PDA

View Full Version : БЕлене на кожата


Lilu
24th June 2007, 15:41
Ходих днес на плаж за 4ти път и кожата ми започна да се бели.Уж нещо нормално,но ме стреснаха че мога да хвана рак на кожата ако отида пак на плаж ? Така ли е наистина ? Има ли някакъв начин да спра да се беля :?:

dododod
24th June 2007, 15:56
Щом вече е започнала да се бели няма начин да спреш беленето.Иначе за да се предпазиш от белене,когато кожата е изгоряла и червена...ти препоръчвам дефламол или кисело мляко....,но при теб това е свършен факт...можеш да пробваш на местата,при които все има още някакъв шанс да не се обелят...
По повод това дали можеш да отидеш отново на плаж, категорично не трябва ходиш,за да няма още по-неприятни последстивя....кожата ти трябва да се излекува напълно.

alica
24th June 2007, 16:27
намажи се с дефламол. стой на сянка. и никакъв плаж. :cool:

mo_mo
24th June 2007, 16:36
или с пантенол от аптеката. също сода бикарбонат с кисело мляко. много облекчава.
също така е много важно да изпозваш слънцезащитни продукти (а очевидно ти не си използвал/а...). поне 10 фактор, даже щом са ти казали че има опасност от рак - 30!!!! задължително! също така никакви слънчеви бани в интервала от 11.00 до 17.00 часа. много е важно!

Lilu
24th June 2007, 17:35
а горе долу за колко време трябва да ми мине обелената кожа ?(тя не е много между другото все още ... )

diastemma
24th June 2007, 18:38
И не я бели,защото така можеш да хванеш рак.

Това не е вярно.
Кожният рак не се получава от беленето на кожата при слънчево изгаряне, а от израждането на епителните клетки, които стават туморни и започват неограничено да се делят.

Lilu
24th June 2007, 18:49
И не я бели,защото така можеш да хванеш рак.

Това не е вярно.
Кожният рак не се получава от беленето на кожата при слънчево изгаряне, а от израждането на епителните клетки, които стават туморни и започват неограничено да се делят. я поясни за тези дето не са учили биология :)

чичо
24th June 2007, 20:55
Ами кожата ни е съставена от много на вид клетки,които са подредени по слоеве и постоянно клетки от долните(дълбоките ) слоеве се изкачват на повърхността на кожата и се отлющват от нея ,като по този начин тя се обновява...Това е процес,който отнема определено време и винаги клетките се делят през еднакъв период от време и стигат до повърхността за съшото..
В най-долния слой има редове клетки,които делейки се осигуряват другите клетки,които се изкачват в слоевете и излющват!
В един момент обаче приемаме ,че една клетка от "долните" мутира..т.е. почва делейки се да не се образува старите добри и нормални клетчици,а от нея се образуват такива клетки със същата мутация,само че обикновенно се делят много по-бързо и неконтролируемо!Отделяйки токсични вещества тези клетки не са полезни за нашия организъм и във времето ,чрез деленето си сформират туморна маса...
ТОва представлява развитието на тумори,най-грубо и неточно,казано така ,че да се разбере от нормален човек...
От слънцето и 6 пъти ходене на плаж няма да се разболееш от рак,но постоянното излагане на директна слънчева светлина може да накара бенките по кожата ти да започнат да се увеличават например..
А и ако искаш по-бързо да остарееш,продължавай с печенето на плажа :wink:

Някаква_Такава
24th June 2007, 21:03
:2045:

diastemma
24th June 2007, 21:49
Благодаря, Яворе! :2004:
Много те бива в обясненията ... на моите объркани мъдромислици.

mo_mo
24th June 2007, 22:02
само да го допълня явор, че началото на тези процеси се стимулира от УВ лъчите! така, че имайте едно на ум и със солариумите! и на плаж - само с подходящи слънцезащитни продукти!

чичо
25th June 2007, 00:11
Само дето УВ лъчите са полезни до един момент,а без тях не може ,затова децата трябва да се извеждат навън ,дори и през зимата,защото Вит Д се произвежда ,като се излагаме на слънчева инсолация... :idea:
:arrow: Ди,няма за какво :wink: :D

mo_mo
25th June 2007, 12:19
Само дето УВ лъчите са полезни до един момент,а без тях не може ,затова децата трябва да се извеждат навън ,дори и през зимата,защото Вит Д се произвежда ,като се излагаме на слънчева инсолация... :idea:
:arrow: Ди,няма за какво :wink: :D
по точно казано, УВ лъчите са полезни в определен диапазон и за определено време. вредни са УВ-С лъчите, те са под 280 nm, имат деструктивно-модифициращо действие върху живата тъкан (точно образуване на ракови клетки, живата тъкан загива). над 280nm са УВ-В лъчите, те имат еритемно действие - влияят благоприятно на организма(обр. на вит. д и т.н.). УВ-А лъчите са над 400nm. под тяхно действие се образува меланин в кожата,това също може да спомогне за образуване на злокачествени образувания - меланома. също те са отговорни и за преждевременното стареене на кожата ( заедно с лъчите от видимия спектър).
за нашите географски ширини е необходимо половин час и то НА СЯНКА за си образува организма необхосимия вит. Д, така че не прекалявайте. също така, НЕЗАЩИТЕНА кожата изгаря средно за 18 мин.!!!