PDA

View Full Version : Пърхот


Nadq__
5th February 2007, 21:54
Здравейте!! :D

От 6 месеца се опитвам да се излекувам от пърхота :!: .Ходих на дерматолог и той останови че имам себореен дерматит.Имах ситен обрив по челото който много ме сърбеше.Него го оправих с крем низорал 2%,лекаря ми предписа и шампоана selsun blue.Шампоана ми помогна до известна степен(не ме сърбише толкова глава и пърхота е намаля).Сега все още си мия косата с този шапоан но вече не ми действа като преди, от него едвали ще се оправя.Косата ми се омазнява за два дена имам и ранички по главата и пърхота пак се е овеличил.Пъпчиците се появяват по някога но не като преди сега са много мънички и едва се забалязва.Незнам дали е на нервна основа или от самата кожа но явно е много опорит.
Можетели да ми дадете някакъв съвет,ще ви бъда много благодарна :lol: домашните маски дали ще помогнат например:хума хининова вода и др.

apoklistika
6th February 2007, 02:53
Моето мнение въобще не е компетентно, но аз на твое масло не бих си правила каквито и да е маски, защото няма гаранция, че няма да влошиш положението.
А иначе доколкото знам, причините за появата на себорея са от на нервна основа, през смущения на половите жлези до проблеми с черния дроб и обмяната на веществата. Така че най- добре започни да се лекуваш отвътре. Направи си едни по- подробни изследвания, за да се открие причината за себореята :D

Yana
6th February 2007, 03:06
Много стrанно защо не ти е изписал цялата гама Низорал-и, крем, шампоан+ таблетки перорално, себорейнят дерматит е сериозна работа.

Селсун серията е за нормално изявен до малко по засилен пърхот и сърбяш скалп, какъв себореен дерматит си мисли че лекува твоят доктор?

Иди на друг. И на 3ти ако трябва. Търговските марки на антимикотичните са Низорал, Kанестен, Флуконазол, Ниstатин, Кетоконазолл, Дактарин, Диффлукан.

С низорал шампоана ще се оправиш за месец но трябва профилактично да си провеждаш 1, 2 седмични измивания след ударната вълна.

дроjдите и губичните се размножават по бързо при наличието на много чисти въглехидрати тaка че спри сладкото и белят хляб и бръшната, намери си мощен пробиотик за да ги изяде буквално от сорта на 100 милиона CFU(colony forming units) дневно, и изобщо си намери добър дерматолог които ще ти вземе проблема присърце.

и един малко странен съвет - направи си сатенени и/или копринени калъфки, освен че косата ти ще е полирана и блестяща копринените влакна успокояват сърбежа по скалпа.


Uspeh.

Mena
6th February 2007, 15:59
Yana, този съвет за копринените или сатенени калъфки много ми хареса! :2015:
Още днес тръгвам да си поръчвам! :D

Yana
6th February 2007, 16:13
Преди години имаше един лаф ''номера на китайката'', без майтап обаче тоз съвет точно китайка ми го даде преди около 10 години, ефекта е супер, даже сатена прави косата по блестяща ако търсиш повече естетически ефект. Но можеш да си ги редуваш. Ако можеш да намериш Raw Thai Silk е още по добре.

Хайде звезди в косите::))

jito7
6th February 2007, 23:25
о, горещо препоръчвам шампоан SELSUN. може и в комбинация със себорал форте - фризьори и дерматолози го препоръчват :) а за селсуна нямам думи - върши чудеса буквално. причините за заболяването - това са гъбички..много е вероятно на нервна почва да се появавят (като че ли това са най-честите случаи)..но ако ги имаш веднъж и се излекуваш - после лесно се връщат - от нечисти четки и гребени за коса, нередовно сменяне на калъфката на възглавницата..просто трябва да се пазиш много, след като успееш да се оттървеш :)

Yana
7th February 2007, 00:38
съжалявам за глупавият въпрос но какво е Себорал Форте, шампоан или лосион и как се прилага? Български продукт ли e защото не съм го засичала нито тук нито в US.

Аз нямам проблеми с пърхот но пък на всеки 3 месеца 2 седмици си мия косата профилактично с Низорал.

За съжаление нищо друго не ми помогна през годините, нито СЕЛСУН, нито тези на ПолiТaр с катрана, нито на Неутрожена Т-ШАМПОО.

А за Себорал Форте не съм чувала. Дайте няква инфо. Благодаря.

Teara
7th February 2007, 11:09
Аз от няколко години нямам пърхот, но ползвам само противопърхотни шампоани. Сменям двата на Фито и след това на Рене Фюртерер.
И двете фирми са специализирани само за продукти за коса. От тогава, няколко години вече, нямам никакви проблеми.

jito7
7th February 2007, 21:24
себорал е лосион против пърхот - нанася се в корените с памуче, след като косата е измита и още влажна. български продукт е, мисля...не е и скъп,ако не се лъжа.

Excel
8th February 2007, 00:42
Yana , копринената калъфка изправя ли навитата коса или само придава блясък ? Имаш ли наблюдения ? За лято ще е супер .

Favoritkata
9th February 2007, 11:31
Аз ползвам Низорал обаче незнам защо,при положение,че явно моя проблем не е пърхут,просто цялата кожа на главата ми се лющи,а от шампоана почти не се повлиява.И все още продължава.За пърхута щях да ти предложа Себорал Форте,както ти е предложила и jito7 не е скъп и е на билкова основа(екстракт от чемерика мисля),може да пробваш с него,а хининовата вода е по-скоро за усилване на разтежа .Аз преди за пърхут съм ползвала катранен шампоан и ми се отрази сравнително добре.Домашни маски....една приятелка на майка ми и беше казала за кисело мляко +половин ч.л. сода бикарбонат,намазваш се преди да се изкъпеш,постояваш половин-един час и си се измиваш после.Надявам се да съм ти била полезна :)

lqlqlqlq
10th February 2007, 13:56
При мен единствено от Head & Shoulders не ми се появява пърхут от години го ползвам и съм много доволна.

ana-maria-magdalena
10th February 2007, 14:28
Аз също мога да кажа че шампоанът head&shouders помага при пърхут,защото моята половинка имаше пърхут много години и откакто ползва този шампоан вече( над четири години),няма.Но ако си измие косата с друг шампоан веднага му се появява.

lqlqlqlq
10th February 2007, 14:50
Аз също мога да кажа че шампоанът head&shouders помага при пърхут,защото моята половинка имаше пърхут много години и откакто ползва този шампоан вече( над четири години),няма.Но ако си измие косата с друг шампоан веднага му се появява.
Именно не трябва да се сменя, защото смени ли веднъж всичко започва наново

marzelan^
10th February 2007, 18:02
Единствено серията против пърхот на La Roche-Posay Kerium ми помогна, но е скъпичко.

ana-maria-magdalena
12th February 2007, 20:17
Не съм я чувала.В аптеките ли само я има или и в козметичните магазини? А за боядисана коса става ли? :oops:

marzelan^
13th February 2007, 19:17
Не съм я чувала.В аптеките ли само я има или и в козметичните магазини? А за боядисана коса става ли? :oops:

Има я само в аптеките доколкото съм гледал, и то не във всички. Серията La Roche-Posay Kerium има три шампоана - хидратиращ за суха коса и такъв за мазна коса. Има също и някакъв гел, който е за "много упорит" пърхот и се използва два пъти в седмица в продължение на 3 седмици.

Най-добре разгледай сайта им-
http://www.laroche-posay.com

Аз съм пробвал само този за суха коса и ми действа много добре. Отървах се от пърхота за горе-долу няколко седмици и косата става мека и пухкава. Струва 19 лв и е дерматологична козметика - всмисъл няма да ти опада косата, така че не виждам проблем да го ползваш за боядисана коса.

charmy
16th April 2007, 18:40
себорал е лосион против пърхот - нанася се в корените с памуче, след като косата е измита и още влажна. български продукт е, мисля...не е и скъп,ако не се лъжа.
Под 2 лева е.

Някаква_Такава
16th April 2007, 19:29
Честно казано повечето от нещата ,които ги изредихте съм ги ползвала ,но на мен не ми помогнаха ,но откакто ползвам(звуча като рекламата за Активия :lol: )на Davines -Naturaltech вече повече година -косата ми е супер.
Иначе преди от Низорала бях доволна ,ама много фалшификати напускаха ,за които само си даваш парите ...
А относно Head and Sh.... един приятел установи ,че бар кода трябва да започва с 5 (значи че е произведен в UK)и само той лекува. :1242:

Astela
21st April 2007, 07:59
Аз имам себорея.Наследствена :girl_hysteric: Появява ми се,когато се сменят сезоните и когато съм притеснена и изнервена. Пробвала съм какво ли не.От Хед енд Шолдърс ми се появява повече.Пробвах един шампоан - казва се Кетозал.Той ми помогна,а след него трябва да се продължи с някакъв продукт за профилактична употреба ,за да не се появи наново.И така един ден от избора в аптеката се спрях на един български шампоан, производство на Красная линия.Казва се Bilka против пърхот.Страхотен е.Не само,че ми поддържа косата без пърхот ,но и я прави мекичка и лъскава.След него втривам в корените Себорал Форте,който пък овсен че пази от себорея,спомага за растежа на косата и я прави по-гъста.След това мога да си правя косата каквото си искам, без да ми се появява пърхот-къдря я,изправям я,дифузирам я..общо взето различни прически.Общо двата продукта ми струват 6 лв.

bwolf
3rd October 2007, 20:34
Здравейте :)
Аз имам себореен дерматит и съм имал големи проблеми с косата.
От шампоаните съм пробвал Head&Shoulders и Nizoral но странно защо това само влоши положението и след време ми се появиха големи кори по главата под косата и бяха твърди :evil:
Затова оставих рекламите и думите на някои "лекари" и си приготвях маски от газ, свинска маз и белтък и коричките, а те бяха големи, изчезнаха.След тази ударна терапия, чистата кожа не е добре да се обработва с газта и сега ползвам катранена смес за мазане и шампоан Fitoval и ми помагат.Само да знаете, че обработената с катрана кожа не понася много слънчевите лъчи и бани така че по-полека лятото.
:cool:
Някой може ли да ми каже крем или някво друго средство, с което е премахнал себореята от лицето си - за там все още не мога да намеря нещо което да ми помага дори временно и имам постоянно червенини по лицето, което е доста подтискащо и неудобно :? :oops:
Моля някой ако може да помогне

darimai
4th October 2007, 02:17
Пърхота заразен ли е?

Izabo
4th October 2007, 03:50
Мисля, че да..

Happy_aBc
29th February 2008, 11:13
Не мисля, че при мен е дерматит или там каквото е от тези по-тежките състояния за които говорите, но пак е много зле, от малък имам този проблем и съм пробвал какво ли не, низорал, хед енд шоудърс, разни катранени сапуни, всякакви смески дето са ми казвали, и като изключим тия евтините шампоанчета като хед едн шоудерс, уошинг го, пантен, някакви италиански преди поръчвах, нищо не става. За един ден, и като си разклатя главата почва да вали сняг. Така, че вече ако ми кажете и шампоан за 200 лв., ще го взема стига да ми помогне, защото колкото и да е, влиза остро!

sibi
29th February 2008, 11:57
Някой може ли да ми каже крем или някво друго средство, с което е премахнал себореята от лицето си - за там все още не мога да намеря нещо което да ми помага дори временно и имам постоянно червенини по лицето, което е доста подтискащо и неудобно :? :oops:
Не съм сигурна дали ще ти помогнат, но пробвай най-елементарните кремчета "Здраве" и "Бочко".

diastemma
29th February 2008, 16:56
Не мисля, че при мен е дерматит или там каквото е от тези по-тежките състояния за които говорите, но пак е много зле, от малък имам този проблем и съм пробвал какво ли не, низорал, хед енд шоудърс, разни катранени сапуни, всякакви смески дето са ми казвали, и като изключим тия евтините шампоанчета като хед едн шоудерс, уошинг го, пантен, някакви италиански преди поръчвах, нищо не става. За един ден, и като си разклатя главата почва да вали сняг. Така, че вече ако ми кажете и шампоан за 200 лв., ще го взема стига да ми помогне, защото колкото и да е, влиза остро!
Отиди на кожен лекар да те изследва каква именно гъба ти причинява пърхота (а той е именно това), да ти предпише средство за лечение на кожата на главата+евентуално антибиотици за през устата, ако се наложи!

Morozko
3rd March 2008, 13:27
А какво става ако си обръснеш главата, дали това не помага да се излекува пърхота? :roll:

n3slu6kamf
8th December 2011, 18:17
az imam tozi problem ot blizo 2 godini, a moje i poveche.. mnogo e gadno, syrbej do n-ta stepen. probvah nizoral - pomogna mi izvestno vreme .. no sled tova deystvieto mu sprq. sled tova izpolzvah ketozal, koyto e bylgarsko proizvodstvo, na polovinata cena na nizoral, no i to beshe do vreme. blagodarenie na vashite komentari shte opitam seboral forte. dermatologyt, koyto posetih mi izpisa nqkakvi vitamini i shampoan na bioblas, za koito hvyrlih sumati pari za nishto, zashtoto toi nqmashe nikakvo deystvie .. dori ne oblekchi syrbeja.

Lolly_Dolly
6th January 2012, 12:07
Все повече се убеждавам за себе си , че самолечението не е добър вариант. За всички тези проблеми има и причини, така че лекар май най-добре може да каже как да се справите с тези проблеми. Аз отдавна не се залъгвам по реклами.

tevolira
8th January 2012, 13:57
пърхота доколкото знам не е заразен, а иначе съм чувала че с чесън се маха за дълъг период от време- трябва по една скилидка да се масажира в скалпа 2 пъти седмично

MegaMind
9th January 2012, 13:03
И аз не съм чувал за заразен пърхот, аз моя го махнах, като спрях да ползвам гел :) Така, че колкото по -малко козметика, толкова по-добре :2033::2033:

brooklyn
10th January 2012, 13:52
az imam tozi problem ot blizo 2 godini, a moje i poveche.. mnogo e gadno, syrbej do n-ta stepen. probvah nizoral - pomogna mi izvestno vreme .. no sled tova deystvieto mu sprq. sled tova izpolzvah ketozal, koyto e bylgarsko proizvodstvo, na polovinata cena na nizoral, no i to beshe do vreme. blagodarenie na vashite komentari shte opitam seboral forte. dermatologyt, koyto posetih mi izpisa nqkakvi vitamini i shampoan na bioblas, za koito hvyrlih sumati pari za nishto, zashtoto toi nqmashe nikakvo deystvie .. dori ne oblekchi syrbeja.

Пробвай шампоана за пърхут и суха кожа на главата на д-р Тайс на мен това ми помогна

http://i1217.photobucket.com/albums/dd393/Daniela_Kostadinova/Shampoo_nachtkerzen.jpg

galina.gor
21st January 2012, 11:25
пърхота е досадна работа, моя приятелка имаше такъв проблем, бяха й казали някаква рецепта с разтвор от оцет, но не й помагаше особено, след това започна да използва медицинска козметика и ако не се лъжа точно този шампоан на д-р Тайс използваше последно, та беше се поуспокоила ,явно й помага.

annnna
25th January 2012, 19:08
Ами да ви кажа,ако си боядисвам косата пърхота ми изчезва. Страно...

annnna
25th January 2012, 19:09
И аз не съм чувал за заразен пърхот, аз моя го махнах, като спрях да ползвам гел :) Така, че колкото по -малко козметика, толкова по-добре :2033::2033:

Лакът за коса също е вреден!

nikole
22nd February 2012, 23:43
Получих много добри отзиви за http://aptekadara.com/product/4962/dyukre-kelual-lech-sh-n-p-v-parhot-100ml.html някой да го е използвал ?

Krissstin4enceto
23rd February 2012, 17:13
При мен единствено от Head & Shoulders не ми се появява пърхут от години го ползвам и съм много доволна.

И аз съм така /но при мен не е пърхот, а кожата на главата започва да ми се бели на места/...Само от определени видове Head & Shoulders и от Хининов шампоан съм доволна. От всичко друго /камо ли в него да има "зелена съставка" (коприва,алое,мента...) още на първото измиване и започвам да се беля) :girl_cry2:

ReNiDD_86
11th March 2012, 15:45
http://zdrave-i-liubov.blogspot.com/
на този сайт,можете да откриете още информация за здравето и красотата и други любопитни факти свързани с тях :)

denica_r79
27th March 2012, 21:32
Мен Selsun Blue ме оправи, какво ли не използвах...

Melviva
29th October 2012, 16:46
Прочетох всички мнения до сега и ще се възползвам от някои съвети,дъщеря ми има много упорит пърхот от както се изми с един боклучив шампоан на Джонсън тръгна проблема, първоначално беше на участъци,но сега е навсякъде.Ходихме при Д-р Етугов изписа ни мед.козметика вече не си спомням каква беше едното за мазане,а другото шампоан имаше ефект ден до пладне и после нищо.Преминахме на Низорал,но малко в по различен вариант-в детски шампоан се стриват две хапчета Низорал и така се разбиват с шампоана,измива се скалпа,като се престоява 2-3 мин и след това се отмива,но и това беше временно облекчаващо състоянието,сега имам чувството,че това подхранва пърхота.Чувствам се зле,като не мога да и помогна,а представям си тя как ли се чувства при това е и в пубертета.

monita191
29th October 2012, 17:32
Ако не е изяснена причината за пърхота, може да експериментирате и все да не попадате на подходящия продукт. Трябва да направите консултация с лекар. А щом е в пубертета, състоянието може да се дължи на хормоналните промени, които настъпват в организма. В някои случаи това се дължи и на хранителния режим... причините могат да бъдат най-разнообразни. Ето защо посъветвайте се със специалист.

Melviva
29th October 2012, 17:40
Да и аз смятам,че храненето е много важно в случая и тя се стреми да се храни здравословно,спортува,а за прегледа при мед.специалист вече не зная какво да мисля и предприема май всеки си гледа интереса и кой с коя фирма е решил да работи това и предписва... Аз и друго си мисля,тя е с много дълга коса,почти до кръста,не желае да се подстригва,но и не ходи с пусната коса,а е постоянно вързана и си мисля,че и това не е без значение,така кожата на главата не може да диша,да се проветрява,знам ли вече....

monita191
30th October 2012, 09:38
Да... това, че носи косата си винаги вързана също е от значение. Понякога това води до поява на гъбички, които предизвикват излющване на кожата на скалпа. Хубаво е от време на време да пуска косата си свободно, за да се предотврати това състояние.

iva___
1st November 2012, 17:03
Аз имам проблем с пърхота още от пубертета, около 12-13 годишна като бях се почна и от пърхот премина в себорея, много тежка форма, имах не само по главата, ами и зад ушите и по веждите :| Пълен ужас! От тогава, като се почна ходене по лекари, пробване на всякакви глупости, домашни бабини рецепти и т.н. и така до към 16-17 годишна, но траен резултат нямаше от нищо. През цялото това време една единствена дерматоложка беше честна с мен и ми каза, че лечение няма и ще си ми мине с годините, не се опита да ми пробутва разни скъпи боклуци, а само ми каза да сменям шампоаните, поне 2 различни да ползвам и да слагам вътре хапчета низорал, стрити. И така и до сега (23г.) слагам хапчета само в единия шампоан обаче, че много се изсушава косата и го редувам с още 1-2 и нямам проблеми. Ако спра естествено пак се появява, но пък не съм и пробвала да спирам от 2-3 години, може и да се е поизлекувала, но аз съм си свикнала вече и не искам да рискувам.
Не мога да дам конкретен съвет, но се надявам да съм помогнала и искам да кажа, че повечето лекари действат на принципа "проба-грешка", така че е по-добре, като ви изпишат нещо, поровете се във форумите и тогава решавайте дали ще купите, защото аз ако имах тази възможност тогава, или по-точно майка ми, щеше да спести доста пари...
Успех с борбата! :)