PDA

View Full Version : Изпотяване по ръцете и под мишниците.


sola
2nd July 2007, 15:36
От пубертета започнах да се потя обилно под мишниците.Ходих на доктор ,но тогава ми казаха,че след пубертета всичко ще отмине.Сега съм на 30 год.и потенето продължава.Много е неприятно,на месец израсходвам по няколко дезодоранта.Не мога да облека прилепнала тениска или такава при която личи потта,да не говорим за "аромата".Мисля че проблема е на психична основа,но не знам как да го реша.Потя с предимно когато съм на изпит,имаме проверка в службата,държа реч и даже когато си позволявам да играя макар и рядко на игри.Не съм пробвал лечениено ако някой знае токова ще му бъда много благодарен. :D

Descarado
2nd July 2007, 15:47
http://forum.tialoto.bg/viewtopic.php?t=5920&highlight=%E8%E7%EF%EE%F2%FF%E2%E0%ED%E5
Заповядай :cool:

Valeri78
21st July 2007, 13:45
1. Що е Хиперхидроза
нарича се още „профузно изпотяване“ или повишено потоотделяне. На латински език: hyperhidrosis на английски език: hyperhidrosis, excessive sweating.
Хиперхидрозата е проява на прекомерно и засилено изпотяване на различни части от тялото. Най-често изпотяването се наблюдава на ръцете, на краката, под мишниците. Но може да се прояви и по бедрата, кърста, гърба, челото и др. Симптомите на засилено изпотяване могат да варират у хората. Но обикновенно са 3-4 пъти по-засилени от нормалното. У някой хора подта капе на капки от ръцете. Чести са изблици на студена пот.
Обиквонено проявите траят дълго време понякога с години. Често се проявавят през цялата година и не зависят от сезона, през лятото симптомите се засилват, а през зимата леко намаляват, но не изчезват напълно. Заболяването предизвиква психологически дискомфорт, породен от хиперхидрозата. Хората се затварят и избягват социалните си контакти, внякой случаи пречи на работата. Лечения има различни, но те зависят от редица фактори. Необходимо е да се изпробват няколко метода за да има добър ефект. източник -> (Уикипедия).
2. Заболяване ли е Хиперхидрозата? Да, преди две години беше въведен в „Десета ревизия на Международната класификация на болестите”
3. На какво се дължи?
Изпотяването е характерно за човека, това е нормална физиологина функция на тялото. Целта е при отделянето на пот организма да се охлажда като по този начин се регулира темперетурата.

Ппрекомреното изпотяване може да се дължи на няколко неща: наследствено, от високи темперетури, при физическо натоварване, ендокринни заболявания, при стрес и напрежение.

4. Лекува ли се?
Като следя материалите доста хора страдат с години и дори си живеят с това. Има различни методи на лечение:
Йонофорезата е процедура
Ботулиновият токсин
Медикаментозната терапия
Оперативната намеса
Ендоскопската торакална симпатектомия
Като цяло си е хронично заболяване, тоест трае дълго време или до края на живота. До момента не съм попаднал на универсално, и точно лечение. Има хора които се повлияват на различни лечения и след това са доволни от резултатите. При всички случаи трябва да се отиде при лекар специалист, който да установи от какво е породено засиленото изпотяване, понякога високото потене е породено от друго заболяване и може да се премахне лесно. В други случаи лекарите просто казват ами така си е при вас и толкоз...

5. Здравната каса помага ли?
До колкото знам към днешна дата здравната каса не поема операция или лечение с ботулиновият токсин...

Лечение

Пробвал съм много неща единственото което ми дава добри резултати е Одорекс.

За това ще опиша повече за него.
Препаратът не лекува изпотяването, просто го подтиска прилага се за ръце, подмишници и крака. При мен дава добри, да не кажа отлични резултати за подмишниците. Само дето ефекта не е постоянен и трае около 3-4 дни.
Изпотяването е различно при всеки човек, дори при хората с хиперхидроза – на някой са просто влажни дланите на други направо капят. Та за това е различен и ефекта на Одорекс. Моята хиперхидроза е да кажем средна...

Продукта не е скъп около 7-8лв, на мен ми стига един флакон за около 2-3 месеца зависи от темеретурите и това колко напрежение ще ме блъска през месеца. Продава се без рецепта има го в повечето аптеки.

Ползвам го за подмишниците по следната схема:
Пръскам се само вечер преди лягане – едно две до три пръскания стигат. Старая се препаратът да остане по-дълго врмеме на подмишницие защото е малко летлив има и леко странна миризма, която бързо изчезва. При нужда пръскам пак. Отнема ми 10тина минути докато изъхне и това е процедурата. Ако на другия ден имам „държавен изпит” или нещо натоварващо пръскам повече - по две, по три и по повече за около 20тина минути. Ползвам продукта предимно през лятото, но е хубаво да си имаш едно флаконче винаги под ръка.

Ефекта при мен е следния:
Ако скоро не съм се пръскал ще са ми нужни два дни пръскане (наваксване) за да постигна 95% сухота – напълно нормално изпотавяне, дори и по-добро ото оснаналите хора. После може през ден, може и всеки ден по малко пръскане ви гарантира, че ще подържате същото ниво.
Седмичен пример: Пон -2,3 впръсквания; Вт – 2,3; Ср: 0, Че – 1, Пе:1.
Защо ги давам така? Защото продукта има едни лек страничен ефект: при повечко впръсквания после като легнете да спите и почва да щипе подмишниците, доста е досадно и дразни. Та за това трябва да се търси минимума. Къпането не пречи на ефекта, много малко намалява действието му, но е почти незабележимо.

Като цяло за мен това е продукта който направо ме спаси от мокрите тениски и потните подмишници... дано помогне и на други хора...
Продукта е особено полезен и подходящ замоменти когато имате важна среща през седмицата изпит ири нещо натоварваще при което сте сигурни че ще плувнете в пот. Трябва два три дни предварително да почнете да се пръскате - ефект ще има при това отличен. Тоест няма да имате дори петънце в най-потния момент.

Забелязал съм че хиперхидрозата се проявява дори при найм малката мисъл за нещо което ви натоварва и според мен си е чисто психологическа хараткеристика, която реагира с прекомрена физиолигинча реакция на изпотяване.

2. Ботулиновият токсин
Бях чел за него много по чуждите сайтове. Досега на съм се подлагал на процезура. Според хората които го предлагат: Ботулиновият токсин се използва с голям успех за лечение на повишено изпотяване в областа на мишници, длани и стъпала. Ефектът се задържа за 4-18 месеца, което ми се струва идеално за летния сезон...
Не знаех че са почнали да правят и в българия за лечение на хиперхидроза.