PDA

View Full Version : Oстър хепатит,тип Б


мадагаскар
2nd January 2007, 15:45
Интересувам се ако има хора,които са преболедували ОСТЪР (не хроничен,не носители на вируса) хепатит,Б да кажат колко време е отнело пълното възстановяване. Имам предвид до момента ,когато спорт и други тежки физически натоварвания са станали възможни.

Ако сте боледували от остър хепатит Б,най-вероятно сте лежали в болница или на легло,имали сте сериозна жълтеница и най-вероятно сте пазили 6 месечна диета. Сигурно сте ходили на контролни прегледи,където серологията е показала в един момент изчистване на вируса от кръвта Ви,а всички ензими са се върнали в норма.

Ако има такива хора в този форум,моля да пишат при желание да обменят опита си с мен.

Благодаря.
ПП: Всички налични теми в раздела бяха за хроничен хепатит,затова пуснах нова тема.

Devil_wears_Prada
2nd January 2007, 15:58
Какво ще рече сериозна жълтеница?И тя не е ли Хепатит А?Иначе аз имам ваксина за Б!Като бях ученичка ни предложиха в училище!

мадагаскар
2nd January 2007, 16:04
Жълтеницата е симптом,а не болест. Стотици болести могат да доведат до жълтеница.
Това е все едно да кажеш,че сърбежът винаги е краста,или че кашлицата е грип.
Колкото до това какво значи "сериозна" жълтеница - колкото по-тъмно жълто стане лицето на човека,толкова по-сериозна е. Жълтеницата може да я има,но да не се забелязва. Завишените показатели на билирубина в кръвта са жълтеница. Но всеки 5-ти човек има билирубин над референтните граници (синдром на забравих кой,Голберт май),т.е. някои хора са по-жълти от други. Това не е болест,то е физиологична даденост,като малката пишка,например;)
Някои мъже са с малки пишки,но никой не казва за тях,че са болни. Други пък имат завишен билирубин и пак не са болни,макар да имат де факто такава символична жълтеница.

Моите ензими,когато боледувах баха над 3000! Моето беше оранжевица,не жълтеница. Хепатитът,който аз карах беше доста остър,а и обичах да си подпийвам така пак...сериозно. :lol: :roll: :arrow:

milena127
2nd January 2007, 18:36
Дано не досаждам, но видя ли тази тема:
http://forum.tialoto.bg/viewtopic.php?t=634&start=0
Там става въпрос точно за хепатит и спорт.

мадагаскар
3rd January 2007, 04:10
Meрси,темата съм я чел още пролетта,но просто не знаех,че е същия форум. Попадна ми отнякъде тогава и четох.
Действително става въпрос за същото нещо,но заглавието там подвежда. При желание е удачно да слеете темите.

Ясно е,че обикновен дискомфорт в черния дроб поради натоварване или препиване е нещо съвсем различно от този,който следва прекарана инфекция и явно остава с години.

Странното е,че самите лекари ми казаха,че за 6 месеца ще съм като чисто нов. Аз самия не се чувствам готов за тежки тренировки,но пък ако знам,че няма да си навредя,пак бих тренирал въпреки дискомфорта и тежестта.

чичо
4th January 2007, 00:55
За Хепатит Б ли говориш,или за ХепатитА???
Това с са вирусни хепатии и особено Б никак не е лек!Да не говориме,че прогнозата му е цироза и след това първичен рак на черния дроб :!: :!:
Уточни за какво говорим!

мадагаскар
4th January 2007, 01:00
Какво да уточнявам,в заглавието не пише ли "Хепатит,тип Б"? Пише,доколкото виждам.
Това за прогнозата изобщо не е вярно,аз споменах,че не говоря за хроничен хепатит,а за остър. Цироза и рак при Хепатит Б се получават при 1-2% от заразените,инфектираните. Останалите или оздравяват (95% от здравите пълнолетни),или имат някакви проблеми,но не развиват цироза или рак.

Ти говориш за хроничен хепатит,но дори за тях не би могло да се каже,че това е прогноза,защото повечето се лекуват успешно и само 1/3 от тях (хроничните) развиват тези болести.
Как с лека ръка обаче ги осъди на цироза и рак горките хорица,направо не е истина.
Не шашкай така народа, някой ще вземе да се шашардиса. В света има над 350 млн. хронични носители на вируса. Ти сега ги осъди на смърт всичките тия хора. По статистика:
- В САЩ всяка година се разболяват над 200 000 души от Хепатит Б
- В САЩ 5000 умират годишно от болести ,свързани с Хеп Б вируса.

Друго нещо: "В зависимост от разпространението на хепатит В инфекцията, светът се разделя на 3 зони: високоендемични (8-20 % носителство на вируса), средноендемични (2-7 % носителство) и нискоендемични (под 2 % носителство). България е в зоната на средна ендемичност".
...Което значи,че в България всеки 20 - ти човек има тоя вирус. Жалко,че повечето даже не подозират за това или знаят,но не му обръщат внимание.

чичо
4th January 2007, 01:17
Какво да уточнявам,в заглавието не пише ли "Хепатит,тип Б"? Пише,доколкото виждам.
Това за прогнозата изобщо не е вярно. Цироза и рак при Хепатит Б се получават при 1-2% от заразените,инфектираните. Останалите или оздравяват (95% от здравите пълнолетни),или имат някакви проблеми,но не развиват цироза или рак.
Ok,щом казваш....
Желая ти здраве!

мадагаскар
4th January 2007, 01:42
Ok,щом казваш....
Желая ти здраве!
Не знам дали видя едита,но това многоточие,което си сложил оставя съмнение,че мнението ти си остава непроменено. Ок,имаш си го,чувай си го. Но моля,недей да заблуждаваш другите!
Изчел съм стотици страници и статии за тази болест,написани на три езика,с информация включваща опита на няколко десетилетия и ще смея да повторя,че грешиш. Хубаво би било да се съветваш с някой ,който разбира преди да даваш тежки и най-вече ГРЕШНИ "прогнози". Най-малкото не би било приятно за някой случаен болен (а те са много,както казах десетки хиляди в България),който минава оттук да види,че го чака рак,цироза или нещо друго такова "приятно".
Я да видим от Хепасист какво казват (хем те са песимисти):
http://img92.imageshack.us/img92/2723/10501083108010871073108qt7.jpg
Oттук (http://www.hepasist.com/index.php?page=menu1&sub=1_3)

Дано да е ясно вече!

За здравето - мерси :lol: И аз ти пожелавам здраве,защото то е най-важното.

чичо
4th January 2007, 10:46
Благодаря ти за пожеланията!
Казвам ти как стоят нещата, а ти ми се репчиш... Дори и там са ти го написали и ти си го подчертал и пак спориш... Не искам да споря с теб, казвам ти как стоят нещата и как изглежда един човек, преболедувал Хепатит Б... изглежда болен, блед и сив (след като вече не е жълт).
Не искам да плаша никой, камо ли да се правя на разбирач. Аз съм доктор и малко повече съм прочел, видял и слушал за тази болест от теб, така че моля те, недей да пишеш по мой адрес повече, пиши си в темата и не ме закачай... Дано не попаднеш в тези 1-2%, за които говориш, защото тогава няма да си 1-2% болен, а 100% :!: За съжаление прогнозата е това в доста от случаите, процентите не ме вълнуват...
Лек ден и пак, здравето е най-важно! :wink:

verita
4th January 2007, 10:53
Извинявам се за въпроса, но аз изчетох сайта и въпреки това не можах да разбера как така толкова много хора боледуват от хепатит, а не знаят за това :shock: Прочетох за симптомите, и въпреки това, ако е хроничен, те не са ясно изразени :roll: Как тогава да знам, че не съм 20-я човек, болен от хепатит :roll: Вижда ми се страшно висока цифра и ако е така, това означава, че всекидневно се сблъсквам с такива хора :shock:

чичо
4th January 2007, 10:55
Няма да кажат... :lol:

мадагаскар
4th January 2007, 11:02
Благодаря ти за пожеланията!
Дори и там са ти го написали и ти си го подчертал и пак спориш...
Какви са последиците от Хепатит В?

* Повечето пациенти с остър вирусен хепатит В оздравяват напълно за около 6-8 седмици.
* При малка част от случаите инфекцията става хронична.
* Най тежките усложнения на хроничният хепатит В са чернодробната цироза и ракът на черния дроб.

Значи теб и това,че си доктор ще Ви оставя без коментар в главата си. Айде съкратен вариант - не за теб: за тези,които заблуждаваш:

1. Повечето пациенти оздравяват.
2. При малка част инфекцията остава хронична.
3. Цирозата и рака са най-тежките усложнения на хроничната инфекция (която е една малка част - 5%).

ПП. Бих могъл да постна още десетки доказателства,цитати от сайтове,схеми,таблици,проу вания,статистики и пр. но какъв е смисълът: едно си баба знае,едно си бае.

Тъй като си доктор и е срам да не правиш разликата,ще ти го потретя:
Не става дума за хроничен хепатит.

мадагаскар
4th January 2007, 11:17
Извинявам се за въпроса, но аз изчетох сайта и въпреки това не можах да разбера как така толкова много хора боледуват от хепатит, а не знаят за това :shock: :
Правилно си разбрала. От хепатит Б може да умреш за няколко дена,а може и да не го усетиш,да мине като настинка,да го изчистиш и развиеш антитела срещу него без да усетиш.
Всичко зависи от това как тялото ти,имунната система ще реагира срещу чуждия обект,вируса (антигена).

Някои имунни системи разпознават вируса и като първична реакция започват да рушат хепатоцити - чернодробни клетки. Така се получава инфекция на черния дроб,но това е хубаво - то значи,че имунната ти система "знае",че си има работа с вирус. Вторичната реакция на имунната система е да развие антитела,т.е. специални клетки,които да те защитават от същия вирус за вбъдеще. Те помагат да изчистиш самия вирус от кръвта си,благодарение на което докторът ще ти каже,че пак може да правиш секс и не си опасен за околните.

Но други имунни системи не разпознават вируса и си "мълчат". При тях инфекцията остава хронична,т.е. те са неспособни да "познаят" вируса,а оттам и да го атакуват. При тях той остава. Ако имунната система ИЗОБЩО не разпознава вируса липсва каквато и да било инфекция и тези хора само си носят и разпространяват вируса,при тях няма никакви симптоми.

При други има лека инфекция,т.е. имунната система отчасти се съпротивлява и руши клетки,който отговор обаче не е достатъчен. Някои от тези паценти се лекуват успешно с лекарства и именно те са изложени на риск от цироза и рак. За тях говори явор,че са сиви и бледи,но просто бърка каква част от инфектираните хора са те. Инфектираните хора са много. Но това са някаква част от 5-те %,при които вирусът персистира,т.е. остава.

Хепатитът го делят на остър и хроничен защото когато има имунен отговор, има инфекция,а оттам и симптоми и болест. Когато липсва адекватен имунен отговор хепатитът остава хроничен,липсват симптоми и следователно човекът може да не узнае,че е носител.
Един ден отива да дарява кръв и там му казват да внимава защото има в кръвта си HbsAg - това е повърхностния антиген на вируса.

Надявам се добре да съм обяснил.

ПП. Всички родени след 1992 са имунизирани срещу хеп. Б и няма от какво да се притесняват.

Едит:
Аз съм доктор и малко повече съм прочел, видял и слушал за тази болест от теб, така че моля те,
А този бисер чак сега го видях. Ти си стоматолог,доколкото виждам. Наистина ли си мислиш,че си прочел повече от мен по темата,която ме касае лично? Защото си доктор,стоматолог? Защото сте учили за инфекциозните болести покрай кариесите и парадонтозите?
:lol: :D

verita
4th January 2007, 11:25
Благодаря, мадагаскар! Аз съм си правила тест за Хепатит В в Германия преди 2 години, теста беше отрицателен, но преди това лекарката ми каза, че ако съм имунизирана някога теста може да излезе положителен, защото ще улови създадените антитела. Другото нещо, което ми каза беше, че Хепатит В не се лекувал и водел рано или късно до смърт :shock: Което адски ме шокира, но сега като изчетох сайта и информацията, която ти предостави се поуспокоих. А и имам достатъчно основания да не вярвам на немските лекари, но това е вече друга тема :wink:

мадагаскар
4th January 2007, 11:44
Благодаря, мадагаскар! Аз съм си правила тест за Хепатит В в Германия преди 2 години, теста беше отрицателен, но преди това лекарката ми каза, че ако съм имунизирана някога теста може да излезе положителен, защото ще улови създадените антитела. Другото нещо, което ми каза беше, че Хепатит В не се лекувал и водел рано или късно до смърт :shock: Което адски ме шокира, но сега като изчетох сайта и информацията, която ти предостави се поуспокоих. А и имам достатъчно основания да не вярвам на немските лекари, но това е вече друга тема :wink:
Да,правили са ти тест за антигена (за да разберат дали си ефективно болна или си носител) и когато е излязъл отрицателен са ти направили за антителата (които са the good guys) за да разберат дали си БИЛА някога болна. Ако си била болна или си имунизирана тези антитела (HbsAb) биха били положителен титър.
Това,което ти е казала,че хепатит Б не се лекува също е вярно, въпросът е как си го разбрала. Няма лечение,лекарства(които да гарантират положителен изход),но това не значи,че няма оздравяване. За острия хепатит Б лекарства изобщо няма. Той си минава сам. Най-доброто лечение е да засилиш имунната си система. След това има продължителен период на възстановяване,защото макар вирусът да е неутрализиран,самият орган е увреден и му трябва време за да се възстанови. За щастие черният дроб се възстановява сам и напълно,макар и не много бързо.

На теб ти е казала,че не се лекува защото за хроничния хепатит (този,при който имунната система е неспособна да се справи с вируса) няма лекарство,което да гарантира 100% ефективно оздравяване. Лечението е родължително,несигурно и неприятно. Лекарствата имат отвратителни странични ефекти,а пораженията на организма и след това остават. Но не знам за кой път ще кажа:
Това са 5-6% от инфектираните с вируса здрави възрастни. От тях половината са само носители на вируса,при тях липсва сериозна инфекция.

Все пак трябва да се внимава,защото болестта е много коварна и най-важното много разпространена. Виждал съм данни,че 2 млрд. души са били инфектирани с този вирус (на което аз не вярвам,въпреки,че в някои райони на Африка всеки 2-ри човек го има). Това значи,че всеки 3-ти човек средно в света някога е имал досег с Хеп Б вируса. В България са 5-7%,има 350 млн. хронични носители в световен мащаб.
Болестта е хипер-разпространена,но докторите гледат сериозно и като на болест само на хроничния хепатит,т.е. на тези 350 млн. Затова и лекарката ти е казала така. За медиците острият хепатит,който си минава сам не представлява интерес,защото за него няма лекарства и хората го преболедуват и забравят. Той е просто една много,много тежка настинка.
В България(по данни от Хепасист.бг) има над 450 000 хронични носители на хепатит Б,а никой не знае какъв е броят на "преболедувалите"(но е още повече). Ако твърденията на колегата Явор бяха вярни,това би значело,че всеки 7-ми човек в България го чака цироза или рак на черния дроб. Което си е доста невероятно.:)

Бай дъ уей:
http://forum.tialoto.bg/viewtopic.php?p=78807#78807
Винаги съм бил блед,но чак пък сив... :lol:

чичо
4th January 2007, 12:17
Не мога да разбера защо тонът ти е заядлив,но както и да е...
Браво,прочел си повече от мен за НВV,вземи да прочетеш и какво е инфекция,инфекциозен процес и имунен отговор,първичен и вторичен,за да се изразяваш по правилно :wink:
Наистина съжалявам,че си жертва на тоя вирус и наистина се надявам да не развиеш усложнение....
Също така се надявам да не се заяждаш с мене,защото е безсмислено и глупаво...приемам като майтап думите ти кога съм чел Инфекции....не умаловажавай знанията ми и професията ми.

п.с.Hbs е известен като "Австралийски антиген" :wink:
На мен ми остава третия "шот" от ваксинацията против Хепатит Б,даже ваксината е комбинирана...и против Хепатит А е...

мадагаскар
4th January 2007, 12:50
Не умаловажавай знанията ми и професията ми.

Изобщо не искам да те омаловажавам,просто ти започна пръв като поиска да уточня за кой хепатит говоря,макар и в заглавието и в първия пост да е казано. Просто не беше чел,признай си. Аз не съм заядлив,само така се изразявам,но не влагам никаква злоба в това. Наистина понякога ме кефят конфронтациите,предполага е плод на характер. Винаги обаче спазвам добрия тон.
Може и да не ползвам понятията съвсем правилно,но целта е да обясня на достъпен език за какво иде реч,защото заблуждението,относно Хеп. Б е глобално.

Аз не съм жертва на вируса ,а на глупостта и безотговорността женска,но това е друга тема :lol:
Всички серологични изследвания са ми перфектни вече година и нещо. Сега се чувствам дискомфортно само когато се подложа на тежко физическо напрежение,иначе още лятото можех да си ритам и да си плувам. Ако примерно изблъскам 100 метра крол в спринт почвам да усещам,че ми тежи,но за няколко часа минава 8) На мене относно болестта всичко ми е ясно,въпросът ми тук беше да си обменя информация с други хора,които вече са се възстановили и спортуват. Всмисъл как да стане по-бързо.
Ае ако има нещо: извинявай,гледам,че не си по споровете. Все пак виж линка,който дадох и разгледай статистиките там. Ако разбираш английски ще ти дам и други линкове с такава информация. Така ще видиш колко много хора всъщност боледуват и при каква част остават трайни последици. Много малка. А това за "австралийския антиген" се знае,но то е някакъв медицински жаргон и не го ползвам,защото незапознатите го приемат двузначно,за някои звучи екзотично :lol:

milena127
12th January 2007, 10:18
Може би не трябва точно в тази тема да си задам въпроса, но ми се стори излишно да пускам нова.

Та значи до скоро изобщо нямах представа що е то хепатит и колко тежка болест е всъщност. Напоследък обаче се запознах с няколко човека, изкарали точно остър хепатит и се оказва, че това е много тежко заболяване и възстановяването трае години.
Така че реших да се ваксинирам. Но засега само съм чувала, че има ваксина, нямам представа точно за кой хепатит и дали изобщо е добра идея.
Доколкото знам Явор се ваксинира скоро, моля те сподели как точно се прави ваксинацията, има ли някакви рискове и каква ваксина препоръчваш. И разбира се ако някой друг има информация по въпроса ще ми бъде много полезно.

verita
12th January 2007, 10:32
Аз също искам да се ваксинирам, но дори когато анти-грип си слагам, се притеснявам, че ще ме тръшне, а ако това стане с ваксината за хепатит...не ми се мисли :2022:
Наистина, споделето колко са ваксините (Явор спомена нещо за 3) и в какво физическо състояние трябва да съм, колко струват, какви са рисковете..

Ol`Dirty`Bitch
12th January 2007, 16:39
Ваксината за хепатит А трудно се намира тук в Пловдив,всички ваксини отидоха за мангалчетата в Столюпиново и сега за нас няма.Аз точно на Коледа се разболях(ако имаше ваксина нямаше да стане така),следващия може би е брат ми,поради същата причина,и още мнооого хора защото вируса вече мина през джангалите и дойде при нас,сега се предвижда някакъв бум,съвсем сериозно,откъдето мине хепатита на никой не прощава,а ние сме млади и общуваме помежду си,поне да имаше ваксини че като знаем че сме контактни да вземем някви мерки,а не да сме с вързани ръце щото няма ваксина.причините са,че в Европа и през ум не им е минавало че може да има такава нужда,тва го има само в третия свят,някаде в дълбока Азия и Африка може би,не са подготвени да ни пратят такива количества.А иначе ако си намериш ваксина мисля че струва около 50-60 кинта и се слага 2 пъти,но УСПЕХ с търсенето.Сори,темата беше за хепатит Б,ама няма тема за хепатит А,който е по-разпостранен....стискайте палци да не стане епидемия,съвсем сериозно,натам отиват нещата!

мадагаскар
12th January 2007, 18:53
Ваксините против хепатит Б са абсолютно безопасни и за разлика от някои други ваксини си струва да си я сложиш. Особено ако обичаш често да сменяш партньорчетата :twisted:

Обаче действието на ваксината не е 100 % сигурно. Някакъв процент от ваксинираните не придобиват имунитета (мисля 5%),те просто трябва да се пазят. За останалите той остава с години...много години,в зависимост от вида на ваксините. Знам,че има някои,които действат 20 години,други 5-6.

Причината,поради която при прекаран хепатит имунитетът остава доживот,а при имунитет,следствие от ваксина е временен е в едно антитяло повече.
Преболедувалите хепатит развиват антитела срещу ядрата на антигена(HbcAb),а с ваксината такива ядра липсват,следователно и антитела за тях. С ваксината получавате само повърхностни антигени,които не могат да предизвикат инфекция,защото им липсват ядра. Това са споменатите австралийски антигени (HbsAg). Затова и имунизацията е напълно безопасна. Това не е грип,а съвсем различен вирус. Именно поради липсата на тези ядра,имунизацията е безопасна,но поради тяхната липса е също и временна.

Има комбинирани ваксини за А и Б хепатит и са налични в София. Цената им варира от 70 лв. нагоре.

Stil
15th January 2007, 16:41
Аз съм боледувала от въпросния хепатит В-австралийски антиген,който се пренася само по кръвен и полов път.Зарази ме зъболекарка :evil:Изкарах го много тежко. Една година бях на диета.И ми е забранено доживот да бъда кръводарител.

мадагаскар
17th January 2007, 18:55
Стил,написах ти ЛС.

От последните ми изследвания лятото минаха 6 месеца,та вчера отидох при Джи Пи-то.
http://img212.imageshack.us/img212/3505/10501083108010871073108xd6.jpg

Т'ва са изследванията,то всичко в норма изглежда и онзи каза,че може да лягам на лежанката и да вдигам. Пипа там дроба,вика "Нормален е,здрав си. Може да тренираш". Това Джи Пи-то ми го каза. Един друг пък доктор ,мой приятел,ветеринар вика да не вдигам,няколко години трябвало за да се възстановя на 100%.

Да ги *** в шибаните доктори,всеки си говори нещо различно. :evil: :evil: :evil:

чичо
17th January 2007, 19:20
Понеже адвокатите сте супер,слушай ветеринарите.... :wink:

bimbi
17th January 2007, 19:24
Понеже адвокатите сте супер,слушай ветеринарите.... :wink:за стоматолозите нищо лошо, само за лекарите 8)

мадагаскар
17th January 2007, 19:26
Сорка ако си се обидил,нямах предвид стоматолозите:)
Иначе пичът завърши ветеринарна,сега учи за доктор в Австрия. Много амбициозно момче,ама му трябват още няколко годинки.

А за това,че адвокатите са супер бих поспорил,ама хайде. :roll:

чичо
17th January 2007, 19:29
Нищо,пише доктори,а предишния пост пише ,че Stil е заразена от зъболекарка....
Лекарите са тия дето ни лекуват,когато сме болни,не се оправяме от самосебе си или като си изпишеме антибиотик сами..Затова трябва да бъдат уважавани,както е навсякъде по света..Цялото ми семейство почти са доктори и съм чувствителен на подобни изказвания,още повече идващи от интелигентни хора...

А адвокатите са супер,колкото зависи от тях...Много уважавам тая професия,един от най-добрите ми приятели е ядвокат,при това доста амбициозен и в час и много се радвам на професията му....Исках да уча и право на времето,но съм скаран с литературата,малко по-слаб съм и по история :wink:

bimbi
17th January 2007, 19:37
абе и моята рода всички са лекари и зъболекари, само аз съм издънката. и пак винаги си имам едно наум :roll: то толкова пъти вече от двама лекари чувам различни неща, че... :? как може единия да ми казва "Влизаш в болница веднага", другия "Ъ, нищо ти няма, това са глупости, не я слушай" :shock: :roll:
тъй че Явчо не се сърди, че хората сме малко предубедени 8)
п.п. а при адвокатите е кой колко е чел, колко му сече пипето...и не на последно място практика :)

мадагаскар
17th January 2007, 19:39
Нищо,пише доктори,а предишния пост пише ,че Stil е заразена от зъболекарка....
Лекарите са тия дето ни лекуват,когато сме болни,не се оправяме от самосебе си или като си изпишеме антибиотик сами..Затова трябва да бъдат уважавани,както е навсякъде по света..Цялото ми семейство почти са доктори и съм чувствителен на подобни изказвания,още повече идващи от интелигентни хора...
Приемете моите уважения ти и семейството ти. Аз си уважавам Джи Пито,ако не го уважавах,щях да си взема друг доктор. И ветеринаря и него малко го уважавам,така че е ясна работата. :roll:

Идеята ми беше,че всеки твърди нещо,обаче не е в състояние мотивирано да ми обясни:

- Защо мога и ми позволява да тренирам,въпреки че ми тежи дробчето ( в качеството на мой Лекар)
- Защо не трябва да тренирам,въпреки,че мога и всички показатели сочат,че съм здрав,макар да ми тежи.

Лесно е да кажеш "аз съм доктор,чел съм,щом ти казвам,значи е така".
Ми ето: на мене друг доктор друго ми казва. Желание да се обосновава никой няма. Ех,да бяха адвокати да видиш ОБОСНОВКА...

:twisted: Свет да ти се завие. :idea:

чичо
17th January 2007, 20:02
Ок,обаче не винаги мненията на докторите съвпадат...
Знаеш ,че всички метаболити в кръвта минават през черния дроб,че при физически усилия се повишават обменните процеси,повишава се артериалното налягане,мускулите на корема се съкращават и повишават налягането в коремната кухина...Всички тия работи оказват влияние върху дроба и функциите му.

мадагаскар
17th January 2007, 20:18
Всъщност не знам. Даже не знам кво е това "метаболит". Предполагам е нещо,свързано с метаболизма.
Явно има доктори,които смятат,че всичко това не е чак толкова опасно.

Всъщност болшинството лекари твърдят,че пиенето по 3-4 бири на ден е много вредно за черния дроб,но това не пречи на една голяма част от българите да си поркат стабилно.

Тук въпросът според мен опира до оня стар виц с доктора оптимист и доктора песимист.
Познавам хора с хронични хепатити,които си работят по строежи и си ходят по фитнеси и твърдят,че на тях никой не им забранява това.

чичо
17th January 2007, 20:31
Всяко съединение,което участва в химични реакции в организма(метаболизма му)и се разлага на други съединения,търпи реакции на присъединяване и отнемане на атоми и групи ,се нарича метаболит,както и продуктите от него.
А иначе има и оптимисти има и песимисти :lol: да...зависи от мног офактори...възрастта е ключов,както и наличието на придружаващи заболявания..Щом си клинично и параклинично(изследваният ти)здрав и ако не чустваш тежест в дясното подребрие при натоварване можеш да спортуваш естествено ,ясно е че няма да минеш Торп,но спортът винаги е полезен в нормални рамки :wink:

мадагаскар
17th January 2007, 21:03
ясно е че няма да минеш Торп,но спортът винаги е полезен в нормални рамки :wink:
Него на дълги разстояния в басейн малко хора ще го минат (никой). Но има някои,които в солена вода сигурно ще го издухат. Ама и него,и тях има още много да ги гоня.

Ти сега след операцията колко време няма да тренираш?

чичо
17th January 2007, 23:19
Eдин месец,ама мисля след 10тина дни да поприпомпам лекичко за да не се отпускам.. :? И след това по-леко,да не стане фал ..... :roll:

мадагаскар
23rd January 2007, 15:22
Eдин месец,ама мисля след 10тина дни да поприпомпам лекичко за да не се отпускам.. :? И след това по-леко,да не стане фал ..... :roll:
Ясно. Ще се възстановиш бързо. Дядото вече си прави квото си иска. Оперираха го 2 седмици преди тебе.
От другата тема стана ясно,че от хепатит Ц може да се заразиш и при зъболекар. Как,според тебе най-добре може да преценим кой зъболекар е съвестен в това отношение и кой не. Каква е процедурата,която трябва там да се спазва и къде да гледаме за да си направим точна преценка?

чичо
23rd January 2007, 17:25
Как да ти кажа кой е и кой не е.... :roll: То си личи,ако в кабинета е мръсно,видиш,че паднало нещо се вдига от земята и се ползва пак например,ако има какпки кръв/слюнка по инструментариума,по масичката или по машините,задължително е да искаш да се почисти с дезинфектанти и спирт ,или да се сменят,или да си тръгнеш :!:
Другото е казуистика или лош късмет :roll: При хирургични манипулации с не добре дезинфекцирани инструменти също съществува риск.Затова стерилизатора ни струва 4000Е,отговарящ ,разбира се на "Евро стандартите" :evil:

The Shadow
23rd January 2007, 17:34
yavor,
кажи моля те за ваксината плийз :cry: за колко време действа и на какъв период трябва да се подновява? Аз ако мога де що има ваксини все ще се ваксинирам....Боже верно почвам да приличам на Монк :oops:
Плащам си и не ме интересуват никви джипита и пътеки.Все има ваксини не са се изчерпали...... :arrow:

чичо
23rd January 2007, 17:53
yavor,
кажи моля те за ваксината плийз :cry: за колко време действа и на какъв период трябва да се подновява? Аз ако мога де що има ваксини все ще се ваксинирам....Боже верно почвам да приличам на Монк :oops:
Плащам си и не ме интересуват никви джипита и пътеки.Все има ваксини не са се изчерпали...... :arrow:
Аз си правя ваксинация протих Хепатит Б,която се прави на три пъти :arrow: 0,1 и 6 месеца по един флакон от ваксината,води се "Рекомбинантна хепатит Б ваксина"
Предишния път ,когато си правих беше в 3 курс,пбаче тогава не я довърших,беше против Хепатит А и Б(комбинирана)
За такава против Хепатит Ц не знам,от Хепатит Д(или делта ) можеш да се заразиш единствено ако си заразен от Хепатит Б ,иначе не е възможно...
ПОказания за ваксиниране има при следния контингент:
-хора,подлагащи се често на кръвни манипулации
-хора,посещаващи често райони с висока ендемичност на HBV
-членове на семейство,в контакт с HBsAg+ индивиди.
-здравен персонал
-сексуално активни индивиди
-наркомани(кой ли се ваксинира обаче)
-военни и полицаи
Ако не попадаш в тази група не е смислено да се ваксинираш...Просто се пази от потенциални възможности и източници на зараза...

Pumuckl
23rd January 2007, 19:52
За жалост форума на Хепоасист за нищо не става. Изоставен е и от администратои и от модератори.