PDA

View Full Version : Диетични рецепти :)


feik
10th June 2008, 15:16
Здравейте :)
Надявам се с тази тема да улесня много диетуващи :)
Темата се състои в това всеки, който има желание и опит, да сподели любима рецепта като споменава какъв режим спазва и подробности за рецептата разбира се (продукти с техните количества и последователност на подготвянето, ако има такава). Няма значение дали става въпрос за готвене (имам предвид термична обработка) или просто приятно съчетаване на здравословни и диетични продукти :) Това, че не се тъпчем с глупости, не значи, че не може да ни е вкусно, нали? :grill: :girl_eat:

darimai
10th June 2008, 17:46
Аз най-често си правя бъркани яйца или яйца на очи с подправки и 2-3 капки зехтин в тефлонов тиган. Може да са и с лук или сурене.
Купувам си и маринована херинга,
салата с лук, домати, краставици, маслини и зехтин.
Като ми падне пердето и се тъпча с пуешка шунка и дижонска горчица, докато не потекат сълзи!
Рядко си хапвам постни сърми с лютеница и грах от консерва с малко масълце в микровълновата.
Моцарела с песто в неограничени количества мога да изям.
Пилешки гърди в мед и горчица... това е супер, ако някой иска да го пробва ще постна и рецептата (не е кратка).
Нямам много време да готвя и горе-долу това ям. Това съветвам и други да ядат, да ви е сладко.
Най-голямата ми лакомия са пържени (извинете за мръсната дума) пълнени чушки с яйца и сирене и палачинки с шоколад. Ако не ям друго пържено или сладко всеки месец по веднъж си ги позволявам и нямам спирачки!

didi84
10th June 2008, 21:00
Като стана дума за яйца... Ето още една, която е подходяща за вечеря:
2 яйца, 50г извара, сол, червен пипер на вкус, някакви зеленчуци, каквито си харесате. Аз лично обичам със зелен лук, но не знам колко грама трябва да бъде по табличката. Иначе става много вкусно също със спанак :P Та въпросните яйца се разбиват с изварата, солта, пипера, наситнените зеленчуци и се слагат в тиганче без мазнина, за да не е пържено. Става като омлетче, което, за да не е сухо, може да се намаже със зехтин(в нашия случай), масло, майонеза или заквасена сметана, като естествено не се прекалява - максимум чаена лъжичка. Става адски вкусно! :2034:

feik
10th June 2008, 22:39
Много благодаря, страхотни идейки :) И аз утре ще добавя някои :)

feik
13th June 2008, 12:11
Здравейте :)
Аз в един момент се бях вманиачила на тема зеленчуци с месо. Зеленчуците бяха пипер (печен), гъби и лук. Нарязвам лука на едро (така си го обичам), гъбките и чушките пак по личен вкус. Слагам ги в сгорещен тиган без каквато и да е мазнина и добавям малко водичка. Те си пускат собстен сос. Към тях добавям и месо ( ако е пилешко, слагам малко зехтин, а ако е някакво с мазнинка, не добавям сехтин). Бъркам периодично. Около 15 минути преди да е готово слагам подправки. Аз лично използвам Маги вълшебен вкус. Ако някой реши може да добави и соев сос, даже става много по-вкусно. Тегля си храната като е вече сготвена :) Да ви е сладко :)

feik
15th June 2008, 11:27
Една много вкусна рецепта с броколи.
Броколите аз си ги купувам замразени. Слагам ги в тенджерата и ги задушавам с бяло вино,вода и чесън. За количествата на виното и чесъна- вино не съм слагала повече от 100-120мл, а чесъна-според предпочитанията ви. Става супер вкусно :)

midnight_surprise
15th June 2008, 13:03
И аз да добавя нещо вкусно
(изисква се малко време, за да се сготви!)

Това са 2порции по 2блока

Продукти:
120гр пилешки гърди - 4П
1 и половина лук - 1В
кората и сока на един лимон - 1В
2 чаени лъжички зехтин - 1М
6 маслини - 1М
1 кубче пилешки бульон (може и без него)
подсладител на вкус
2 препечени филийки "Бонус" - 1В
магданоз, чесън, кимион, червен пипер и сол

Начин на приготвяне:
Нарежете пилешките гърди на тънки ленти и ги задушете в мазнината. Отделно се задушават другите продукти, заедно с подправките и пилешкия бульон разтворен в една чаша вода. Сгъстете соса със галета направени от 2те препечени филийки Бонус, добавете месото и варете 10 минути. Накрая се слагат нарязаните маслини и се доварява 3 минути. Гарнира се с лимон.

Трябва да се добави допълнително и един въглехидратен блок - може в процеса на ядене 1 филийка или нещо друго по желание!!!

Рецептата е от книгата "Ние и зоната" на д-р Папазова, Калейчева и Куруиванова

На мене много ми допадна на вкус, лимоновата кора придава много добри вкусови качества! :girl_eat:

hatred
4th August 2008, 20:32
Мисля, че е хубаво тази темичка да се съживи.

Аз си готвя само диетично, без мазнина ( ако е необходимо, добавям по лъжичка зехтин след като яденето е свалено от котлона ).

Правя си следните спагети ( стават супер вкусни ): ползвам само пълнозърнести или ръжени, но това е според предпочитанията. За соса - изпарявам два - три пресни домата в тефлонов тиган, прибавям малко зелен лук и много чесън ( същественото е чесънът ), 5 - 6 маслини, малко нарязани гъби, задължително пресен босилек и риган. Накрая добавям 3 - 4 супени лъжици извара и заливам спагетите със соса. Става наистина страхотно.