PDA

View Full Version : брекети


tamarae
25th July 2007, 18:54
Здравейте, имам голяма молба!
След седмица ше ми слагат брекети- решено е!
КАзусът се състои в това, какви да бъдат- керамични или сапфирови?
БИх искала да получа мнение от хора, които имат вече такива, за да могат да ми изяснят- в какво точно се състои разликата между двата вида брекетни системи?
Доколкото подразбрах, керамичните са с цвят почти прозрачен, а сапфировите са с белезникав, като и в двата случая, металната дъга си остава видима, което не е проблем.
Благодаря предварително.

curka94
27th July 2007, 09:45
Нямам представа,но ЕТО ТУК (http://www.bgdent.eu/bg/orthodontics/backets/index.php?Itemid=20) пише малко за тях...Май сапфировите са по-добри,но не съм сигурна :roll:

Златна
30th July 2007, 10:24
Според ортодонтката при която ходим по добри са металните брекети.Дъщеря ми ги има от ноември 2006,зъбите и бяха ужасно криви и един зад друг.Сега са перфектно наредени има невероятен ефект.

VeRiffY
8th August 2007, 10:40
Да да , не знам дали са по-добри (не ми звучи логично), но и така да беше , изглеждат доста зле. Аз имам керамични и съм много доволна. Почти не се виждат и зъбите ми се изправиха за година и малко.

lyubasha
7th November 2007, 16:07
Искам да се информирам за цена на брекети, както и къде бих могла да си ги сложа (клиники).
Благодаря

Lottus
7th November 2007, 16:20
Здравейте!

Има ли някой(я) от вас с брекети и да е над 20 години. Аз исках да си поставя, но ортодонтката при която ходих ми каза, че след 18 годишна възраст ефекта няма да е същия и шината която се носи след това за запазване на изправените зъби се носи до живот, защото в противен случай зъбите ще се върнат в старото си състояние. :cry:

А съм виждала и чувала за възрастни хора, които си слагат брекети...

Кажете при вас как е?

Celine
7th November 2007, 16:26
Ми хубаво е да кажеш от къде си.

Цената варираоколо 2000 лв. за прозрачните брекети

lyubasha
7th November 2007, 17:03
Аз съм от София. Не питам за някакви специални, предполагам става и с обикновени. Минималната цена само за горни каква е? И ако може да ми препоръчате някой все пак ?
Благодаря

Златна
7th November 2007, 19:10
Няма специални,има метални и керамични.Цената само за горни е 1100-1200,всеки ортодонт взема различно.На мой приятел му взеха 1100,а на една позната 700(все за горни)

lyubasha
7th November 2007, 21:38
Мерси. А всичко ли оправят. Т.е. има ли проблем, който не могат да оправят? (дано съм се изразила правилно)

Златна
7th November 2007, 22:23
Дъщеря ми имаше два зъба които и бяха един зад друг и мислихме,че трябва да извадим постоянен зъб.Всички зъби и бяха ужасно криви.Утре става 1 година откакто има брекети и зъбите и са прекрасно наредени.Доста нейни приятелки имат и за виждам,че и при тях има ефект.

lyubasha
8th November 2007, 00:14
При мен единия кучешки е много нагоре и за това се чудя.

д-р Венелинов
8th November 2007, 08:34
Не се чуди, а действай....

Златна
8th November 2007, 09:20
Не се чуди-правят чудеса(брекети).Само си намери добър ортодонт.Вчера като бяхме на преглед имаше едно момиче което е било при не толкова добър ортодонт и е от 3 години с брекети и нямаше никакво подобрение.

lyubasha
8th November 2007, 10:23
Разбирам. А можеш ли да ми препоръчаш някой, тогава?

Златна
8th November 2007, 10:48
Разбирам. А можеш ли да ми препоръчаш някой, тогава?
Не съм от София :|

adinka
8th November 2007, 13:27
Нося си брекетите вече почти година и зъбките са ми супер по-добре изглеждащи от преди, не че ми бяха много криви.Сега и сестра ми ще си слага,защото познавам и други пациенти на ортодонтката ми и всички са много доволни.Тя самата носеше брекети за 1 година,съпругът й,който е лекар в Сф също носи,както и детенцето й,което е на 11.Не знам тя на колко е години,но е малко повече от 30 смисал искам да кажа, че не е късно да се сложат след като тя си беше сложила и на нея и на мъжът й.Цената при нея е 1200 евро и за двете челюсти.От Сф е.Ако искате координати пишете ми,но тя наистина е супер професионалист.

Елинор
29th January 2008, 15:28
Понеже съм на тая вълна, имам кръстосана захапка , но вече твърдо съм решила да си пооправя фасадата, опитах се да събера колкото може повече информация за условията и цените на ортодонтското лечение и различните типове брекети при различни зъболекари - ортодонти . Аз съм от Варна , но уча в София, така, че не ми пречи да се лекувам и там .
Цени:

Лечение с метални брекети около 2500 - 3200 лева

http://www.maza.org.mk/sliki/breketi.jpg

Лечение с естетични прозрачни кристални ( сапфирени Inspire Ice на ORMCO ) или висок клас керамични брекети около 3400 - 3900 лева. Лично аз май съм най-склонна за тези, не ми е чужда суетата човешка...

http://www.classic-r.com.ua/stomatology/gifs/ortodont2.jpg

Определено са доста по-малко грозни !

Лечение със самолигиращи тип Деймън брекети (от д-р Деймън / Damon /, а не като диамант, макар, че за тия пари наистина би трябвало да получа диамантени ) , около 3400 - 4200 лева в зависимост от ортодонта или типа брекети - метални или полуестетични. На мене ми изглеждат доста по-кофти от прозрачните... :medicine: / на снимката долу в горната челюст са полуестетични, а в долната челюст - метални Деймън /

http://www.agourahillsorthodontics.com/damon2.jpg


Лингвални - от 6500 лева и нагоре. Проблема е, че ги работят на много малко места в България.

За Инвизалайн не знам, ама очаквам да е там някъде...

Естествено Здравната каса не покрива нищо. Това са базови цени, за сложност или допълнителни неща (на една моя приятелка се наложи да и поставят микроимплант ) цената може да се качи малко.
:!: Важно е да се пита каква е каква е крайната цена на лечение и дали е фиксирана, да не ви накачулят хиляди допълнителни неща в хода на лечението... Не е зле и да се поровите в нета, да прочетете отзиви за конкретния стоматолог ...

:idea: Успехи на всички мацки които са се решили, аз продължавам още малко с рисърча, като започна лечение обещавам да споделя...

Ето и сайтове на някои ортодонти да си ги разглеждате за обща информация, има и снимки на случаи: :1201: :arrow:

http://www.valortho.com

http://www.ortodont.biz

http://www.usmivki.com

http://www.kamendent.eu

http://www.bgortodont.bg

http://www.orthodont-bg.org

:2015:

Pauwa
7th February 2008, 03:12
Аз съм носила брекети до преди две години.Бях с металнии мога да ви кажа че изобщо не са толкова грозни за колкото ги описвате.Не го казвам защото аз сам носила такива.Естествено моят ортодонт не предлагаше тогава такова разнообразие каквото има сега.Имаше три вида:златни,керамични и метални.Златните ги предпочитали жени над 30г,керамичните повълтчвали и затова ми препоръчаха металните.Определено ефекта е мн добър,така че не се змаислчйте и си слагайте :wink: Не сточт грзоно-даже напротив.Аз съм мн суетна и изпитвах големи комплекси но с врмето се вижда че е нямало смисаъп от това.Успех на всички :2003:

Reason
29th June 2008, 15:53
Тия цени са супер надути!В момента съм с брекети и лечението ми струва 1800 лв!

чичо
29th June 2008, 18:35
Цените въобще не са надути! И кафето в Шератон е 10лв ,ама и там го пият,нали?Така че...сам си земи извода :wink:

Solver
29th June 2008, 19:15
Може 1800 да са ти брекетите, отделно колко даваш за прегледите и за шините след брекетите - поне 200-300 лв в добрия случай са ти шините, ако ти е приятел ортодонта :)
Принципно уж за зъби не трябвало да се гледат парите ала бала, но това явно са го измислили зъболекарите и най-вече ортодонтите. Особено за България - цените реално са много надути, услугите са много надути и постоянно се качват, таксите за прегледи и стягане като цяло си нарастват главоломно. Ортодонтите умишлено забавят лечението, защото така ще ходите повече месеци и ще платите повече такси, а може и шините да поскъпнат, та още парички да набутате. Едно лечение може да протече година и половина, може и 4 години, това го решава ортодонта и за вас е въпрос на късмет на кой ще попаднете.
Затова винаги на преглед настоявайте да ви казват колко още време ще се носят брекетите/шините, настоявайте да наблягат на проблемите области (зъбите, които са най-зле), защото ортодонтите често си затварят очите и оставят много неща за следващия преглед. Лично в моя случай ортодонта от около 2 години разправя "еми до нова година най-много", след нова година стана до месец юли (миналата година), после пак стана до нова година, сега сме месец юли, за 2 години съм набил още няколкостотин лева и ако тази година не е наистина последната, ортодонта ще си има проблеми :lol:

Excel
29th June 2008, 20:39
:cool:

Reason
29th June 2008, 20:46
За прегелди нищо не давам.Шините ще ми струват 200 лв на края...Общо 2000 лв всичко!

Зъбите си лекувам при Анна Джуркова в Пловдив.Никой ортодонт не пожела да ме вземе, защото според тях съм искал нещо невъзможно.Да, но при Джуркова това стана възможно...при това на цена, която е много добра, чувайки и четейки от хора и форуми.

чичо
30th June 2008, 09:30
Може 1800 да са ти брекетите, отделно колко даваш за прегледите и за шините след брекетите - поне 200-300 лв в добрия случай са ти шините, ако ти е приятел ортодонта :)
Принципно уж за зъби не трябвало да се гледат парите ала бала, но това явно са го измислили зъболекарите и най-вече ортодонтите. Особено за България - цените реално са много надути, услугите са много надути и постоянно се качват, таксите за прегледи и стягане като цяло си нарастват главоломно. Ортодонтите умишлено забавят лечението, защото така ще ходите повече месеци и ще платите повече такси, а може и шините да поскъпнат, та още парички да набутате. Едно лечение може да протече година и половина, може и 4 години, това го решава ортодонта и за вас е въпрос на късмет на кой ще попаднете.
Затова винаги на преглед настоявайте да ви казват колко още време ще се носят брекетите/шините, настоявайте да наблягат на проблемите области (зъбите, които са най-зле), защото ортодонтите често си затварят очите и оставят много неща за следващия преглед. Лично в моя случай ортодонта от около 2 години разправя "еми до нова година най-много", след нова година стана до месец юли (миналата година), после пак стана до нова година, сега сме месец юли, за 2 години съм набил още няколкостотин лева и ако тази година не е наистина последната, ортодонта ще си има проблеми :lol:
Ти ставаш за таен агент бе бате!Не разбраха ли такива като теб ,че цените не са "надути" ..За да го разберете ,виж колко струва такова лечение в Европа или САЩ,сравни го със стандарта им и тогава приказвай!
Другото което ме изуми е тва,че мислиш ,че някой ти забавя лечението ..??!? :shock: Ама ти нарйед ли си въобщйе??!?!Това ,че ти би го направил ,ако беше ортодонта е ясно,ама недей да бъркаш такива осонвни пониятия!
И на последно място,ако аз съм ортодонтът и някой като теб ми каже"Обърни внимание на тоя проблемен участък" най-много да му посоча вратата :wink:

Solver
30th June 2008, 14:12
Ами ти не знаеш за какво става въпрос, за кой ортодонт става въпрос и най-вече не си от София, за да знаеш за какво става въпрос. И 100 пациента мога да ти докарам, които ще ти кажат същото нещо. Дори не пациенти, ами зъботехничеката знае, че ортодонта прави това. Така че извинявай, но като живееш на 500 км и нямаш понятие за какво става въпрос, с каква цел ми се заяждаш тука ? На другите работи няма да отговарям, не че няма да ми е кеф.
Както има лекари, зъболекари, така има и ортодонти в България, които работят за себе си, не за пациентите (да кажем почти всички са такива). Не виждам как ортодонтите ще се делят от зъболекарите и ще бъдат по-примерни граждани и професионалисти, моралисти и т.н. :) Всеки си гледа парите, а лечението в България отдавна е чисто и просто търговия. А, Явор, ако пък в този случай аз кажа на ортодонта да погледне някой зъб, който той умишлено пропуска и той ми посочи вратата, аз ще му покажа прозореца, ако ме разбираш, защото наистина не знаеш за какво става въпрос, че да ми показваш няква колегиалност тука...

чичо
30th June 2008, 15:14
Аз винаги ще покажа колегиалност,само че отношението на хората към лекарите им,в частност зъболекарите им не трябва да е такова,разбираш ли??Трябва да имаш доверие в този ,който те лекува ,а ако това не е така,не виждма смисъл да продължава лечението??!? :shock: Аз поне тка разсъждавам...и съм отказвал лечение точно заради това,че не виждам доверие...По-добре е и за двамата!
А някой да седи и да ми определя плана на лечение,е извинявай ама е груба грешка ако си е помислил ,че ще може!
И друго,това че по време на лечението един или група зъби стоят криви,не значи че ги бави ортодонта,защото в едно такова лечение има много етапи,преди да дойде момента да се оказва влияние върху подреждането на зъбите,такова нещо е например разширяването на челюст или корекция на захапка,едва след които идва това с подреждането.Ясно е че всеки иска да стане по-бързо,ма не става за съжаление!Моите зъби не са криви,но имам кофти захапка,която иска 3 години да нося брекети например.Ами какво да ти кажа,ясно че се съсдават въпросителни,когато човек не знае..Защото има такива ,които носят брекети 1 година :idea:
Това е,при всеки е различно като време ,като начини,като пари ,като ефект :wink: Само че това е работа на ортодонта,да обясни защо едно лечение е толкова продължително,така че спирам до тук..
И съм от София ,ко става дума за мен?? :roll:

Solver
30th June 2008, 15:19
Бях останал с впечатление, че си от Варна.
Естествено, че ако ортодонта е добър и си върши работата и ако ти си такъв, няма нужда пациента да ти дава напътствия. Става въпрос за ортодонти, които видимо не си вършат работата. Ясно, че ако зъбите не са разширени, няма как да се вместят в редицата предните зъби например, но аз ти говоря за ситуация, в която вече има място, но ортодонта просто не го прави, ако не му кажеш изрично. След което казва "а да, ей сега ще го направя, ясно" все едно изненадан от твоята молба. И щом го прави по твоя молба, явно има смисъл и има нужда, но сам никога няма да го направи или поне ще забави няколко месеца. Хора има всякакви, някои работят за пациентите в свой ощърб, някои обратното.

чичо
30th June 2008, 15:24
Сега те разбрах,това на мен би ми било достатъчно за да разбера какъв човек ме лекува... :roll:
Аз мислех ,че просто мислиш така,не си представях че ти се е случвало :?
п.п. тва че съм черен не значи че съм от Варна бе :wink:
:lol:

Solver
30th June 2008, 16:05
Откакто докараха солариуми в София всички искат да минат за варненци :lol:
Иначе това е най-малкото, аз през цялото лечение си станах цял ортодонт. Толкова ми беше писнало да ходя и да се разправям без смисъл, че дори сегашните шини сам съм си ги пилил, когато ми разраняват отстрани под зъбите, щото ме отвращава да отидя на преглед. И разбира се сам съм ги стягал, понеже ми се струва безсмислено да отидя, да дам 10-11 лв и човекът да врътне винта 1 път и да каже "айде до другия път" точно за 10 секунди, без да отдели никакво внимание дали има нужда от други корекции или да те попита поне дали има нещо, което те притеснява. Изобщо цялостното отношение и сякаш ненавист към работата и пациентите е просто нереално. Сякаш сме му в тежест и айде само да мине следващия, да мине деня и да си ходя.

Sunflowera
1st July 2008, 14:41
Ivanin, съжалявам, че си имал толкова кофти опит.
Аз съм с лингвални и не плащам за натягане и смяна на дъгите, тоест не плащам нищо при месечните си посещения. Иначе ми излизат 2000 евро за горна челюст, което е най-евтината цена за лингвални, която съм чувала в света. Относно скоростта на лечение, не ми се вярва ортодонт умишлено да забавя такова, по-скоро има такъв метод на работа или просто не е добър. Може би е трябвало да го смениш, ако си се съмнявал във възможностите му. Поздрави и успех с лечението ти (явно е към края си) :D

selvaggia
1st July 2008, 23:30
Да се изкажа и аз по темата :D

Та ,значи, Ivanin, много кофти късмет си имал и не си си намерил ортодонта :( Аз си ги носих брекетите две години без малко и се получи идеааален резултат :D А долните ми зъби бяха в плачевно състояние,имах свръхбройни при това, и ужаса на ужасите-един зъб ми растеше в челюстта под другия!Показват ми панорамните снимки "преди" на студенти сигурно...Но ми ги нареди ортодонтката като бисерчета :D и вече съвсем не спирам да се хиля-постижения да показвам :girl_dance: Преди две години и половина ми махнаха железата и сега леееко ми се струва,че са ми поразместени зъбите,но едно приятелче(зъболекар) каза веднага да си извадя мъдреците,че много поникнали и май те мътят водата :roll: Абе-то е ясно,че при ортодонтката пак трябва да отида да погледне, но съм се закотвила много сериозно във Варна и не ми се прибира в София...
Ееее,сори,много странична информация изпонаписах,ама такава съм си аз-малко хаотично мисля... :D

Елинор
7th July 2008, 11:03
Ivanin, мисля, че просто не си попаднал на правилния ортодонт. А иначе, не съм съгласна, че лечението в България е чиста търговия. Водеща е репутацията на ортодонта - когато сметнеш, че си попаднал на подходящия човек, просто го поглеждаш в очите и му се доверяваш, като го оставиш да си свърши работата. Естествено е, че печелят от труда си, това не е Армията на спасението. И факта, че искат достойна цена за труда си не ги прави лоши специалисти и неморални хора. Нормално да е скъпо лечението - материалите са скъпи, инвестицията в кабинет и обурудване е скъпа, да не говорим за инвестираното време и средства в образование (6 години и нещо следване по стоматология + 3 години специализация по ортодонтия + сума допълнителни курсове и обучения). Лошото е, че държавата е няма в случая, и здравната каса не покрива нищо от ортодонтското лечение, дори и при деца, за разлика от много други държави в ЕС.
Иначе съм от Варна, на 500 км., лекувам се там и не мисля, че ситуацията е много по-различна от София. А цената за лечението ми е фиксирана от самото начало и ортодонтката ми няма никакъв интерес да го забавя умишлено. Но не забравяй, добрите ортодонти, които предлагат качествено лечение си имат и съответната цена. Безплатен обяд няма. Както няма и нищо по-подозрително, от това някой да ти обещае да ти свърши нещо на цена, много по-ниска от останалите. Обикновено излиза по-скъпо впоследствие, в един или друг аспект...