Нямах разсейки,туморът беше съвсем малък и съвсем в началото открит.Та въпросът ми е ,може ли някой да ми каже дали наистина трябва да чакам въпросните 5г и защо! Бих се радвала ако има дами със същия проблем да се отзоват за да обменим информация, идеи и кураж.
И момичета, страхотни гърди,поздравления!

Мария Василева
15th July 2010, 00:14
Хрис, не съм компетентна никак, но се сещам за едно старо интервю (http://old.eva.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=2808&Itemid=7) на доц. Тепавичарова, в което се казва:
че гърдата може да бъде възстановена едновременно с ампутацията

Ето и още една статийка (http://old.eva.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=654&Itemid=7), както и стара темичка (http://www.tialoto.bg/forum/viewtopic.php?t=4687) по въпроса и друга (http://www.tialoto.bg/forum/viewtopic.php?t=11884), за лекарката.
Може би има още инфо из форума, надявам се да се включат и други. Хубаво правиш, че питаш, искренно ти желая успех!

xris
15th July 2010, 08:48
Благодаря ,Мария! Да, чела съм за доц.Тепавичарова и за убедеността и в този тип операции ,при които едновременно се ампутира и се изгражда нова гърда.Разбира си този вариянт нанася най-малко вреди върху психиката на жената и е идеален според мен.Но всички онколози, с които съм разговаряла не дават и дума да се каже.Смятат,че трябва да сме благодарни че сме оживели и до там. Сега ще прочета и другите неща, които препоръчваш.Благодаря ,че се отзова!Желая ти хубав ден!

Mena
15th July 2010, 10:52
xris, бъди здрава и се пази, това е най-важното! На моя позната преди 11 години в Кипър й правиха радикална мастектомия, в същата операция по отстраняване й изградиха и нова гърда. Една консултация с доц. Тепавичарова би могла да ти помогне, една от съфорумничките, Ем Джи, й е била пациентка, можеш на лични да я поразпиташ.

te_dda
23rd July 2010, 16:13
доц тепавичарова няма аналог в тази област....отиди при нея на консултация , тя ще ти каже най-реално как стои въпроса, но и на мен този период - 5 год ми се струва нереален...въпреки това смятам,че при всяка жена той е раличен, в зависимост от лъчетерапиите и тъканите....успех !!!!

vihronrav
26th February 2013, 17:08
влизам да мръдна тази тема-предстои ми-надявам се успешна реконструкция.И искам някой да разкаже -ако иска-как са минали нещага. А после,надявам се и аз да съм полезна на някой.

ina.ina
27th February 2013, 17:41
Не мога да съм ти полезна с инфо, но ще ти стискам палци и ще чакам да разказваш после. :2003:

G.Rakovska
25th November 2014, 17:27
Здравейте Дами ! Доста порових във форума докато открия тема за реконструкция след мастектомия. Ще говоря свободно, все пак застраховани жени няма и смятам , че колкото повече инфо има толкова по -добре. Преди четири години откриха на профилактичен преглед ТУ в дясна гърда, следя го на всеки шест месеца, но преди три се установи , че расте.По препоръка на докторите спрях противозачатъчните и след още три месеца отидох пак на преглед /ходя при онколог/. Резултата е ТУ и в лявата гърда и отново увеличаване на това в дясно. От много време искам да си поставя импланти, но заради тези неща не посмях. Сега онколога съветва да се направи частична мастектомия /само млечни жлези,там са бучките/и импланти едновременно. В моя случай това сваля риска от карцином на 99%. Имам три деца та това не ме притеснява относно кърмене и други такива, но искам да попитам по-запознати дали може да се сложат импланти под мускулно след такава интервенция, и дали изглеждат добре като при обикновени под мускулни импланти или е различно? Все пак съм жена искам да изглеждам добре . Ако има някой с такава интервенция ще съм много благодарна да се включи и да ми помогне.

titi1
26th November 2014, 14:16
Аз преди пет месеца си направих двустранна мастектомия с поставяне на подмускулни импланти в една операция.

Моят съвет е да послушаш доктора и да махаш млечните жлези!
Ако знаех за това преди време щеше да си спестя куп тревоги и проблеми, които ако съдбата е благосклонна към мен ще продължат
още 10 години.

Кой доктор ти предложи този вариант?

G.Rakovska
26th November 2014, 18:54
Доктор Марков от онкологията ми препоръча мастектомията. Каза ми , че работи заедно с Николай Георгиев.Цената варирала според вида имплант от 4000 до 6000 евро. Две в едно махат слагат и край на проблема. Ако е удобно да те поразпитам, ако не ми отговориш няма проблем, ама въпросите ми са множко:p Ти къде се оперира, много ли болезнено беше след операцията и колко време се възстановяваше по -продължително ли е? Какви са имплантите и каква беше цената? На вид хубави ли са като на другите жени с импланти или стоят увиснали/каквито са си ми и сега де /?:lachen:
Благодаря предварително!

titi1
26th November 2014, 21:51
Операцията ми извърши д-р Младен Младенов, само той.
Той е онкохирург и работи в Св. София /бившата Тина Киркова/.
Цената беше 3800лв., като имплантите са 3000лв. /Ментор/, а самата операция минава по ЗК и се плащат 800лв. за престоя.
Аз не мога да кажа как ще бъде при теб, но при мен болките бяха зверски, като го казвам, не преувеличавам.
25 дни, нонстоп болки, не можех да ставам от леглото, ставането ми костваше поне 15 минути мъки.
Но това не означава, че и при теб ще е така, защото преди това разговарях с едно момиче, което беше правило същата операция и тя не каза при нея да е имало такива болки.
Гърдите ми не са увиснали, но аз съм нямала увисване и преди това.

G.Rakovska
27th November 2014, 11:05
titi 1 Много благодаря за откровения и изчерпателен отговор. Даже да не ме боли ужасно много хубаво е да съм психически подготвена за по- лошото :) Аз мисля, че самата мастектомия ще е много болезнена, не толкова отделянето на мускула и поставянето на имплантите. До пролетта ще направя операцията и ще мога да бъда полезна и аз в темите тук. Смятам, че когато човек може да си спести тези опасни даже много опасни моменти и мисли , още повече че при мен намалява риска от злокачесвен рак 99% си заслужава да се лиши от едни млечни жлези :-? особено в моя случай с три деца. Пожелавам ти от сърце да нямаш никакви проблеми за напред, и дано да има повече светлина по въпроса с мастектомията.Много жени ако са информирани навреме от лекарите за тази операция биха избегнали много грижи.

titi1
27th November 2014, 11:53
Благодаря!

Пожелавам ти успех :2003:

kasy_a
30th March 2015, 10:01
Масектомията изобщо не е болезнена. Но поставянето на импланти - много.

G.Rakovska
30th March 2015, 10:38
Мен си ме боля, хем имплантите бяха поставени месец преди това. Извадиха ги, за да не ги повредят по време на операцията и после си ги поставиха в джобовете/не са пипани/ много ме боля ръката мен лично, заради извадените лимфни възелчета.
P.S. Като видя тази тема и почва да ме боли, дано не пише никой в нея и да мине най- накрая във форума.

Cveti_D
14th August 2015, 21:27
Здравейте, Гери!
Преди 9 дни ми бе направена субкутанна двустранна мастектомия с реконструкция.
Като цяло ми е много тежко да пиша сега, затова само пробвам дали ще мога да се свържа с вас и да обменим няколко думи ... Искрено се надявам да следите темата и някак да стигна до вас!
Ужасно благодаря предварително, ако прочетете поста ми и ми отговорите!
С поздрав, Цвети.

titi1
15th August 2015, 08:57
Здравей, Цвети
Раковска много време не е влизала тук, може и да не влезе повече, но ако аз мога да съм ти полезна с нещо ще се радвам.

Cveti_D
15th August 2015, 10:06
Здравей, Тити!
Ужасно съм щастлива, че си ми писала, сега разбирам, че най-накрая мога да говоря с някой за проблема си. Благодаря ти! Като цяло имам около милион въпроси по повод мастектомията, имплантите, болките, ужасната гледка сега, въпреки че съм "реконструирана" и т.н. Кажи ми на първо време дали е възможно гърдите ми да са различно големи, едната да е малко по надолу от другата, при теб бяха ли с лилаво-синьо-жълт цвят и пр., имаше ли дълбоки дренажи и дали те боляха дълго след това. Много ми се иска да ти пиша на лични, ако нямаш против, защото като цяло ще лудна...
П.с. Мастектомията бе мое решение след 4 бр. ФА в годините. Док. казва, че засега всичко е наред, въпреки вида ми на жената на Франкенщайн...
Чакам да пишеш с огромно нетърпение!
Честит празник! Нека Бог пази всички!

ina.ina
15th August 2015, 10:36
Док. казва, че засега всичко е наред, въпреки вида ми на жената на Франкенщайн...
Честит празник! Нека Бог пази всички!

Важното е какво казва док. Аз не съм такъв случай (засега поне, щото знае ли човек, всичко се случва), но ... ти бъди спокойна (колкото можеш естествено) и да знаеш, че след време (може и доста време) ще изглеждаш много, много добре. Цвета на кожата да не те притеснява, ако можеш се мажи с арника (или каквото друго са ти изписали евентуално), просто тъканите са много травмирани (като паднеш и се натъртиш яката и пак ставаш такъв красив - синьо-лилаво-жълто-зелен). :2043:

Cveti_D
15th August 2015, 10:48
Ина :) Благодаря и на теб!
Притеснението ми е, че са много безформени, отекли, едната е по-надолу от другата...
Трудно ми е да ги гледам и съм ужасно притеснена. Док. казва, че това е нормално, но вече не знам дали да вярвам.
Благодаря на всички, които ще ми помогнат малко психически :)

ina.ina
15th August 2015, 11:09
Ина :) Благодаря и на теб!
Притеснението ми е, че са много безформени, отекли, едната е по-надолу от другата...
Трудно ми е да ги гледам и съм ужасно притеснена. Док. казва, че това е нормално, но вече не знам дали да вярвам.
Благодаря на всички, които ще ми помогнат малко психически :)

И според мен всичко е нормално. Жалко, че няма много хора тук в момента и те да потвърдят колко не са се харесвали в началото (има и изключения, естествено).

titi1
15th August 2015, 11:25
Цвети,
където решиш там ми пиши, и на лични и тук нямам нищо против.

Гърдите се променят с времето, но не чак драстично.
При мен едната гърда беше съвсем различна от другата.
Така си и остана, по-висока и по-малка.
Реших се на реоперация и я направих. И не съжалявам за това, защото станаха еднакви до колкото е възможно. При мен нещата са по-различни и никога няма да имам две еднакви гърди, понеже имам операция с голям белег на гърдата и той дърпа едното зърно леко настрани и нагоре, както и липсата на лимфни възли и лъчетерапия, която съсипа кожата, подкожието и мускула ми.
Но не е фрапираща разликата.
Синините не бива да те притесняват.
Ако до два месеца, максимум три гърдите не предобият еднаква форма не очаквай чудеса.

Кой те оперира

titi1
15th August 2015, 11:33
, имаше ли дълбоки дренажи и дали те боляха дълго след това. Много ми се иска да ти пиша на лични, ако нямаш против, защото като цяло ще лудна...

относно дренажите, да имах, единия държах 20 дни, втория махнах на 30-я ден.
Болките на гърдите бяха зверски, дренажите на фона на тях бяха песен.

Cveti_D
15th August 2015, 16:47
Привет отново, момичета!
Оперирах се при Евстатиев в Токуда.
Трудно ми е да пиша, а и го правя през телефона, което допълнително ме влудява. Много ще се радвам, ако Тити или Ина ми дадете тел. номер, за да поговорим, стига това да не ви притеснява. Просто се чувствам мн. отчаяна от вида си.
Благодаря ви предварително.
Честно казано не съм чела условията на сайта, дано не прекалявам с това искане на контакти.
Поздрави:new_user:

titi1
15th August 2015, 19:40
не ми се иска да пиша тук тела си, но понеже не мога дати пратя ЛС ще го направя и веднага след това ще го изтиря

Cveti_D
15th August 2015, 19:41
Ужасно благодаря! Трий го :) Може ли да звънна сега?

armyhousewife
18th August 2015, 18:19
Здравейте и от мен, благодарение на Тити, която ме свърза с нейния хирург и аз съм оперирана вече. На 38г. съм, имах мастектомия от едната страна заради открит рак преди 3г. и сега реших да махна и другата и да сложа импланти, за да имам еднакви гърди. Оперираха ме преди месец и все още имам оттоци и голяма разлика в гърдите. Чудя се дали е рано да се притеснявам, че ще останат така.

Cveti_D
19th August 2015, 12:15
Здравей, armyhousewife!
Нещата при нас явно са сходни. Аз днес правя 2 седм. от операцията. Положението е отвратително - асиметрия, отоци, синини и пр. Отделно на това от вчера се появи една остра, стрелкаща болка в падналата гърда и това допълнително ме побърква...
Като цяло още ме болят и двете, но новата болка е различна, а и стягащата лента я усилва. Разкажи ми повече за теб, наистина искам да говоря с някой, който преминава същото като мен и то в момента, защото е много депресиращо всичко.
Тук е моментът да благодаря на Тити, която ми позволи да говоря с нея, надух й главата, обясни ми какво ли не, но ми олекна доста след това, затова сега й казвам едно ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ!!!
Аrmyhousewife, чакам с нетърпение да пишеш. С теб съм и ти изпрам цялата си сила :)

armyhousewife
19th August 2015, 13:56

ina.ina
19th August 2015, 17:44
... Много ще се радвам, ако Тити или Ина ми дадете тел. номер, за да поговорим, стига това да не ви притеснява. Просто се чувствам мн. отчаяна от вида си.

Не мога да те уцеля на линия за да ти пусна тел. Иначе тази стрелкаща болка да не те притеснява. Не че е приятно, но е нормално да я има.

Cveti_D
19th August 2015, 17:56
Ина, привет и на теб. Ето моя тел., пусни ми sms, аз ще ти звънна и после ще го изтрия оттук.
Поздрави!

ina.ina
20th August 2015, 08:16
Ина, привет и на теб. Ето моя тел., пусни ми sms, аз ще ти звънна и после ще го изтрия оттук.
Поздрави!

Готово, Цвети. Само да ти кажа, че съм на работа и ако има хора може и да ти затворя. Като после пак ще ти звънна, де. :)

armyhousewife
24th August 2015, 19:25
Цвети, писах ти на мейла.

G.Rakovska
5th October 2015, 08:44
Еййй ме на тук съм :)
Лятото съм по морета, вили, риболов и хич не съм влизала. Съжалявам да видя темата придвижена напред. При мен да кажем , че съм добре. На 12. 09 пак бях на операцийка, понеже имах участък от три-четири мм.който не се затвори, там имаше некроза на кожата. Виждах си титаниевото платно отдолу. Понеже кожата е много тънка, няма месо отдолу, а само кожа и имплант и се наложи с пълна упойка отново, за половин час беше, сега още ходя на превръзки, надявам се утре да ми свалят конците. Аз не съм имала промяна в цвета на кожата, имам разлика между гърдите. Дясната е много хубава, но лявата не чак толкова и все пак са по-хубави от преди операцията. Болка си имам все още при определени движения, спя настрани,но за кратко, а по корем не все още. Само един път пробвах, но мнооого ме е страх.
Тити как си? Аз си пия хормоните и сега октомври съм пак на прегледи.
Ако искаш да ме питаш нещо, ще си дам тел.

titi1
5th October 2015, 08:53
Еееееее Роковска, най-сетне се появи на хоризонта:grin:
Дай снимчици деееееееее, откога те чакам!

Това с платното ми звучи страшничко, но важното е, че нещата вече са съвсем наред:grin:

Добре съм за сега, на 19 -и имам важно изследване и тръпна, тръпна.
И аз си пия хормоните, то тъй ще е занапред

G.Rakovska
12th October 2015, 08:19
Cveti, надявам се да са се оправили нещата при теб. Драсни някой ред как си.

JenataJa
10th November 2015, 15:13
Здравейте, прочетох темата и имам следния въпрос, при какви условия ЗК поема разноските по реконструкция след масектомия? Благодаря предварително.

titi1
19th November 2015, 15:25
няма случай за пълно поемане на разноски при реконструкция

G.Rakovska
24th November 2015, 09:29
Тя самата операция е безплатна, но импланта се заплаща. Както titi е казала, няма да е напълно поета от здравната каса, а миналия месец даже се коментираше, че искат изцяло да премахнат този тип операции от списъка и да е напълно платено.

titi1
24th November 2015, 09:36
Раковска, няма такова нещо, пак си плащаш, поемаш си консумативитие, ако слагат експандери плащаш и тях, абе въобще плащаш си и това е.
Има някакви отстъпки но са минимални.

G.Rakovska
24th November 2015, 15:52
Аз не съм плащала нищо! Платих си титаниевите платна и упойката(диприван), но по мое желание, ако не желаех платна и този вид упойка, нямаше да платя нищо. Имплантите си ги имах от първата операция. Поне при мен беше безплатно. Оперирана съм в Александровска.

titi1
24th November 2015, 16:30
при теб е различно, ти не си след мастектомия

G.Rakovska
24th November 2015, 16:38
Може и това да е, макар, че не виждам логика. На мен мастектомията и реконструкцията ми ги направиха в една операция.

Kora
26th March 2016, 22:32
Здравейте,
Преди месец мина и моята операция с двойна мастектомия с импланти. Незнам - аз ли не се справих, но много малко информация открих за следоперативния период на български от жени преминали през това изпитание. За момичетата, на които им предстои подобна операция - заредете се с надежда и търпение. При мен нещата не се случват токова бързо колкото ми се иска и не бях подготвена за тежестта на следоперативния период, затова реших накратко да ви разкажа какво изпитах аз през този първи месец.
1. Първите 6,7 дни - чувството на тежест все едно минава влак през теб всеки път, в който се опиташ да се надигнеш от леглото.
2. Болки, изтръпване и затруднено движение на ръцете, едната раздвижих след 3-4 дни, а другата (страната с махнати лимфни възли) след около месец с всекидневна рехабилитация и упражнения движението е почти възвърнато.
3. Имплантите са ми подмускулно и мускулът продължава да се стяга на моменти неконтролируемо много силно и понякога продължава с часове.
3. Разрезите още не са заздравели напълно.
Не знам дано е било полезно на някого.
Ще се радвам да прочета как се развиват при вас нещата след ноември.
Желая успех на всички момичета!