PDA

View Full Version : Здравословно хранене - диета (съвет?)


zoe jane
18th January 2008, 17:13
Здравейте на всички. :)
Като за начало се извинявам, че пускам отделна тема, виждам, че бая страници са изписани по въпроса, но ми се искаше да задам свои въпроси без да се меся в теми, които не се припокриват напълно.
Така. На 19 години съм, уча. Висока съм 170см и в момента тежа 59кг. Старая се да не се съдредоточавам до такава степен в точните килограми, колкото да се гледам в огледалото и не, не изглеждам дебела, просто в последните месеца качих килограми. Зима, знаете. Най-добре се чувствам около 53кг и бих се радвала да ги възвърна.
В момента не мога да се занимавам активно със спорт, но след месец, месец и малко ще бъда по-свободна и тогава ще съм в състояние отново да се захвана сериозно с фитнес. А до тогава?
Прецених, че е добре да се храня здравословно, от седмица се придържам към това, не ми представлява особено голяма трудност. През деня съм твърде заета, за да мисля за храна и не ям кой знае колко, пък обичам плодове и с удоволствие си консумирам когато ми се отдаде възможност. Старая се да не се лишавам прекалено, за това и не съм на някоя точно определена диета. Смятам, че е по-добре да ям това, което ми се яде, вместо да се придържъм вечно към някакви таблици. Говорим за нещата, които ми се ядат и са полезни. :) Та, в общи линии се храня с млечни продукти, плодове, зеленчуци, хляб Бонус (в какво количество мога да си позволявам от него?). Знам, че е полезно и месо, но с него изпитвам малко затруднение, а и като цяло не съм голяма любителка. Въпреки това се старая и него да добавям когато мога. Пия много зелен чай с мед, не съм сигурна какво е мнението за меда?
В общи линии това е.
Интересува ме дали при подобен режим бих могла да постигна някакви резултати. Като ще включа и тичане, просто в момента е твърде студено и заледено, за да си го позволя.
Не съм от онези, които си казват, че ще гладуват една седмица, ще си обасняват как са на "диета", после ще свалят няколко килограма, ще остават доволни, след което ще се връщат към предишния си начин на хранене и цялата какафония ще се оказва съвсем безсмислена. Наясно съм, че здравословното хранене е начин на живот и не очаквам магически да сваля 5-6-7 килограма за един ден и то видимо. Просто съм си го поставила като цел за лятото и бих се радвала някой от по-опитните тук да ме посъветва, понеже определено не съм особено веща по въпроса.

Благодаря предварително ако сте си направили труда да прочетете и сте изказали някакво мнение. :)

MILI
18th January 2008, 22:55
Привет zoe jane добре дошла във форума!!!
Аз съм почти със същите мерки като твойте 1.70 и 55 кг. (павече не съм тежала), но за разлика от теб най - добре се чувствам в телцето си когато съм около 49 кг................ цялото това нещо беше малко лиричексо отклонение.....
Та да се върнем на въпроса.......
Впрочем от колко време се храниш така?
Ако аз се храня така при мен ще има огромен резултат (естествено с течение на времето) и всъщност като се замисля е имало такъв резултат....Дано имаш достатъчно воля за са спазиш това което си си поставила като цел....и не забравяй да включиш и движението, защото много помага!!!
Добре си започнала сега идва трудното !!!! :twisted: :twisted: :wink: :wink: :wink:

cristiano7
19th January 2008, 01:20
да, изброила си добри и полезни храни, но не ми хареса това:

....просто в последните месеца качих килограми. Зима, знаете. ...През деня съм твърде заета, за да мисля за храна и не ям кой знае колко, ....

1. Зимата не е оправдание за покачване на килограми...ходенето пеша е безплатно, и качването на стълби ;)....вярно студено е и организмът натрупва повече мазнини в сравнение с топлите месеци, но ако човек е достатъчно двигателно активен и не яде боклуци, може да се опази от напълняване.

2. Едва ли правиш 8-9 часови хирургични операции, че да нямаш време за ядене - повярвай ми, неяденето през деня и напапкането вечерта колкото ти душа иска не се вписва в никакви режими...при гладуване тялото си отмъщава много гадно като складира мазнини - защитна реакция кво да се прави...за това съветът ми е да си държиш под ръка полезни закуски, за да не се налага да гладуваш през деня...пример: ябълка, пълнозърнест сандвич, кисело мляко, някоя пържолка или салатка ...може да си ги приготвяш предната вечер и да си ги взимаш с теб

zoe jane
19th January 2008, 01:50
MILI, благодаря за хубавото посрещане.
Под 50кг не съм била, не се и стремя да бъда, така че предполагам важно е не само какво показва кантара.
Храня се така от седмица, така че не съм направила нищо кой знае какво. Преди нова година пак се бях мотивирала да спазвам някакъв режим и го правех месец, месец и нещо, но около празниците волята ми се сломи и в края на краищата развалих всичко, но ето, пак имам мотивация. :)
Дано наистина се задържи повече време и същото пожелавам и на теб. Успех. :)

swim_fan, радвам се ако храните наистина са добри, понеже както писах и по-горе не съм много запозната в областта.
Разбира се, че зимата не е оправдание за покачване на килограми. Като цяло, нито една от често срещаните причини не мисля, че би могла да се изтъкне като такова. Ако човек има желание - има и начини. Просто я посочих като причина, а че грешката е моя, това е факт.
За ходенето и изкачването по стълби - правя го. Ходенето, защото ми доставя удоволствие и го предпочитам, изкачването по стълби, защото си го налагам - в началото не ми беше приятно да се катеря пеша до 9тия етаж, но свикнах и сега се чувствам добре. Въпреки това съвсем не бих могла да кажа, че съм била достатъчно двигателно активна, а пък и яденето на боклуци също не ме подмина, така че, ей го на, качих килограми. :)
Относно точка номер 2 - за това наистина не се бях сетила и съм много благодарна. Не е като да нямам време за ядене, разбира се, просто съм заета и не се чувствам толкова гладна, колкото ако, да кажем, стоя цял ден в къщи и като цяло това ми се струваше добре. Не че и вечер се "натъпквам", но да, с оглед на това как не ям почти нищо от обяд, вероятно така изглежда. На колко часа трябва да се храня тогава? При мен го има едно такова отвратително усещане, че като се чувствам сита не правя нищо по въпроса с фигурата. Така или иначе ще трябва да се отърва от него, понеже освен да ми вреди друго не виждам какво би ми донесло.
Благодаря и на теб за вниманието и полезния съвет. :)

ледено_sЪrце
19th January 2008, 11:00
Значи си останала с грешно разбиране - не трябва да чувстваш глад, докато си на диета. Според мен е добре да хапваш по 3-4 пъти на ден. Стабилна закуска вкъщи, след това две хапвания с плод, кисело мляко, или нещо друго, което можеш да си набавиш, когато си навън, и лека вечеря най-късно до 7-8 часа.

Engel
19th January 2008, 12:00
Това с леката вечеря винаги ми е било проблем :2005:

Gavr1
19th January 2008, 12:58
Това с леката вечеря винаги ми е било проблем :2005:

Да на всеки му е проблем, защото тогава сме най-гладни! :2005:

Enerdji
19th January 2008, 16:17
Еми като гладувате по цял ден напълно логично е вечер да прегладнявате(аз дори освирепявам;)). За това са храненията на 3 часа по време на диета и не само. Тогава и вечер хапваш нормално :lol:

Gavr1
19th January 2008, 17:45
Аз не се храня по-късно от 6 часа! :roll: Имах предвид, точно това, че като гладува човек по цял ден и за това е най-гладен вечер!

Engel
19th January 2008, 18:20
И аз се храня на 3 часа. Като бебетата сме! :2014: Понякога се плаша като ям по 5-6 пъти на ден.