PDA

View Full Version : ИМА ЛИ "Д-Р ХАУС" В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ?


NatalyTake
29th August 2007, 08:19
Сигурно Ви се е случвало да имате здравословни оплаквания, да отидете на лекар и предписаното лечение да не ви помогне; впоследствие да се окаже, че диагнозата е неправилна и е трябвало не да се лекува следствието, а да се търси причината и то на друго място. Вярно е, че филмите, които гледаме са почти фантастични, особено след като следим с такива трепет и притеснение състояние на нашата съфорумка, съгражданка и приятелка Неличка, но... случвало ли ви се е да попаднете на лекар, който е "обърнал Земята" за да ви излекува?!?!? Майка ми има здравословен проблем и мисълта за българския д-р Хаус се загнезди в съзнанието ми. Нима в България медиците нямат никакво желание да работят и да лекуват хората. А като че ли по отношене на възрастните направо има геноцид. В малкия град, в който тя живее не пращат линейката, когато я повикат за възрастен човек. Даже почти в прав текст са на моите родители са им казали, че са им втръснали на бърза помощ, че много са жилави и вече е време да пукнат, че само ги товарат с излишни разправии. Ужасно е! И няма на кой да се оплачеш - линейката е една, фелшерите са 3-ма и после пак ще се наложи да звъниш, като почнеш да береш дума. Преди малко им звъняхи разбрах, че са тръгнали за болница Токуда - последната им надежда - дано там да има свестни хора да й обърнат внимание.
Та според вас има ли в действителност д-р Хаус и има ли почва той у нас? Разкажете ми за вашия случай?

alfa
29th August 2007, 10:30
Има чичко паричко!

Мария Василева
29th August 2007, 10:42
Алфа, има такива лекари и чичко паричка не е от тях.
Въпроса е сериозен и не виждам защо го обръщаш така :2016:

NatalyTake
29th August 2007, 12:37
е, мечтите ми свършиха ! Даже не са искали да я прегледат в Токува, нищо че е била с направление от личния лекар. Политиката на ЧАСТНАТА болница била такава - с направление, без направление - си плащаш, а старците не са имали толкова пари.
Но темата продължава, ако се намери някой да сподели нещо, ще следя мненията.
лек ден желая на всички и преди всичко ЗДРАВЕ! Без него сме за никъде, независимо на колко сме години...

Lottus
29th August 2007, 13:00
За съжаление в частните клиники е така - плащаш си и получаваш медицинска помощ. Ако не ...
Защо не пробвате в други медицински заведения. В Медицинска академия мисле, че става с направление и има добри лекари. А съм забелязала също, че лекарите, които работят в частна клиника понякога работят и на още едно място. За пример един мамолог , при който ходих в Торакс се оказа, че работи и в държавна болница. Ако лекарят, заради който сте отишли в Токуда, работи и държавно, може би има и начин да стигнете до него с направление ....

secretk
29th August 2007, 15:04
еми то нaвсякъде без нaпрaвление, ти взимaт пaри.
относно докторите, aз лично съм нa 21 години и за щaстие не съм ходилa много по болници, но aко имaм проблем си търся добър доктор и си го нaмирaм( могa дa ти кaжa, че дори ме преглеждaт в съботa, защото съм студенткa и не съм постоянно в грaдa си).
тaкa че в случaя търсите и може би aко споделиш кaкъв е проблемa ще можем повече дa помогнем.

Celine
29th August 2007, 15:41
Понеже аз от личен опит не мога да разкажа за БГ д-р Хаус , мислех да не пиша излишно в темата на NatalyTake ( чудесна тема м/у другото поздравления ) , а да изчакам и да чуя "Добрата новина" за наличието на такива хора. Е от 5-6те поста не видях за съжаление.

Същата тема наскоро беше повдигната в компанията ми чух за няколко наистина такива лекари, което много ме зарадва. Особено факта че ставаше дума за педиатър ( не GP ) . За детенцето на моя приятелка , което имало нужда от лекарство което да се закупи в чужбина. Как лекарката се заема и търси друга нейна пациентка , чието детенце е имало същият проблем и разбирайки че има излишък от лекарството, ги свързва. И как сама се обажда да провери състоянието на малкият и пациент.

Да е жива и здрава. И дано има повече като нея.

secretk
29th August 2007, 16:13
ортопеда на майка ми , виждайки че е изгърбена от болки беше отишъл при нея в кафето да я успокоява, консултира се с всичките си колеги относно болестта и(невиждано допреди на нейната възраст).
аз съм от село и личния лекар купува всички хапчета на възрастните и болни хора от склад на по-ниска цена и те си ги взимат от него.
прегледа ми при очната лекарка никога не трае по-малко от 1 час, винаги е позитивно настроена, усмихната, приветлива.
невролога на приятеля ми ходеше с него по изследвания, звънеше му по телефона да го пита как е, благодарение на него му направиха ЯМР безплатно( с направление без да чака), свърза с го най-добрата професорка в тази област и когато тя закъсня, дори и се обади по телефона.
има добри специалисти, просто трябва да ги търсим(за съжаление), но на качествените неща не се прави реклама :) , така че успех в търсенето!

Мария Василева
29th August 2007, 17:25
Натали, аз не гледам този филм, но разбрах идеята. Има такива, разбира се
Много ми е болно, че това е напълно вярно:
А като че ли по отношене на възрастните направо има геноцид. Баба ми почина преди време в болница при здраво сърце :cry: мисля, че беше проява на небрежност от част от медицинския персонал, но ..
Сякаш не разбират колко ценен може да е и възрастния човек за близките си..

Браво на такива лекари, secretk

diastemma
29th August 2007, 18:46
Колко странно, именно един такъв лекар ми препоръча да гледам този сериал ... мисля, че съвсем справедливо се е асоциирал с главния герой.

duska20
12th January 2008, 10:48
Не знам дали има Д-р Хаус, аз лично не съм попадала досега.От 2 месеца ходя с температура и обиколих поне 10 доктора без особен резултат. По симптомите бързат да изпишат лекарства, без да има ефект от тях. И на частно съм ходила и пак не мога да ги убедя да ми обърнат нужното внимание. Но все се надявам че и аз ще попадна на българския вариант на Д-р Хаус.Продължавам търсенето. Успех на всички.

Gavr1
12th January 2008, 14:17
Тъй като стана въпрос за частната болница "Токуда" искам и аз да изкажа мнение.

Значи преди месец и по-малко братовчедка ми, която е на 17 години, беше приета заради непрестанните болки в стомаха й. Цяла седмица беше там, с нея беше и майка й, която си плащаше по 15 лева, само защото ползва легло. Останаха адкси доволни и от обслужването, и от храната в болницата. И аз бях там, с очите си видях, колко са съпричастни лекари и фелдшери, колко много си гледат работата. Когато отидохме да ги запишем чакахме реда си не по-малко от 30-40 минути и малко преди да ни вземат болницата влезе една изтупана бабка с внучето си, която съвсем нахално ни пререди. Момичето, което обслужваше любезно й каза, че трябва да си изчака реда, защото тя не се интересува на кой министър е майка, баба и т.н. Останах много приятно впечатлена!