PDA

View Full Version : Заушка!!!


mmmmmmm
4th June 2007, 17:26
Мнооого неприятно! Днес бях на лекар и се оказа, че съм болна от заушка :girl_cry2: Каза ми, че трябва да си седя 8- 10 дена вкъщи, да лежа, да си почивам и т.н. Да чукна на дърво се чувствам много добре- нито ми е лошо, нито имам темп, само дето лимфите са ми малко подути. Толкова ли е опасно в действителност да излизам навън? Аз съм човек, който не е свикнал да си седи вкъщи, обичам непрекъснато да съм в движение, да работя, да върша нещо. Освен това като не извършвам физическа дейност не мога да спя и не знам какво ще правя 10 дена :( Много ли ще е неразумно и безразсъдно, ако въпреки карантината излезна навън?

bimbi
4th June 2007, 17:28
да, щото е заразно. стой си вкъщи заради околните

apoklistika
4th June 2007, 17:32
Естествено, че е неразумно и безразсъдно!
Заушката е заразна болест, предава се по въздуха, рускуваш да заразиш всеки, който е около теб.
Тая карантина не е измислена ей така за нищо.

Beautiful_
4th June 2007, 19:09
мда много е заразно. не се безпокой няма да се чувстваш много добре след няколко часа...аз преди година две я карах....пълен ужас беше! първите 2 вечери не можех да спя от сърбежи, навсякъде....и как се изпъпчих, никак не мислех за излизане в това състояния.освен това трябва да лежиш защото когато се разхождаш и въобще когато се движиш много, си е опасничко, ще ти кажа защо. както са ти тези пъпки по кожата, те не са повърхностни и не трябва да се дразнят защото и в тялото ти отвътре точно където е пъпката има екземки някакви. и когато много се търкат стават усложнения.по принцип е така с всички шарки. така че релаксирай си вкъщи, с много течности :) дано не мине тежко....

mmmmmmm
4th June 2007, 19:27
При заушката пъпки не излизат. Това е единствената шарка, при която не излизат пъпки. Явно си карала някакъв друг вид шарка

Beautiful_
4th June 2007, 20:35
ами тогава в какво се състои болестта? :?

apoklistika
4th June 2007, 20:41
Епидемичен паротит /ЗАУШКА/

Епидемичният паротит е заболяване, предизвикано от специфичен вирус. Предаването на болестта става по въздушно-капков път. Източникът е заболялото лице, което може да отделя причинителя в околната среда.

Боледуват предимно деца. Болестната честота е най-висока през пролетните месеци и всред момчетата. Вирусът попада в лигавицата на дихателните пътища, от там - в кръвта и достига до слюнчените /паротидни/ жлези. Не рядко се засягат и други жлезни органи, както и нервната система. След преболедуване остава траен имунитет.

Първите болестни признаци се появяват след инкубационен период от 11 до 23 дни. Телесната температура се повишава, болните се оплакват от отпадналост, главоболие и мускулни болки. Слюнчените жле зи се подуват и стават болезнени, особено при хранене и говор. Кожата над тях е опъната, лъскава и с нормален цвят. В повечето случаи се засягат двете предушни /паротидни/ слюнчени жлези. Нервната сис тема се засяга в различна степен.

При по -тежко увреждане освен главоболие и безсъние се наблюдава и развитие на менингит. Тогава температурата се повишава още повече, настъпва силно главоболие с повръщания, ригидност на врата, нарушаване на съзнанието. Нерядко се появява орхит /възпаление на тестисите/ - едностранен или двустранен. Тестисът се увеличава и е болезнен при опипване. При тежко протичане с двустранен орхит в много случаи се развива стерилитет. Нерядко вирусът поразява и панкреаса. Тогава се появява силна коремна опасваща болка, с гадене и повръщания, съпроводена с разтрисане и допълнително покачване на телесната температура. Засягането на повечето органи /паротисна жлеза, панкреасна жлеза и други/ може да бъде едновременно или последователно, изолирано или комбинирано.

Лечението се провежда в домашна обстановка, при покой и постелен режим. Прилагат се антипиретици, аналгетици, ултравиолетово облъчване, гаргара с лекианти септични разтвори. При поява на орхит лечението се провежда от лекар-специалист. Усложненията /менингит, панкреатит и други/ се лекуват в болнично заведение.

Прогнозата е благоприятна. При настъпили усложнения тя е сериозна при ненавременно и недостатъчно активно лечение.

Профилактиката се състои в изолиране на болните и прекратяване на контактите с тях, особено на неболедували деца и възрастни. Противопаротитната ваксина е включена в задължителния имунизационен календар на децата и създава траен имунитет.

Beautiful_
4th June 2007, 20:53
аха мерси :wink: аз пак съм се объркала нещо....

Nezinka
5th June 2007, 01:07
заушката я преболедувах, когато бях на 4-5г- още си спомням събитието като бял ден- отидох на детска градина с ужасни болки в лимфите и другарката Якимова ме заведе обратно вкъщи- след което ми тряснаха дигнозата- след няколко часа бях с две огромни бузлета- все едно съм глътнала две ябълки, не се шегувам-жалко че снимките са ми в софето- на тези снимки не приличам на дете, а на 40 годишна лелка с мега наднормено тегло!
всяка вечер ми правеха компреси с маслини и яйца...незнам защо- трябваха ми 18 години реставрация , за да проям тези два продукта отново.
и на входната врата висеше една огромна бележка-карантина! хаха много отвратително преживяване, но предполагам всички тези симптоми минават по-леко в по-късен период.

ss_sniper
10th June 2007, 14:34
иска да Ви попитам дали, когато е в инкубационен период заразения е заразен и за околните ?

diastemma
10th June 2007, 18:36
Да

ss_sniper
13th June 2007, 13:18
Значи вчера бях на лекар и ми каза, че за момента нямам нищо, обаче ушите са ми заглъхнали от 2-3 дена и иксам да ви попитам дали това е някакъв симптом?

verita
13th June 2007, 13:24
Значи вчера бях на лекар и ми каза, че за момента нямам нищо, обаче ушите са ми заглъхнали от 2-3 дена и иксам да ви попитам дали това е някакъв симптом?Може да е нещо с кръвното или да са ти запушени ушните канали :? По-вероятно кръвното...

ss_sniper
13th June 2007, 13:32
Аха мерси... а как да го оправа ако е кръвното - кафе ?

verita
13th June 2007, 13:35
Първо си го измери. Всъщност обикновено ушите заглъхват от високо кръвно и е противопоказно да пиеш кафе, защото то вдига още повече :?

Magikka
20th November 2007, 10:08
Ако може някой да каже нещо за ваксината за заушка, защото аз много се обърках. Моята лична лекарка иска да ме прати да се ваксинирам. Личната лекарка на сестра ми обаче е казала, че категорично не препоръчва тази ваксина, защото била жива(каквото и да значи това). Освен това четох безброй мнения из интернет и тотално се обърках. Питам и заради приятеля ми, т.к. май за мъжете заушката е по-опасна, а и той тотално се обърка от всички тези противоречиви мнения. Та някой ако има информация или лични наблюдения да пише.

duska20
20th November 2007, 12:25
аз също съм объркана по отношение на ваксините.ако питаш 10 различни доктора, всеки ще ти кажа различно. според ени е полезно, според други вредно.
аз заушка май също съм карала като малка.тя не повтаря нали?
наистина е важно човек да почива и да е под карантина. излезе ли навън не се знае колко души ще зарази! :(

Lottus
20th November 2007, 13:21
Mischa може ли да те попитам дали си се ваксинирала скоро против заушка?
Пожелавам ти бързо оздравяване и се радвай, че не протича тежко :wink: Ще изтраеш 10ина дена вкъщи, важно е здравето все пак :)

Magikka
20th November 2007, 13:52
Тя Миша преди бая време е боледувала - 4 месеца като гледам. Аз просто намерих тази тема и реших да попитам в нея за ваксините, т.к. мисля, че в момента този въпрос е актуален, т.к. се провеждат масови ваксинации и родените ако не се лъжа след 1982-ра е препоръчително(уж) да се ваксинират, но както написах в предишното си мнение определено съм объркана по въпроса

Lottus
20th November 2007, 14:42
Да, явно аз съм в грешка. Но и аз точно за това я попитах :) И аз съм малко объркана относно ваксинациите. :roll:

mmmmmmm
21st November 2007, 21:14
Доста хора ми казват, че боледуването от заушка може да се повтори. Вярно ли е това?

ZANDALEE
22nd November 2007, 14:05
Доста хора ми казват, че боледуването от заушка може да се повтори. Вярно ли е това?Не,не е вярно.
Все едно да прекараш втори път една и съща шарка.

ZANDALEE
22nd November 2007, 14:26
Ако може някой да каже нещо за ваксината за заушка, защото аз много се обърках. Моята лична лекарка иска да ме прати да се ваксинирам.Та някой ако има информация или лични наблюдения да пише.Наблюдения върху себе си нямам,но моя колежка се ваксинира преди една седмица,и на втория ден се разболя от лек грип,като лимфните й възли бяха по-чувствителни.Не твърдя със сигурност,че има някакво влияние самата ваксина,а и колежката ми не е сигурна в това .Вече е добре.Всичко премина за 3 дена,и с помоща на фервекс.Но да не забравяме,че сме в сезона на гриповете и там подобни.Та,колежката ми няма сериозни оплаквания.
Защо личната те праща на друго място.Ваксината не е ли при нея.За мъжете е препоръчително,да не казвам задължително да се ваксинират.Все пак,при тях има значителни увреждания,вследствие от заушка.Не мисля,че ваксината би навредила с нещо.

misheto7
14th January 2008, 20:16
Днес бях на лекар и установиха ,че имам заушка.За съжеление макар,че знаех ,че ,моя набор няма имунизация не си направи и ето сега резултата :roll: Искам да ви попитам след колко време горе-долу започва да спада отока защото се чувствам като бобър в тоя вид :girl_cry2: добре че съм под карантина,че в тоя вид хич не съм за пред хора :2005:

Beautiful_
19th May 2008, 21:47
Днес бях на лекар и установиха ,че имам заушка.За съжеление макар,че знаех ,че ,моя набор няма имунизация не си направи и ето сега резултата :roll: Искам да ви попитам след колко време горе-долу започва да зпада отока защото се чувствам като бобър в тоя вид :girl_cry2: добре че съм под карантина,че в тоя вид хич не съм за пред хора :2005:
какви са симтомите на заушката не мога да разбера нещо... мен ме наболява ухото и леко сливиците или там отдолу точно под ухото, незнам какво се пада . :oops: покрай новините, където слушам само за заушка и покрай познатите ми, който се ваксинират тия дни много психясах, да не съм болна и аз :? а на лекар мога да отида най-рано утре следобед :x моля ви, кажете ми боляха ли ви ушите? до утре ще се побъркам и ще има да си внушавам разни неща...

misheto7
20th May 2008, 08:13
Мацо първо започна да ме боли едното ухо.Цялата нощ не можах да спя.На сутринта болката се усили и до обяд вече цялата ми буза и областта под ухото се беше подула ужасно много.Не можех да си отворя устата да ям нищо.Болката беше неописуема.Отидох на лекар-УНГ.Тя ми каза,че понеже съм изкарала грип на крак съм била получила възпаление на лицевия нерв .Даде ми някакви антибиотици.Следващите два дни нямах никакво подобрение,а се подувах още повече.Отидох на друг лекар и той ми каза ,че имам заушка.Не ми даде никакви лекарстава ,каза,че ще мине от само себе си,но трябва да седя на топло.След една седмица отока спадна.И до сега не съм наясно дали е било възпаление на лицевия нерв или заушка :roll:

desss
20th May 2008, 08:41
абсолютно е било заушка! и аз я прекарах миналата година, точно пп това време, имаше епидемия, ужасно беше... около 10 дни вкъщи, само лежиш, защото иначе може да има усложниения, особено опасно е за момчетатам могат да останата без поколение, не е просто слух. не можех да ям нищо, тъй като боли, не можеш да си отвориш устата, а и ти толкова гадно първите 3-4 дена, че хич и не ти се яде. до 9-10 вече отока спада и започваш да възвръщаш нормалния си облик, понеже преди това си като хамстер, натъпал лешници в бузите си, ако сте виждали - същото е! освен това, лекарите казват, че заушката, която се появи миналата година по тва време, а явно и сега и някаква мутирала, както знаете, често става така с някой вирус да мутира, и тогава става още по-опасен, та... тая мутиралата, казваха за нея, че е много вероятно да повтори хора, които вече за преболедували и би трябвало да имат имунинет, въпреки това те не са напълно застарховани! аз лични не мога да кажа, за първи път ми беше и се надявам за последен, че като знам какъв е кошмар, даже не можех да говоря...
аз съм от наборите, които не са били ваксинирани - 82-92, аз съм от 85
та така де, ако има болни пожелавам да се оправят бързо и без сериозни последствия ;)

Beautiful_
20th May 2008, 13:38
ами мен вече не ме боли, днес се чувствам перфектно :roll: чудя се и аз какво да правя ...