PDA

View Full Version : Проблем с ченето


Nezinka
10th April 2007, 21:50
Не обичам да отварям нови теми, но търся някакъв компетентен съвет относно този ми проблем
От две години си имам проблем с ченето (никой не ми го е намествал,ако това си мислите:) Първоначално почна с щракане при по-широко отваряне на устата (например като искам да захапя някой голям сандвич:)...ама такова отчетливо щракане, всички наоколо чуваха.После започна да щрака все по-често и да се схваща временно...понякога съм имала чувството, че няма да мога никога повече да си отворя устата.
Сега например от три дена си ми е постоянно схванато...мога да го отворя само наполовина...и край, ако напъна усещам натиск и чувстовто, че ако продължавам да упорствам, ще ми избухне главата:(
Ако някой има подобен проблем или знае на какво може да се дължи това, моля да сподели.

Lady Marmalade
10th April 2007, 21:52
Най- добре да отидеш на преглед при лицево- челюстен хирург.

Nezinka
10th April 2007, 21:57
На лекар чак като се прибера в БГ...тук ще ми излезе твърде солено, защото нямам застраховка в момента:( И затова сондирам мнения

MiCskillZ
10th April 2007, 22:10
аз имам същия проблем, ужасно много трака, така че ставаме двама тези които молят за помощ....

леля мичИ
10th April 2007, 22:11
Аз имам такъв проблем... :?
От време на време ми щрака ченето, но един следобед започна да ме боли, отначало леко, а до края на вечерта вече не можех да си отварям устата от болка...
И ние естествено бяхме на ресторант... :lol: От там направо в деж. болница, щото вече ме болеше зверски и се притесних да не вземе да ми се надуе гърлото и да не мога да дишам. :?
Лекарката която ме прие ми каза да си отворя устата , но много внимателно, че може и да не успея да си я затворя след това :?
Предписа ми някакво противовъзпалително, но ми каза да обърна специално внимание и да отида на лекар, ама на другият ден ми мина и така и не съм се занимавала вече...
А на една моя приятелка и връзваха ченето със спец. конец докато и отмине възпалението, ама тя е лакомия и го скъсваше на 5 мин. след излизане от лекарският кабинет. :lol:

MiCskillZ
10th April 2007, 22:13
между другото това е адски сериозно защото ако не се вземат мерки може и да увисне и повярвайте мн е кофти

diastemma
10th April 2007, 22:14
Проблемът е в много плитките ямки на долночелюстните стави ... не бива много и рязко да си отваряш устата, дори при стоматолог, когато правиш зъбни снимки или при прозяване. Пази се ставите ти да не блокират при отваряне, защото само лицево-челюстен хирург може да ги намести. Реално лечение на състоянието няма.

Nezinka
10th April 2007, 22:17
Бе то да беше само щракането...така се е схванало в момента...не мога да си отворя устата да захапя ябълка например. Ужас...не че ще ми попречи да ям,ама чувството е отвратително!
Миленке, значи при теб е било някакво възпаление...аз не смятам че е възпаление, защото често заяжда така, но за кратичко до оня ден...хех ше сложа някое въже и аз да ги движи тез пусти челюстите.

Едит: Диастема, значи смяташ,че не е показателно за някакъв по-сериозен проблем? Уф, дано моите се отпуснат скоро, защото ще се побъркам:(

diastemma
10th April 2007, 22:25
Просто в момента ставата ти е разместена:) не тотално, но е в неестествено положение, може би е само едната, не знам. Във всички случаи лекар би ти помогнал по-добре, но дано ставата сама се намести.

apoklistika
10th April 2007, 22:36
Moят мъж имаше няколко пъти подобен проблем и то винаги, след като ходи на зъболекар, защото изглежда си отваря устата прекалено много :lol: Единият път след няколко дни мъки и него май го връзваха с някакви конци, след това се оправи от самосебе си. Май лечение наистина няма :roll:

ribka
11th April 2007, 08:57
Аз преди 10-на години имах такъв проблем...сега се сетих,като чета темата.Тогава стоматолога ми беше казал,че ще мине от само себе си,че не се лекува специално.Но аз всъщност имах само щракане (и то също силно) и леко схващане,но ми мина наистина само.Не помня какво ми каза тогава зъболекаря,някаква липса на нещо си :roll: Извинете,че ви "помогнах" :lol:

Pepes
11th April 2007, 09:35
И аз се присъединявам към щракащите, доста често ми се случва и все не му обръщам внимание, но като бях малка ми се беше схванала много яко челюстта и отидох на зъболекър, който ме гледаше "умно" няколко минути и не можа да каже къде ми е проблема, после и при мен си мина самичко. А веднъж ми споменаха, че може би ми е разместена леко челюста и затова си щрака :roll:

dellinda
11th April 2007, 20:26
И аз го имам същия проблем - отвреме на време ми се "разтропва" ченето докато ям и се схваща, но после от само себе си престава :roll: Поне виждам че не съм единствената :D и че не е опасно

Nezinka
11th April 2007, 20:35
незнам колко не е опасно, но аз вече трети ден съм с полу-оперативно чене и много ме дразни. Искам да го напъна, за да се отвори напълно, но както ви казах имам чувството, че заедно с него и череша ше ми се пропука.

ribka
11th April 2007, 20:39
На мен ,когато имах такъв проблем,ми се налагаше понякога да раздвижа ченето вляво-вдясно за да мога да отворя по-широко устата.И така по няколко дни.Мисля,че и на теб ще ти мине.При мен от поне 10 години не ми се е случвало.

Puppito
12th April 2007, 14:07
незнам колко не е опасно, но аз вече трети ден съм с полу-оперативно чене и много ме дразни. Искам да го напъна, за да се отвори напълно, но както ви казах имам чувството, че заедно с него и череша ше ми се пропука.
по-добре недей, че виж на милена 007 какво са й казали. да не вземеш да направиш някоя беля:)
и моето се разтропва от време на време и съм имала случаи да ми се схваща и съм питала родителите ми(нали са лекари и макар да са специалисти в съвсем други области аз все си мисля, че трябва да са компетентни и във всяка друга) обач и те са ми казвали, че няма някакво специфично лечение на този проблем. много тъпо

Nezinka
12th April 2007, 16:47
Puppito, аз не го напъвам, точно защото си ме е страх да не стане някое перманентно увреждане:( Вярно трябва да си намеря някой да ми го "намести" в някой файт клъб:)

Puppito
12th April 2007, 16:49
аз съм човека бе!! близо година ходих на "самозащита за жени " - кажи къде да те срещна :lachen:
айде да не разводнявам излишно

mikse
16th April 2007, 10:57
И аз имам такав проблем, ченето ми леко припуква при отваряне. Вече не ми прави впечатление.Питала съм моя зъболекар за лечение - той каза, че няма. Какво пък толкова? :D Все пак ако някой знае ефективно лечение ще ни е полезно.

Nezinka
16th April 2007, 16:58
Какво пък толкова? :D Все пак ако някой знае ефективно лечение ще ни е полезно.
Ох аз как бленувам мойто да се разщрака пак:( От една седмица вече така се е стегнало от деясната страна и няма отпускане. Вчера реших да набивам сурово зеле и не мога да си отворя устата да го захапя...едно напрежение се усеща, дори малка болка-чаааак до ушото. Верно ше викам Пупито да ми го намести, че вече представлява проблем и в други насоки.(иф я ноу уот ай миин) :P

{5q}
16th April 2007, 20:48
И при мен редовно си пука. Наскоро като ходих на зъболекар и аз нз как си отворих устата ама неможех да я затворя после и зъболекарката ми каза само: "имаш проблем със ставите" и това беше :oops:

Nezinka
28th May 2007, 01:13
Да ви се похваля след 2 месеца мъки, ченето ми най-сетне прешрака и се отпусна...тая седмица ми се събра много малко сън и от константно прозяване и напрежение на челюстта, тя се върна в начална позиция.
Даже си поставих диагноза (http://www.tmj.org/basics.asp) и отсега нататък ще внимавам много, защото беше доста неприятно цялото преживяване.

За тези, които имат подобен проблем с изщтраквания и стягане на челюстите, правете си топли компреси на проблемната област-действат отпускащо.
За по тежки случаи като моя взимах лекарство Diclofenac Duo, и едно мазило Voltaren.
Надявам се никога повече да не ми се слува
:roll:

non_blonde
28th May 2007, 09:10
Nezinka, имах преди време същият проблем. И на мен ми изписаха Voltaren Emulgel. Помага. Болеше ме само от едната страна, но ми казаха да се мажа и от двете. Другото, което е важно е да се внимава да не те надухва и зимата - шапка обезателно :roll:
Поне на мен така ми казаха :D

zorka
18th July 2007, 15:33
Незинка, проблема може и да е сериозен, не искам да те плаша, но е хубаво да направиш консулт със специалист- лицево-челюстен.
Аз няколко години имах подобен , дори започна да ме боли окото и ухото- ужасни болки. Първо ходих на ушен, после на очен , но се оказа че ми се е възпалила ставата на долна челюст.
ходих при много добър лицево-челюстен във Варна Д-р Желев , направи снимка и изписа едни капсули от които веднага ми мина.
Препоръката му беше да не си отварям много широко устата, да не гриза твърди неща и да внимавам да не изстивам през зимата.
Почти нелечимо е, но трябва и ние да си помагаме.

Успех и умната! :2043:

Nezinka
18th July 2007, 17:34
Mда определено е сериозен проблем- дори сега след като ме отпусна усещам леко ннапрежение и тъпа болка. Ухото наистина ме боли от време на време. Гледам да не зея много, но най-гадното е като съм изморена и се прозявам. Прозявката явно изисква максимално натоварване/отваряне на челюстите. Ако не контролирам движението челюстта прещраква и усещането е меко казано отвратително

Е поне вече не "щрака" всеки път като го отворя.

svetla.pavlova.71
20th August 2014, 11:45
здравеите,имам сащия проблем с двсната челустна става,засича ми почти всяка вечер. вие как успяхте да се излекуватв ..моля ви споделете мнение.много ми е притеснено ходих на 2 лекаря нямало лечение ...

d-r Tiankov
8th September 2014, 06:52
Добро утро! Ако сте посетила вече специалист-лицево челюстен хирург и не е открита причината,то тя трябва да се търси на друго място. Съвременните изследвания показват,че в голям процент от случаите проблемите се дължат на смущения в процеса на дъвкане поради абразия(изтриване) на зъбите с последваща промяна на положението на долната челюст и амортизация на долночелюстните стави. Това може да се диагностира чрез няколко метода, но в клинични условия. Нужна е панорамна снимка и взимане на няколко отпечатъка от челюстите. Лек ден!