PDA

View Full Version : Косата и сапуна?


daymler
16th April 2008, 05:57
Ами от скоро се чудя по един въпрос та реших да пиша и да видя какво мислят и грудите.Значи става дума за косата и с какво да я мием?В семейството ми - дядо ми (бащина линия) , баща ми и чичо ми (брат на баща ми) страдат от косопад.За разлика от тях другия ми дядо има най здравата коса която някога съм виждал!Много гъста и здрава, а е по-стария от двамата ми дядовци.Та питах го с какво я мие и отговора беше - със сапун.Цял живот я е миел със сапун.Попитах майка и тя каза, че има няколко прияьтелски които се мият със сапун и имат същата здрава и гъста коса.Страх ме е след време и моята да не окапе или оредее.Сега е много гъста и здрава, но пък знам ли...и на баща ми му е била такава до 35 години.Преди се къпех с Dove, но започнах да намирам коса по четката и се стреснах та давай един месец на хининов шампуан.След това минах на Vichy проблем нямаше никакъв до 3-тата седмица когато ми се появи пърхот, но после пак изчецна.И вчера като се къпах се измих със сапун.Косата за мое учудване остана пак свежа, бухнала, без пърхот и много здрава.Та чудя се има ли някаква тайна в сапуните или...деда знам?СЪщо се чудя да не би шанпоаните да са нарочно направени да ни създават проблеми за да купуваме нови и по-скъпи.Знам ли вече.Дайте вашите мнения,че наистина ми е интересно какво мислите и знаете. :wink:

valeto
16th April 2008, 08:14
Аз знам че домашният сапун е полезен за кожата на главата, особено при раздразнена или лесно разранима кожа - една приятелка имаше проблем с кожата на главата - козметичните шампоани не и понасяха и се изрняваше от тях и затова ползваше домашен сапун. Но вече незнам доколко време може да се ползва...
А косопада до голяма степен зависи от гена. А там спасение няма. Дано косата ти е здрава и не си наследила на дядо ти косопада. :wink:

seduce
16th April 2008, 13:06
:? домашния сапун,този който правят старите баби по селата се прави от свинска мас и сода каустик.рН-то му е силно основно и на това се дължи измиващото му действие.Но не знам до колко е полезен или вреден за косата,пък и нямам куража :D

misheto7
16th April 2008, 13:10
Но не знам до колко е полезен или вреден за косата,пък и нямам куража :D

Ами при все,че преди години бабите ни са се миели с него поради липсата на Лореал,Клоран,Шаума и т.н и са имали разкошни коси явно има нещо.Мен единственото което ме възспира да се мия с такъв сапун е миризмата му :? .Иначе на нашия пазар събота и неделя идват баби от селата и съм виждала да продават и такъв сапун

seduce
16th April 2008, 13:59
:D това е ясно,но използването му в миналото не е гаранция за качество.За да се промени нещо,значи не е било достатъчно добро.

misheto7
16th April 2008, 14:05
За да се промени нещо,значи не е било достатъчно добро.

Желязна логика просто.Не ми се впуска в полемики с теб да ти обяснявам защо не само това със сапуна ,ами и още много неща са се променили.Само искам да те попитам дали си правиш маски с хума и когато се разболееш използваш "бабини рецепти " да се лекуваш :cool:

seduce
16th April 2008, 14:23
мише,напът сме за започнем един безмислен и доста дълъг спор извън темата.Факт е,че всеки се е обръщал към бабините рецепти,но факт е и че хората са живели средно до 60-65години и са раждали по 10-12 деца,от които са оцелявали по-малко и от половината.Дай да не разводняваме форума и да оставим и другите да си кажат мнението

Divinemouse
16th April 2008, 14:49
Здравината на косата според мен не зависи от това дали ще я мием със лореал или бабин сапун а от много други фактори.
За мен да имаш коса е даденост и нещо което не можеш да добиеш в последствие.Аз съм опитвала да се мия със такъв сапун и косата ми стана много суха а предполагах обратен ефект.
:wink:

Babri
16th April 2008, 16:35
Абсолютно съм съгласна,мацки,че всичко си е до гени.

По времето на майка ми не е имало шампоани,балсами,ампули и др продукти за коса.

А моята майка се е мила с дъждовна вода и сапун и все още има разкошна коса.

NESCAFE
16th April 2008, 16:57
Моята свекърва си мие косата само с домашен сапун и и е разкошна гривата :evil: , ама май и генът се е намесил тук.Обаче и снахата (аз :lol: )реши да пробва чудотворното влияние на сапуна върху деликатната си косица и стана тя една - замаза се ,заплете се, стана като кече- няма разресване.
В крайна сметка се примирих, че няма да ме вземат за рекламно лице на Пантен. :lol: :lol: