PDA

View Full Version : Соя


fresh_@
24th September 2006, 13:21
Ето малко информация :
Соята - храна на бъдещето
Много учени са убедени, че честата употреба на соеви продукти има по-цялостно въздействие върху човешкия организъм в сравнение с много други храни и допринася за здраве и дълголетие. Соята е богата на различни видове фитовещества, някои от които - единствени по рода си. Соята съдържа изофлавоноиди (наричани още "фитоестрогени или "естрогените на Природата", контролиращи действията на хормоните и предпазващи от рак), генистеин (антикарценогенно вещество, което възпрепятства ензимите, отговорни за образуването на тумори и е особено благотворно при рак на простатата), фитиева киселина (антиокислител, който забавя развитието на туморите), сапонини (химични съставки, които разрушават раковите клетки), протеини, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, фолацин и др.
Десетте най-големи ползи от соята

1. укрепва имунната система. Честото хранене със соя и соеви продукти засилва защитните сили и помага на организма да се справя с болестите.

2. антиокислително действие. Соевите храни съдържат антиокислители - съставки, които предпазват клетките на организма от вредата на нестабилните кислородни молекули, наречени свободни радикали. Свободните радикали могат да причинят различни форми на рак и водят до остаряване.

3. понижава холестерола. Изследванията от различни страни потвърждават свойствата на соята да намалява количеството на вредния холестерол в кръвта.

4. при рак на гърдата. Жените, които често използват соя в храната си, имат по-малък риск от образуване на рак на гърдата. В Азия, където соята е важна част от хранителните навици на хората, жените боледуват сравнително по-рядко от рак на гърдата.

5. при бъбречни болести. Белтъчините на соята, в сравнение с животинските белтъчини, са много по-полезни за хора с нарушена функция на бъбреците.

6. при рак на дебелото черво. Изследвания на американски учени доказват благотворното влияние на соята върху лечението на рак на дебелото черво.

7. при остеопороза. Соята стимулира възстановяването на костната тъкан.

8. при менопауза. В Китай жените минават през менопаузата много по-спокойно и естествено. За това допринася и редовната употреба на соеви храни.

9. при рак на белите дробове. Научните изследвания поксазват връзката между соевото хранене и ниските проценти на рак на белите дробове.

10. при рак на простатата. Честото хранене със соя стимулира разрушаванетото на раковите клетки на простатата при мъжете.
http://hanlin.hit.bg/soya_bul.htm
Какво мислите за соята и въобще за соевите продукти?

Slyn4islava
27th October 2006, 10:16
Хора, внимавайте със соята!!!! Чета, че била канцерогенна, особено за жени предизвиква рак. Ето тази статия по-долу ми я изпратиха на мейла като предупреждение, можеби е добре да я разпространим!!! Извинявам се, че е на англииски.

THIS ARTICLE IS THRU THE KIND COURTESY OF MS REKHA RAMCHANDANI ONE
WOMAN'S STORY ON SOYA...
All Males - PLEASE pass this info to all your female friends... It may
save their lives!Something to take note of. This is my true story, nothing altered. These are facts, as they relate to my experience, my opinions based on what I have read and felt. I am relating them to warn other young
health-conscious women who are unwittingly harming themselves.
In 1989, I graduated from high school in Texas and couldn't wait
to hit the big college city. One of the changes I wanted to make was to
eat healthier. Once I moved to health-conscious Austin, Texas, I began to fortify my body with the best and healthiest foods I could find. Tofu was the main ingredient in every healthy dish and I bought soya milk almost
every day and used it for everything from cereal to smoothies or just to
drink for a quick snack. I bought soya muffins, miso soup with tofu, soybeans, soybean sprouts, etc. All the literature in all the health and fitness magazines said that
soya protected you against everything from heart disease to breast
cancer.It was the magical isoflavones, the estrogen-like hormones that
all worked to help you stay young and healthy. I looked great, I was
working out all the time, but my menstrual cycle was off. At 20, I started
taking birth control pills to regulate my menstrual cycle. In addition to
this I began to suffer from painful periods. I began to get puffy, it was as
though I was losing my muscle tone. I began to suffer from depression
and getting hot flushes. I mistook all this for PMS since my periods were irregular. By the time I was 25, my periods were so bad, I couldn't walk.
The birth control pills never made them regular or less painful
so I decided to stop taking them. I went on like this for another two
years until I realized my pain wasn't normal. At 27, my gynecologist
found two cysts in my uterus. Both were the size of tennis balls. I went
through surgery to have them removed and thank God they were benign. The gynecologist told me to go back on birth control pills. I didn't. In
1998, he discovered a lump in my breast. Again, I went through surgery and again it was benign.
In November 2000 my glands swelled up and my gums became
inflamed. Thinking I had a tooth infection I went to the dentist who told me that teeth were not the problem. After a dose of antibiotics the swelling still did not go down. At this point I could feel a tiny nodule on the right side of my neck. I told my mother I had thyroid trouble. She thought I was being silly. No one in the family suffered from thyroid trouble. Going on a hunch I saw a specialist who diagnosed me with Papillary Thyroid Carcinoma.
After a series of tests he told me it was cancer. My fiance and I sat stunned. We were not prepared and I was so scared. We schedule surgery right away.
The specialist told us that it would only be after the operation that a pathologist would be able to tell us for sure if it was cancer.
They found a tumor in my right lobe composed of irregular cells and another smaller tumor growing on the left, so the entire thyroid was removed.They told me that after undergoing radioactive iodine I would be
safe and assured me that I could live a long life. After treatment I began
to search for the cause of all these problems. I never once thought it
could be all the soya I had consumed for nearly ten years. After all, soya
is healthy.
I came upon a web page that linked thyroid problems to soya
intake and the conspiracy of soya marketed as a health food when in fact it is only a toxic by-product of the vegetable oil industry. This was insane, after all, the health and fitness
magazines had said nothing about soya being harmful.
I visited a herbalist who was diagnosed with thyroid cancer in
1985. She informed me that soya was the culprit. She had a hysterectomy due to cysts and other uterine problems. A few months later another acquaintance who had consumed soya came down with thyroid cancer. A girl in England I met through the Internet in a thyroid cancer forum had just undergone surgery and she was only 19.
What was going on???? Breast cancer is linked to estrogen. What mimics estrogen in the female body, SOYA!
But I never suspected soya because until now I never once found a single article that stated soya could be dangerous. Women who took
soya prior to thyroid problems will continue to take it after if they are not
aware of what soya actually does, what it contains and how it reacts
in the female body. I think this is the reason that women with thyroid cancer often develop breast cancer later. My co-worker is big into soya and I see her losing hair and gaining weight despite a walking workout during her break and after work, and apples and oranges for lunch. She just had cysts removed from her uterus too.
I warned her to stay off soya. I referred her to websites but
until it is on the evening news on all four networks, women will suffer. Since the thyroidectomy I do not touch soya, haven't for two years. Dear
readers, please use my story in any way you can. There are so many young girls who are consuming soya because they think they are taking care of themselves, and women taking soya because they want to be healthy.
It is so unfair that the information about the dangers of soya
isn't more widely circulated. It is sad. There are many out there who feel
this way and it is a terrible blow when you realize you are not as healthy as you thought and that the information that you depended on was
wrong.

pyceHka
27th October 2006, 12:24
да, и аз съм чувала че е канцерогенна :roll:

Reminder
2nd November 2006, 13:43
Соята е вредна, да!
http://www.westonaprice.org/soy/index.html

леля мичИ
2nd November 2006, 14:43
Ай стига бе, знаете ли колко тофу съм излапала..? :girl_cry2:

pyceHka
2nd November 2006, 22:46
днес чух по BTV новините, че в българия имало генномодифицирана соя, без изобщо да се посочва в съдържанието на продуктите :shock: хубаво, че не ям кренвирши, колбаси и всякакви там истории :roll: чистото филе рулз!

Slyn4islava
30th November 2006, 22:24
Добре е тази тема да стои по-напред, хората винаги да четат.

jedira
2nd December 2006, 08:52
Добре е тази тема да стои по-напред, хората винаги да четат.
И какво като го прочетат?Ти защо си толкова сигурна,че знаеш какво ядеш?В материала в новините се споменаваше,че генната модификация се отразява на животните,които се хранят с тези шпротове,т.е. отива в месото и оттам ни се отразява и на нас като го ядем.Което на мен ми говори,че и "чистото месо" изобщо не е чисто.Пилешко,добре,ама баба ти да ти отгледа пилето,то тогава и вкуса е друг,а тези пилета по магазините са станали 2кг за 1месец с помпане с антибиотици и препарати,това е всеизвестно,не казвам нищо ново.Освен това има такива съставки и в олиото,в маргарините,в изварите,сиренето,практиче ски във всичко.Освен това казаха и за генномодифицирани картофи,домати ,тикви,ами защо мислиш в последните години дините се скапват толкова бързо? :shock:

Slyn4islava
2nd December 2006, 10:41
Добре е тази тема да стои по-напред, хората винаги да четат.
И какво като го прочетат?Ти защо си толкова сигурна,че знаеш какво ядеш?В материала в новините се споменаваше,че генната модификация :shock:
Този материал, мила jedira, изобщо не съм го гледала и да, знам какво ям, случва ми се. Ти проблем ли видя? Представи си, нещо толкова здравословно като соята,предизвиква рак.

Zara_
2nd December 2006, 11:38
това според мен са глупости...соята предизвиквала рак..в какви количества се яде това нещо,че да доведе до такива последици?колко регистрирани случея има на заболели от рак,защото са яли соя? кви са тези неща...жедира е много права,че неможе да си 100% сигyрен винаги какво слагаш в устата си...

cranberry
2nd December 2006, 11:59
днес чух по BTV новините, че в българия имало генномодифицирана соя, без изобщо да се посочва в съдържанието на продуктите :shock: хубаво, че не ям кренвирши, колбаси и всякакви там истории :roll: чистото филе рулз!

то това се отнасяше не само за соята, ами за доста хранителни продукти, ужас е

Slyn4islava
2nd December 2006, 12:55
......
Какво мислите за соята и въобще за соевите продукти?


Абе хора, вие изобщо четете ли????? Имаше въпрос какво мисля АЗ са соята, не за генно модифицираната такава, нали? И ето идвам аз и казвам:

THIS ARTICLE IS THRU THE KIND COURTESY OF MS REKHA RAMCHANDANI ONE
WOMAN'S STORY ON SOYA...
.................и т.н.
И после идва някой друг и ме пита сигурна ли съм какво ям???? Аз имам право на избор и ако знам, че нещо не е толково добро, колкото ми го представят, то АЗ МОГА ДА ИЗБЕРА ДА НЕ ГО ЯМ, в тоя случай соя под всякаква форма. В случая не говоря за модифицирана соя и с какво хранят животните и какво месо ям аз!!! Но, по едно се различавам от животните, мога да мисля, стъответно имам право на избор. Сега по-ясно ли е?

jedira
2nd December 2006, 13:53
Представи си, нещо толкова здравословно като соята,предизвиква рак.
Всъщност,извинявай не искам да се караме :oops: ,но изследванията сочат,че соята предпазва от рак,а не го предизвиква и че китайците страдат от рак много по-малко от всички останали нации именно заради повишената консумация на соя във всичките и форми,това е неоспорим факт,докато за българите е точно обратната тъжна статистика;ако съм съгласна с теб е само по точката за генномодифицираната соя,както вече казах ,но това важи за всички храни,които консумираме,казах само ,че просто не знаем какво ядем.Пак казвам не се карам,просто изказвам мнение,различно от твоето :?
Ето малко мнения от същия форум http://forum.tialoto.bg/viewtopic.php?t=603

Yana
2nd December 2006, 14:43
проблема по отношение на соята е не че соята сама по себе си е вредна и тук някои от матските във форума правилно отбеляза че китайци и японци са по малко страдащи от рак а и менопаузата при жениете им първо започва по късно и трае по леко отколкото при европейки и американки.

Но аз съм съгласна със Слънчислава че генномодифицираната соя е ужасно чудовище. По тая причина на мен лекарите са ми забранили соя под всикаква форма заради хормоналните ми заболявания защоно няма как да се установи дали соята или продуктите които купувам са от чиста соя или ГМО.

Иначе и водата е жизненоважен елемент ама и набутайте хлор до козирката и да видим колко е полезна.

По начало тук ако някои има заболяване от какъвто и да е характер след прегледа при съответният специалист му се назначават прегледи при диетолог, хомеопат, или които от съответните алтернативни терапевти е подходящ.

Иначе и моята ендокриноложка във Варна която иначе признавам за изключителен професионалист сама ми казва че БГ докторите нямат време да се занимават толкова комплексно с проблемите иначе много съм се консултирала с нея и все не разбирам защо като и казвах за соята тя ми казва че съм права да не ям, но самата тя не си прави труда да отива по далеч отколкото изписването на Тироксина за щитовидната.

Много често това адски ме дразни у докторите защото и гинеколожката като и казах че не искам Дяне 35 а ми е нужно мнение за Кактусовя екстракт като алтернатива за лечение на поликистоза тя ми каза \ъ\ъами нали си полу-колежка що трябват тя хормони, пий си кактусчето\Ъ\' - което и правя но ето че и дъщеря ми има поликистоза и акне и като отишла при нея тя и казала\ъ\' като знам майка ти по добре пий си кактуса, Пулсатилата и спри шоколада, тва е най добрата терапия\ъ\' а останалите и приятелки пят Diane35 което е ужасно за 18 годишни момичета да ги тровят с тия хормони.

Може би досаждам на повечето от вас тук защото сте млади и здрави но след като моята младост мина в уверения от страна на официалната медицина че на видите ли съм безнадежден случай прекарах 7 години в учене и проучване на възможностите и накрая му намерих цаката на всичко и обърнах виждането на всичките ми лекуващи лекари за понятието ;;безнадеждно\ъ\' ама могат ли всички тва да правят за да се доберат до информацията.

И катоцяло съм се убедила ако не се погрижиш сам за себе си на никoй не му пука дори и на доктор на когото си плащаш като поп. Не че не уважавам лекарите не го приемайте погрешно.

Slyn4islava
2nd December 2006, 14:52
Всеки да яде, каквото смята за добре! Аз съм изказала мнение, което не задължава никой с нищо. Истината е, че мненията са доста противоречиви. А що се отнася до китайците и рака, то не е заради високото съдържание на соя в храните им, а заради Омега 3-киселините.
Можеби не трябваше така да изтопосвам статията, а и да напиша източници, както например Римайндър е направил.