PDA

View Full Version : Диетата на Аюрведа + тест


Ennya
6th April 2008, 13:52
Ето нещо изпитано и много приятно. Това не е просто диета, а начин на живот -правилно хранене, сън и релаксация. (Материалът е взет от е-списание "Баня & SPA" -www.banispa.com) Пишете какво мислите, аз от скоро се занимавам с йога и аюрведа и се чувствам много добре, а вие?


„Аю” и „веда”. Две санскритски думи се сливат и дават името на най-древната лечебна система в света, АЮРВЕДА. „Аю” е живот, а „веда” – наука, знание. Знание, което е на повече от 5000 години, тъй като оттогава датират първите източници за прилагането на Аюрведа. Смята се, че това знание е изначално, достигнало до човечеството чрез древните мъдреци по време на медитация. Едновременно светци и лечители, те възприемали здравето като неразделна част от духовния живот. Затова и основният принцип на Аюрведа е „равновесието е здраве, здравето е равновесие”.


Аюрведа е система за лечение, профилактика и дълголетие.

ОСНОВНА ЦЕЛ
Изкореняване на болестите, които са пречка в живота на човека в неговите четири основни аспекта:
- изпълняване на задълженията (дхарма)
- придобиването на богатство (артха)
- удовлетворяването на желанията (кама)
- постигане на освобождение (мокша).
ОСНОВНИ СРЕДСТВА
Билки, подправки, храни, масла, есенции, скъпоценни камъни, цветове.
МЕТОДИТЕ
Диета, промени в начина на живот, детоксикация на организма с втриване в тялото на билкови масла, парни сауни с билкови отвари, лечебни вани, йога, дихателни упражнения, мантри, медитация.

Кога, кое и за кого?
Отговорите на тези въпроси представляват целебния подход на Аюрведа. Системата е обърната изцяло към човека и строго съобразена с неговата индивидуалност. Аюрведа предпочита да предпазва, вместо да лекува. Но и в двата случая еднакво внимателно се вглежда в своя обект. За да му помогне, тя го разделя на три основни типа: Вата, Питта и Кафа. Това са т.нар. ДОШИ – основни типове енергия, създадени от комбинирането на главните стихии простраство, въздух, огън, земя и вода, движещи вселената.


Както всеки има своя физиономия, така според Аюрведа, всеки човек има специфична комбинация от тези енергии. Тя определя неговия физически, мисловен и емоционален тип, неговата психофизиологична конституция или ПРАКРИТИ. Тя се определя в момента на зачатието и не се променя през целия живот. Този индивидуален баланс от енергии „предначертава” физическата конструкция, метаболизма, физическата издръжливост, предпочитанията към различни храни, начините за подържане на добро здраве, подходящия хранителен режим, характера на човека, особеностите на психиката му, предразположението към болести, изборът на лечение, прогнозата на заболяванията, продължителността на живота.


За да се радваш на добро здраве и дълголетие трябва да откриеш своя тип и да знаеш как да поддържаш своя баланс. Ето един тест, който ще ви позволи да се ориентирате към кой Аюрведа тип спадате

ОТКРИЙ СЕБЕ СИ

1. Какво е тялото ти?

a) слабо, неразвито
б) добре оформено
c) едро, пълно

2. Лесно ли трупаш тегло?

a) да
б) не

3. Лесно ли губиш килограми?

a) да
б) не


4. Какъв тип е косата ти?

a) суха
б) тънка, с тънък косъм
c) мазна


5. Какъв е твоят темперамент?

а) жив, лесно се палиш
б) напорист и целеустремен
c) весел и открит, лесно се сприятеляваш


6. В моменти на стрес ставаш:
а) тревожен и неспокоен
б) лесно възбудим и агресивен
c) затваряш се в себе си

Ако в твоят тест преобладава отговор “а”, ти си Вата.
Според Аюрведа този тип е "управляван от въздуха". Хората "Вата" са слаби, подвижни и винаги им е студено, дори когато навън е горещо. Живи, с развито въображение, но често изпадат в тревожни състояния.

Ако в твоят тест преобладава отговор “б”, ти си Пита.
Водещ елемент на този тип е огънят. Затова темпераментът им е бурен (типични представителки са Мадона и Бет Мидлър). Те са средни на височина и тегло, с червена или тъмноруса коса, с пламенна сексуалност. Интелектуални, директни, оптимистични. Нуждаят се от успокояващи храни, пикантните подправки не им действат добре.


Ако в твоят тест преобладава отговор ”c”, ти си Кафа. Това са хора, управлявани от земни сили, затова са уравновесени и приветливи, но лесно качват килограми. Нуждаят се от сериозна физическа тренировка. Силни и лоялни - типични представители са Хилари Клинтън и Моника Люински.


В случай, че имаш равен брой отговори, то ти си смесен тип. Аюрведите смятат, че най- добрият вариант е да притежаваш качества и от трите типа. Това означава, че си постигнал хармония и баланс. Затова, към трите дошови типа Аюрведа добавя още четири и така се получават 7-те дошови типа по АЮРВЕДА
Вата
Питта
Кафа
Вата-Питта
Пита-Кафа
Кафа-Вата
Вата-Питта-Кафа

Дошите, които преобладават в нас, диктуват някои изисквания, свързани с храненето, с начина на живот и обкръжаващата ни среда. Ако ние разберем тези изисквания и се опитаме да ги спазваме, може да постигнем добро здраве, което да ни позволи да живеем пълноценно.
Например, ако един човек с питта конституция приема питта-увеличаващи храни, това ще предизвика заболяване, свързано с прекомерно увеличаване на тази огнена доша. Докато при човек с кафа конституция приема на същите храни няма да доведе до никакво болестно състояние, а само ще затопли иначе студената кафа.

alica
8th April 2008, 09:12
и? :girl_eat:

Engel
8th April 2008, 10:13
Това е копирано от сайта на "Баня и Спа" :1231: Аз намерих нещо друго, което описва храненето. Приятно четене :2035:

Хранене по Аюрведа

в забързаното ежидневие когато четем, но нямаме време да усмислим прочетеното, когато говорим, но не знаем дали ни чуват и разбират, когато толкова неща остават за утре, та рискуваме да бъдем затрупани под камарата неща за утре срешнах една дума, която ми бе непозната, но звучеше красиво, има думи, които звучат приказно Аюрведа. Мина време за да се върна към тази дума … тренирала съм айкидо за да разбера, че един войн остава в началото на пътя и всеки ден става по-добър но никога не напада, тренирам тайчи за да мога да гледам хората в очите и линията на хоризонта, всеки ден се занимавам с йога, но преди месеци срешнах думата Аюрведа.
Какво е Аюрведа? - наука за хармония и здраве
Какво е Хранене по Аюрведа?

Ако искате да приложите науката за хармония и здраве Аюрведа в живота си, започнете с храненето. Организирането на храненето предполага отработване на някои естествени правила, препоръчвани от Аюрведа:
- Яжте в спокойна обстановка и се наслаждавайте на храната.
Хранете се винаги седнали, редовно и по възможност по едно и също време. По време на хранене не трябва да работите, да гледате телевизия, да четете. При това стремете се да говорите по-малко.
- Яжте винаги тогава, когато сте гладни
и последната храна е напълно смляна – 3-6 часа след последното хранене. Избягвайте да се хапвате между храненията.
- Обядът трябва да бъде основното ви ядене.
Вечер яжте само лека храна и преди всичко не много късно. След ранната вечеря и преди заспиване по възможност не се хранете, понеже храната трудно се преработва и пречи на съня.
- Яжте на спокойствие
– нито бързо, нито бавно. Оставете свободно място в стомаха, за да се осъществи правилно храносмилателния процес.
- След хранене трябва да се чувствате подсилени и доволни, а не тежки и пълни.
- Към яденето пийте топла вода, чай или сок.
- Ако пиете мляко, пийте го отделно или заедно със сладки храни. (Според Аюрведа сладки храни са повечето зърнени храни и плодове.) Кипнато за кратко време и подправено, то се приема най-добре от организма. Млякото е самостоятелна храна
- Вашата храна - поне на обед - трябва да съдържа всички шест вкусови усещания. (Според Аюрведа вкусовите усещания са: сладко, кисело, солено, тръпчиво, лютиво и горчиво.) В избора на храна се насочвайте и от вашите нужди. Тялото ви показва чрез апетита това, от което имате нужда, за да бъдете в равновесие. Желанието за употреба на храни, които вредят на тялото, е резултат от недобри навици или когато сте излезли от равновесие и затова нямате усет към нуждите на тялото си.
- Избягвайте алкохол, кафе, газирани напитки и шоколад.
- По възможност вечер не яжте кисело мляко, извара, сирене, а също и никакви други животински белтъчини – месо и риба.
- Не гответе и не печете ястия с мед, понеже загретият мед произвежда шлаки.
- Избягвайте ледено студени храни и напитки, понеже отслабват храносмилателната сила.
- Веднъж приготвени храни не бива да затопляте втори път. Хранете се с прясно приготвена храна.
- Храната трябва да бъде вкусна, добре подредена и да бъде радост за окото. Трябва да стимулира всичките сетива: основно мирис, вкус и зрение.
- Приготвяйте своята храна с любов в една спокойна и щастлива атмосфера.
- Научете се да различавате какво е добро за вашето тяло. Учете се! Когато имате понякога влечение към нещо, което знаете, че не е добро за тялото ви, спокойно го опитайте. Дъвчете го внимателно и се опитайте да разберете какъв е истинският му вкус.
- Ако сте осъзнали вкусовите качества и съдържащите се в храната вещества, този опит ще ви ръководи и в бъдеще. Често по този начин се премахва желанието за консумация на нездравословни храни. Например: шоколад – какво ви се яде от шоколада – сладко – захар или горчиво – какао?
- Доброто качество на храната, балансираното й количество и правилният ритъм на приемане я превръща в мощно лекарство, което ни подсилва и лекува.
- Храносмилателната сила се нарушава най-много от прекалено много или прекалено често ядене. Такова действие имат и белтъчните храни, когато се приемат вечер.
- Причина за газове и чувство за умора е четенето, а през последните десетилетия – и от гледането на телевизия по време на ядене.
- Равновесието в резултат на правилната обмяна на веществата в телесните тъкани и редовното отделяне на хранителните отпадъци, както и щастливото състояние на духа и сетивата, са предпоставка за здраве.
- Аюрведа предлага да се ръководим от вътрешното си чувство и да се учим какво е добро за всеки един от нас индивидуално.

Тези кратки предписания са съществена част от разбирането за храненето, което Аюрведа ни предлага. Те са и важна първа стъпка в изграждането на здравословен стил на живот. В съчетание с добре балансирани рецепти, индивидуално подбрани според вашия телесен тип, те ще ви помогнат да се научите да се храните така, че да бъдете здрави и щастливи и да водите живот в съгласие със себе си.

Хранене и йога

Ennya
9th April 2008, 11:59
Мерси за инфото Angel! Ето още нещо което копирах от www.banispa.com , то също е в духа на Аюрведа и ми подейства многооо добре.

Силата на горещата вода
Най-мощното лекарство в света е горещата вода. Приемана на глътки, тя освобождава организма от токсини и чисти напрежението от нервната система. Чистата гореща вода помага за филтрирането на кръвта от натрупаните в нея млечна и пикочна киселина.На прага на пролетта няма по-лесна и в същото време по-ефикасна рецепта за прочистване от натрупаните през зимата отпадни продукти на метаболизма от приемането на топла вода по следната схема:

Всяка сутрин
Пийте на гладно 100 - 150 ml търпимо гореща вода. Ако закусвате, изчакайте половин час след топлата процедура.

Два пъти седмично
Поне два пъти през седмицата е хубаво да се предизвиква изпотяване чрез пиене на гореща вода , в която са изстискани няколко капки лимонов сок. В началото започнете с една чаша гореща вода. Пийте бавно, на глътки. Като се изпотите добре, изтрийте тялото си с влажна кърпа и се преоблечете. След това изпийте още половин или една чаша гореща вода.