PDA

View Full Version : Менопауза !!!


NatalyTake
16th May 2007, 08:46
Не намерих такава тема в раздела "Здраве" на форума. Чудя се дали можете да ми помогнете със съвети, защото живота си тече и вече навлязах и в тази фаза. Чула съм ужасни работи за климакса. Майка ми 5-6 години страдаше неимоверно, но не и предложиха никакви лекарства за преодоляването на негативите на това състояние. При мен за сега са само гадните горещи вълни и изпотяването. Не зная какво да правя. Като правя упражнения се чувствам още по-зле. Накрая сякаш съм излязла от басейна-мокра и отмаляла. Просто не зная какво да правя... :cry:

estrella
16th May 2007, 09:22
Симптомите на менопаузата спокойно се контролират с подходящи хормонални препарати.

Хубаво е да пиеш също калций и магнезий и да не спираш да се радваш на семейния си живот, ако ме разбираш;)

На всяка цена се обърни към лекар, той ще ти предпише необходимите медикаменти.

Моята майка, понеже е идиот, не пожела да отиде и вече седма година се тресе от нерви и вълни все едно е в пубертета. Не прави като нея:)

emisof
16th May 2007, 09:36
Симптомите на менопаузата спокойно се контролират с подходящи хормонални препарати.

Спокойно не точно при всеки, защото при наличието на проблеми с някоя от жлезите с вътрешна секреция, напр. щитовидната, или при фиброкистозните мастопатии, определено хормоналните препарати са забранени.
Моя приятелка ходи на иглотерапия - с добър ефект според нея. Със сигурност обаче честите сексуални актове са едно от най-добрите средства за доброто понасяне на менопаузата.

NatalyTake
16th May 2007, 09:55
лошото е, че имам фиброкистозна мастопатия. другото което е, че чета, че хормоналните препарати за облекчаване симптомите на климакса имат много странични ефекти, които при някои жени са повече отколкото ползите. най-лошото е, че личния ми лекар вика: абе, кво се пънеш, нали всички минавате през това, още не съм чул никоя да е умряла от климакса.... относно редовния полов живот, като средство за облекчаване на състоянието ми..... да-благодаря-чула съм това. номера е някак си да организирам тая "редовност", щото тя не се получава еднолично, трябва поне още един човек .... това вече е друга тена, няма да я подхващам... казват, че спорта помага, но аз някак не се чувствам комфортно докато спортувам. може би ще го преодолея с времето.

Yana
16th May 2007, 12:00
Аз съм в перименопауза поради хормонални сривове и дългогодишно пушене (е не пуша вече но станалото станало).

Основно ако не си подходяща за HRT вземаи естроgенно-мимикриращи треволяци под формата на добавки като Red Clover, Black Cohosh (соевите естрожени също но тъй като аз не ги употребявам само ги споменавам като инфо), ne znam na BG kak sa tezi dobavki sorry.. Тези много добре се усвояват при вземането на минерала Борон които е менопаузният минерал. Поговори с апрекар или в дрогерията в каква фаза ти е менопаузата за да те посъветват за дозата на Борона.

Има в БГ една много добра Б витамин комбинация Невробех не знам дали още я има по аптеките но ако да си я вземи и както са споменали по горе момичетата Магнесии, калций, цинк.

Ако можеш да си инсталираш filter на чешмата голямо добро ще си направиш тук струват около 30 лири и удaрjа около 2 години на домакинство от 4 човека) тя хлорираната вода е вредна за всички но хлора е ужас за менопаузата защото концентрaцията му в кръвта кара биологичните термостати да работят на мах а точно в менопаузата термостата ти е извън троя, ако тука има биохимици или биотехнолози да го обяснят професионално.
Също имаш еднo билково комбо Глог Мента Валериан и те са мног добри в менопауза като натюрална алтернатива на фарна-трънквилантите.

Откажи задължително пушенето и твърдят алкохол, ако никога не си била фен на бирата ей сега му е времето, бъкана е с женски хормони и си е благодат за менопаузата::))

Освен рибата пилешкото и агнешкото, заешкото, и пуешкото другите меса просто ги забрави.

Забрави подправките от затоплящият тип.

Наблегни на зеленiашите и по специално охлаждащите като джоджен, мента, копър, магданоз и тем подобни в големи количества.

Праисното мляко е слyzообразуващо и товари имунната система, опиентирай се към кисело основно, извари и немазни сирена тип нашето фета, рикота, lowfat моцарелла, козе.

Наблегни повече на тренировките на отрито и то сутрин и вечер за си на хладно, свежо и на релакс, фитнеса е добър но е по добре там да правиш weight лифтинг за да си поддържаш костната маса срещу остеопорозата.

И основно студенопресовани тип екстра виржин мазнини като зехтин, тиква, бадемово, рапица(canola oil) тази особено е супер за менопауза.

Не е нужно да отказваш шоколада, Dark Chocolate с 70-до 85% cocoa mass или направо cacao nibbs ili cacao nuggets ако се намират в БГ, като свикнеш на горчилката ще ти стига и едно блокче а ефекта му е все едно си пила таблетка Серопрам.

Ако имаш блендер прави си вечер или когато усетиш вълната Fruitty Smoothy Crush - много лед и някакъв плод и връткаш бутона до фрапе, много е охлаждащо.

Ако се сетя друго ще пиша пак. Хайде със здраве.

estrella
16th May 2007, 12:21
Разбира се, имах предвид само случаите, в които минаващата през климакса дама е здрава.

Какви са страничните ефекти от хормоналното лечение? До колкото знам, хормоналните таблетки вече са много добре балансирани.

Yana
16th May 2007, 12:49
Определено новите поколения HRT са много добри и наистина балансирани а не само естрожен като в миналото. За съжаление ако са налице определени заболявания като всичко свързано с женската полова система, родовата система и някои от сусрдечните и ендокринни заболявания HRT не е алтернатива.

Наистина здраве трябва за тази форма на задържане на менопаузата.

NatalyTake
16th May 2007, 13:34
Yan-че, много ти благодаря. наистина е много интересно това, което ми пишеш. най-важното е, че аз без да искам поналучках какво да правя. вече 1 седмица пия невробекса, дето го споменаваш и вече почва да ми действа. но зная, че с вълните трудно ще се справя, щом изобщо са се появили. някои жени изобщо не минават през тях. но явно аз не съм от тях. от друга страна, заради "формата си" и други съпътстващи заболявания внимавам какво ям. и това за бирата, много ми харесва-ОБОЖАВАМ бира. не пуша-отдавна ги отказах. просто трябва да свикна с мисълта, че това не е присъда. но ме е яд на доктора ми, който така реагира. хода 1-2 пъти в годината, и то заради сериозни неща (според мен), но се оказва, че диагнозата, че от това не се умира би трябвало да ми е достатъчна.

Yana
16th May 2007, 14:19
Ами кво да се прави, това стещу което съм ритала винаги в конвенционалната медицина е че поради специфичният си тренинг един доктор ако нама да та спасява от смъртта не та брой за пациент.

Ама нищо де и сами можем да си помагаме то днеспоне е лесно с комуникациите и интернет.

Е ти sи на прав път продължавай така, малко промени трябват и ще овладееш симптомите.

NatalyTake
17th May 2007, 08:33
Много благодаря за съветите и подкрепата. Освен, че имам намерение да не се предавам, се чувствам по-добре и от факта, че някой ме поддържа и разбира (па макар и виртуални приятели). Пак - БЛАГОДАРЯ!!!

emisof
17th May 2007, 10:27
Яна, страхотно инфо, с твое разрешение ще направя копи-пейст и ще го пратя на две-три мои приятелки със сходни проблеми. :2004:

Yana
18th May 2007, 23:12
Пращай на които мишлиш че ще помогне.

Аз тука се опитвам да систематизирам някои неща особено когато менопаузата заварва и определени диагнози или състояния на организма и като съм готова ще я пусна но искам да се консултирам с една от предоподавателките ми която е почти гуру в Менопауза терапиите че опаковах големите учебници и не искам да кажа някоя глупост тука.

Мария Василева
18th May 2007, 23:41
Яна, какво учиш, та споменаваш преподавателката си?

Yana
19th May 2007, 01:00
Участвам оскоро в един workшоп(не знам как е на БГ не е точно семинар а druga дума не ми идва на yma) които трябва да отсее доколко от предишната ми степен по Nutrition ще влезе в работа наесен щото ще специализирам Хомеопатия а тука не е задължително да си завършил медицина за да си Хомеопат, всъщност също като в медицината се учи анатомия, физиология, биохимия, психология & нутритион и ако някои вече има обучение и практика в някои от тези дисциплини минава през нещо като комисия която проверява подготовката. Смятам да сменям изцяло кариерата и да правя това което наистина искам.

Мария Василева
19th May 2007, 01:21
БРАВО НА ТЕБЕ :!: Браво, Браво
:1223: :1223:

Yana
19th May 2007, 01:36
thanks::)) пак ша студентствам но този път полу-редовно и ще мога да се класирам за работа като асистент в някаква програма.... а by the way kvi студенти има в нашта група хеле идин студентин бивш SAS-овец пенсиониран , 40 годишен и к'уф Глyтеус Мaх малииииииииииииии, тез пехотинци от малка съм им фенка начи, ша влезна в грях с таз специализация::))

Мария Василева
19th May 2007, 01:55
:girl_haha: :1211::girl_haha:

NatalyTake
30th October 2007, 15:30
пак ме заля вълната. чувала съм, че в климакса може да се полудее и да знаете, че съм тръгнала натам. два дни лежа на бюрото и едва си върша служебните задължения. реве ми се, всичко ми пречи и имам чувството, че всичко ме боли. мълча си, за да не преча на колежките, ама въздишките не мога да спра-все едно форсирам парен локомотив.

mallvina
30th October 2007, 16:13
Nataly Take,в тоз живот по-добре мъж да си :roll: ,Взимай нещо за успокоение да не :lol_crazy: луднеш на млади години :? предполагам че гинеколога ти изписва някъкви лекарства?като си помисля че и мен това ме чака :lol_crazy: още от сега. :(

desitta
31st October 2007, 14:18
аз не разбирам мн по тази тема, но съм чела, че редовния спорт мн помага за намаляване на неприятните симптоми

NatalyTake
31st October 2007, 14:58
и аз съм чувала и чела много работи. даже когато пуснах темата се задълбах още повече и се затрупах с инфо. но, повярвайте ми, понякога толкова зле се чувствам, че даже не мога да направя 2 крачки. ако стане земетресение, сигурно ще ме затрупа. нямаш сила, воля, желание... пия хранителни добавки и витамини, препоръчани ми от лекар. правя и други неща, които са ми препоръчани, но... казаха ми, че състоянието в този етап от живота е свързано с качеството на живот, което е имала жената до него... явно стресът, който е съпровождал детството, младините ми и сега си е казал думите.

mallvina
31st October 2007, 17:12
NatalyTake,пожелавам по бързо да излезнеш от това състояние :2021: .
Вярно е че различните хора са с различна психика и по различен начин приемат и преодоляват нещата.А и времето в момента предразполага към такива депресий :( , :roll:Като че ли най -добре гледай повече да си почиваш. :(

NatalyTake
1st November 2007, 08:38
Добро утро! Много благодаря за подкрепата. Днес съм чувствително по-добре. За съжаление няма как да си почивам. Бях писала във форума, че април месец си смених работата и, макар вече да са минали 6 месеца, още съм "на педал". Много емоционална натура съм и всичко в живота си правя с много жар и сърце и когато се радвам, се радвам бурно, а когато страдам - страдам жестоко. И другия момент при мен е, че не обичам да натоварвах хората около себе си с моите грижи, пък и радости. Затова и новата ми работа ме поглъща изцяло и изцежда силите ми и когато не се чувствам добре, просто не смея да си взема отпуска или болничен - за да си почина, за да не натоварвам колегите си. Справих се и с тази криза, за което благодаря и на вас от форума. Тук е единственото място, където не се притеснявам да си кажа какво ми е и това до някъде ме облекчава. Който има нерви, чете постовете ми, който не желае - не, надявам се не досаждам безумно, но сякаш така стават виртуалните приятели и приятелски сбирки. На всички приятелки от форума им желая никога да не минат по моя път.

Мария Василева
1st November 2007, 08:53
Натали, ти се борец! :lol: и през това ще преминеш! :2020: :2043:
:girl_kiss2:

amapola
1st November 2007, 12:02
Natali Take ,аз също съм в подобно състояние като теб.Ужасно е ,напълно те разбирам,много пъти съм се опитвала да обясня състоянието си на мои приятелки,но човек не е ли минал по този път не може да разбере за какво става дума.Неописуемо гадно е.При мен горещи и топли вълни още не са се появили,но изпадам в някакви страхови състояния-срах ме е да бъда на улицата или на места където има много хора-страх че ще припадна,че ще умра-направо съм за психиатър.Следствие на този страх е ,че вдигам кръвно като горната граница достига 200-220.Момичета пишете как се справяте,давайте съвети.

NatalyTake
1st November 2007, 13:17
Наистина в това състояние е най-добре да си у дома. Но, като влезеш в климакса, живота продължава и дори е вредно да се отделиш съвсем от хората. Много обичам сама да се разхождам по улиците, погледа ми се рее някъде, или разглеждам витрините, или - хората... Ако вече ми е много зле започвам да си повтарям реплики от автогенната тренировка, която научих, когато се занимавах с йогизъм. Забелязала съм, че ми действа това последното, но го ползвам само в краен случай. Не мога да си обясня защо, но някак не смея да пробвам този метод в началото, преди да ми стане съвсем лошо. За сега друго не се сещам.

vali46
1st November 2007, 17:29
А КАКВО МИСЛИШ ЗА ТАБЛЕТКИ ОТ РОДА НА "ФЕМИНОРМ" И ДРУГИ.пОЛЗВАЛА ЛИ СИ ГИ И АКО -ДА ,ПОМАГАТ ЛИ?

Акупунктурист
1st November 2007, 21:06
При менопауза Акупунктурата и Билколечението са ефективни и без страничните ефекти на хормонално-заместителната терапия :lol:

vali46
3rd November 2007, 16:17
А какво билколечение да прилагам.

Виви
14th November 2007, 18:33
А какво билколечение да прилагам. :girl_dance: Мисля,че се бях включила някъде по темата и така: чрез Гугъла можеш да потърсиш списание Пудриера и статията е "Растителните хормони". По отношение на билките потърси информация за Див ямс и продукти,които го съдържат. Има и специални фито-кремове,трябва да се провери в специализираните аптеки. Виж още и за Бял равнец,Соя. Бирата също е добра в случая, мляно ленено семе, цветният прашец съдържа всички витамини от групата В, Пчелно млечице. И много спорт, разбира се. Срещу остеопорозата - по една ч.л. бял сусам на ден. Суровият бял сусам е с най-високо съдържание на калций и то лесно усвояем. Натурално вит.С на фирма Джеймисон - по едно на ден. Въобще - да не се предаваме. Хубавата жена цял живот си остава хубава жена![/b]

NatalyTake
15th November 2007, 11:14
Виви, много хубави неща пишеш, но н асвоя глава не можеш давзимаш дори и хранителни добавки, камо ли витамини. С увеличаване на концентрацията на витамин В и комплекса му увеличаваш риска от рак-ако имаш някакво предраково състояние - просто си навличаш белята. така че, не трябва на своя глава да си правим експерименти. бира- да, витамин С - да (излишното количество само се излъчва от организма), целулоза... общо взето здравословно хранене и много движение. за предпочитане да имате приятел в лицето на мъжа си, който д аразбира и подкрепя усилията ви за преодоляване на това състояние.

dista46
15th November 2007, 18:22
и аз см се запасила с тези био продукти-ленено,сусамено семе соя ,сусамов тахан,мед,но защо получавам тръпки по цялото тялоособено вечер,на 47 год,съм

Виви
16th November 2007, 16:41
:girl_dance: Вчераси купих Диоскорея корени,това е ланоподобно на капсули.Предназначение:Пом ага поддържането на нормален хормонален статус по време на полово съзряване,предменопауза и климакс.Съдейства за регулиране и оптимизиране функциите на жлезите с вътр.сенреция.Допринася за забавяне на типичните старчески заболявания в съчетание със стимулиращ ефект върху емоциите и психиката.Продуктът е хранителна добавка,а не лекарствено средство.Противопоказания: не са известни. Това преписах от опаковката,но приятелка ми каза,че Диускореята е добър естествен доставчик на прогестерон. Всичко е възможно. Натали,мила,права си и ще отида на лекар,разбира се.Вчера вечерта взех първото хапче и след час главоболието ми изчезна.Днес взех хапчето сутринта и се чувствам добре.Скоро за около месец бях подложена на стрес и смятам, че нивото на прогестерона ми е ниско. Освен това си купих соев протеин 83%-тов+минерали и витамини на фирма Биогейм.Взимала съм го и преди - добър е. Освен това днес не изпитвам силен глад.Ще видим по-нататък.Успех! :girl_haha: