PDA

View Full Version : Дисплазия/Как се предава?


диляна7
15th December 2007, 17:54
Здравейте!Не знам да ли тук е най-точното място да задам въпроса си,но той много ме трвожи и искрено се надявам да ми отговорите.Преди няколко месеца разбрах,че имам това заболяване,но не бях се замисляла как се предава то,докато преди 3 дни не чаках пред кабинета на гинеколога си и не взех един коталог или нещо такова и не прочетох,4е се предава по полов път.Тъй като аз не съм била с друг освен с приятеля си,с когото сме заедно от 5 години,въпросът ми е той трябва да ми е изневерил с момиче,което също има дисплазия и да ми я е предал,докато сме били заедно или има друг начи да се заразя с този вирус.Много Ви моля да ми отговорите на този въпрос,защото той много ме тормози :2021: .Благподаря Ви предварително! :2015:

чичо
15th December 2007, 20:18
Дисплазия е термин,който означава абнормен растеж на клетките на епитела на шийката на матката.Не се "предава" ,което обаче не значи,че приятелят ти не е изневерил..! :idea: Това е друга тема...
Причината не е известна ,но се считат за рискови фактори многобройни сексуални партнъори(за теб обаче) ,полови контакти преди 16 години,раждане преди 16,и HPV(human papilloma virus)....
Toва ,което имаш не е рак,но може да се категоризира като предраково състояние..
Лечението зависи от степента на процеса( I,II или III) ,но се състои или в електрокаутеризация,криот рапия или хирургична намерса...Понякога въпросните клетки изчезват от самосебе си!
Повече от гинеколога ти...все пак аз съм зъболекар с хоби гинекология :mrgreen:

The Shadow
16th December 2007, 10:41
...все пак аз съм зъболекар с хоби гинекология :mrgreen:
:first_move: Яворееее Верно ли това ти е хобито :?: :!:
Брех, че хоби имаш :reading: :angel:

чичо
16th December 2007, 11:45
:D :D шегувам се,просто съм си чел уроците ,когато е трябвало,все пак и аз съм учил АГ колкото да не е без хич :lol:
Иначе хобито ми е друго.... :P коли....нали знаеш,мъжете никога не порастват,просто играчките им стават по-скъпи..

The Shadow
16th December 2007, 11:47
Ооооо да това го знам мнооого добре :wink: за играчките :wink:

diastemma
17th December 2007, 19:54
Вероятно става дума за клетки (вероятно от маточна шийка), които не са съвсем типични на външен вид, без да става дума за тумор. Добрата новина е, че не е заразно (освен ако е предизвикано от човешкия папилома-вирус, за който Явор спомена). Трябва да се посъветваш с гинеколога си, колко често трябва да ходиш на контролни прегледи, за да следи развитието на състоянието.