PDA

View Full Version : Протеини.....


fibi
20th June 2005, 15:13
Кои храни съдържат протеини и как се приемат след тренировка за увеличаване на мускулната маса, благодаря предварително:)

D3BEP
20th June 2005, 15:25
Месни продукти:
Свинско и овче с повече мазнини, телешко и пилешко с по - малко
Млечни продукти:
Сирене, извара, кашкавал, прясно и кисело мляко
Риба
Всякаква, скумрия, риба тон - предпочитани.
Други сходни:
Яйца
Растителни
Грах, леща, боб, соя.

Това са продуктите, имащи повече белтъчини... Може да се добавят и други, естествено :)
След тренировка по принцип се приемат по - бързи протеини; това са суроватъчните, демек основани на мляко и може и яйчни. Тогава е и времето за бързи въглехидрати като глюкозата.
Съставянето на добро меню обаче изисква повече познания от белтъчините... Искат се количества, калории, ясни цели и добри познания. Няма да давам линкове, за да не става реклама, но ако се поразтърсиш в Интеренет, ще намериш места с такава информация :) Само белтъчините са доникъде, трябва да следиш поне и въглехидратите, а защо не и мазнините; трябва да спазваш определен калориен баланс. Затова ми бяха питанките, защото аз отговарям на въпроса ти, ама е все едно че нищо не ти казвам :)

fibi
20th June 2005, 15:28
и още нещо...възможно ли е преди, казвам за себе си, преди да направя серията от упражнения да тежа 49.1 а след това 48.5, кантара ли лъже или ...ще ми обясни ли някой моля:)

D3BEP
20th June 2005, 15:32
Принципно може; потиш се, изпаряваш вода, самата тренировка е катаболен процес - т.е. на разграждане. Не е изключено да губиш малко тегло, колко точно - това вече зависи от тренировката и от много други неща - например дали ходиш до тоалетната и дали се мериш без връхни дрехи(потта остава по тях)...
Като цяло обаче не е зле да се пие по малко вода по време на тренировката за да се избегне обезводняване. Вмятам го само като идея, не знам какво точно правиш...

fibi
20th June 2005, 15:36
да благодаря ти за отговора, мен ме интересува то4но това, тъй-като аз не целя да свалям, а искам да си оформя мускула т.е. исках да знам какво точно да ям след тренировка за да има ефект, а не да хапна една вафла и вси4ко да отиде на кино:))))))

fibi
20th June 2005, 15:39
тъй-като съм слаба , висока съм 168 и тежа 48 кг., койт ме види и все "оооо колко си слаба" ама аз искам да си оформя тялото а не да свалям, ина4е кат не ям теста и сладко и то пак свалям ..не знам:)
и плюс това пак имам сланини....направо 6те се гръмна...какво е тва моето тяло не знам....теглото ми непрекъснато варира и стрии ми се появиха.....а уж ям едно и също.....може ли съвет:)

D3BEP
20th June 2005, 15:49
За стриите няма ефективно лечение. Само превантивни мерки, увеличаващи еластичността на кожата, ама те са дългосрочни и със спорен ефект - витамини С, Д, А, Е, магнезии, калции, омега - 3 мастни киселини...
За другото - трябва да си преразгледаш подробно храненето и тренировъчния режим. Друго решение няма. Съвет не мога да ти дам, защото нямам идея какво точно правиш...

fibi
20th June 2005, 16:01
ами какво...като стана сутрин таи-бо малко(вси4ко у нас правя) след това излизам, не закусвам само кафе с цигара, после към 14.00 ям примерно пиленце със салата или чушка....нещо лекичко ...след като ми се уталожи храната правя упражнения (изтеглих си ги от нета - маи са кардио, ако изобщо знам какво значи)...пия много вода през деня..направо се напъвам понякога -около 3-4л....ве4ер кам 17.00 съм на масата - салата от домати, краставици и сирене...малко водка със сок от ябълка.....след един 4ас ве4ерям обикновено накакво месо на скара или готвено ядене...не ям бял хляб, не съм опитвала шоколад от един месец...ям много плодове, ама много което вече знам 4е не е хубаво..оба4е ми задоволяват ми желанието за не6то сладко....и това е...изоб6от си нямам на идея дали е правилен режим на хранене..просто така ми идва от вътре...посъветвай ме нещо:)
а и друго....коремът ми е много стегнат и ръцете, дупети ми също е стегнато оба4е пак си имам сланинки и бри4ове, а краката не достатъчно..искам те да ми заякнат затова правя предимно упражнения за крака....амо това е :))))
не искам и не мога да изглеждам перфектно или като манекенка, оба4е като знам как на някои жени им е вродено да изглеждат много добре, а други трябва само да се лишават и .....просто не се чувстват добре в кожите си....аз оби4ам да се 4увствам добре в кожата си ина4е се депресирам.....може да звучи глупаво, но така мисля:)))

riddicko
20th June 2005, 16:21
Здравей Fibi,

започваме със закуската-тя е е най-важното хранене през деня. Сутрин тялото произвежда най-много ензими за разграждането на веществата, т.е метаболизма или обмяната на веществата са най-бързи и когато закусиш отприщваш тези ензими и тялото започва да работи на бързи обороти.

Когато не закусваш сутрин, тялото преминава в момент на летаргия и забавя обмяната на веществата и естествено метаболизма ти се забавя, което узначава че по-бавно обработва всичко което поемаш, като храна, а също изпадаш и в момент на сънливост, където идва кафето, закусвай сутрин и няма да имаш такава нужда от кафе.

Чудесно е месото със салатката, само че за вечеря, плодовете и др. видове въглехидрати ги остават преди 16h-18h.

Водата, не се напъвай, а поемай такова количество, което тялото ти изисква, а щом поемаш повече, корема ти се разширява и постоянно е под напрежение, дай му малко почивка и може би няма да имаш проблемче с коремче. Успех

D3BEP
21st June 2005, 11:08
Дам, съгласен съм с Ридико.
Дефакто си изтеглила въглехидратното хранене точно вечерта. А вечерното трябва да е предимно белтъчно и не много късно.
Закуската е едно от най - важните хранения през деня.
Единствено не съм съгласен за водата; това, че надувала корема е мит - тя се задържа в стомаха минутки и много бързо преминава, при това идеята е не да я изпиеш наведнъж. 3 литра даже са малко, особено за сегашния сезон...
Сол яж много умерено; никакво газирано или сладолед.
Витамини вземаш ли? Ако не, вземи. Някои от минералите, каот магнезият се свързват с желанието за сладко на женският организъм... Можеш да ползваш и Л-карнитин.
Как да замениш сладкото обаче е почти невъзможно аз да ти кажа. Трябва сама да намериш пътя; виж с нещо като кисело мляко и т.н., макар че и с него не бива д апрекаляваш....
Можеш да опиташ да замениш висококалоричните плодове... Да кажем - сещам се в момента за динята - не съм сигурен, но мисля, че тя е бедна на хранителни вещества, предимно въглехидрати, но малко и по - бавни... Но и при нея трябва да спазваш определени ограничения. Прегледай, казвам ти я като примерна временна спирка преди отказването на тъпкането с плодове... Защото плодовете са дефакто захар :)
Вреемто за въглехидрати е предимно сутрин и около тренировка.

iva
7th September 2005, 15:29
"Трябва сама да намериш пътя; виж с нещо като кисело мляко и т.н., макар че и с него не бива д апрекаляваш.... "

Защо да не бива да се прекалява с киселото мляко?
Благодаря :wink:

YoYo
6th October 2005, 20:33
Аааа.. месото не се ли препоръчва за вечеря ?Поне аз така знам - че се разграждало бавно и било добре вечер да се хапва от него? Преди като бях на диетка (препоръча ми я инструктор) вечерята беше именно месо.А сега пък чета, че вечер трябвало да се избягват въглехидрати ? :shock: :roll:

Петко К
7th October 2005, 08:35
Аааа.. месото не се ли препоръчва за вечеря ?Поне аз така знам - че се разграждало бавно и било добре вечер да се хапва от него? Преди като бях на диетка (препоръча ми я инструктор) вечерята беше именно месо.А сега пък чета, че вечер трябвало да се избягват въглехидрати ? :shock: :roll:

Ами в месото няма въглехидрати. :) ;)
Така че, инструктора ти е прав ;)

cranberry
12th September 2006, 17:55
Някои от минералите, каот магнезият се свързват с желанието за сладко на женският организъм...

Вреемто за въглехидрати е предимно сутрин и около тренировка.

значи ли това, че трябва да се взема допълнително магнезий на таблетки? какво ще ре4е, 4е има връзка с желанието за сладко???

около тренировка - преди или след? кардио или силова?