PDA

View Full Version : Тълкуване на рентгенова снимка


mikimi
18th April 2011, 10:19
Здравейте искам да помоля някой който е компетентен д ами разясни резулатат от рентгеновата снимка - правена е началото на декември, но не тогава не можах да предприема нищо, тъй като ми се наложи спешна гинекологична операция. Това, което пише на листа към снимката е : Профилна рентгенография на лумбални прешлени. Осификации попредните надлъжни лигаменти - началан спондилоза с остеохондорза на ниво л5- ес1 с листеза на същото ниво подчертана лордоза. Сега като ходих при джипито ме прати на физиотерапия - правиха ми пет дена лазер, и сега имам 10 дена ток и ултразвук. Има дни в които се чувствам прекрасно почти нищо не ме боли и други в които си чувствам краката слаби или мускулите на бедрата като че ли ме болят или се стягат много е странно. Моля ако има някой тук, който може да
разчете самата рентг..снимка ,з ащото мен ме снимаха с боди, което незнам доколко е правилно. Просто ми се иска да не тази диагноза, Много ме е страх. Благодаря.

Oompa Loompa
18th April 2011, 11:00
Пускаш в Гугъл спондилоза , остеохондорза, лордоза и сядаш да четеш :)
И първо си изясни кои прешлени са Л5 и С1 :)
И какво значение има че са те снимали с боди ? мен пък ме снимаха по анцуг :)

root
18th April 2011, 11:21
Означава следното: начален стадий на износване на междупрешления диск с дегенеративни проблеми (дископатия с възможност за дискова херния, освен ако нямаш и 2-рото вече). Листеза е приплъзване на прешлените 1 спрямо друг. А това най-вече става при дископатия и херния. За това говори и проблема с краката както си го описала. Осификацията е така нареченото вкостяване - това е защитна функция на организма (може да се прави и изкуствено опреративно)... Такова нещо се получава при изкривяване на гръбнака в долната му част - слаби мускули и направилна позиция на гръбначания стълб и таз. Ще промениш седенето си. Седи се САМО НА БЕДРА - тежестта пада върху тях, не върху седалището. Задникът не участва в седенето. Гръбнака изправен. Като цяло избягвай да стоиш продължително в седнало положение, както и права на 1 място.

От кой град си и на колко години? Мога да те насоча към специалист.

mikimi
18th April 2011, 12:07
Благодаря за подробня отговор от София съм и съм почти на 27 - според вас може ли да се спре този процес или ще трябва операция?

root
18th April 2011, 12:45
Първо е от значение кой е написал диагнозата. За това е добре да те видят поне 2-3 специалиста. Ако те преценят, че има по-сериозен проблем се прави ядрено-магнитен резонанс за да се види какви са точно проблемите, тъй като рентгена не показва достатъчно ясно.

Състоянието може да се оправи стига да не е станало сериозно. За това обаче са нужни не само правилна позиция на гръбнака при стоеж/седеж, но и редовни всекидневни упражнения за заздравяване на мускулите (целия гръб, кръст, корем, задник и бедра).

Стефан Габровски или Николай Габровски. Пирогов.

mikimi
18th April 2011, 13:04
Диагнозата е от рентген, направен в бившата трета градска болницам - нямам консултация с невролог- това, което написах беше просто това, което пишеше на листа към рентгеновата снимка. А вие бихте ли могли да ми посочите видовете упражнения. Засега карам велоергометър - всеки ден, но по-малко - около 1.20,30 км. Досега никога не съм спортувала - плуването добра идея ли е? Благодаря.

root
18th April 2011, 13:27
Не губете време, а отидете при специалист. Може да е от тези, които ви посочих. Като звъннете на информацията в Пирогов ще ви кажат кога им е приемното време. Мисля че проф. Ст.Габровски приемаше сутрин от 8ч.до 8ч.30 (или 9ч.). Не съм пращал скоро хора при него и за това нямам спомен. При сина му Н. Габровски - нямам информация за приемното му време.

Упражнения мога да ви дам - най-удобно за мен ще бъде други ден (сряда) да ви ги дам за да имам време да ги групирам и обясня. Велоергометърът го избягвайте заради позицията на гръбнака и най-вече ако е сериозен проблема с диска и 2-та прешлена L5 и S1. Плуването е добър вариант. Ако има кой да ви учи (има си и треньори по басейните) как да плувате правилно ще заздравите цялата си мускулатура, която държи гръбначния стълб. Подходящи са кроу, гръб, бруст. За проблеми с кръста може да плувате и по гръб, като загребвате с 2-те ръце едновременно; веднага след загребването правите изтласкване с 2-та крака като при бруст. Ще ви дам по статични упражнения за вкъщи, докато не ми върнете мнение на специалист. След това може да добавя други.

Успех и приятен ден.

root
21st April 2011, 11:28
Дайте ми e-mail адрес.

mikimi
25th April 2011, 10:19
Дайте ми e-mail адрес.
miki_mi@mail.bg

root
26th April 2011, 09:51
Изпратил съм ви упражненията. Успех!