PDA

View Full Version : Масажи на матката за да не залепне оплодената яйцеклетка???


inka
18th August 2007, 16:26
Здравейте, незнаех къде да пусна темата тук или в "Бременност и майчинство", не се сърдете ако не е била за тук.
Та значи, наскоро чух от един акушер-гинеколог за такива масажи, някой знаели нещо за тях?

mallvina
18th August 2007, 17:27
според мен това са пълни глупости какво ти е казал и ако ти е казал този лекар,ако имаше такива масажи нямаше да има толкова голям брои аборти .. :wink:

apoklistika
18th August 2007, 17:48
И как точно се масажира матката :shock:

mibuu
18th August 2007, 18:00
Тва не може да го има просто, звучи прекалено алабалистично. Да не ти е прдлагал да ти го покаже нагледно. Щото ако е така ми бие на нещо доста по различно.

alfa
19th August 2007, 00:17
Като се извади матката колко му е да се масажира? Само от кръв не трябва да се плашите. :D

apoklistika
19th August 2007, 11:42
Извинявам се предварително за дългия пост, но ще го пусна, защото това са много важни неща и е добре да ги знаем:


Груби грешки в акушеро-гинекологичната практика



Груба лекарска грешка е: Прилагането на антитуморния антибиотик Актиномицин D мускулно. Този антибиотик се прилага само венозно, иначе причинява некрози в мястото на апликацията.

Груба лекарска грешка е: Прилагането на алкалоиди на моравото рогче (Methergyn, Methylergobrevin) при миома на матката. Многократно се повишава рискът от некроза на миомен възел в маточната кухина.

Груба лекарска грешка е: Оперативното отстраняване на бременна матка диагностицирана като миома.

Груба лекарска грешка е: Ваксинирането на бременна против рубеола.

Груба лекарска грешка е: Използването на вътрематочни контрацептиви при следните ситуации:

* наличие на остра или хронична тазововъзпалителна болест
* бременност
* доказани или възможни злокачествени заболявания на гениталиите
* маточни кръвотечения с неизяснен характер
* вродени или придобити аномалии на матката, затрудняващи поставянето или стоежа на вътрематочния песар

Груба лекарска грешка е: Прилагането на гестагенни хормонални препарати при наличие на захарен диабет, чернодробни и жлъчни заболявания, хипертонична болест и заболявания на периферните вени, предразполагащи към тромбози.

Груба лекарска грешка е: Прилагането на Methergyn при епидурална регионална проводна анестезия обезболяваща раждането.

Груба лекарска грешка е: Налагането на изходящ форцепс при високо разположен плод с голям caput succedaneum.Риск от сериозни разкъсвания на родилните пътища и вътречерепни увреждания на плода.

Груба лекарска грешка е: Прилагането на метода на Креде (плацентоизгонващ масаж на матката) при недобре контрахирана матка. Създават се предпоставки за частично отделяне на плацентата и задържане, впоследствие, на части от нея в маточната кухина.

Груба лекарска грешка е: Извършването на лапароскопия при:

* дифузен перитонит
* хеморагична диатеза
* възможност за срастване на чревни бримки с предната коремна стена като резултат от предшестващи операции в областта

Груба лекарска грешка е: Вземането по погрешка на липсващ участък от плацентата за пространство между котиледоните. Останал в матката, липсващият участък води до нейното инфектиране, което при общо намалените защитни сили на родилката и доброто кръвоснабдяване на матката, е първата крачка към сепсис..

Груба лекарска грешка е: Прилагането на магнезиеви препарати за токолиза при родилки със сърдечно-съдови увреждания и нарушена бъбречна функция.

Груба лекарска грешка е: Консервативното лечение на функционалните неправилни маточни кръвотечения, без поставяне на хистологична диагноза и сигурно отхвърляне на възможността за наличие на злокачествен процес.

Груба лекарска грешка е: Повторното поставяне на маточно-влагалищна тампонада след напояване с кръв на вече поставената. Щом еднократното тампониране не е помогнало да се преустанови кървенето, сигурно е, че и повторния опит ще даде същия резултат, с тази разлика, че ще бъдат загубени още 400 ml, жизнено необходима на родилката, кръв.

Груба лекарска грешка е: Прилагането на Methergyn в плацентарния период при бременни със сърдечно-съдови заболявания. Като заместител на метергина се използва окситоцин.

Груба лекарска грешка е: Прилагането на алкалоиди на моравото рогче (Methergyn, Methylergobrevin) при миома на матката. Многократно се повишава рискът от некроза на миомен възел в маточната кухина.

Груба лекарска грешка е: Лечението на миомни кръвотечения с естрогени. Така само се захранва нарастването на миомата.

Груба лекарска грешка е: Пункцията на овариални кисти през коремната стена или през задния влагалищен свод. Има голям риск при злокачественост на кистата да се получи перитонеална дисеминация на малигнения процес.

Груба лекарска грешка е: Стимулацията с Oxitocin при преразтегната матка. Матката е преразтегната при: хидрамнион, макрозомия, многоплодие, многораждали, жени с предишни операции на матката.

Груба лекарска грешка е: Индуциране на раждането с Oxitocin при: пелвио-фетална диспропорция, situs transversus (напречно положение на плода), тотално предлежаща плацента, маточни цикатрикси, аномалии, седалищно предлежание на плода.

Груба лекарска грешка е: Включването на окситоцинова инфузия (за ускоряване на родилния процес) без преди това напълно да е изключена пелвио-фетална диспропорция. Плодът е твърде голям и не може да мине през родилните пътища, а матката се съкращава все повече и повече. Резултатът може да е тотална руптура на маточното тяло с масивен кръвоизлив и смърт за раждащата и плода.

Груба лекарска грешка е: Предприемането на партусистенова токолиза при обилно вагинално кръвотечение, еклампсия и тежка прееклампсия, хипертиреоидизъм, диабет, сърдечно заболяване, интраутеринна инфекция.

Груба лекарска грешка е: Включването на окситоцинова инфузия (за ускоряване на родилния процес) без преди това напълно да е изключена пелвио-фетална диспропорция. Плодът е твърде голям и не може да мине през родилните пътища, а матката се съкращава все повече и повече. Резултатът може да е тотална руптура на маточното тяло с масивен кръвоизлив и смърт за раждащата и плода.

Груба лекарска грешка е: Прилагането на перорална контрацепция при жени с:

* минали или настоящи циркулаторни заболявания - исхемична болест на сърцето, есенциална хипертония, съдови нарушения в резултат на продължителен диабет, артериални или венозни тромбози.
* състояния свързани с увеличен риск от тромбози - атерогенен липиден профил, нарушение в коагулацията с тенденция към хиперсъсирваемост
* временни или постоянни разстройства на мозъчното кръвообращение, включително тежка мигрена, фокална мигрена или динамично разстройство на мозъчното кръвообращение без главоболие
* клапни сърдечни заболявания, особено с белодробна хипертония, сърдечна недостатъчност, клапно протезиране
* чернодробни заболявания: инфекциозен хепатит, холестатична жълтеница, порфирия, аденома
* естрогенно зависими злокачествени заболявания
* херпес гениталис, хорея, отосклероза
* недиагностицирани генитални кръвотечения
* алергия към синтетични стероиди
* възраст над 35 год. и активно пушене

Груба лекарска грешка е: Трансвагиналното туширане на матката при съмнение за или още повече - ултразвуково доказана плацента превия. Съществува реална опасност от масивен кръвоизлив и смърт на бременната и плода.

Груба лекарска грешка е: Извършването на пробна пункция на Дъгласовото пространство през задния влагалищен свод при следните ситуации:

* възможно наличие на злокачествен овариален тумор
* вероятност за наличие на срастнали чревни бримки към задната маточна стена

Груба лекарска грешка е: Грубият масаж на недобре контрахирана матка и прекомерното теглене на пъпната връв в последния период на раждането (плацентарния).

Груба лекарска грешка е: Прилагането на спинална анестезия за обезболяване на раждането при липсваща възможност за сърдечно-съдова и дихателна реанимация, както и при възпалителни изменения на мястото на прилагането и.

Груба лекарска грешка е: Използването на спирала при следните ситуации:

* наличие на остра или хронична тазововъзпалителна болест
* бременност
* доказани или възможни злокачествени заболявания на гениталиите
* маточни кръвотечения с неизяснен характер
* вродени или придобити аномалии на матката, затрудняващи поставянето или стоежа на спиралата

Груба лекарска грешка е: Налагането на форцепс при тесен таз и плод с големи размери. Риск от сериозни разкъсвания на родилните пътища и вътречерепни увреждания на плода.

Груба лекарска грешка е: Допускане на раждане per vias naturales (по нормален начин през родилните пътища) при напреднал тумор на шийката на матката. Огромен е рискът от неовладяеми кръвоизливи.

Груба лекарска грешка е: Налагането на форцепс при тесен таз и плод с големи размери. Риск от сериозни разкъсвания на родилните пътища и вътречерепни увреждания на плода.

Груба лекарска грешка е: Включване на окситоцинова инфузия при неразпознаване на хипертонична маточна дистокия по време на раждането.

Груба лекарска грешка е: Извършването на хистеросалпингография при налична бременност, остри и подостри възпалителни заболявания на гениталиите. Съществува голяма вероятност от вкарване на инфекцията в маточната кухина и нейното разпространение към яйчниците.

Груба лекарска грешка е: Извършването на хистероскопия при възпалителни заболявания на гениталиите. Съществува голяма вероятност от вкарване на инфекцията в маточната кухина и нейното разпространение към яйчниците.

от тук: http://www.med.primasoft.bg/fatal_mistakes/articles/ag_mistakes.htm

inka
19th August 2007, 12:46
Поста е много полезен! Нищо че е толкова дълъг трябва 2 3 пъти да се прочете даже!
Значи все пак имало някакви такива масажи, но те са неправилни и не трябва да се прилагат, ако правилно разбрах.


Аз имам още един въпрос има ли "вродена" раничка на шийката на матката или винаги тя бива придобита?
Аз да ви кажа то по добре да не ходиш вообще на доктори, те само ти размътват мозъка, а аз се чудих защо майка ми толкова години не ходи на доктор!!!

estrella
20th August 2007, 12:34
Раничката на шийката на матката се причинява от папиломавирус не знам точно кой тип, те са близо 100.

Аз поне не съм чувала за "вродена" раничка, но добрата новина е, че се лекува, когато е открита навреме и в общи линии е безобидна болест.