PDA

View Full Version : Топче в гърдата!


elinor
1st February 2007, 16:37
Абе хора от доста време си напипвам едно топче в гърдата .вчера ходих при моята лекарка и ми каза че това е в жлезата и че е хубаво да се оперира защото след време може да ми създаде проблеми.някои от вас имал ли е такова нещо и кажете дали боли като се маха ?аз тъкмо се бях навила за силикон а сега трябва да чакам докъто този белег зарасне.все на мен трябва да се случват такива простотии. :oops:

Aset
1st February 2007, 16:38
Майка ми имаше. Отстраниха го, ако не се лъжа дори амбулаторно и ,да чукам на дърво, не е имала проблеми от тогава.

elinor
1st February 2007, 16:43
благодаря ти мила.много се бях притеснила но щом е така маи няма смисъл да се тревожа.ама ми е гадно сега че трябва да чакам за силикона.маи се е получило от противозачатъчните.маика ти пила ли е ?

bimbi
1st February 2007, 16:44
е лекарката как те прегледа? трябва да те видят на ехограф.
аз също имам едно малко, появи ми се след операцията, но според лекарката не ми пречи, няма нужда и да се маха.

Aset
1st February 2007, 16:52
Майка ми е пила и продължава да пие противозачатъчни. Е, в момента е със спирала, де. Общо взето притесненията бяха повече, отколкото беше нужно, не се панирай излишно. Най- напрегнато е докато излезе хистологията после - мисля, че минаваха няколко дни докато ти дадат резултат какво е било образуванието.
Лекарят на майка ми беше на мнение, че образувало ли се е нещо, независимо какво - киста, туморче, трябва да се отстрани от тялото. Особено важи за някакви размери , но не помня колко. Има опции да се наблюдава на три-шест месеца, но пак зависи от размерите му. И вероятно от ехографията или мамографията.

bimbi
1st February 2007, 16:53
ми моето е фибром. ходих два пъти през 6 месеца, и ми каза че даже няма смисъл толкова често, и да отида след 1 година. ама може пък и размера да е важен, моето е 0.5 см

Aset
1st February 2007, 16:56
На мами се оказа фиброаденом, ако се не лъжа - жлезно образуванийзе, обвито във фиброзна капсулка. Тази капсулка /както и при теб/ му пречи да дава разсейки и като цяло е доброкачествено, на нея не й се наложи накаква допълнителна терапия. Да ми е жива и здрава!

chick
1st February 2007, 17:12
Мила, не се притеснявай, много често тези топчета са напълно безопасни. А и самата операция не е тежка. Една моя приятелка имаше фиброаденом. Махнаха и го сутринта в 8, и следобед в 3 беше на лекции :D
Съветвам те да се консултираш с мамолог...

diastemma
1st February 2007, 20:01
На 100 безопасни 1 опасно... обърни се към мамолог!

За да не остава белег, при операцията за отстраняване се прави разрез по долния ръб на ареолата, точно като за протези.

Aset
1st February 2007, 20:26
За да не остава белег, при операцията за отстраняване се прави разрез по долния ръб на ареолата, точно като за протези.
На мами /имам предвид на майка ми/ не е там. Най- вероятно зависи от локацията на топчето.

Иначе всяко доброкачествено образувание в даден момент може да се изроди в злокачествено - за това някои бучици се наблюдават редовно, а останалите се отстраняват.
И нали знаете - редовен самопреглед - всеки месец :2003:

diastemma
1st February 2007, 23:18
:1246:
Всички фиброаденоми, които съм видяла, са оперирани оттам.

Вярно, че една приятелка има 4-5 дълги шева, нацвъкани къде ли не по целите гърди. Но при нея никой не е и пробвал по ръба на ареолата. Не знам какво точно е спечелила от това като пациент... знам, че на докторите така им е било по-лесно.

П.П. При операция на фиброаденом БИ ТРЯБВАЛО да се пусне спешно хистологично изследване (по време на упойката) и ако се окаже злокачествен тумор, да се разшири операцията.

Aset
2nd February 2007, 10:36
:Вярно, че една приятелка има 4-5 дълги шева, нацвъкани къде ли не по целите гърди. Но при нея никой не е и пробвал по ръба на ареолата. Не знам какво точно е спечелила от това като пациент... знам, че на докторите така им е било по-лесно.
За случая за който аз говоря, за мами, шевовете изобщо не са дълги, няма нито вдлъбване, нито друг дефект, а белегче от около 1 см. отстрани на гърдата. Болка нямаше, изписаха я същия ден. Не виждам защо когато образуванието е малко и е отстрани трябва да се влезе през ареолата, да се режат каналите там /волно или не/, да преровиш цялата гърда и да стигнеш отстрани. Ама много задълбахме - случаи и достъпи различни. Не е нужно да има един универсален.

П.П. При операция на фиброаденом БИ ТРЯБВАЛО да се пусне спешно хистологично изследване (по време на упойката) и ако се окаже злокачествен тумор, да се разшири операцията.
Да, така направиха и при нея. Прави си се, поне в онкологичната болница в Дървеница. Но освен спешното се прави още едно, което излиза малко по- късно.

Така че не мамя.
Между другото - никъде не казвам, че мамиш. Просто твърдя, че съм виждала и друг достъп.

elinor
2nd February 2007, 12:27
моето маи е фиброаденом .ще хода тези дни на ехограф.моето е като грахче малко от десния краи на дясната гарда.една приятелка с импланти под жлезата когато ходила на преглед доктора и казал че голям плюс при импланти е че ако имаш нещо такова веднага си проличава при напипване.това е още едно нещо което ме кара да си сложа цици :D
знаете ли колко време след тази операция за махането на това топче не е препоръчително да се прави операция за слагане на силикон?
благодаря ви много че ми писахте и ме информирахте с каквото знаете :D

Jo
2nd February 2007, 13:24
Преди 6 години имах фиброаденом, с размер на орех в дясната гърда. Голям страх и голямо тръшкане падна. Нашите ме влачеха по всевъзможни доктори :?. Правиха ми биопсия и още куп други неща преди операцията. Всички твърдяха, че не е нищо опасно, но трябва да се махне. Оперираха ме във Втора хирургия. С местна упойка и както се досещате си бях в съзнание през цялото време...кофти тръпка. Не боли, гадното е, че усещаш дърпане, а и през цялото време ми миришеше на изгоряло. Колко време трая цялата процедура вече не помня, но определено не беше много. След операцията директно се прибрах, не съм лежала в болниц, не беше необходимо ( то нямаше и женски легла в тоя мил момент). Докторите ме предупреждаваха, че може на другия ден силно да ме боли - нямаше такова нещо, нищо не ме е боляло. Операцията беше в четвъртък, а в понеделник ми свалиха конците.
От цялата работа обаче остана един кофти блелег, ама много кофти ( не че ме е върнал някой мъж заради него :lol: ). Как са ме рязали и как са ме шили неми е ясно, но определено не са ми пипали ареола. Белегът е от дясно на гърдата, около 5 см. Там си беше позициониран и самия аденом. Мазах се с пасти, мехлеми...ц, нищо не помогна. Аз можеби съм виновна за което, защото не бяха минали и два месеца от операцията и аз ръгнах по солариуми...суета :oops:
Ходя горе-долу на 6 месеца на преглед. Засега всичко е ок, но ме предупредиха, че не трябва да пия никакви, ама никакви противозачатъчни, всичко било на хормонална основа.
Надявам се да не съм досадила на никого с дългите си писания :)

Aset
2nd February 2007, 13:58
Правиха ми биопсия и още куп други неща преди операцията. Всички твърдяха, че не е нищо опасно, но трябва да се махне. С местна упойка и както се досещате си бях в съзнание през цялото време... Колко време трая цялата процедура вече не помня, но определено не беше много. След операцията директно се прибрах, не съм лежала в болниц, не беше необходимо .
От цялата работа обаче остана един белег. Как са ме рязали и как са ме шили неми е ясно, но определено не са ми пипали ареола. Белегът е от дясно на гърдата. Там си беше позициониран и самия аденом. :)
Точно, ама точно така протекоха нещата при мами. До колкото мога да се доверя на паметта си, все пак мина време. Мисля, че имаше биопсия преди това, но може да е била и на щитов. жлеза, защото и там претърпя операция.

elinor
2nd February 2007, 16:10
оле стига бе хора не искам да ме боли.аз чесно да ви кажа не ме е страх цици да си сложа отколкото да ме режат и аз да съм в съзнание.ужас.моето е по-малко и се надявам поне да нямам голям шев.уф къде ме намери това чудо........ :lol:

Aset
2nd February 2007, 16:13
Няма да те боли. Не се притеснявай. По време на операцията няма да усетиш нищо, а след това ако има някакво придърпване обезболяващите ще го овладеят.

elinor
2nd February 2007, 16:23
ех маика му стара мислех сега да се оперирам да си слагам цици а сега трябва да чакам да зараснат тея скапани шевове .ужассссссс

Aset
2nd February 2007, 16:27
Е, надявам се няма да е много. Какво казват лекарите? Месец - два?

bimbi
2nd February 2007, 16:32
а не може ли направо пластичния хирург да го махне, да стане 2 в 1 ? сори ако ми е тъп въпроса, ама ся ми щукна :roll:

elinor
2nd February 2007, 16:37
да бе може .ама аз няма да казвам на родителите ми за силикона и затова първо ще ми махат това а след това аз по своя инициатива ще си слагам силикон на друго място.иначе една позната направи точно така и за мен щеше да е по-добре щото щеше да е с пална упоика ама......

bimbi
2nd February 2007, 16:38
на колко години си, че им даваш отчет?

elinor
2nd February 2007, 16:38
на 20 бе ама баща ми е против и то много
но аз реша ли нещо-край!така че като ги сложа ако иска да ми вика.....аиде милички утре ще пиша пак че тръгвам

bimbi
2nd February 2007, 16:41
ми моя баща след година и нещо още не знае.
ама ти си решаваш де, ще се мъчиш заради предразсъдъците на баща си :roll: не си на 15 все пак 8)

elinor
2nd February 2007, 16:42
естествено бе.ти с колко кубика си че не си личи бе?или баща ти не забелязва такива неща?
щото аз ако си слагам маи ще е към 350сс щото трябва да ми се опъне кожата а и моите не са малки :D

bimbi
2nd February 2007, 16:44
с 450 сс съм :shock:
но преди ходех с подплънки, затова и разликата не е фрапираща. а и той горкия посмъртно няма да му дойде на акъла за такова нещо. може да си мисли че е заради раждането. много му разбира главата :lol:

elinor
2nd February 2007, 16:44
аз не съм раждала .това ме притеснява наи-много
ти на колко си години?мислиш ли да имаш още деца?

bimbi
2nd February 2007, 16:46
ми уж твърдят, че нямало значение 8)
п.п. почти на 30. и да, смятам да имам още едно, но надявам се да не е скоро :lol:

dida_dida
10th February 2007, 17:36
моят съвет е да не се оперираш!!! не за уголемяването естественно :lol: , но когато бях на 16 ми откриха фиброаденом, махнаха го, а на негово място поникнаха 2, и така операция след операция 6 пъти за 4 години. Моят лекар беше др. Гавраилов, един от най-добрите в БГ! майка ми се побарка и ме заведе в Американска онкологична клиника в Австрия. Там като ме прегледаха ми казаха най -учтиво , че тези операции са излишни казаха ми съ6то,че като родя ще ми мине, а докато се наканя трябва да се наблюдават! Трябва да спреш шоколада, кафето , колата!!!! Миналата година родих и наистина и трите ми тумора вече ги няма, но неможах да кърмя детето заради операциите защото жлезата ми беше срязвана!!! А инплантите не пречат !!!

Milva
23rd February 2007, 15:52
Здрасти,
искам да споделя, че вчера ми махнаха (амбулаторно) киста на дясната гърда. Бях напипала топче преди месец и докато набера кураж, за да отида на преглед, се беше увеличило значително - 4,5 см. След ехографа ми казаха, че не е нито злокачествено, нито пък е болезнена процедурата по отстраняването й. След консултация с приятели, включително и лекари, отидах при най-добрият - д-р Валентин Иванов - мамолог-хирург, в Пловдив. Манипулацията е следната - вкарват игла в кистата, след което издърпват съдържанието със спринцовка, трае не повече от 1 мин. и наистина е безболезнено.
Елинор, не се притеснявай, просто намери добър специалист или пък сондирай различни мнения на специалисти, може въпросното топче да е съвсем обикновена киста или ако е някакво доброкачествено образувание, чувала съм, че не трябва да се оперира, а само да се наблюдава.

Успех и късмет:)

elinor
23rd March 2007, 14:41
вече имам решение.ще се оперирам при динев за слагане на импланти и заедно с тая операция ще ми махнат и фиброаденома.мерси много за информацията

Nadia28
1st April 2007, 09:57
За съжаление и тук трябва да пиша,снощи си открих едно малко топче,може би колкото половин грахово зърно на лявата гърда отстрани,операцията ми беше на 24.02,до сега бях много доволна и щастлива,но снощи ми се помрачи щастието,ако някой е имал такъв проблем моля да ми пише :cry:

emisof
1st April 2007, 10:09
Уплътнение някакво ли си откри? Да не е просто подгънато от импланта?

Nadia28
1st April 2007, 10:42
Уплътнение някакво ли си откри? Да не е просто подгънато от импланта?не е засъжаление импланта,направо ми се струва топче :cry:много е малко,но до сега не го бях открила

fea
1st April 2007, 11:06
Наде, не се притеснявай предварително, всичко може да е, мастопатия, предместруално образувание или друго незначително. Не съм специалист, не мога да дам диагноза, но те съветвам преди да се консултираш с лекар, да си спестиш притесненията.
Имаш ли снимка от мамограф преди операцията?

Nadia28
1st April 2007, 12:08
Не, не ходих на мамолог,д-ра каза, че няма нужда и аз нали съм наивна и май глупава за да не отида,въобще не си направих труда,наистина съм около цикъл ,много се надявам да е от това :cry:

SweetShark
2nd April 2007, 11:21
Иди на мамолог, на ехографа се вижда какво е.

Аз така си напипах кистичка, на размер колкото твоята бучица, 45 дена след операцията. И досега, 2 г. по-късно, си я имам, следя я, не е пораснала, а и не ми пречи (само дето ме стресна...).

junglegirl
2nd April 2007, 11:37
И аз си мислех,че имам топчета в гърдите,но като отидох на мамолог тя ми се изсмя и каза,че жлезата по принцип си има такава зърнеста структура,така че не се шашкай много(това не означава,че не може и да е нещо сериозно!),но на мен периодично ту ми се образуват,ту изчезват-не винаги е нещо притеснително :wink:

Nadia28
2nd April 2007, 16:02
Вече имам записан час за мамолог утре 14.00 после ще пиша за резултата,надявам се да не е нещо лошо,но знае ли човек,така съм се притеснила,какво ли не ми минава през главата :cry:

Celine
2nd April 2007, 16:08
на мен периодично ту ми се образуват,ту изчезват-не винаги е нещо притеснително :wink:
така е , аз съм същият случай , бая се бях шашнала , вляза ли в овулация и се появява , след това си изчезва.

Nadia28
3rd April 2007, 19:00
Здравейте момичета!!!!!!!Днес бях на мамолог,откриха ми кистички ,много малки и на двете гърди.Д-ката каза да не се притеснявам към този момент а само да ги наблюдавам,ако започнат да се уголемяват да отида за да издърпва течноста със спринцовка,каза че не е нищо страшно,ако си стоят така не се махат,,предписа ми и някакъв крем с който да се мажа по определена схема и има вероятност да изчезнат,сега съм по спокойна пък каквото е писано това е :wink:

Ани
3rd April 2007, 19:23
наде не се притеснявай майка ми има такива кисти от 15 години и от време на време като станат по-големи ходеше да и ги издърпват ама от доста време вече спряха да растат и даже май са се махнали

Nadia28
3rd April 2007, 19:26
Ани,благодаря ти!Дано нямам по сериозни проблеми само! :(

Ани
3rd April 2007, 19:27
дано само трябва да ходиш редовно на прегледи най-добре в началото на 6 месеца поне тя така ходеше а сега вече 1 в годината