PDA

View Full Version : гинекологичен проблем


selena06
25th January 2008, 18:44
Може ли да ми разчетете тази цитонамазка - Повърхностни, интермедиарни и много групи ендоцервикални цилиндрични клетки, 1 група по ПАП. И още един въпрос свързан с този резултат - възможно ли е да имам някаква полова предавана болест като трихомоназа, хламидия или гонорея. Питам защото доколкото четох ПАП 1 било много добър резултат, но много се притеснявам дали нямам някаква такава инфекция. Ще занеса резултатът и на гинеколог, но в момента нямам възможност и затова притеснявам вас. Благодаря на всички отговорили.

milena127
25th January 2008, 19:52
Не съм специалист, но 1 група е наистина много добре. Но цитонамазката не е ли за бактерии по-скоро? А групата показва дали има основание за притеснения за рак на шийката на матката. В твоя случай явно няма.
Доколкото знам за хламидии изследването е друго, не съм чула да се установява с цитонамазка.
Венерическите болести не се ли установяват с изследване на кръвта? :roll:

Celine
25th January 2008, 21:02
ПАП тестът е медицинско изследване за ранно откриване и диагностициране на рак на шийката на матката при жените.

PAP I - няма възпалени или възстановени изменения
Препоръка: Рутинно подлагане на предглед след една година.

Това изследване не дава инфо за полово предавани болести.
За тях има други изследвания - Микробиологично изследване или серологично за хламидията. Трихомоназа може да се установи и само с преглед от гинеколог, или с посявка. Гонореята - кръвен тест.

ПП това каза Гугъл, не съм лекар , непременно посети специалист за разчитане на резултата

WildCat^^
15th February 2008, 20:08
Ако може някой да предложи изпитан,добър гинеколог.Тъй като досега не съм открила такъв за себе си.Ако може да каже къде работи или някакви координати.Благодаря предварително.

smart4ety
16th February 2008, 19:19
с цитонамазка се установява дали имаш рак на шийката на матката....а за венерически болести....инфекции предавани по полов път се правят микро-биологични изследвания (т.е. взима се секрет), същО и кръв за останалите.....така,че ако искаш да разбереш дали имаш някаква инфекция...това са начините...дори някой се установяват само с преглед от генеколога, но е хубаво жената да си прави такива на всяко 6 месеца....така,че дори и да нямаш някакви признаци...по-добре си направи микро-биологични и да ти вземат кръв - поне да си наясно със състоянието си (здравната каса ги поема, а ако не - най-много да доплатиш 5лв)

matilda
19th February 2008, 16:31
С цитонамазка също може да се установи дали имаш венерическа болест!

Всъщност цитонамазката и взимането на секрет са едно и също нещо!

sibi
19th February 2008, 17:07
С цитонамазка също може да се установи дали имаш венерическа болест!

Всъщност цитонамазката и взимането на секрет са едно и също нещо!
Е, това не е така. За двете неща се взимат различни проби . Едната (при цитонамазката) - от матката, а другата (при микробиологичното изследване) - от вагиналния секрет.