PDA

View Full Version : Рак на шийката на матката


Pretty
15th May 2007, 16:43
Ракът на шийката на матката е втората по честота причина за смърт от злокачествени заболявания сред жените след рака на млечната жлеза. Според данни на СЗО годишно в света се диагностицират около 500 000 нови случаи на заболяването, а около 300 000 жени умират ежегодно. Предполага се, че в момента в световен мащаб има около 1.4 милиона жени болни от рак на шийката на матката.
Потърпевши са сравнително младите възрастови групи, като 80% от случаите са в развиващите се страни.
У нас всяка година заболяват над 1000 и умират около 400 жени, като най-голяма е групата на 23 годишните. Данните от Българския национален раков регистър сочат постоянно увеличаване на заболелите с всяка изминала година
ВИЖ (http://www.hpvgard.org/index.php?page=31)

Yana
15th May 2007, 17:10
Точно в Тялото прочетох че и у нас вече ваксинират но момичета до 26 годишна възраст, има ли тук компетентни лица да кажат защо ваксината не става за по възрастни и ако все пак помоля да ми сложат дали ще ми откажат.

apoklistika
15th May 2007, 17:14
Кой трябва да се ваксинира ?

Ваксината е предназначена за момичета и млади жени на възраст между 9 и 26 години . Това е възрастта, в която започват първите сексуални контакти . Рискът от заразяване с вируса тогава е най-висок.

Pretty
15th May 2007, 17:15
Но и по нататък нямаш гаранция :?

Yana
15th May 2007, 17:21
Ама и аз това си помислих и затва питах, последната ми цито беше ок но преди 2 години и ако може ваксина още по добре, то като тръгна да се прибирам че ми пуши главата, зубaри, гинеколози, ендокринолози, хирурзи, оффф голяма мъка поне тез цито да си спестя че са ми неприятни.

Да смятам ли че няма да ме върнат ако се набутам в някоя манипулационна и ги помоля?

Pretty
15th May 2007, 17:29
Днес гледах сутринта по " Искрено и лично " там казаха че все още ваксината се плаща и е 800лв. и този тел.0700 1 87 87 за информация , ако питаш пиши какво са ти казали :P

katie
15th May 2007, 17:37
Хм, аз тук съм чувала че ваксината се прави само на девствени момичета. Незнам доколко е вярна информацията, ама уж при половите контакти нещо си там се охлъзвало, и намало никакъв смисъл от тая ваксина. Ама доколко е вярно... :2016:

apoklistika
15th May 2007, 17:43
Аз от това, което прочетох, определено за себе си съм убедена, че няма смисъл от тази ваксина.
1. Не ти дава никаква гаранция
2. Не замества редовният ПАП тест.

Yana
15th May 2007, 18:20
ясно, значи пак си ходим на цито, аз си мислех че го замества, thank you girls

doctors
15th May 2007, 18:25
Здравейте!Искам да ви кажа че тук информацията ви е доста грешна и не отговаря на истината.Стига сте шашкали момичетата които са около тази възраст.Хубаво проверете нещата и тогава пускайте невярна информация!!!!Видях сайта на него също ще изпратя писмо в което ще изкажа това становище което и тук!!!Става въпрос за изречението:
У нас всяка година заболяват над 1000 и умират около 400 жени, като най-голяма е групата на 23 годишните.

milqna
15th May 2007, 18:26
На мен никога не са ми правили цитонамазка... (на 22 години съм) може ли да се отиде профилактично без да имам някакъв проблем? И колко често е добре да се ходи? : :shock:

Pretty
15th May 2007, 18:27
А аз от това което разбрах от предаването защитата е 99,9 % а ако е за девствени момичета ще е добре да имунизирам детето :?: Поне веднъж годишно защото заболяването няма никакви симптоми в началото ТУК (http://www.hpvgard.org/index.php?page=15)

Мария Василева
15th May 2007, 18:29
Здравейте!Искам да ви кажа че тук информацията ви е доста грешна и не отговаря на истината.Стига сте шашкали момичетата които са около тази възраст.Хубаво проверете нещата и тогава пускайте неверна информация!!!!Видях сайта на него също ще изпратя писмо в което ще изкажа това становище което и тук!!!Става въпрос за изречението:
У нас всяка година заболяват над 1000 и умират около 400 жени, като най-голяма е групата на 23 годишните.
А кое е вярното изречение!?

Yana
15th May 2007, 18:32
Pretty не ми мина таз идея през мozука, sупер е. А освен за щерките ние кво да правим, PAP-а само установява нарушения нали а ваксината се предполага и dа ги предотвратява за нас има ли смисъл, аз съм на 39.

doctors
15th May 2007, 18:33
Здравейте!Искам да ви кажа че тук информацията ви е доста грешна и не отговаря на истината.Стига сте шашкали момичетата които са около тази възраст.Хубаво проверете нещата и тогава пускайте неверна информация!!!!Видях сайта на него също ще изпратя писмо в което ще изкажа това становище което и тук!!!Става въпрос за изречението:
У нас всяка година заболяват над 1000 и умират около 400 жени, като най-голяма е групата на 23 годишните.
А кое е вярното изречение!?
Извинявай но това с кое е верното изречение ми прилича на заяждане!!!!

Мария Василева
15th May 2007, 18:35
аз не видях някакво строго разграничение на възрастта.Ето:
Кои са рисковите групи?

* Жените с ранно начало на сексуалния живот
* Жените, които често сменят половите партньори
* Боледуващите често от полово предавани болести
* Жени с лоша интимна хигиена
* Многораждали жени
* Жени, родили в много ранна възраст
* Жени, които използват орални контрацептивни средства

apoklistika
15th May 2007, 18:37
Извинявай ти, ама заяждане тук няма.
Ако казваш, че това е грешно, би следвало да се обосновеш и да кажеш кое все пак е вярно.

Мария Василева
15th May 2007, 18:38
не е-може би, защото съм кратка- действително е важно, да се знае- нали!? като казваш, че не е така- може да си прав- кажи как е обаче- твоето мнение или информация (откъде евентуално) -не се заяждам -питам :|

doctors
15th May 2007, 18:39
У нас всяка година заболяват над 1000 и умират около 400 жени, като най-голяма е групата на 23 годишните.Това изречение показва че най-много болни са във възраста на 23 годишните и че голяма част от тях умират,което е доста голяма глупост.И Аг специалистите и Онколозите ще ви кажат че най-често тези заболявания се срещат след 33-34 год до около 50 след което рака на маточната шийка намалява,за сметка на увеличаването на рака на маточното тяло.Просто има неточности в темата затова изразих и съответно становище.

estrella
15th May 2007, 18:40
Цитонамазка трябва да се прави един път годишно, поема се между другото от Здравната каса.

Дори без оплаквания, могат да ти я направят.

За да са правилни резултатите, трябва:

- да не си правила секс два дни преди това
- да не си в овулация
- да нямаш други заболявания на половата система и изобщо - да си здрава

Най-доброто време за цитонамазка е няколко дни след края на цикъла.

Последния път, когато си направих аз, резултатът беше ПАП 3а, което се води рисково ниво. Разбира се, изкарах си акъла.

Няколко дни по-късно отидох на още един лекар, направиха ми колпоскопия и още една цитонамазка и се резултатът беше ПАП 2 - нормално ниво за водеща полов живот жена.

Чак при втората лекарят ми обясни тия условия горе и се оказа, че аз не съм била спазила нито едно от тях, за това и резултатът ми е бил такъв...

Препоръча ми да отида след три месеца отново, за да контролно изследване.

Най-важното е да се прави безопасен секс, особено момичетата без постоянен партньор и да се ходи редовно на преглед. В начален стадий ракът на шийката на матката е лечим.

Както и този на гърдата, но това е друга тема. ;)

Yana
15th May 2007, 18:42
и аз чаках да се получи разяснение щото и аз си помислих ако това са грешни данни каква е истинската статистика.

Няма супер много информация по този въпрос а и ваксината е ново средство в тази област така че не е заяждане все пак aко е доктор насреща да не се засяга опитваме се да получим информация.

Мария Василева
15th May 2007, 18:45
И Аг специалистите и Онколозите ще ви кажат че най-често тези заболявания се срещат след 33-34 год до около 50 след което рака на маточната шийка намалява,за сметка на увеличаването на рака на маточното тяло.Просто има неточности в темата затова изразих и съответно становище.
Мисля, чи имаш право,doctors за съжаление.. :(
трябва да има плакати като едно време
"А ТИ ХОДИШ ЛИ РЕДОВНО НА ЦИТОНАМАЗКА!??" :girl_haha:

estrella
15th May 2007, 18:54
:girl_haha: Права си, Мария. Смешно, не смешно, така трябва да е, че има жени, дето с години не се сещат, после се чудят от къде им е дошло...

Yana
15th May 2007, 18:56
А има ли значение спиралата? Аз ползвам вече 18 години, след 40 може ли да се слага и влияе ли на ПAП-овете.

Освен това и ПAП-а може да бие излишна тревога, преди 4 години ми взеха акула с някакви епителни аномалии и след още тестове се оказа че е в норма? А какво се разбира под норма?

Тук препоръчват Глукоманнан профилактично, това правят ли го в БГ (извлича се от алое, някаква въглехидратна верига) а тези с установени аномалии ги подлагат на екстремно високи дози, резултатите са явно добри защото моята гинеколожка ми ги препоръча профилактично а и е естествен продукт. Някакво мнение от док или други тук във форума които знаят. Мерси.

doctors
15th May 2007, 18:58
Вие разгледали ли сте какво включва здравната каса в годишния профилактичен преглед за съответните възрасти.Ако не сте може да го разгледате тук http://www.nhif.bg/bg/nrd2006.phtml приложение 6.
Не винаги е задължително да се прави цитонамазка всяка година има си особенности,може да се прави и веднъж на 2 год при здраво момиче.От някой лекари съм чувал че най-добре е да се прави веднъж на 2 год.Искам също да ви кажа че цитонамазката не се поема от здравната каса,грешна е информацията че се поема от касата и струва около 20 лв която сума си заплаща пациентката!!

Pretty
15th May 2007, 18:59
А това видяхте ли
:arrow: По последни данни в световен мащаб около 9-13% от населението (630 милиона души) са заразени, като броят им се е увеличил драстично за последните 20 години.
Приблизително половината от всички сексуално активни жени или мъже придобиват генитална HPV инфекция на някакъв етап от своя живот. Най-често това заразяване става във възрастта между 18 и 28 години.Смята се, че значителна част от жените - около 80%, ще бъдат заразени до навършване на петдесетата си година.
Повечето от тези инфекции протичат без симптоми, което допълнително спомага за разпространението на вируса. Само около 1% от всички заразени с вируса могат да бъдат регистрирани клинично.
Доста е притеснително :!:

estrella
15th May 2007, 19:01
Pretty, HPV-вирусите са страшно много разновидности. Тези, които МОГАТ да причинят рак на шийката на матката са само три.

Не е задължително и да се образува рак, ако имаш HPV- вирус в теб.

estrella
15th May 2007, 19:04
Искам също да ви кажа че цитонамазката не се поема от здравната каса,грешна е информацията че се поема от касата и струва около 20 лв която сума си заплаща пациентката!!

Съжалявам, грешката е моя. 20 лева за здравето не са пари. Май това за поемането от здравната каса беше пожелателно от страна на някоя от здравните организации.

Yana
15th May 2007, 19:06
А ПAП-а дава ли инфо дали има вирус или само показва отклоненията или респективно липсата на такива?

doctors
15th May 2007, 19:16
Абе ако питате мен,по добре без здравна каса-големи кожудери са тези,не гледат за здравето на хората ами гледат как да грабят парите на хората,но това е друга тема.Здравето на хората е по-важно от всичко.Здрав ли е човек значи,че всичко е наред.
Да верно е само три разновидности на Hpv,могат да причинят рак на маточната Шийка.

maxell
15th May 2007, 20:18
Това за ваксината са пълни глупости, досега няма ваксина против рак, както нама и лекарства.

Pretty
15th May 2007, 20:22
поразрових се и открих това (http://www.tialoto.bg/article.php?id=4249) и това (http://www.tialoto.bg/article.php?id=3226) значи трябва да ваксинираме поне децата , моето е на 12 год. точно навреме :P но първите ваксинирани (http://www.hpvgard.org/index.php?action=actual&id=4) ми изглеждат доста над тази възраст :?:

sillygirl
15th May 2007, 20:33
Това ми е болна тема на последък :( . За да se установи има ли HPV и кой вид трябва да се направи изседване от вирусолог. До колкото разбрах ваксината предпазва точно от HPV и затова казват че не е препоръчително да я правиш ако вече имаш ,тъй като все още не се знае как влияе в такъв случай. Освен това мисля ,че HPV не е единствения причинител на рак на шийката

EvAnJeLiNa
16th May 2007, 08:35
Здравейте,аз вчера посетих гинеколог и си направих цитонамазка...отидох защото последната която си правих беше преди 2 години и тогава ми казаха че имам раничка на шийката на матката..затова вчера пак си направих...раничката си стои,но резултатите са в норма.Казаха ми да си правя цито на всеки 6 месеца..раничката не искат да я горят защото не съм раждала още.
Цените са:от 15-20лв за гинеколога,и отделно 10лв в лабораторията за цито.(говоря за гр.Бургас)
Момичета,наистина няма нищо страшно,ходете си на прегледи и се грижете за здравето си.

bibi_82
16th May 2007, 08:41
наскоро като ходих на профилактичен преглед специално питах за тази ваксина.гинеколожката ми каза че ваксината се слага на 3 пъти през няколко месеца и всяка доза струва 360 лв. или цялата ваксина излиза малко над 1000 лв. освен това тя не е еднократна а се поставя на период от 3 години.

Мария Василева
16th May 2007, 08:48
и лечението на раничката е безболезнено-и съвсем малко се доплаща ако си здравноосигурен.

estrella
16th May 2007, 09:20
Maxell, ИМА ваксина против рак на шийката на матката. Т.е ваксината е против вируса, който уврежда клетките на лигавицата и които клетките после могат да се превърнат в раково образувание.

За другите видове рак все още няма лечение и медикаменти, но за това ИМА.

lorrain
16th May 2007, 10:06
значи аз съм първата ваксинирана в БГ..преди месец ми сложиха втората доза..след около 5 месеца ще ми сложат и третата последна..ако искате да питате нещо-питайте..все пак сам ваксинирана и мога да ви бъда полезна ако искате да разберете нещо..стига и аз да го знам:)

chick
16th May 2007, 10:13
Ами мен ме интересува, преди да те ваксинират, направиха ли ти някакви изследвания за да установят дали не си заразена с HPV вирус, защото нали не се препоръчва ваксинирането на жени, които вече са заразени? Или просто предположиха, че не си заразена щом нямаш никакви оплаквания?

Pretty
16th May 2007, 10:17
На колко години си ? След последната ваксина за цял живот ли е или след години 2,3,4,5...пак трябва да се ваксинираш ? :P

Мария Василева
16th May 2007, 10:21
мисля, че до 5г. има наблюдения досега, понеже е ново средство все пак. значи- може да се приеме- най-малко 5г. :|

chervenokoska_2
16th May 2007, 10:54
Не знам защо ми казвате, че цитото не се поема от здравната, като се поема. Твърдя го, защото си направих точно преди 2 седмици. Взема се направление от личния за гинеколог и той прави цитото, ако не са му свършили талоните. Затова се ходи в началото на месеца. А ако няма талони струва 5лв.

Мария Василева
16th May 2007, 11:04
поема се, да!
и аз съм си правила така.

Ая
16th May 2007, 11:51
Четох в нета, че цитонамазката се прави на момичета след 21 годишна възраст всяка година. И понеже съм на 24, а досега не ми е правена, като бях на профилактичния преглед при личната лекарка я питах за нея и дали трябва направление. Тя каза, че цитонамазката се правила на жени след 35 години и то през 2 години, и едва ли не зависи от преценката на гинеколожката. Та въпроса ми е трябва или не да искам да ми се направи като отида при гинеколога?

chervenokoska_2
16th May 2007, 12:10
Колкото и да им се иска, личните лекари не са гинеколози. Ако искаш да ти бъде направена цитонамазка, гинеколога не може да ти откаже, ако има останали направления. Няма нищо вярно, че се прави само на жени над 30. Това са някакви бабини деветини, които не знам защо продължават да ги говорят. Освен, че може да покаже дали има нещо обезпокояващо относно рака на шийката на матката, ще покаже дали случайно няма наличие на бактерии и други неща. Според мен е нормално цитото да се прави веднъж в годината, а ако има оплаквания - веднъж на 6 месеца. Аз като 2 пъти раждала си я правя на 6 месеца и не виждам нищо лошо в това. До преди 1 година даже бях ПАП 1, сега минах на 2, което е супер нормално за мен.

estrella
16th May 2007, 12:17
:girl_cry2: :girl_hysteric: :1246:

Цитонамазката е единственият начин, по който може да се установи дали всички във влагалището е наред и ако не е - кой е виновен (бактерии, вирус и т.н.)

Цитонамазката не е някакво там супер спешъл изследване само за жени над 35 години, а за всички, които искат да си направят пълен годишен профилактичен гинекологичен преглед, също както и ехографа.

Не мога да повярвам, че в днешно време има още толкова непросветени хора, ужас. Ая, мисля, че трябва да си смениш личната лекарка.

И да го има черно на бяло:

Цитонамазка - изследване на секрет, взет от влагалището.

Мария Василева
16th May 2007, 12:38
СПЕСТИЛА СИ Е НАПРАВЛЕНИЕТО, Ая..
много безотговорно е постъпила според мен- ти проявяваш внимание към собственото си здраве, а тя-не!(към твоето не не!) явно са и трябвали за други пациенти направленията. можеш да и заявиш, че искаш-най-малкото профилактичен преглед, и ако сега няма направления- в началото на другия месец задължително да те е предвидила! че за какво ти е това джи пи, като не те праща при специалист! :roll:
по-добре да си правиш редовно, и нищо да ти няма, отколкото да се чака, докато вече е късно.. :girl_cry:
и това трябва тя да ти го казва!! а не да те отклонява от правия път :!:

chervenokoska_2
16th May 2007, 14:07
По принцип цитото само показва дали има наличие на бактерии и въобще "флора и фауна". След това се назначава микробиология, за която гинеколога отново ти дава направление за през здравната и струва 2лв, която става за 3 дни и се установява точния вид, за да се прецени нужно ли е лечение и ако да - какво.
Много са ми непонятни тези лекари, дето се правят, че разбират от всичко. Не виждам нищо срамно да кажеш, че не разбираш, а не поставяш грешни диагнози и да опитваш лечения на своя глава. Все пак затова има различни специалисти. Аз затова го уважавам страшно мойто джи пи. Човека винаги е готов да помогне и си казва, че не е специалист и препраща за каквото е нужно.

diapan
16th May 2007, 14:37
:girl_cry2: :girl_hysteric: :1246:
Цитонамазката не е някакво там супер спешъл изследване само за жени над 35 години, а за всички, които искат да си направят пълен годишен профилактичен гинекологичен преглед, също както и ехографа.

Абсолютно съм съгласна. Цитонамазка и микробиология (аз си ги правя в комплект) трябва да се изследват веднъж годишно задължително. Според някои лекари дори при млади жени (става въпрос преди менопаузата) е добре да се взима цитонамазка на 6 месеца. Това е едно много добро диагностично средство.

Ая
16th May 2007, 16:30
Благодаря ви за съветите :D , в началото на другия месец ще си взема напралвение

Мария Василева
17th May 2007, 08:19
ето малко, от една брошура за цитонамазката:
"-Кога и при какви условия, трябва да си правим цитонамазка?
-Препоръчително е цитонамазките от маточната шийка да се вземат по средата на менструалния цикъл, т.е. около 14 ден след първия ден на мензиса. 24 часа преди това не трябва да се правят каквито и да било промивки, защото при промивка се отстраняват не малка част от клетките, необходими за направа на качествено изследване.
Всяка сексуално активна жена трябва да си прави цитонамазка след започване на активен полов живот. При нормален резултат намазките трябва да се повтарят на 3-5 години до навършване на 70г. възраст. След това по веднъж на около 5г."

apoklistika
17th May 2007, 08:38
14- ти ден... това долу горе съвпада с овулацията :roll:
Значи и тук има противоречиви мнения :?

Celine
17th May 2007, 08:43
14- ти ден... това долу горе съвпада с овулацията :roll:
Значи и тук има противоречиви мнения :?
Явно и тук има , вече не знам на кого да вярвам :roll:
Моята цитонамазка я взеха 2-3 дена след цикъла - то беше едно местене на запазения час ... за да е в точният ден

apoklistika
17th May 2007, 08:48
На мен също ми я взеха няколко дни след цикъла, дори и не съм се интересувала преди това, просто доктора ми каза, на този ден за цито. Едва сега разбирам, че имало значение и кога :2016:

Мария Василева
17th May 2007, 08:54
честно казано и на мен ми я взеха малко след цикъла.
това го преписах дословно-от клиники торас-не знам :roll:
и навсякъде обикновено съветват всяка година да се прави..
аз за тази още не съм, но има време, надявам се!

lorrain
17th May 2007, 19:37
ами да отговоря сега на chick..не са ми правили изследвания дали сам болна,защото нямаше начин да съм болна просто,а и да имаше,нямаше време да се направят изследвания,защото всичко стана много бързо..предния ден ми казаха че трябва да ме ваксинират и не става от вечерта до следващия ден изследвания да се правят и така...
на pretty мога да кажа че ми казаха че е за цял живот принципно..аз съм на 22 и след третата доза вече знам че всичко е готово...сега,колко е гаранцията дали е за цял живот или не,незнам,но така казват

Pretty
18th May 2007, 17:16
А къде ти я правиха ? :P

lorrain
18th May 2007, 20:27
ами правиха ми я в една стая с около 100 журналиста вътре,с фотоапарати и камери..беше супер изнервящо...щото аз мразя ваксини а да не говорим за надвисналите "екстри"над главата ми да ме снимат...и така:)но не беше в болница де,ако това искаше да разбереш:D

Pimpin
19th May 2007, 10:00
Ваксината против рак на шийката на матката вече се продава и у нас. Гинекологът ви може да ви каже от къде да я купите, ако сте в подходящата възраст.

chick
21st May 2007, 10:42
ами правиха ми я в една стая с около 100 журналиста вътре,с фотоапарати и камери..беше супер изнервящо...щото аз мразя ваксини а да не говорим за надвисналите "екстри"над главата ми да ме снимат...и така:)но не беше в болница де,ако това искаше да разбереш:D

И сега остава да си признаеш, че си Лора Владова :wink: Познах ли? Предположих заради ника ти...

леля мичИ
21st May 2007, 17:44
ами правиха ми я в една стая с около 100 журналиста вътре,с фотоапарати и камери..беше супер изнервящо...щото аз мразя ваксини а да не говорим за надвисналите "екстри"над главата ми да ме снимат...и така:)но не беше в болница де,ако това искаше да разбереш:D

И сега остава да си признаеш, че си Лора Владова :wink: Познах ли? Предположих заради ника ти...
Ами тя ще да е...:2003:
Бърза справка с Гугъл и рожденните дати на Лора и на lorrain съвпаднаха... :lol:
chick, браво за съобразителноста :1203:
Лорке, мари , що нИ сА Убаждаш :2010: .... Аааааааа, бива ли такава звЕзда :1223: във форума да си имаме и да си трайкаш.... :lol:

lorrain
21st May 2007, 23:31
хахах..малееее..това не съм го вярвала....аз ако бях никога нямаше да се досетя:)..ами да-аз съм,ама не съм искала да се разбира,само че при свършен факт няма как да отричам..sorry за скапаната кирилица,ама принципно нещо ми се прецаква нон-стоп кирилицата и използвам един кирилизатор и за тва има доста грешки,така че извинявайте за калпавия бг
:oops:

Pretty
22nd May 2007, 00:45
И аз веднага се сетих , но предположих че няма да ти е приятно да се знае и затова не те попитах :P

Celine
22nd May 2007, 07:43
ау какви сте дИдИктивки :lol:
Добро дошла Лорче :wink:

chick
22nd May 2007, 11:16
chick, браво за съобразителноста :1203:


Ми такава съм си аз съобразителна... И скромна... :wink:
Лорче, надявам се, че не се сърдиш, че те разкрих...