PDA

View Full Version : Амалгама, полимер или керамика?


magnolia
28th January 2008, 09:11
Здравейте!
Кой вариант на пломба е най-безвреден? Имам предвид като състав и съдържание на вредни елементи - живак в амалгамата и т.н. Благодаря!

rogi
28th January 2008, 11:29
Живака в амалгамата е малко.Фотополимерните пломби имат остатъчен момномер,а за керамика се отнема голямо количество зъбна тъкан.
Защо не поговориш със своя зъболекар,като такъв бих ти казала че всеки случай си е строго индивидуален и само лекуващия може да прецени на място.А от друга страна най вероятно те е посъветвал кой вариант да избереш...

еМ ДжИ
28th January 2008, 11:43
Смятам, че керамика се препоръчва като по-краен вариант, ако е възможно с пломба да се изгради, по-добре е така, а керамика да се сложи, чак когато няма за какво да е захване пломбата. А амалгама? Това някой прави ли го още?

magnolia
28th January 2008, 13:09
Rogi, лекарят ме посъветва да избера амалгама, защото е по-здрава. Всъщност въпросния зъб беше с бяла пломба и е от доста години пломбиран. Но ми се откърши парченце от пломбата и затова се наложи да отида на зъболекар. Зъболекарката, която ми е правила пломбата е наша семейна приятелка и смятам, че тогава ми е сложила най-доброто. Щом е сложила бяла пломба, значи аз й се доверявам на 100 %. И сега се чудя дали да искам пак бяла пломба или да я заменя с амалгама.

rogi
28th January 2008, 15:03
Za амалгамата съм съгласна,вярно че е по здрава,но моето мнение е че щом ти се е "откършило"парче от зъба да си сложиш коронка.

magnolia
28th January 2008, 15:07
Откършеното парче е от пломбата

rogi
28th January 2008, 15:25
Добре тогава,си направи пломба,според водещ критерий естетика,и се вслушай в думите на стоматолога си.Явно не мога да ти дам съвет,само по начина по който си описала ситуацията.

magnolia
28th January 2008, 15:34
Rogi, благодаря за отговорите :1219:
А доколко амалгамата и живака в нея вредят на организма? И амалгамата свива ли се, има ли опасност да се появи микропукнатина между пломбата и зъба и да се развие отново кариес?

rogi
28th January 2008, 15:37
Не може да ти навреди по никакъв начин една или две даже и повече амалгамени пломби.За да получиш увреждане от каквото и да било естество от амалгамени пломби трябва да имаш мнго повече зъби от това което имаш и всичките да са с такива пломби.Естествено има и хора отхвърлящи амалгамата,но такива има навсякъде и за всяко нещо,така че това което искам да ти кажа е че от една пломба НЯМА ДА ТИ СТАНЕ НИЩО.

rogi
28th January 2008, 15:38
За микропукнатината отговора е да,но това се отнася до всички обтуровъчни материали.Явно добре те е запознал пломбите твоя зъболекар :D

magnolia
28th January 2008, 16:37
Rogi, благодаря още веднъж.
Информацията обаче получих от Интернет, за жалост не от стоматолога :)

чичо
28th January 2008, 18:56
Зависи от това каква естетика и каква здравина очакваш да получиш....Трайността е другият въпрос.... :idea:
Само не разбрах,за керамична пломба или за керамична(металокерамична? ?) корона иде реч :?: Предполагам за керамичен инлей се говори....?При него микропроцепът е доста незначителен :idea: Но както каза rogi,изпиляването е малко по-значително и различно....
:wink:

sibi
28th January 2008, 21:49
Това, което знам по въпроса, е, че над пет пломби от амалгама се свързват с повишена заболеваемост от Алцхаймер в по-късна възраст. В Америка са правени куп изследвания по въпроса. Иначе наистина са по-здрави :)

д-р Венелинов
29th January 2008, 09:30
Може би се намесвам малко късно, но според мен (а и спред доста автори) най-добрият метод (материал) за възстановяване (пломбиране) на зъбите в момента е фотополимера. Роги не съм съгласен с теб, че в него остава остатъчен мономер (това не е пластмаса, а композит). Амалгама.... здрава..... да за няколко години, но първо не е естетична, трябва да се изпили доста от зъба, за да се задържи в него, много често протича електрически ток в устата (корозионен потенциал) между амалгамите и слюнката, след няколко години амалгамата започва да пълзи (започва да се надига над ръбовете) и образува пукнатини и процепи, при голям дефект може да доведе до счупване на зъба, няма възможности за корекция.... въобще доста недостатъци.
Керамиката -хубава, но при нея също трябва да се изпили повече от зъба. При нея също, ако се счупи няма възможности за корекции, а трябва да се сменя цялата.
Фотокомпозитът(фотополиме ът) е съвременен избор за възстанвовяване на зъбите (разбира се, ако се изпълни както трябва, но това важи и за другите варианти).

magnolia
29th January 2008, 09:54
Всяко мнение е важно за мен. Аз като неспециалист се лутам между различните варианти и ми помагате страшно много с информацията, която ми давате като специалисти. Благодаря Ви.

Зъба ми беше пломбиран преди повече от 5 години с бяла пломба /предполагам полимер, стоматоложката ми я "нагрява" с лампа/. И нямах проблеми до миналата година, когато се откърши парченце от пломбата. И наскоро започна да ме наболява спонтанно зъба и реших, че повече няма да отлагам посещението при стоматолог. И сега трябва да реша каква пломба искам /разбира се, стоматолога също има думата :wink: /. При амалгамата ме притеснява съдържанието на живак и свиваемостта, от друга страна стоматолога ми я препоръча като по-здрава, но пък щом има опасност от появата на микропукнатини при свиване на материала...незнам, объркана съм. :?

чичо
29th January 2008, 10:07
Свиване има при всичките "пломби"...този термин не го харесвам,прилича ми на ...нещо като дупка,която трябва да запушиш..Ако става въпрос за една дупка в зъба ти и ти искаш да се "запуши" е все тая какво ще избереш...ако искаш обаче зъбчето ти да изглежда ,както е изглеждало преди да се развие кариес и да не личи ,че има "пломба",тогава избери фотополимер.....
И болката на зъба (спонтанно) няма общо със счупването на парченце от обтурацията :wink:

magnolia
29th January 2008, 11:01
Стоматологът реши да изчакаме една седмица, да наблюдавам болката има ли я, няма ли я и ако продължава ще се наложи вадене на нерва. :?

чичо
29th January 2008, 11:16
Имало ли е спонтанна болка или болка от студено,която продължава и след спиране на дразнителя , зъбът трябва да се девитализира .... :wink:

magnolia
29th January 2008, 13:52
Лошо, от това се опасявах... :(. А не трябва ли и снимка да се направи?

чичо
29th January 2008, 20:41
Лошо, от това се опасявах... :(. А не трябва ли и снимка да се направи?
Задължително ,преди лечението една и след него втора за конрол на запълването на канала/ите :wink:

magnolia
30th January 2008, 08:43
Стоматологът реши да изчакаме още една седмица и да наблюдавам за болка. Не ми каза нищо за снимка.

4inthemorning
18th September 2008, 09:55
Имало ли е спонтанна болка или болка от студено,която продължава и след спиране на дразнителя , зъбът трябва да се девитализира .... :wink:

На мен ми се случи нещо подобно - смениха ми стара амалгама с фотополимер, но после 10 дена ме боля самия зъб, както и съседните му. Болеше все едно зъбът не е лекуван, от топло, студено, от храни. Само че след като ми сложиха фотополимера, заминах на почивка в планината, и нямаше как да отида на преглед, а и нямах представа дали е нормално или не (това ми е първият фотополимер). В крайна сметка си сварих смрадлика (там, където бях, няма аптека, а в "магазина" има хляб и лютеница :D ). След 2-3 дни жабурене болката ми мина и се прибрах поживо поздраво. Сега не ме боли, всичко е наред.

Нормално ли е да ме боли толкова много дни след поставяне на фотополимер?

чичо
18th September 2008, 10:09
Ako след прекратяването на дразненето,например със студено,зъбът продължава да боли 5,10 секунди това значи че най-вероятно трябва да се девитализира.А иначе след обтуриране с фотополимер е нормално да има понякога болезненост,но се съмнявам че смрадликата е оказала ефект,просто си е минало време и болката отшумява.Рядко им ,но има случаи в които болката персистира повече от два месеца дори!Така че добре си се разминла с няколко дни :wink:

4inthemorning
18th September 2008, 10:22
Ako след прекратяването на дразненето,например със студено,зъбът продължава да боли 5,10 секунди това значи че най-вероятно трябва да се девитализира.А иначе след обтуриране с фотополимер е нормално да има понякога болезненост,но се съмнявам че смрадликата е оказала ефект,просто си е минало време и болката отшумява.Рядко им ,но има случаи в които болката персистира повече от два месеца дори!Така че добре си се разминла с няколко дни :wink:

:3000:

Според майка ми химиополимерът болял още повече... Явно си е персонална особеност.
Сега ми предстоят още 2 смени на амалгами, вече ще знам и няма да си мисля, че зъбът ми се разпада :)

NewStart
19th June 2009, 17:06
Здравейте на всички,
тук има прекрасни съвети за всички читатали на форума.

Намерих доста интересна информация в една книга, която незнам дали в България ще могат да я изпълнят:

Ето цитат от нея:
"Заменете амалгамните пломби с пласмасови съединения. При сериозни състояния (например МС,рак)и големи пломби,изваждането на амалгамно запълнените зъби може да доведе до много по-добри резултати от простата замяна.Опитайте да намерите зъболекар,който да е запознат с безопасните процедури по отстраняването на пломби,както се препоръчва от зъболекарската асоциация.Отстранете живака с помоща на големи дози от витамин С,L-cysteine,MSM и Chlorella преди и след отстраняването на амалгамите. Препоръчително е да използвате също хомеопатичен живак 1М или с по-висока сила.
Заменете пластмасовите частични зъбни протези с пластмасови зъби,препоръчителни са розовите зъбни протези,мостове,частични металните и порцелановите зъби с метална основа.Никелът в неръждаемата стомана може да подтиска имунната система и да бъде канцерогенен. Дори зъбното злато може да създаде проблеми,тъй като то обикновено се смесва с много вредния паладий.Опитайте да държите вашата уста свободна от метали и да ги замените със свободна от метали пластмаса.Всеки метал в устата ви може да води до алергии,средно-статистически про 30% от индивидите алергиите са прочинени от метали в устата."

Ако може да ме посъветвате, имам проблем със здравето и желая да заменя 2те си амалгамни пломби, зъболекаря ми каза ще се опитата да ги направи с фотополимер, но проради факта че е останала малка част от зъба, може да се наложи коронка. Ако не стане с фотополимер, според вас какъв е най-добрия вариант на коронка (ако въобще има такъв вариант) без използването на какъвто и да било метал. Тези пластмасови зъби какво приложение намират?!

чичо
19th June 2009, 17:46
Написаното ,което сте постнали малко се разминава с действителността по няколко въпроса,но както и да е...
Сменете амалгамите с фотополимерни пломби/изграждания.Ако стигнете до корони,зависи с какъв бюджет разполагате за това,изборът е богат.И точно заради алергии и високи ел.потенциали са въведени благородните метали с зъболечението.
Ако се водите от написаното,направете пластмасова коронка :lol:
Сега сериозно,пластмасиовите коронки са временни зъби а т.нар "пластмасови зъби",както са описани в "препоръката" са най-вероятно фотополимерните,защото всъщност тези полимери са си вид пластмаса ,но високо качествена на народен език...
За пластмасовите протези няма да говорим,само да спомена ,че тези пластмаси ,които се ползват за протезите са най-токсичните и алергизиращи материали в зъболечението :idea:

NewStart
1st July 2009, 10:50
Благодаря за отговора yavor. :D

ReNiDD_86
27th March 2012, 18:27
моето мнение е,че за ако става въпрос за кътник най-добре е да е амалгама
здрави са и няма опасност да се откърти както при фотополимера.При него предимството е че е по естетичен.
http://zdrave-i-liubov.blogspot.de/

ReNiDD_86
29th March 2012, 10:30
най-безвредна е безспорно фотополимера
но в зависимост от това къде ще ти правят пломбата се се определя кой ще е най-добрия материал за целта.
за задни кътници най-добре е амалгама
за много дълбок кариес е най-добре керамика
като естетика най-добре е фотополимера,но пък е най-неиздръжлив :)

d-r Tiankov
1st April 2012, 18:32
България е държава,в която можеш да срещнеш от всичко по много. Това се отнася и до случаите с които се сбласква бг.дентиста. Тук няма забрана за използването на амалгама(за разлика от други страни). Всеки клиницист се е срещал със случаи,в които е смятал,че под някоя стара амалгамена обтурация ще 'цъфне' пулпит,а се оказва,че има само малко вторичен кариес. Или при подмяна на малка фотополимерна пломбичка се натъква на бурно развиващо се кариозно огнище. Аз работя почти изцяло с фотополимер,но не мога да зачеркна амалгамата от обтуровъчните материали.