PDA

View Full Version : [b]Топ 10 на диетичните храни [b/]


vesity_9
12th June 2008, 12:41
Топ 10 на диетичните храни

Няколко дребни добавки към Вашия хранителен режим могат да ускорят отслабването. Ще разгледаме т.нар. супер храни, с помощта на които можем по-лесно да се преборим с килограмите.

1. Риба ( речна сьомга, сардини, аншоа, скумрия, пъстърва, риба тон ... )
Когато поемаме повече калории, отколкото ни е нужно, излишното количество се трупа под формата на телесни мазнини. Сьомгата е богата на Омега-3 мастни киселини, които ускоряват нашия метаболизъм и подпомагат изгарянето на калориите, преди те да са се натрупали. По този начин се ограничава опасността от наднормено тегло.

2. Мазнини от плодове ( авокадо, маслини и кокосови орехи )
Авокадото е богат източник на мононаситени мазнини, които учените смятат за особено полезни при защита от сърдечни болести и някои видове рак.

Изследвания показват, че диети, богати на такива мазнини, могат да бъдат по-ефективни при отслабване, отколкото тези, които предлагат основно бедни на мазнини растителни продукти.

3. Антиоксидантни плодове ( ябълки, боровинки, круши, грейпфрут и нар )
Ябълките са богати на захар и дават на организма енергия, задоволяваща глада. Но истинския бонус при тях е, че след прилива на енергия, не следва внезапен спад, което се случва след приема на други богати на захари храни.

Всъщност ябълките оказват стабилизиращо влияние върху кръвната захар, тъй като съдържат голямо количество фибри и уникални фитохимикали, неоткрити досега в друг хранителен продукт.

Според изследване, проведено в Университета в Корнуел, Ню Йорк, една малка червена ябълка ( около 100 гр. ) ни доставя антиоксиданти, равняващи се на 1500 мг. витамин С. А това е доста над ежедневната доза мултивитамини.

Смята се, че ябълките предпазват артериите от запушване и понижават риска от диабет от тип 2.

4. Подправки с отслабващ ефект ( канела, куркума, сминдух и чесън )
По време на изследване, проведено в САЩ, учените били изумени от откритието, че нивата на кръвната захар при доброволци, хапнали ябълков пай, не са се покачили, както би следвало след консумацията на храна, съдържаща големи количества захар и бяло брашно. Те открили, че канелата, част от съставките на ябълковия пай, била отговорна за стабилното ниво на кръвната захар. Балансираната кръвна захар предпазва от натрупване на мазнини в областта на талията, от рязката загуба на сили и от нарастващия апетит за сладко. Учени твърдят, че приемът на половин чаена лъжичка на ден от тази подправка може чувствително да намали кръвната захар при болни от диабет тип 2.

5. Семена и ядки ( сусамово семе, ленено семе и бадеми )
Те са богати на протеини и са най-добрия помощник при засищане на глада.

Смята се, че сусамът притежава чудодейни свойства при отслабване. Според множество изследвания чрез сусама може да понижите нивото на холестерол и кръвното налягане. Той е чудесен източник на протеини, калций, желязо и витамин РР. Според учените веществата, съдържащи се в сусама, се свързват с мастните киселини в черния дроб и помагат при стопяването на мазнините.

6. Лютите чушки топят мазнините
Изследванията доказват, че капсаицинът ( вещество, съдържащо се в лютите чушки ), може да понижи нивото на калориите.

7. Зеленчуци, който не яде ... ( чесън, спанак, броколи или къдраво зеле )
Ако смачкате скилидка чесън, ще се отдели съединение, наречено алицин. По време на готвене полезните съставки на чесъна се разрушават, затова е по-добре да не подлагате скилидките на висока термична обработка. А най-добре би било да го ядете суров. Чесънът намалява нивото на холестерол, бори се срещу токсините и има антибактериални свойства. Чесънът също притежава мощен противовъзпалителен ефект. Възпаленията имат ключова роля при натрупването на излишна мастна тъкан и дори водят до склонност към преяждане.

8. Семейство бобови ( нахут, сушени бобови зърна, леща )
Бобовите растения съдържат много фибри и дори малко количество от тях е достатъчно да ни засити и да подпомогне баланса на кръвната захар. В тази хранителна група има скорбяла, която ускорява горенето на мазнини и не води до нездравословно покачване на кръвната захар. Освен това, включвайки в менюто си храни от семейство бобови, трябва да знаете, че те действат потискащо върху други по-богати на захар храни, които консумирани отделно, влияят върху нивото на захарта в организма. Бобът, лещата и нахутът предлагат перфектната балансирана комбинация от скорбяла, фибри, протеини, антиоксиданти и фитохимикали. Въздействието на тези храни е толкова силно, колкото и на всяко лекарство за кръвна захар, но без неговите странични ефекти.

9. Млечни продукти
При изследване, сравняващо киселото мляко и калциевите хапчета, се оказало, че тези, които похапват повечко кисело мляко, отслабват 4.5 кг, за разлика от тези, които наблягат на хапчетата - само 2.7 кг. Талията на хората от първата група се е стопила с 3 см, докато на тези от другата с 0.5. Любопитен факт е, че при любителите на киселото мляко загубата на мазнини се съсредоточава почти изцяло в областта на талията, там където е най-трудно да се справим с излишните мазнини. Хранителния състав на млякото е изключително полезен за здравето ни, за добрия тонус и мускулатурата ни.

10. Овесени ядки
Това са храните, съдържащи възможно най-полезните въглехидрати и фибри. Наскоро бяха проведени няколко задълбочени изследвания, разглеждащи връзката между храненето със зърнени продукти и контрола върху теглото. Всички достигнаха до един и същ извод - хората, похапващи повечко пълнозърнени продукти , са по-малко склонни да развиват свръх тегло.

Богатите на фибри храни не само, че засищат бързо глада, но и въздействат положително върху инсулина в тялото

rogi
12th June 2008, 12:54
Ами чудесна темичка си заформила.
Довечера ще спретна една рибка на пара със задушени зеленчуци,да видим само дали няма да посегна пак към шоколада :D .

vesity_9
12th June 2008, 13:14
Ехх...този шоколад..проблем на всички :) :oops: