PDA

View Full Version : За гърдите


monta
12th April 2008, 15:34
Здравейте. На 24 г. съм и съм притеснена относно гърдите си. От известно време насам "рак на гърдата" ми се е заложило в акъла и само за това мисля. Вече започвам да се опасявам за всяка малка промяна и да си мисля най-лошото. Мисля, че общо взето съм във форма и съм здрава, а и жените в семейството ми не са боледували от това.

Правя си редовно проверки и слагам под въпросителен всичко, което смятам за нередовно (което е малко странно, предвид, че всъщност не съм медицинско лице и незнам какво е 100% "нормално" или "редовно"). Когато прекарам пръстите си между мишницата и зърното си (т.е. в основната лява част на лявата си гърда) усещам нещо като по-подуто сухожилие, което не забелязвам в дясната си гърда. Зърната ми, също така, и на двете гърди са доста чувствителни. При допир или дори малко по-ниска температура, се "сбръчкват", като че ли се "пазят".

Чела съм, че на по-младите жени, гърдите са по-твърди от тези на по-възрастните. Също така, че ако има нещо опасно, то се опипва и е под формата на бучка. Проблемът, обаче е, че незнам какво да очаквам и какво точно да си представя под "буца". Твърда мас/топка, която няма как да не се разбере, че е това, или нещо друго?

Забелязвам и разлика в гърдите си, когато вече ще ми идва, но съм чела, че това е нещо нормално.

Страх ме е да отида да се прегледам, а и съм чувала, че на жени на моите години, по този въпрос, не се тревожат много-много, защото болестта е рядко срещана. Също така, че биха отказали мамография, защото е облъчване и не искат да го правят на жени под 30 г. (доколкото знам).

Ще се радвам на вашите отговори.

Благодаря и всичко най-добро!

bimbi
12th April 2008, 15:52
само за тва мислиш, пък като усещаш нещо на гърдата си не отиваш на лекар :roll: не те разбирам, наистина :roll:
пък и мисля, че лекар най-добре ще ти обясни за какво да гледаш и какво да очакваш

Акупунктурист
12th April 2008, 21:23
Може би не е нещо опасно сега, но тебе те интересува и бъдещето, както виждам. Няма по-добра профилактика от акупунктурата (не се прави на гърдите, а на рефлексогенни точки по крайниците) съчетана и с билколечение. Резултата е в разсейване на застоя и създаване на здравословен фон на организма.

hubavelka
13th April 2008, 00:51
Ами да си седиш в къщи и да си въобразяваш и внушаваш разни щуротии, няма да помогнe.
Отиди на лекар, който ще потвърди или разсее съмненията ти.
Може да става дума за най-обикновено липомче, което е съвсем безобидно мастно образувание.
Успех!

Melviva
13th April 2008, 11:32
Правилно те съветват другите преди мен и аз се присъединявам към тях,най-добре е да посетиш лекар,който ще прецени дали съмненията ти имат почва...и дори и така да се окаже всяко нещо открито навреме е поправимо...така,че мила потърси специалист...пожелавам ти притесненията ти да се окажат напразни... :girl_flirt:

iva_pavlina
21st April 2008, 10:37
Нормално е да има разлика в големината на гърдите.Това със зърната е нормална реакция на организма към студ например. По едно време и аз си бях внушила разни глупости, моята гинеколожка ми прегледа гърдите, включително и на ехограф.Забравих да кажа, че сега съм на 24, а тогава бях на 21 някъде.Отиди за успокоение на лекар и мисли за нещо друго междувременно. :)

Patetu
21st April 2008, 13:36
Днес бях на контролен преглед - от службата ни имаме годишни контролни и ми правиха и ехомамография. Нищо страшно няма- не се притеснявай- просто отиди..и да ти е мирна главицата. Аз ходих в "Доверие".

Dia_t
21st April 2008, 15:32
Ако наистина намираш някаква промяна в гърдите си те съветвам да се консултираш със специалист,просто за твое успокоение.И мила престани да си внушаваш най-лошото,внушението е един от най-коварния враг на човешкия организъм.А относно тази гадна и коварна болест не подминава никой,няма значение дали си на20 или 50г.,затова всяга жена трябва да мисли за здравето си и да си прави профилактични прегледи.