PDA

View Full Version : липоми или фиброми - защо и как


lipom
23rd May 2008, 05:39
На дясната ръка имам топчесто образувание с рамер 2x2 сантиметра което преди беше по малко но с течение на 5-6 години стана с този размер. Намира се отвън на ръката точно на трицепса (между рамото и лакътя)
И тъй като послдните години доста често ходя на фитнес и като си стегна трицепса това "топче" подува кожата се едно имам гигандска пъпка и почна много да ме дразни и да ми напомня за съществуването си :o

Но това не е сичко сега последните 6 месеца ми излезна ново по малко топче пак на дясната ръка но този път по - надолу на предмишницата ( точно по средата между лакътя и китката)
което пак като ходя на фитнес и дигам за ръце много неприятно изпъква добре че поне по-малко 1x1 сантиметрър.

Най лошото е че се оказа че имам топче 2x2 на левия крак отдолу на бедрото както и от горната страна топче 1x1 над
и още едно топче 1x1 до гръбнака в долната част на гръбнака към кръста.

Всичко това прваи общо 5 такива топчета по тялото ми които би трябвало да са липоми или фиброми.

1. Въпроса ми е трябва ли да ги оперирам и махна, те не са ми някъв проблем нито ме болят нито нещо друго но все пак ме дразни това че са толква много.

2. Най важнив въпрос е защо се увеличават и каква е причината за образуването им, нормално ли е да имам цели 5 ! :shock:
До колото видях в нет-а точните причини и фактори за образуването им са неясни и нямат обяснение ... а според някой имат общо с натрупването на излишни количества минерали в организма
което си мисля че може да е в резултат на това че пия минералан вода Горна Баня...или греша..

До сега бях забелязал най вече голямото топче на дясната ръка, но сега като видях че имам и на други места от няколко месеца много се здухвам като се замисля върху тези неща и ако трябва да ме режат на 5 различни места по тялото.

3. ти въпрос - с подходяща диета с по малко мазнини и + повече спорт дали няма да изчезнат от самосебе си ( в нет-та на някои места пише че изчеват от самосебеси)




Ето тук видях примерна снимка в нет-а, много прилична на 2-рото ми топче то е доста по-малко 1x1 сантиметра е и не ми повдига чак толква кожата ...
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/images/ency/fullsize/1209.jpg

еМ ДжИ
23rd May 2008, 09:15
Отиди на лекар! Той най-добре ще те посъветва, какво да предприемеш и опасни ли са тези неща.

Babri
23rd May 2008, 09:22
Баща ми има няколко такива липоми по ръцете си,но един хирург му препоръча да не ги оперира,тъй като пак щели да се появят :?

lipom
28th May 2008, 19:30
някой с още инфо по 3-те въпроса ? :P

diastemma
28th May 2008, 21:22
1 Не е наложително да ги оперираш, защото шансът да причинят проблем е много малък (все пак и специалист трябва да си каже мнението). Освен това специалист трябва да подтвърди, че наистина става дума за липоми!
2 Причината за поява и растеж не е известна. Понякога са много - мой колега си махна няколко от двете ръце.
3 Няма сами да изчезнат.