PDA

View Full Version : Диета по време на пости?


HristinaA
18th November 2007, 21:01
Здравейте,може ли някой да ми каже подходяща храна по време на пост,с която да отслабна?Благодаря предварително

Nezinka
19th November 2007, 03:03
:roll: Поста си е един вид своеобразна диета. Незнам ти как постиш, но някои хора почват да наблягат на хляба и картошките, което разбира се не е добра идея. Наблягай на зеленчуци сурови, задушени, както ти дойде, пресни плодове, като е хубаво да ги хапваш до ранния следобед. Пълнозърнести храни и сурови ядки - какво по диетично от това:) За вечеря салатки. Аз ям и печени фалафели и маслинки:) Постя за пръв път така че не съм с много професионален опит:)

kukli4ka
19th November 2007, 10:28
Постих за Великден и отслабнах 3-4 кг.Основно се хранех с постни манджи/зеле,грах,зелен фасул/ и зеленчуци.1-2 филийки "Бонус" за деня и много течности.Кьополуто на "Денито" е страхотно за такива случай.Успех!

HristinaA
19th November 2007, 11:39
Благодаря за съветите :) Ще започна от днес,ще се опитам да наблегна на зеленчуците и плодовете.При мен проблема е че по време на постите все ям хляб,макар и пълнозърнест с някакви супички и манджи и то все след 6 часа,иначе цял ден мога да издържам само на вода, но от днес започвам.А лютеницата-какво мислите за нея,и нея ли да изключа?

kukli4ka
19th November 2007, 11:59
По-добре да ядеш през деня до 6 часа,а след това само течности.Аз като огладнявах си хапвах малко ядки - печени или непечени,но си ги носех в чантата.Но как ще започнеш от днес?Те постите отдавна почнаха :roll:

katie
19th November 2007, 12:00
Kакво и е на лютеницата че да я изключваш? Само недей да изяждаш по едно кило хляб с нея!

Иначе Незинка ти е дала добри съвети, старай се да ги изпълняваш и всичко ще е наред. :wink:

HristinaA
19th November 2007, 12:28
Не,не..аз съм си ги почнала от самото начало,дори ядох без олио 4 дена и се пречистих,но през тези 4 дена ядох като невидяла,затова реших от днес да започна с малко лишение от някои храни,че нямам нужда от още килограми,а напротив :( а за хляба,взех си одеве пълнозърнест и смятам най-много по 2 филийки на ден до 6 часа,а ако след това огладнея-някакъж плод :) Дано успея

kukli4ka
19th November 2007, 13:15
Ще успееш,ние ще те подкрепяме!Когато си на зор и готова да изядеш всичко около теб - пиши!

Bambalina
19th November 2007, 14:44
Здравей Христина,
И аз така като теб ... постя...
Незинка много правилно те е насочила, но според мен ако искаш да има ефект от поста... наистина трябва да изхвърлиш хляба от менюто си... Изцяло... (казвам това на базата на собствените си наблюдения :D ) Недей да хапваш вечер плодове... мисля, че някъде тук четох че е "по-правилно" да пиеш чайче с мъничко мед или нещо такова...
Хайде всички постещи.... разписвайте се тук :D

HristinaA
19th November 2007, 17:04
Здравей Bambalina :) ами и аз така си мислех,съвсем да изключа хляба,но си взех пълнозърнест като за начало и днес хапнах 2 филийки,но от утре няма да ям.Аз без хляб мога и няма да ми е трудно,но се чудех за ориза,например ориз със зеленчуци,защото някаде из темите бях чела,че от ориза се качва..а също така и орехи-не ми се вярва да се пълнее от тях,когато са в малки количества?

Bambalina
19th November 2007, 17:37
Ами аз не съм изхвърлила напълно от менюто си ориза и картофите... Примерно според мен няма да е чак такова невероятно прегрешение, ако си позволиш в седмицата един път салата от картофче с лук... или пък ориз с гъбки... стига да не е обилно полято с олио.... :-) И се храни по-начесто и по мъничко... Ще видиш, че ще успеем и ние ...
Аз днес дори ще прибавя тренировка по спининг и ще пропусна вечерята (ще я заместя с чай)

HristinaA
19th November 2007, 18:08
Мхм,и аз мислех да пропусна вечервта,ама хапнах вече ориз със задушени зеленчуци :( А ти Bambalina,като ядеш на често но по малко,какво хапваш?

kukli4ka
19th November 2007, 21:11
Във форум BGMama постещите си разменят доста рецепти.Може да погледнете и там за някоя постна вкусотийка.

Bambalina
20th November 2007, 10:49
Здравей Хрис (и другите постещи, които не пишат) ,
Аз вчера... ядох малко... също вечерта.... мюсли... с малко соево мляко... (колкото и странно да звучи, аз мюсли мога да ям само вечер, защото 5 минути след това ми трябва тоалетна (извинявам се за откровението) хъх....
Иначе сутрин като стана, нямам време за закуски и правя един фреш (портокал или грейпфрут) и бягам за работа... На обяд се връщам у дома... (имам малко куче и се налага) и си правя цяла купа салата, която си изяждам на работа(харесвам салата с домат и маслини с лук, салата от моркови и грах, домат и краставица, печен пипер с домат и царевичка ... и всякакви такива ... щуротии... )
Иначе ето ти тук една-две рецепти, които аз много обичам... (много ми липсва сиренето в тях... ама ... стискаме сега :D )

Патладжани с доматен сос
Продукти
1000 гр патладжани
500 гр домати
25 мл олио
3 ск. чесън стар
1/2 вр. магданоз пресен

Приготвяне
1.Обелете патладжаните и ги нарежете на филийки
2.Посолете ги и оставете да се отцедят
3.След това ги изпържете и оставете да изстинат
4.Пригответе доматен сос като накълцате доматите, чесъна и магданоза и ги смесите с олиото
5.Залейте с него изпържените патладжани и поднесете ястието студено.

Същото го правя и с печен пипер, който леко запържвам... ама съвсем леко и мноог набързо... и изцеждай добре от мазнината... че.... гхъх...
И използвам много чесън.... :D

kukli4ka, много ти благодарим за съвета, ще отида да изшпионира там и ако намеря нещо стойностно :1257: ще го споделя с вас :2018:

HristinaA
20th November 2007, 19:36
Здрасти,Bambalina :) Охх,блазе ти,че можеш да си хапваш на обяд и да си приготвяш салатки.Там ми е проблема на мен,по цял ден съм на лекции и няма как да ям такива нещица,прибирам се 5-6 часа и се тъпча..ако не тогажа,то към 10-още по-лошо :( И затова вместо да отслабвам,аз качвам..а не ми трябват повече килограми,и без друго тези са ми много..Иначе днеска изкарах на едно пакетче фъстъци,сега мисля чай да си направя с малко мед:)

kukli4ka
21st November 2007, 09:16
Hristina,не можеш да се храниш по този начин.Така ще отслабнеш,но ще се получи ефекта йо-йо,а и едва ли ще издържиш постите.Аз когато постих си носех - ориз със зеленчуци,варено жито,задушен грах или 2 препечени филийки .Слагаш го в една купичка и няма проблем между лекциите да си го хапнеш.

Bambalina
21st November 2007, 10:04
Здравейте всички...
Хрис... аз не живея в България и тук е нещо нормално всеки да си носи обяд... Дори офисите си имат изцяло оборудвани кухни и пр. и в това отношение съм много по-облагодетелствана... (но за какво ли ти го казвам това.. хъх). Ще ти кажа моито впечатления какви са: Според мен в твоя случай трябва задължително да закусваш (аз го правя с мюсли и соево мляко ... защото става бързо :D ), а на обяд можеш да хапваш малко ядки, ябълка, разни такива неща, които лесно би напъхала в чантата :D. Вечер ако те избива на глад си направи чай с мед... или пък хапни някаква салата... примерно от зеле с морков... или ориз с зеленчуци... Нещо такова... Ако имаш гладни "кризи" и си лягаш по-късно... пий чай с мъничко мед...
Преди и аз бях като теб... Цял ден в университета и само вечер ядях и винаги си бях шишкава, трябваше почти да не ям, за да поддържам някакви що годе нормални килограми... Сега се опитвам да се науча да закусвам (все още ми е много трудно това), а за обяд вече се научих... (покрай кучето :D ). Вечерята гледам да е лекичка или я пропускам (ама ставам лоша :D ). Опитай се да намериш някакъв Органик магазин, магазин за вегетарианци или нещо такова... там със сигурност ще намериш разни полезни неща без животински продукти в тях и ще можеш да "скалъпиш" положението с обяда.
Пожелавам ти успех...
Кукличка също ти е дала полезни съвети... според мен...

Bambalina
21st November 2007, 13:38
Още една рецепта да сложа, че я видях... и ще забравя...

Домати с ориз "Шори"

Списание Пудриера
Автор: Йорданка Пейчева

Съставки
1 глава лук, олио, 4 домата, 2 ч.ч. вода, сол, 1 ч.ч. ориз, магданоз

Порции
4

Начин на приготвяне
Лука се задушава в олио (да е покрито дъното), прибавят се доматите и се задушават много добре. Прибавят се 2 ч.ч. вода, сол, 1 ч.ч. ориз, магданоз и се разбърква. Оставя се 10 минути на огъня след завиране. Завива се.
Аз мисля да си я направя довечера... :D

HristinaA
21st November 2007, 16:22
Благодаря ви много за съветите,ще се постарая да се вслушам в тях :) kukli4ka,ще ги издържа и по отношение на храта и по отношение на духовния пост,постя вече пета година и никога не съм го правила с цел отслабване и за тези пости също не смятах да е така,но проблема е там,че това лято качих много(да хората отслабват през лятото,а аз :( )и затова много ми се искаа да поотслбна,а след като свършат постите,веднага минавам на хранителен режим-няма да се тъпча така безразборно-както цяло лято..А Bambalina,това за закуската,знам че е така,но проблема при мен е,че ако хапна нещо на закуска и после цял ден сък гладна като вълк,не мога да се спра,а колкото по-късно хаппна,толкова не ми се яде-знам,че не е хубаво и не трявва да е така :( и наистина след коледа ще започна със здравословната закуска и всичко останало..но сега ме е малко страх през постите,защото вместо да отслабна..че взема да кача накрая..Още веднъж-много благодаря за съветите :)

Bambalina
21st November 2007, 16:26
ако хапна нещо на закуска и после цял ден сък гладна като вълк,не мога да се спра,а колкото по-късно хаппна,толкова не ми се яде

И аз бях така... просто трябва да успееш да издържиш първите два дни ... примерно без да вечеряш... на следващата сутрин ще си така гладна, че ще се нуждаеш от закуска... Можеш да влезеш в ритъм стига да си упорита... Или пък за начало си избери някой много много натоварен ден, през който няма да имаш време да мислиш за глупости :D

HristinaA
21st November 2007, 16:38
Да,така щя направя :) сега ще хапна малко рибка-днес нали е позволена и нишо повече за днес,а утре ще закуся..дано стане,защото тези 4 дена седях почти гладна,даже не почти-направо си бях гладна-а не сум мръднала и с положин килограм..Благодаря ти Bambalina:)

Bambalina
22nd November 2007, 09:45
сега ще хапна малко рибка-днес нали е позволена
Позволена рибка... ауууу... наистина ли....?
Аз си мислех, че риба може само на Никулден... и съм си накупила две големи консерви риба тон (щото тук само това става за ядене - гхъх) и само се облизвам в очакване... :D

katie
22nd November 2007, 12:37
Виж този link (http://www.pravoslavieto.com/docs/post/postite_v_BPC.htm#%F0%EE%E6%E4%E5%F1%F2%E2%E5%ED%F 1%EA%E8) за повече информация.

През повечето дни на рождественския пост може да се яде риба.

Bambalina
22nd November 2007, 12:48
katie, безкрайно много ти благодаря... знам къде ще отиде утре едната консерва от риба тон... ихаааааааа....
Наистина ти благодаря... аз миналата година по същия начин само на Никулден ядох риба... :D

katie
22nd November 2007, 12:55
Няма защо. :)

Хубаво е да се прави разлика между постите, рождественския пост не е толкова строг като великия, не го правете по-труден отколкото е.

Bambalina
22nd November 2007, 12:56
Няма защо. :)

Хубаво е да се прави разлика между постите, рождественския пост не е толкова строг като великия, не го правете по-труден отколкото е.
На мен не ми е трудно... единственото, което ми липсва в действителност е рибата отвреме навреме (аз в действителност се чувствам най-добре, когато не "употребявам" животински продукти.. :D.. само рибата ми е... нарушението... )
Пак благодаря, много!!! :D

HristinaA
22nd November 2007, 20:58
Bambalina,Извинявай,аз мислех че знаеш за рибата-че от 23 е разрешена :( и аз го научих скоро това.. Сега поне нищо няма да ти липсва :)

rosiana
26th November 2007, 08:50
Здравейте и от мен...Аз също постя това може би ще ми е 7 година, но само миналата година свалих килограми...а за рибата - никога досега не съм яла освен на 21 и на 6,12....струва ми се , че е ново това и не ям...сега смятам да си купя ленено масло и ще го съчетая с постите та даа видим...успех на всички захванали се :)

Bambalina
26th November 2007, 10:46
Здравей rosiana, много се радвам че се обади и ти... Мога ли да попитам за какво ти е това ленено семе?

rosiana
26th November 2007, 11:28
Лененото олио пише че е доста полезно ....и уж топи мазнините :D ....иначе отскоро чета за него много затова ще го пробвам...предполагам , че поне няма да ми навреди

alica
26th November 2007, 13:42
само дето не олио, а семе :lol: :lol: :lol: подобрява перисталтиката. сутрин за закуска, смляно. :cool:

Bambalina
26th November 2007, 14:27
само дето не олио, а семе :lol: :lol: :lol: подобрява перисталтиката. сутрин за закуска, смляно. :cool:

Ахам.... много ти благодаря за отговора и полезната информация. А ти rosiana какво си хапваш иначе... Имаш ли някоя тайна рецепта :wellcome:

rosiana
26th November 2007, 15:55
не знам до колко сте запознати, но семето е семе , а вече се продава и ленено олио което е на таблетки и е много по - концентрирано

rosiana
26th November 2007, 15:58
нямам тайни рецепти :D но много обичам карфиол запържен в малко мазнина...също така и тофу със соев сос запържено, само така мога да го ям иначе ми е отврат

kukli4ka
27th November 2007, 11:06
Лененото семе или олиото подобрява перисталтиката и е много подходящо при колити,но е абсолютна отврат на пиене :girl_hysteric:

Bambalina
27th November 2007, 12:10
Лененото семе или олиото подобрява перисталтиката:girl_hysteric:
Чакай да ти кажа тогава на мен какво ми действа по същия начин... а току виж и при теб подействало... (поне не са гадни на вкус)
Сурови орехи с шлюпките... (аз изпапквам една шепа и след 1 час максимум... ела гледай какво става), а другото нещо с "подобно" действие е сусам... (а ако знаеш само как го открих това действие на сусама... СРАМ СРАМ.... :oops: :oops: бивше гадже решава да ме запознава с родителите си... и те наготвят пиле със сусам.... е... не искаш да знаеш колко бързо трябваше да се изпарявам от вечерята.... ) :d015: :d015: :d015:

Мария Василева
27th November 2007, 23:40
лененото олио на таблетки определено няма никакъв вкус и се пие без проблем!
Bambalinке, може тогава така да ти е подействало. аз не съм забелязала подобни признаци от сусама. :|

Bambalina
28th November 2007, 10:00
Bambalinке, може тогава така да ти е подействало. аз не съм забелязала подобни признаци от сусама. :|
Цък ... аз после пробвах пак .... и пак... пълна трагедия... (ама го изхитрих тогава гадния сусам, защото си стоях в нас ) :D :D :twisted:

Bambalina
30th November 2007, 13:37
Да се оплача.... направих беля... Вчера издумках една кутия бонбони(шоколадови), ама от тези, които нямат животински продукти в тях... но се чувствам престъпник... и сега ми е гадно... УХ.... Съвест ...

HristinaA
30th November 2007, 19:43
Е щом няма животински продукти,няма проблем.. :)