PDA

View Full Version : Кафе, кафе и пак кафе!


christi
19th May 2007, 03:17
КАФЕ, КАФЕ И ПАК КАФЕ

Според ред научни изследвания консумацията на кафе намалява риска от фатални сърдечни пристъпи. Това се дължи на високото съдържание на антиоксиданти в любимата на милиони хора напитка.
И още… Установено е, че хлорогенната киселина и съединенията, които се образуват при печенето на кафе, предпазват от хронични болести, включително и сърдечни заболявания.
Виновник за остарелите разбирания, че кофеинът води до сърдечни проблеми и високо ниво на холестерол, са всъщност мазнините, които се съдържат в зърната на кафето. Тези мазнини нахлуват свободно в организма ни, когато консумираме нефилтрирано кафе, приготвяно в джезве или в кафеварка от италиански тип.
Мазнините в кафето могат да се елиминират лесно, като използваме филтри при варенето. Казано другояче, най- здравословно е така нареченото „шварц кафе”.
Най- добрата новина е тази: не е установена никаква зависимост между повишеното кръвно налягане и кафето! Особено при умерена консумация от 3-5 чаши на ден.
Кръвното налягане се повишава единствено при приемане на кофеин от т. нар. „чувствителни към кофеин" хора. Въпреки това при тях повишаването на кръвното налягане е сравнително ниско и продължава около час.
Отдавна е установено, че кофеинът има известен положителен ефект и върху нервната система. Той подобрява реакциите и концентрацията и предотвратява умората. Това е и една от причините кофеинът да бъде обект на изследвания като противодействащ на умората фактор.
В тази връзка учените напомнят, че една на всеки десет катастрофи се дължи на заспиване зад волана, което е 2 пъти повече от инцидентите при превишена скорост.
Освен това кофеинът действа като общ стимулатор на метаболизма, особено при по-интензивно физическо натоварване или спортни занимания. Той помага на колоездачите или участниците в маратон да увеличат издържливостта си.
По данни на International Coffee Organization кафето облекчава и главоболието. Експериментално е доказано, че 6 часа след приемането на болкоуспокоителни и успоредната консумация на кафе, 80% от пациентите се чувстват по- добре в сравнение с 67% от тези, които приемат само болкоуспокоителни.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

Nezinka
19th May 2007, 05:24
хахах апостол се е прекръстил на кристи....отива му :lachen: :lachen:

bimbi
19th May 2007, 08:04
абе някъде четох, че от кафето се задържала вода в организма :? верно ли е? :?

Lady1357
19th May 2007, 08:19
И аз съм го чувала,макар,че след всяко кафе ходя по пет пъти до тоалетната :roll:

Yana
19th May 2007, 08:40
Кафето действа интензивно дехидратиращо, но след ТОВА организма 'разтревожен'' че му точат водата се научава да я задържа и да не се отводнява лесно.

Кафето е полезно донякъде но стимулиращият му ефект изтощава адреналните жлези (май надбъбречни бяха на БГ) и оттам кортизол и адреналин се изпомпват много лесно което пък води до поликистозни яйчници, инсулинова ресистентност, синдром на хроничната умора.

Отдавна 3 чаши НЕ Е дневната нормална норма, обикновено една сутрин и то с мляко за да се забави усвояването в стремглавIят ефект на кофейна.

Всъщност абсолютно същият ефект може да се постигне със Сибирски женшен но кафето е много по ефтино::))

bimbi
19th May 2007, 08:46
мацо цяла енциклопедия си бре 8)

Yana
19th May 2007, 09:33
зе ми са тока докът науча туй онуй от живота::)) ... и още ма чака... ама аз го пра'а нарочно че иначе почвам да мисля за глупости::))

verita
21st May 2007, 13:33
А пък аз съм чела, че кафето обезводнява и действа диуретично :shock: Ба*мааму, всеки ни лъже, както му оттърва :shock:

Yana
21st May 2007, 14:08
Koi te luje? Viarno si chula::))

verita
21st May 2007, 14:09
Лелееееееееееей, как може да напиша кЪфе бре :shock: :evil: :lol:

Devil_wears_Prada
21st May 2007, 14:13
хахах, ЪхЪ, иди си виж съня за змията и там има! :lachen: