PDA

View Full Version : Има ваксина срещу рак на маточната шийка!


petyaaaa
2nd October 2007, 16:13
Ето тук (http://www.hpvgard.org) има много информация за нея.
Накратко - открили са, че ракът на шийката на матката се причинява от вирус и са разработили ваксина за него. На сайта пише, че "Ваксината е предназначена за момичета и млади жени на възраст между 9 и 26 години", но моята гинеколожка ми каза, че това е само ориентировъчна възраст, защото тогава се предполага, че половите контакти са с различни партньори. Т.е. може да се направи и на 30г.!
Как протича всичко:
1. Прави се тест за да се провери дали вече не носим вируса в нас. Тестът се взима както се взима и цитонамазка, и струва около 50лв.
2. Ако тестът е отрицателен, може да се направи ваксина. Ако е положителен - няма смисъл от ваксина (логично :)). Процедира се така:
3. Ваксината се слага на 3 пъти: слага се първата, минават 2 месеца, слага се втората, минават 6 месеца, слага се последната. Всяка ваксина струва около 240-250лв, т.е. общо около 750лв.
По време на ваксинациите не бива да се забременява, т.е. около 8 месеца.
Надявам се да съм полезна - ако някой има въпроси, нека пита, аз съм още на 1 етап - тест :) В момента си чакам резултатите.

Nelina_02
2nd October 2007, 16:24
моето лично мнение е, че ако 10 години по-рано имаше такава ваксина щях да се имунизирам, сега вече е късно за такива като мен.

Nelina_02
2nd October 2007, 23:17
именно, който може да се възползва :)

selena06
3rd October 2007, 08:55
Само за информация, вече има нова ваксина, която ще бъде пусната до нова година. Може би в България ще дойде 2008. Тя е за жени от 26 до 45 ако не се лъжа. Но иначе ваксината се бие и на жени, които вече имат вируса. Това а е профилактика. Най-хубаво да го нямате, но човек в наши дни нищо не знае.

Nelina_02
3rd October 2007, 11:03
Значи и за нас има надежда, непременно ще си направя тест и ще се възползвам от ваксината, ако се наложи,
имах приятелка, която на 27 години почина от рак на гърдата и най-голямата ирония на съдбата беше, че го откриха на преглед в който установиха, че е бременна с близнаци, голяма трагедия, много е важно да се правят профилактични прегледи, животоспасяващи са.

petyaaaa
12th October 2007, 10:11
Мацки, излезе ми резултатът от теста - нямам вируса и ще мога да си направя ваксината! Мисля още др. седмица да задействам въпроса и ще разказвам! :3000:

CREAMpie
12th October 2007, 15:16
Мацки, излезе ми резултатът от теста - нямам вируса и ще мога да си направя ваксината! Мисля още др. седмица да задействам въпроса и ще разказвам! :3000:

Честито, petyaaaa, не съм си правила тест, ще трябва да се позаинтересувам, и аз си мислех, че ваксината е само за жени до 26. А коя е твоята гинеколожка, че май ще сменям моя и сондирам за доволни? Пиши на лични, ако искаш, мерси :wink:

djidjko
12th October 2007, 15:29
4etoh mneniqta po temata i re6ih da pitam,vuzmojno li e priznak na tozi virus da e zakusnenie na cikula za6oto na men tozi mesec mi zakusnq s 15 dni,pravih si 2 testa za bremennost,no i dvata bqha otricatelni.No ne sum mn spokoina za6oto nikoga dosega ne mi e zakusnqvalo s tolkova :shock:

CREAMpie
12th October 2007, 15:43
4etoh mneniqta po temata i re6ih da pitam,vuzmojno li e priznak na tozi virus da e zakusnenie na cikula za6oto na men tozi mesec mi zakusnq s 15 dni,pravih si 2 testa za bremennost,no i dvata bqha otricatelni.No ne sum mn spokoina za6oto nikoga dosega ne mi e zakusnqvalo s tolkova :shock:

Не, не е възможно, но марш веднага на гинеколог :1230: :wink:

Gia
23rd January 2008, 03:15
Много се радвам, че вече има ваксинирани, дано наистина има резултат! Това ли са страничните реакции и има ли противопоказания? И за колко време трае тази ваксина-до живот или не? Само до 26 г ли се бие?
Извинявам се ,ако ги има тези отговори, но не ми се отваря линка. Тестът, предполагам, се прави от гинеколог, нали?

Gia
23rd January 2008, 06:02
Аз си отговорих на въпросите, но за всички-ето няколко допълнения, които биха могли да бъдат полезни.
1. Наистина, след въпросната конференция от края на мин година на българския сайт на ваксината пише, че е за жени до 45 г. На официалния такъв обаче, НЕ е променена и пише,че е до 26г. Е, FDA е сериозна сила и не само-просто тестовете върху жени-11 хил. от цял свят, ако трябва да съм точна, са били от 9 до 26 г. и след това са започнали опити върху по-висока възрастова група.
Тук ваксината се казва Гардасил-явно на български е по-благозвучно да звучи отзад напред . Очаква се одобрение на конкуренцията-Cervarix, но тя пак е получила отказ от FDA(Food&Drug Administration) в края на Дек. В Австралия е одобрена.
2. Видях ,че Petyaaaa посочва, че третата доза се бие след 6 мес. от втората. Информацията на сайта е следната: бие се първата инжекция, след 2 месеца-втората, а третата се бие след 6 мес. от Първата,а не от втората инжекция, което означава след 4 мес. от втората.
3.Също така HPV типовете, които ваксината покрива, са четири. Сексуално активните жени също могат да се възползват от ваксината, дори и да имат един от тези типове, ще имат протекция над останалите.Ето това (http://www.cdc.gov/std/hpv/STDFact-HPV-vaccine.htm#hpvvac2)
е източникът ми- Център по контрол на заболяванията и превенция към департамента по здравеопазването на САЩ.
Промених мнението си, за да допълня нещо, което поне мен, ме вълнуваше. Засега не е доказано колко дълго трае ваксината. След направените опити се счита, че покрива 5 години (тъй като самите жени са били изследвани толкова дълго).

petyaaaa
23rd January 2008, 10:34
Засега не е доказано колко дълго трае ваксината. След направените опити се счита, че покрива 5 години (тъй като самите жени са били изследвани толкова дълго).
Да, предполага се, че е до края на живота, но тъй като ваксината е на пазара само от 5г., не е доказано дали е така.
Ами.... ще видим :D

Nelina_02
23rd January 2008, 12:53
Gia, petyaaaa, много полезно инфо,
знаете ли дали вече тази новата за жени до 45 год е вкарана в бг, трябва да попитам моят гинеколог,
сорка, но не разбрах, на какъв принцип действа тази ваксина, вирус ли е и прави имунитет, нещо като при грипните ваксини или???

samsara_k
23rd January 2008, 12:59
да . принципа е като на противогрипните ваксини . инжектират се полу - умъртвени вируси , нискожизнени им казваха май , но не съм спец в термините . целта е организма да изгради собствен имунитет срещу евентуална поява на вируса

Nelina_02
23rd January 2008, 14:44
хм, доста неизвестни има, сега си мисля, а какво се случва, ако не дай боже се окаже, че имам вируса, аз съм на 38, решавам да си поставя ваксината??? някой спомена думата профилактика, но???
дали нашите доктори са подготвени да ни отговорят на тези въпроси???

Nelina_02
23rd January 2008, 15:54
Но иначе ваксината се бие и на жени, които вече имат вируса
???
да разбрах, че трябва тест, но selena06 виж какво пише а ти казваш, че няма смисъл,кое мнение е вярно,аз ще поразпитам моят док, ако ти своевременно разбереш пиши тук,моля

Nelina_02
23rd January 2008, 16:09
о,сори,сега видях,като ми отвори очите :lol:
:2020:

Gia
23rd January 2008, 19:01
Nelina02, ето съдържанието на ваксината-Silgard съдържа малка доза високо пречистени вирусоподобни частици от четирите типа HPV. Вирусоподобните частици са изградени само от вирусни белтъци и не съдържат вирусна ДНК. Вирусоподобните частици активират имунната система да изгради антитела срещу четирите типа HPV. При среща с HPV вируси, тези антитела неутрализират вируса и не позволят да се развие инфекция и заболяване. Така при ваксинираните се изработва траен имунитет срещу вируса.
А другото, което питаш дали, ако имаш вирус има смисъл да се ваксинираш. От американския сайт пише, че да, тъй като ти ще се предпазиш от останалите типове-както писах, те са 4. И според мен звучи тъпо, з-то ако някой има вирус, надали ще тръгне да се ваксинира с-у другите, а ще се погрижи за наличния. Но просто преведох, че е възможно и се препоръчва.
И ваксината е една-просто в Бг са решили да вдигнат диапазона на възрастта.

mallvina
24th January 2008, 06:20
Сега видях темата !
Преди 1 година и нещо на контролна цитонамазка резултата ми бише зле 3Д, не съм имала НИКЪКВИ нито раничка на шийката само лек сърбеж и гинеколожката КОЯТО Е ОНКОЛОГ И РЪКОВОДИ ТОЧНО ТАКАВА АСОЦИАЦИЯ, предположи че може да е същия вирусHPV .Така и се оказа.Двамата с мъжа ми си правихме теста за единия беше за информация около 100 лева някъде .Значи на него нищо не му показа,той нямаше категорично този вирус :!: От всичките типове , опасните се водели 4.Това са 6,11,16,18.
При мен беше 16тип HPV.
Тогава започнах лечение по строго определен график по схема с Изопринозин 2на доза и още толкова 2на доза имуностимулатор Имунобор и от моя страна строг режим повече зеленчуци и витамини .Това продължи 3 месеца и 3 месеца имунобора даже повече.След това отидох на контролна цитонамазка бях се излекувала ,резултатите спаднали на 2,което е нормално при жените
След още няколко месеца решихме да направим повторни ТЕСТОВЕ ,мъжа ми пак -нищо ,а аз се бях излекувала НАПЪЛНО ,няма нито вирус нито нищо ,а преди това вече щях да умирам така се бях излашила в първия момент само аз си знам.ТОЗИ HPV,мъжете са безсимптомни носители ,което е най страшно :!: .НЕ ВИНАГИ СЕ ПРЕДАВА ПО ПОЛОВ ПЪТ ,ПОВЕЧЕТО Е ПО ПОЛОВ НО НЕ ВИНАГИ ,ОБИКНОВЕННО КОГАТО СА НЯКОЛКО ЩАМОВЕ ПОВЕЧЕ ОТ 2 ТОГАВА СЕ ВОДИ ,ПРИ МЕН БЕШЕ ЕДИН ,МЪЖА МИ НЯМАШЕ КАТЕГОРИЧНО ,по принцип вируса си стои в организма и когато ти отслабне имунната система атакува ,При мен се Установи че е в средна фаза И НЯМАМ ИДЕЯ ОТ КЪДЕ СЪМ ГО ХВАНАЛА ОТ ВЪЗДУХА и добре че ходя през 7 месеца на цито ,толкова бързо се е развил ,ако не бях отишла можеше да ми коства живота !
Така че този вирус не е опасен ,лекува се ВСИЧКО НАВРЕМЕ и в случай като моя се излекуваш напълно ТОВА Е ДОКАЗАНО ВЕЧЕ ЧЕ ТОЗ ВИРУС МОЖЕ ДА СЕ ИЗЛЕКУВА НАПЪЛНО ,по опасно е друго .Всяка година да не пропускате цитонамазка ,това може да ви струва живота.
За това незнам какво да кажа за тези ваксини ,дали не е прекалена рекламация незнам,немога да кажа.
PETIQ МНОГО ЩЕ МИ Е ИНТЕРЕСНО ДА ПИТАШ ТВОЯ ГИНЕКОЛОГ ако разбира ИЛИ НЯКОЙ ДРУГ ,кажи му каквото обясних за този вирус и че съм се излекувала НАПЪЛНО ,аз ти писах какво съм пила .Да видим какво ще ти каже и пиши :!: :wink:
Дано да съм успокоила някой хора че не е умирачка и СЕ ЛЕКУВА :!: :D

Nelina_02
24th January 2008, 10:59
Gia,mallvina,
благодаря за инфото, много полезна тема

Всяка година да не пропускате цитонамазка ,това може да ви струва живота.
много неприятен повод ме стрестна, така да се каже, да бъда по-отговорна към себе си, от няколко години не пропускам, дано повече жени осъзнаят необходимостта от това, наистина е животоспасяващо.

samsara_k
24th January 2008, 12:33
във вторник ходих на цитонамазка и си чакам резултатите . притеснено ми е , защото не е шега работа
mallvina поста ти вдъхва оптимизъм на всички (сигурна съм) искренно се радвам за успеха , които си постигнала в борбата с вируса и както за пореден път става ясно - профилактиката е най-доброто решение за това да бъдем спокойни относно здравето ни

Gia
24th January 2008, 20:16
Така е- аз зъболекар и гинеколог са ми единствените доктори, на които ходя и дано и занапред да е така. Много е важна профилактиката- за всеки аспект от живота!
Страхотна новина е, че Mallvina е надвила коварния вирус. Наистина, най- честият причинител е мъжът- по полов път и то при него нищо няма налице. Просто той си носи вирусът, но при него не се развива нищо. Mallvina, а как и къде се прави тест за HPV при мъжете?

MISTIKA
2nd February 2008, 13:16
Я хвърлете един поглед: http://www.yosif.net/bg/med/index5.htm

mallvina
3rd February 2008, 07:43
MISTIKA,тъкмо се чудех дали да слагам ваксината за в близко бъдеще и се разколебавам нещо.
samsara,Gia,Petyaa,Nelina Благодаря ви.
Подписвам се за всяка една казана дума :!:
Gia,за мъжете твоя гинеколог или гинеколог-онколог.Понеже не искаше друг и аз свърших таз работа,да му е по приятно да му пазя страх :2014:с една четчица се взима от канала секрет и се слага в епруведка 2 пъти и се носи на Янко Сакъзов,те си ги носят изследванията.
Сега за ваксината гинеколожката нищо не ми казва,аз я подпитах,тя ми каза че било по добре да се сложи но не беше много категорична и съм объркана. 800 лева и понеже нямам вирус Силгард 3 пъти през 3 месеца,обаче минавам годините,но нямало значение :shock: някоя друга година.Другата Селена е за тези които имат вируса,слага се през 6 месеца.
Просто нямах мн време да се интересувам но другия път ще дам инфо или на лични.

Gia
3rd February 2008, 21:29
Благодаря ти, Малвинче, за инфото. И аз питах моята гинеколожка за ваксината, никой май не е много сигурен още в нея. Което е нормално. Иначе тук преди няколко месеца я рекламираха много.
Но не съм чула от моите приятелки някоя да си е сложила. Иначе не се притеснявай, ако си прехвърлила малко годините- нали казаха после, че е до 45 г,а опитите са били върху определена възрастова група- до 26 г. Сега са започнали и върху тези жени.
Mystica, така е, за съжаление, фармацията е много, много скъпа индустрия, която си играе с нашето здраве. :1208:

Nelina_02
6th February 2008, 08:46
Моля ви правете си профилактични прегледи редовно,
за съжаление още една позната почина от рак на маточната шийката, само на 38 години :cry:

rusokoska`
6th February 2008, 13:24
Това е най-ужасната новина за една жена...Майка ми преживя този ужас преди 7 години и въпреки,че има 1 дете и не е искала да ражда,новината ,че няма повече да има деца я съсипа.Дано тази ваксина наистина помага ...

smart4ety
16th February 2008, 19:36
искам аз да попитам - задължително ли е когато имаш този вирус HPV...да се появи рак на шийката на матката?! :roll: защОто.....аз преди месец-два имах кондиломи и ми изписаха някакви лекарства.....сега уж всичко е нормално и генеколожката ми каза, че като си изпия лекарствата ВЕДНАГА трябва да си направя цитонамазка.....,но като четох вашите мнения много се притесних, та реших да питам..... :girl_cry2:
P.S. колко струва тази цитонамака и какво представлява!?

estrella
17th February 2008, 09:06
Цитонамазката е изследване на влагалищниа секрет. Взима се проба по време на гинекологичен преглед, с памучен тампон, не боли изобщо.

До колкото знам, имаш по Здравната каса една безплатна цитонамазка на година, но не съм сигурна. Иначе струва към 25 лева.

Gia
18th February 2008, 23:22
Да, цените варират-предишната ми взимаше за преглед+ цитонамазка 50 лв., после я смених с доцентка при това и за преглед,цитонамазка и микробиология, резултатите от които стават почти веднагa - 25 лв.
Petyaaaa, докъде стигна с ваксината...Някакви нежелани реакции?

Gia
19th February 2008, 18:58
Супер, пу пу пу, нищо да няма и за в бъдеще! Дано е ефикасна, една коварна болест по-малко!

Nelina_02
19th February 2008, 19:43
Дано, дай боже, ще е от полза за много жени

nellita
20th February 2008, 12:58
И аз си направих тест и резултата ми е отрицателен. Другия месец ще си слагам първата инжекцийка :girl_dance:

samsara_k
24th February 2008, 11:51
ваксината , която според гинеколожката е подходяща за мен се казва Cervirax . някаква европейска разработка е на GSK . ще помоля ако някой е чувал мнения и коментари за нея да сподели

Gia
25th February 2008, 20:45
ваксината , която според гинеколожката е подходяща за мен се казва Cervirax . някаква европейска разработка е на GSK . ще помоля ако някой е чувал мнения и коментари за нея да сподели
Cervarix- бях пуснала малко инфо на 1 стр. Просто европейския еквивалент от фирмата GSK, която е от Великобритания. Иначе са сходни, но предимството на Гардасил (или Силагард) е, че предпазва и от вагинални брадавици. В САЩ мисля, че още не успяха да ги одобрят, но според мен е политика да толерират тукашния си фарм. гигант Merck.

elia
28th February 2008, 10:30
Здравейте :new_user: !
И аз скоро ще се подлагам на тази ваксина. Миналото лято оперираха майка ми от рак на шийката на матката и за моя огромна радост сега всичко е наред. Откриха болестта при профилактичен преглед, затова и аз ви призовавам - Ходете по-често на прегледи!!!

milena2008
24th April 2008, 08:02
Здравейте!
Впечатли ме коментара на Малвина от януари и имам един въпрос към нея, но нещо не успях да го пусна като лично съобщение и се надявам дано да го прочете тук. Бих се радвала ако някой друг, който има информация по въпроса ми също да сподели. Искам да попитам какъв беше твоя график за приемане на тези таблетки изопринозин? На мен ми изписаха следния график 20 дена 3Х2 таблетки, след това 20 дена 3Х1 и след това пак 20 дена 3Х2. Моята ситуацията е много сходна с описаната от Малвина, имам папилома вирус, който вече е достигнал до клетките на шийката на матката, партньора ми няма нищо, преди 3 месеца ми гориха брадавичките по вулвата, вагината и тушираха шийката на матката със солкожин, като пих детокс за имунната система. Сега обаче продължавам да имам заразени клетки по шийката на матката и лекарката прецени, че ще направи още едно туширане, този път реших да пия изопринозин, за имунната система, като преди това прегледах коментарите за този препарат по форумите и така подаднах тук.
Благодаря много предварително ако някой може да сподели впечатленията си от изопринозина!

mallvina
29th April 2008, 08:26
здравей.
Не се притеснявай,схемата при мен беше по същия начин с изопринозина.За изгарянето на раничката от вируса също,няма никъкъв проблем за забременяване ,те са няколко видове ранички,тази от вируса е безобидна от към забременяване :!:
След туширането,процедурата е да минат около 3 месеца и да зарасне местото.Явно при теб не е зараснало и затова се е наложило второ туширане ,на същото място ли e? ,през тези месеца особенно първия трябва да се избягват интимни контакти.
за изопринозина незнам дали трябва да го взимаш,питай лекар,аз по схема както си писала и го спрях.
Взимах от тези китайските много помагат за усилване на имунната система в шишенца женшен с пчелно млечице и гинко билоба -има 2 вида продават се в аптеките ,така се излекувах.
пожелавам ти успех ,ако има нещо ми пиши.

milena2008
30th April 2008, 13:09
Благодаря ти много за информацията и куража!

Patetu
30th April 2008, 13:49
[quote="estrella"]Цитонамазката е изследване на влагалищниа секрет. Взима се проба по време на гинекологичен преглед, с памучен тампон, не боли изобщо.

До колкото знам, имаш по Здравната каса една безплатна цитонамазка на година, но не съм сигурна. Иначе струва към 25 лева.[/quotе
Това с памучния тампон е микробиология, за цитонамазка се взима цекрет с една четчица. А относно ваксината- моя лекар не ми я препоръчка.

Karlotta
9th May 2008, 11:16
Patetu,твоя лекар обясни ли защо не я препоръчва?Понеже аз днес ходих на изследване за носителство на вируса,гинеколожката много ме навива за ваксината,то е ясно,че тя има изгода от цялата работа,ама все пак не знам...много противоречиви мнения чета за тая ваксина и съм объркана нещо :?

Patetu
9th May 2008, 11:20
Имала много странични ефекти, не била достаъчно ефективна и изобщо каза, че само парите съм си щяла да дам, за нищо. Иначе той можело да ми я вземе и да ми вземе парите- но каза, че е безсмислено.

Karlotta
9th May 2008, 11:29
Ами аз днес специално питах за странични ефекти,но гинеколожката каза,че нямало...Уф,на кого да вярва човек,направо не знам :!: Май ще трябва и други мнения да се търсят.

Patetu
9th May 2008, 12:37
А тя защо те навива толкова?
Какъв аргумент извади? Аз моя лекар го питах защото бях любопитна?

Karlotta
9th May 2008, 14:21
Ами тя твърди,че си заслужава и че в страните,където се поставя профилактично,има много по-малко случаи на рак на маточната шийка,отколкото у нас...И че тя би си я направила,ако е по-млада,а също и на дъщеря си би я направила.А иначе предполагам,че има някаква договорка с представителството на фирмата производител на ваксината и печели процент от всяка пациентка,която се ваксинира.

Patetu
9th May 2008, 14:51
Ами не знам- прецени си. Аз малко ще се поразровя из нета и ще сортирам мнения- ако има нещо интересно за тази ваксина ще ти пиша. Аз за себе си реших, че няма да си я бия- достаъчно е да си правиш цитонамазка ако си под 30 - всяка година веднъж, а иначе на всеки 6 месеца ;)

Karlotta
9th May 2008, 15:20
Ами аз и сега си правя цитонамазка на 6-8 месеца(на 23г. съм) ама...Аз страшно много се обърках,защото обективна информация не успях да открия.Или е от представители на фирмата-производител,или от лекари,които явно имат облага,както моята лекарка...Ако пък е от пациентка,тя си я е направило много скоро или в момента си я прави,за да може да каже дали има странични ефекти.Въобще...мерси все пак за мнението,аз също ще продължа да търся инфо.

Patetu
9th May 2008, 16:22
виж тук- ако това ти е в помощ?
http://www.awkolaw.com/drugs_gardasil.html

zve
9th May 2008, 16:29
вижте и тук www.zateb.info/

Karlotta
21st May 2008, 13:05
Вече писах в една друга тема и реших да пиша и тук.Резултатът от изследване за HPV се оказа половителен при мен - 1,12 при допустима граница 1.Изписаха ми Изопринозин и Имунобор,които да пия по схема близо година,заедно с почивките от приема.Гинекожката хем ме наплаши,хем твърди,че не е толкова страшно...Не знам,много съм притеснена и объркана.Освен изписаните лекарства какво мога да взимам?Прочетох за някакви китайски билки..Всяка информация ще ми е полезна!Мерси предварително

Patetu
21st May 2008, 13:44
Мацка, консултирай се с друг лекар! Ако искаш ще ти дам координати на ЛС. Може и да му се обадиш на доктора да попиташ просто информативно.

Karlotta
21st May 2008, 14:11
Pate,прати ми координатите,мн ще съм ти благодарна!И аз мислех да търся второ мнение.

Nelina_02
10th July 2008, 01:19
:offtopic: упс направих грешка, извинявам се

marja
10th July 2008, 14:36
вече има нова ваксина, която ще бъде пусната до нова година. Може би в България ще дойде 2008. Тя е за жени от 26 до 45 ако не се лъжа. Но иначе ваксината се бие и на жени, които вече имат вируса.
Селена говори за новата ваксина, не за Силгард. Моята гинеколожка изрично ми каза, че ако имам вируса, няма смисъл да ми бие Силгард.


Скъпа Petyaaa, ако твоята гинеколожка ти е казала изрично, че ако имаш вируса няма смисъл да се ваксинираш със Силгард, а с другата ваксина има, то аз лично бих поставила под съмнение коректността й.

Принципа на действие на васкините е един и същ - най-добре изработват антитела срещу вирус, който го няма по настоящем в организма.

Разликата между двете ваксини е, че Силгард те предпазва от 4 щама на вируса /6,11,16,18/, докато другата само от 2. Аз лично се ваксинирах със Силгард, защото ми дава по- голяма защита.

marja
10th July 2008, 15:01
Ами тя твърди,че си заслужава и че в страните,където се поставя профилактично,има много по-малко случаи на рак на маточната шийка,отколкото у нас...И че тя би си я направила,ако е по-млада,а също и на дъщеря си би я направила.А иначе предполагам,че има някаква договорка с представителството на фирмата производител на ваксината и печели процент от всяка пациентка,която се ваксинира.

Скъпа Karlotta, аз лично бих се доверила на твоята генеколожка. Явно тя е лекар, който го е грижа за пациентите му и се интересува от новостите в медицината.

Не се учудвам, че има скептици като Patetu. Винаги е има хора, които трудно приемат нови неща. Сигурна съм, че след време тази ваксина ще е част от имунизационния календар на всяко момиче и ще се приема като нещо нормално, като и всички ваксини, които ни бият като деца и изкореняват доста страшни заболявания. Дай боже!!!

За съжаление обаче, докато нашето министерство, здравна каса и т.н. институции обърнат внимание на проблема за нас може да е твърде късно.

Грижата за нашото собствено здраве е лична отговорност на всеки един от нас!

Аз лично доста неща прочетох и за себе си взех решение да се васкинирам.

dimitriq76
11th July 2008, 09:04
Карлота не се безпокой направиси днк-тес за да знаеш на кой тип си вирусуносител !Заото ваксината можела да се слага и на хора който вечеса заразени с този вирус ,обесняваше го един лекар когато настъпвал процеса на обновяване клетките изхвърляли вируса и ако имаш ваксина сложена той неможе да се върне обратно вече към новата тъкан !Може би не ти го обясних много точно но нешто такова обясни и той ,заинтерсувайсе точно за коя ваксина може да си сложиш ако си вирусоносител.Другото което не е адълително да се разболееш от рак дори и да е така !Ако вируса ти причинява проблеми като дисплазия можеш да си направиш конизация !Аз бях на 21 г когато си го открих причиними дисплазия първа степен и аз реших че трябва да направя конизация ,въпреки че екарите ме успокояваха че може да изчакам ,но аз се страхувах и така направи я при един онколог ,съответно си платих .Сега ходя на прегледи редовно ,правих си и днк -тестове за сега нештата са под контрол !Не се претиснявай толкова само трябва да се следиш дали ти причинява изменение някакво!Пожелавам ти напълно излекуване и весел ден!

Patetu
11th July 2008, 09:42
Не се учудвам, че има скептици като Patetu. Винаги е има хора, които трудно приемат нови неща.
Грижата за нашото собствено здраве е лична отговорност на всеки един от нас!

Аз просто се консултирах с лекаря ми, който не ми я препоръча. А и честно казано, от тази масирана рекламна кампания, никъде не може да се види реално,какви са странични ефекти, до колко е ефективна ...Някак много суперлативи се изръсиха за въпросната ваксина- от хора които не са лекари!

CREAMpie
11th July 2008, 11:16
Винаги е има хора, които трудно приемат нови неща. Сигурна съм, че след време тази ваксина ще е част от имунизационния календар на всяко момиче и ще се приема като нещо нормално, като и всички ваксини, които ни бият като деца
Ваксинирането не е нещо ново и революционно днес, тези, които не го приемат е не защото са консервативни, а защото темата за ползата от тях е спорна, порови се в нета и ще видиш. Не се знае какво ще бъде бъдещето на имунизационния календар.

Lottus
11th July 2008, 13:54
Не харесвам хора като marja, които така настойчиво натрапват идеята, че селият свят трябва да се ваксинира и виждаш ли, колко полезно било то! Всеки има право на избор. А това за загрижената гинеголожка, изобщо не го пробутвайте - за какво е загрижена - за доходите си ли?
Изгледайте един филм Vaccination - The Hidden Truth - 1998. После отново си помислете за ваксините ...

Patetu
14th July 2008, 16:32
Отговор от още една лекарка: "Ваксината има смисъл да се поставя преди започване на полов живот,т.е. преди среща с вирусите.Има много странични ефекти и в Америка напоследък има големи резерви относно нейното прилагане.Вашият лекар е прав."

marja
15th July 2008, 09:12
Скъпа Lottus в никакъв случай не желая да натрапвам идеята за ваксинация и съжалявам ако ти е прозвучало така. Естествено, че всеки трябва сам да вземе своето решение за себе си. Аз просто споделих своето. Винаги ще има привъженици и противници на ваксините.

Но виж нещо друго бих се опитала да натрапя - ежегодни профилактични прегледи и РАР тестове!!!!

Ето и малко инфо от нета, което ще отговори на някои от въпросите поставяни до момента в постинга.

Що е то цитонамазка?

Цитонамазката е изследване, при което с малка четчица се взима материал от каналът на маточната шийка. Така взетите клетки се натриват върху предметно стъкло и се носят при патоанатом.

Какви са възможните резултати от цитонамазката?

РАР I - нормални клетки. Не е необходимо никакво лечение, освен ако Вашият гинеколог Ви е казал че имате ''раничка'' която трябва да бъде обгорена. Това се налага за да се прекъсне веригата на канцерогенезата;
РАР II - клетки показващи най-често възпалително заболяване. Тук често се налага противовъзпалително лечение. Ако имате ''раничка'' тя трябва да бъде обгорена;
РАР III - Съмнителен резултат. Обикновенно се налага да се проведе съответно лечение, контролна цитонамазка след него и обгаряне. Понякога се налага и да се направи биопсия /също неболезнено изследване, което цели вземането на малко парченце тъкан от маточната шийка за доуточняване на диагнозата/;
РАР IV - наличие на единични ракови клетки;
РАР V - наличие на множество ракови клетки.


Благодарение на това изследване, въведено за първи път от Papanicolau, драстично се намалява заболеваемостта от рака на маточната шийка. Цитонамазката позовлява да се улови заболяването в най-ранните му стадии, когато оперативното лечение води до 100% излекуване, а също така да се установят онези предракови състояния, при които е необходимо само да се обгори засегнатият участък върху шийката на матката.

Координати на лекари:

Град Здравно заведение Лекар Специалност Адрес телефон
Варна Военноморска болница Д-р Делчев АГ ул. Хр.Смирненски 3 0888 562583
Варна РИОКОЗ-Варна (ХЕИ) Д-р Минева имунизационен кабинет РИОКОЗ-Варна 0899 477740
Варна Д-р Желязко Сотиров АГ Кв.Аспарухово ул.Кирил и Методий 53 0885 337 659
Добрич Д-р Красимир Стоилов Стоилов АГ ул.Страцин 14 0888 203 410
Благоевград ДКЦ 1 Благоевград Д-р Бойко Вангелов Терзийски ул. Хр. Смирненски №10 *0898553550
Благоевград ДКЦ 1 Благоевград Д-р Янка Иванова Терзийска ул. Хр. Смирненски №10 *0898553550
Благоевград ДКЦ 1 Благоевград Д-р Весела Илиева Аврамова-Султова ул. Хр. Смирненски №10 *0888702078
Дупница ЧК Дупница Д-р Еманоил Иванов Чернев АГ ул. Свобода №1 *0898427033
Пловдив УМБАЛ Д-р Ямаков Камен АГ бул."Хр.Ботев" №107 0888652347
Пловдив МОДОЗ Д-р Христамян Арман Онкогинеколог ул."Д-р Никола Ковачев"№9 0898444541
Пловдив МОДОЗ / ДКЦ 6 Д-р Дионисиева Светла Онкогинеколог МОДОЗ / ДКЦ 6 0888 947239
Пловдив АГ к-ка "Торакс" Д-р Даскалов Васил АГ ул."Д.Цончев"№5/до Четвъртък пазар/ 0898 206005
Пловдив Д-р Бонка Йончева АГ ул."Ив.Вазов"№78 0886 443017
Пловдив Ин Витро ц-р ІАГ к-ка "Селена" Д-р Минев Здравко АГ 0888 450269
Пловдив Ин Витро ц-р ІАГ к-ка "Селена" Д-р Топалова Снежана АГ 0888 636314
Пловдив Ин Витро ц-р ІАГ к-ка "Селена" Д-р Крьшков Камен АГ 0887 801666
Пловдив МБАЛ-Пловдив І АИСМП Д-р Ставракев Георги АГ ул."Д.Николаев"№36 0888 510898
Пловдив МЦ" Сонел Фарма" Д-р Забунов Николай АГ бул."Хр.Ботев"№47/до Автогара ЮГ/ 0888 351577
Пловдив АИСМП Д-р Боргоджийска Румяна АГ бул." Източен"№ 45 ет.2 0888 519324
Ст.Загора АИСМП Бузалов Стефан АГ 0888 377966
Ст.Загора АГ б-ца "Ниа-Мед" Д-р Саладжийска АГ ул."Ст.Стамболов"№29 0888 517023
Ст.Загора АГ б-ца "Ниа-Мед" Д-р Христов АГ ул."Ст.Стамболов"№30
Хасково МОДОЗ Д-р Кабаков Георги Онкогинеколог 0888 626249
Хасково МОДОЗ Д-р Трендафилов Георги Онкогинеколог 0889 322137
Пазарджик МЦ"Хигия" Д-р Топкаров Гено АГ
Пазарджик МЦ" Хигия" Д-р София Павлова АГ 0888 430607
София НОЦ, МЦ Гинека Д-р Галина Борисова Чакалова АГ кв. Гео Милев, ул. Коста Лулчев *0888453048
София 25 ДКЦ Д-р Мишел Масуд Шоайб АГ ул. Св. Преображение №20 *0887647350
София МЦ Грийнберг Д-р Милкана Руменова Щерева АГ ул. Св. Преображение №20 *0887370456
София 1 АГ "Св. София" МЦ Геримед Д-р Валери Людмилов Гергов АГ ул. Г.С.Раковски № 52 *0889624972
София КБ Лозенец, МЦ Геника Д-р Красимир Господинов Станев АГ ул. Поп Богомил №21 *0888323720
София МЦ Хестия Д-р Мариана Райчева Петрова АГ бул. Черни връх № 68 *0888370990
София МЦ Торакс Д-р Мария Георгиева Ризова АГ ул. А. Стамболийски №57 *0899535123
София МЦ "Полимед" д-р Иван Праматаров АГ София бул. " Скобелев" 72 0888308614
София МЦ "Св. София" Д-р Валентина Мазнейкова АГ
02 / 818 4613
София Д-р Св. Лекова АГ 0888 720709
София Д-р Веска Кайрякова АГ 0898 563346
София МЦ "Св. Лазар" Д-р Тиана Николова АГ 02 / 962-3685
София Д-р Валентин Николов АГ 02 / 962-2005
София Д-р Рени Райчева АГ 0888 536266
София МЦ "Св. Лазар" Д-р Н. Генов АГ
София МЦ "Персеполис" д-р Аделина Чолакова АГ ул."Пиротска" 8 0888872301
София МЦ "Евавиталис" д-р Николай Николов АГ ул. "Трапезица" 4 0888314236
София МЦ " Биочек" д-р Дарина Банчева АГ ул. " Екзарх Йосиф" 31 0887542652
София МЦ "Лора" д-р Вяра Джонгова АГ бул "Христо Ботев" 10 0888231895
Русе Д-р Ердоан Дуваджиев АГ ул.Рига 35 (бивша 3-та поликлиника) ет-4 ,каб -121. 0887 692 914
Русе Д-р Анил Саха АГ ул.Николаевска 66 (стоматологията) ет-6 ,каб-616. 0888 722 053
Шумен МЦ Чолакови Д-р Милен Чолаков ул .Васил Друмев17 0886 011 166
Шумен МЦ Чолакови Д-р Милен Чолаков ул .Васил Друмев17 0886 011 166
Петрич ДКЦ Петрич Д-р Верджиния Димитрова Дуевска-Денишева АГ ул. Рокфелер 1 *0888607006
Перник МБАЛ Перник, ЧК Д-р Емил Николов Милачков АГ ул. Брезник 2 *0887805921

Момичета, трябва да се грижим за себе си, освен за красотата си, най- вече за здравето си! За това сме жени! Надявам се информацията да е полезна

Що се отнася до злокачествените заболявания, днес в България, най-много жени умират от рак на гърдата. На второ място - от рак на шийката на матката. В много други държави това не е така. При тях се говори за "драстично намаляване на заболеваемостта". У нас - не. И то защото няма пари в здравната каса да поеме 650 000 цитонамазки годишно. Затова и лекарите си мълчат и не дават направление за това изследване, а някой път дори отказват да ти дадат, когато си поискаш. Затова - искайте си направления или ако трябва ходете на частно. Обръщайте си внимание, вие които четете тези редове, вашите майки, сестри, дъщери, приятелки и познати и не пропускайте година без цитонамазка. Уловен в начален стадий ракът на маточната шийка е лечим 100%!

А тук може да погледнат тези, които се интересуват от HPV:
http://www.hpv-bg.com/
http://www.hpvgard.org/
http://www.doctormalchev.com/subpages.php?id_sub=1

Надявам се да не съм досадила и да съм била полезна :)

Patetu
15th July 2008, 09:58
Това за цитонамазката е ясно- аз си правя, всяка година :) Последния път си направих- заради раничка. Към края на годината ще ида пак. Но тук въпроса не е за профилактичните прегледи. То и пълна кръвна картина трябва да си правиш веднъж годишно. Но се съмнявам да го прави всеки.

Lottus
15th July 2008, 11:45
marja, тази информация определено ще бъде полезна на много жени, ако до сега не са я знаели :wink: Извинявам се, може би реагирах малко пресилено.

В този ред на мисли, може ли да ви попитам за един туморен маркер? Става дума за CA 125 - Карциномен антиген 125. Доколкото знам той дава информация за наличие на ракови клетки в яйцниците. Знам, че граничната му стойност е 35, над нея вече има поводи за притеснение. Някой знае ли този маркер доколко е показателен (достоверен) за наличието на ракови клетки. Може ли да се повиши от доброкачествени възпаления и т.н. И като цяло всякаква информация ще ми е полезна.

Извинявам се, че се отклоних малко от темата :) Може да ми пишете и на лични ако решите, че не е подходящо за тук.

Jackie
23rd July 2008, 17:45
http://www.clinicalanswers.nhs.uk/index.cfm?question=8503

dimitriq76
23rd July 2008, 20:21
Аз ходих на гинеколог миналата седмица в ВМА ПРИ МОЯТА ГИНЕКОЛОЖКА ПИТАХ Я ЗА ВАКСИНАТА ,КАЗА МИ ЧЕ МОГА ДА СИ Я СЛОЖА НО ТОВА НЕ Е ДО ЖИВОТНА ВЪКСИНА СЛЕД 5 Г СЕ ПРАВИ НАНОВО ДНК -ТЕСТ И ОТНОВО АКО ПАЦИЕНТКАТА ИСКА ДА СЕ ВАКСИНИРА .Каза ми ,че ваксинат може да се слага на жени до 50г възраст.Дори и да си сложа ваксината ми каза че е задължително да си правя веднъж годишно цитонамазка .Не ме е агитирала да си я слагам ,просто ми каза че не е на 100 процента сигурно !Незнам за сега мисля да си правя редовните прегледи !При това ми обясни ,че ако имам ваксина а имам безразборни връски или пратниора ми това не би ме опазило .Вирусите са 100 вида ,а ваксината е само срещу 16 и 18 !Всеки сам решава за себеси !

marja
28th July 2008, 15:37
Аз ходих на гинеколог миналата седмица в ВМА ПРИ МОЯТА ГИНЕКОЛОЖКА ПИТАХ Я ЗА ВАКСИНАТА ,КАЗА МИ ЧЕ МОГА ДА СИ Я СЛОЖА НО ТОВА НЕ Е ДО ЖИВОТНА ВЪКСИНА СЛЕД 5 Г СЕ ПРАВИ НАНОВО ДНК -ТЕСТ И ОТНОВО АКО ПАЦИЕНТКАТА ИСКА ДА СЕ ВАКСИНИРА .Каза ми ,че ваксинат може да се слага на жени до 50г възраст.Дори и да си сложа ваксината ми каза че е задължително да си правя веднъж годишно цитонамазка .Не ме е агитирала да си я слагам ,просто ми каза че не е на 100 процента сигурно !Незнам за сега мисля да си правя редовните прегледи !При това ми обясни ,че ако имам ваксина а имам безразборни връски или пратниора ми това не би ме опазило .Вирусите са 100 вида ,а ваксината е само срещу 16 и 18 !Всеки сам решава за себеси !

dimitriq76, ваксината /поне тази, която аз си сложих/ предпазва от 16 и 18 тип, които са причинители на рак на шийката на матката в над 70% от случаите и затова се считат за най-високо рискови. Освен това тя защитава и от 6ти и 11ти тип, които в 90% от случаите причиняват кондиломи. За повече инфо можеш да надникнеш тук: http://www.hpvgard.org/article/view/10

Колкото за 5те години, казала ти го е защото от толкова време ваксината се продава, които всъщност вече са 6, защото Силгард е от 2002.

:2035: