PDA

View Full Version : мамограф след мамопластика


dama
1st July 2008, 17:49
Момичета,имам един въпрос.Може ли да се прави мамография след поставяне на импланти?В смисъл дали пак се вижда всичко на снимката

Babri
1st July 2008, 18:41
Мда,аз преди месец си правих,но не мамография/понеже не се препоръчва за жени под 35г и без показания/,а ехография :wink:

Divinemouse
1st July 2008, 19:27
Момичета,имам един въпрос.Може ли да се прави мамография след поставяне на импланти?В смисъл дали пак се вижда всичко на снимката

Може ,малко е по трудно ако са ти над мускулно но пак специалиста вижда,а ако са под никакъв проблем..

dama
1st July 2008, 22:35
Да,моите са надмускулно.Ходих на ехограф за профилактичен преглед и доктора ми каза,че имало някакво образувание и да отида пак на преглед към март другата година.Но ви е ясно,че аз сън няма да спя и за това предпочетох да отида направо на мамограф.Доктора ми каза,че нищо не се виждало.И затова си зададох въпроса дали виждат хубаво след като имаме импланти.Мисля си,че ако не се вижда щеше още като му кажа,че съм с импланти и да ми каже,че не става.

dama
1st July 2008, 22:36
Той ми каза,че само зад импланта не можел да види.Аз си мисля,че няма и нужда,защото зад импланта е мускул,а образуванията са на млечните жлези.

doll
1st July 2008, 23:12
Добре де ,как така са ти казали,че имаш образувание,а пък да отидеш чак догодина март??? И без обяснение???
:shock:

blanco y negro
2nd July 2008, 08:43
Добре де ,как така са ти казали,че имаш образувание,а пък да отидеш чак догодина март??? И без обяснение???
:shock:
Да бе, и аз това се втрещих! :shock: Даде ли ти снимка от ехографа на образуванието поне? Ако ти е дал, взимай я и отивай при друг, трети, десети, докато се изясни за какво става въпрос. Дано всичко да е наред.

junglegirl
2nd July 2008, 08:51
Мисля че с такива съмнения е най-добре да те видят мамолозите в Онкологията,но не знам дали имат ехограф :roll: А дори и да са супер,все пак само с палпация... :roll:

dama
2nd July 2008, 13:23
Аз също попитах доктора не е ли късно да ходя чак догодина и той ми каза,че не било.И понеже не мога да чакам просто ей така и отидох на мамограф ,където ми казаха,че нямало нищо.Не знам дали мога да вярвам на снимката след като имам импланти.Нали уж мамографа е най-сигурен,затова отидох и там.То няма къде да отида на по-сигурно.Ако знам със сигурност,че дори и с импланти на мамографа се вижда ако има нещо,ще се поуспокоя.Преди година и половина преди да си сложа имплантите ми казаха,че нямаше нищо тогава.Доктора от ехографа не ми даде снимка,а и аз не се сетих да поискам.

dama
2nd July 2008, 13:25
Мисля че с такива съмнения е най-добре да те видят мамолозите в Онкологията,но не знам дали имат ехограф Rolling Eyes А дори и да са супер,все пак само с палпация... Rolling Eyes А какво е това палпация :(

dama
2nd July 2008, 13:26
а какво е това палпация :roll:

sweety_L
2nd July 2008, 13:33
палпация, палпиране

опипване – метод на физикално изследване, който се основава на тактилното чувство при допир със структурите на човешкото тяло. Извършва се с дланта на ръката и с върха на пръстите. Получава се информация за формата, повърхността, консистенцията, подвижността на изследваната структура, за наличието на болезненост, на пулсации и др.

dama
2nd July 2008, 13:33
На единият отговор исках да цитирам jungledirl и нещо не се получи :D

dama
2nd July 2008, 13:35
Когато ходих на мамограф и доктора докато чакахме да излезне снимката ме опипваше и също каза,че нищо не напипва

dimitriq76
2nd July 2008, 13:43
Здравейте на всички ,мамографа е най сигорното изследване за гърдите !Палпация -означава да ти прегледа собственоръчно специалиста за да напипа ,бучка или така нареченото образование !Но при мамографа дори и да не се напипва ако има нешто то излиза на снимката !Отиди при друг специалист по -компитентен и се кунсултирай !По -принцип аз лично нямам инпланти ,но съм разговаряла с онколог който ми е казвал ,че дори и да си сложа при мамографа ако има нещо се вижда !А незнам що за лекар е тоя който ти дава съвет да изчакаш до догодина !Потърси мнение в болница Вита там имаха добър мамолог ,онколог !Пожелавам ти успех !

dama
2nd July 2008, 13:49
Благодаря,dimitriq76.Доктора,ко то ми каза,че вижда образувание е Давидков,Варна.Той е генеколог и при него ходех на генекологични прегледи и той има пакет,който включва и ехограф на гърди.После ходих на мамограф при Русев и той ми каза,че нищо не вижда.Ти много ме успокои като ми каза,че дори и с импланти,ако има нещо се вижда.Щом на мамографа нищо не се вижда,значи да се успокоя,защото щях да се побъркам.

junglegirl
2nd July 2008, 15:20
Той е генеколог ...има пакет,който включва и ехограф на гърди. :D Мисля,че няма за какво да се притесняваш!Важното е кой гледа на ехографа,а пред гинеколог и мамолог,вярвай на мамолога/в случая разбира се :D /.
П.П.Можеш да потвърдиш мнението,за да си спокойна,но пак при мамолог :D

bimbi
2nd July 2008, 15:54
на мен пък Бояджиев ми каза да ходя на мамограф, че по-добре се виждало :roll: нищо че тогава бях на 28, то кат си с импланти явно вече годините не играят
отидох чак една година след операцията, тъй като напипах топче под лявата гърда. някво мастно образувание било, нищо страшно. след 6 месеца ходих, беше намаляло. каза да отида пак след година, нямало смисъл по-рано, ама аз нещо се офлянквам :roll: може би щото вече почти не го напипвам и съм по-спокойна :roll:

dama
2nd July 2008, 18:02
Много ви благодаря момичета за съветите.Сега съм значително по-спокойна.Мерси,bibmi за конкретната инфо,че дори и с импланти може да се вярва на мамографа.Нека да мине известно време и сте отида пак,застото то си е облъчване

д-р Христо Шипков
3rd August 2008, 18:57
Здравейте

общоприето е че протезите правят значително по-трудно правенето на рентгенови снимки /мамографии/ и най-вече тяхното разчитане. Затова са въведени т.нар. центражипо Eklund. И докато предоперативната мамография е задължителна, то следоператвината се прави между 6я и 12я месец след опрецаията.
Тя служи за база.
От там нататък мамографиите и техният календар /кога да се правят/ не се разилечава по нищо от този на жените без протези.

Това е световната пракктика в развитите страни.

С поздрави
д-р Христо Шипкков
cshipkov@hotmail.com

karilka
3rd August 2008, 19:49
При съмнение за "нещо" може да се направи ЯМР. Най-точно би показал ситуацията в жлезата \и не само\

д-р Христо Шипков
3rd August 2008, 20:08
естествено,

може да се направи и ТЕР scan

karilka
3rd August 2008, 20:21
Д-р Шипков, радвам се на присъствието Ви във форума. Мисля, че е полезно. Имам няколко въпроса, ако е удобно - отговорете. :arrow:
1. Противопоказание за мамопластика ли е диагнозата - Млечни жлези от поли-кистозен тип?
2. Мнението ви за имплантите на Евросиликон?
3. Има ли отношение под и надмускулното позициониране с по-късно увисване на бюста? има твърдения, че подмускулното поставяне предпазва от този афект.
4. Възможно ли е изпадане на имплант при сваляне на конци? :D
:wink: Мерси!

karilka
3rd August 2008, 20:22
....исках да напиша ФИБРО-КИСТОЗЕН ТИП :roll: \ама пусто за друго си мисля\

д-р Христо Шипков
3rd August 2008, 20:47
Zdraveite


ФК мастопатия е състояние което налага редовно следене и прегледи. Протезите затрудняват рентгеновото изследване, но улесняват клиничния преглед. Така че не е противопоказиние.
Не бих искал да взимам страна за разлика от други. Считам че съвременните технологии и изработката на протези са достатачно напреднали и всички импланти са може би сходни. Евросиликон, Ментор Cereform и т.н.
При надмускулното поставяне протезата се подкрепя само от кожата и жлезата. Логично опасността от по-късно "увисване" на бюста да е по-голяма особено ако тези 2 структури са по тънки.
4. Възможно ли е изпадане на имплант при сваляне на конци - ако има придружаващо усложнение което да доведе до незарастване на раната - да. Но а приори - не.

С поздрави

Х Шипков MD, PhD
cshipkov@hotmail.com

karilka
3rd August 2008, 21:01
:2015:

te_dda
3rd August 2008, 21:43
....исках да напиша ФИБРО-КИСТОЗЕН ТИП :roll: \ама пусто за друго си мисля\


и аз мисля,че не, т.к на една наша докторка едновремемно и правиха 2 операции в едно- махаха кисти и слагаха импланти. 2-ма ралични хирурзи, рабира се. та мисля,че в такова докторско съсловие , ако имаш противопоказания нямаше да го направят в никакъв случай.

dama
4th August 2008, 09:54
Благодаря Ви д-р Шипков за отделеното внимание :D.Аз бях объркана от това дали да вярвам на докторите,които ми направиха мамографията,че няма нищо.Не знаех дали щом съм с импланти всичко се вижда добре на снимката.Смятам,че ако не се виждаше няма причина да не ми кажат.Мислите ли,че е нужно да отида още един път на преглед,но на ехограф,но този път не при гинеголог,а при специалист.Иначе преди операцияра аз редовно си ходех на мамограф и всичко беше ок.Благодаря Ви!

isa2005
23rd August 2008, 13:08
здравейте момичета,
Моля ви да ми препоръчате за София мамолог,който има опит в прегледите на жени с импланти.
А вие къде ходите?

aniK
23rd August 2008, 14:16
питай gwendoline! Мисля, че свекърва и е мамолог и има опит с такива като нас

Divinemouse
23rd August 2008, 17:00
http://forum.tialoto.bg/viewtopic.php?t=8996&highlight=%C4%E8%EB%EE%E2%E0
Погледни тази тема,тук сме писали къде се преглеждаме

isa2005
25th August 2008, 09:44
:2020: БЛАГОДАРЯ!

gwendoline
25th August 2008, 09:50
питай gwendoline! Мисля, че свекърва и е мамолог и има опит с такива като нас
Не, свекърва ми е рентгенолог - ако някоя има някакъв по-сериозен проблем и трябва да си прави снимка - с удоволствие бих я свързала с нея...

Hrissy
26th August 2008, 15:08
След мамопластика може да се прегледаш и на ЯМР (ядрено магнитен резонанс)Няма облъчване и е по-добро от мамография.

gwendoline
26th August 2008, 15:11
След мамопластика може да се прегледаш и на ЯМР (ядрено магнитен резонанс)Няма облъчване и е по-добро от мамография.
Чувала съм, че е доста скъпо "удоволствие", поне що се отнася до ЯМГ на глава (понеже са ме пращали) :?

Divinemouse
26th August 2008, 15:24
След мамопластика може да се прегледаш и на ЯМР (ядрено магнитен резонанс)Няма облъчване и е по-добро от мамография.

Според мен ако мамоложката е дабра ще може да види и на мамографа дали имаш някакви отклонения ..
Има и доктори които преглеждат със видеозон и също са добри ..

Hrissy
26th August 2008, 17:41
Чувала съм, че е доста скъпо "удоволствие", поне що се отнася до ЯМГ на глава (понеже са ме пращали) :?[/quote]
Знам място където може само с направление,без да си доплащаш:)Става въпрос за Варна обаче.

Hrissy
26th August 2008, 17:42
Чувала съм, че е доста скъпо "удоволствие", поне що се отнася до ЯМГ на глава (понеже са ме пращали) :?
Знам място където може само с направление,без да си доплащаш:)Става въпрос за Варна обаче.[/quote]
Знам място където може само с направление,без да си доплащаш:)Става въпрос за Варна обаче

secretk
27th August 2008, 09:55
ЯМР е безспорно скъпо удоволствие, никoй не би го отрекъл. Цените са в зависимост от това дали е нужно контрастно вещество или не. Цените за ЯМР на гърди не са ми ясни, но понеже съм запозната с преоцедурата по правене ЯМР на глава с направление, ще ви споделя това, което знам, може да е от полза на някой.
В ИСУЛ (в София) правят ЯМР с направление, доколкото си спомням направлението се взима от личния лекар, но можe да се налови да се подпише и специалиста които ви изпраща(това не си го спомням много добре). чака се около месец(можe и повече зависи от хората, на които трябва да се направи такова изследване в съответното време, защто ЯМР е със записване и е хубаво всеки да си отиде в точно определеното му време за изследването).
Има една особеност, че тези, които имат клаустрофобия или страх от затворени пространства, едва ли ще се чувстват много добре, понжве е в нещо като тунел. чуват се и шумове, изследването трае около 30 минути.
Резултатие можe да излезнат веднага, а можe и на другия ден да са готови.

dedektiv_p
27th August 2008, 12:44
Да подопълня нещо или по-скоро да уточня. Направление се дава от невролог или неврохирург (поне в моя случай). Чака се ако няма свободни талони, а след това си записваш ред там където ще ти го правят. Ядренно-магнитен има и в МА и във Военна и до Трета градска в София. Лично аз предпочитам последната през последните години. Престоя в "тунела" зависи от това какво ти гледат. Лично при мен престоя е между 1 час и 1,20ч. Не е страшно нито нетърпимо. Важното е да се настроиш психически при шумотевицата да не трепкаш, защото това ще е загубен кадър. Разчитането на резултата става и веднага, но е по-добре да изчакаш за да се разгледа подробно и на спокойствие от док а не на две на три. Резултата се взима на следващия ден. Ако нямаш направление в момента цената е 300лв мисля без поставяне на контрастно вещество. Тия дни евентуално ще ходя пак и ще ви съобщя актуални цени.
Целувки на всички!

Hrissy
27th August 2008, 14:46
И аз да допълня,контраст се слага само ако има нужда,т.е .ако се вижда на снимките нещо обезпокояващо.Не се поставя на всички които ходят да се изследват.

еМ ДжИ
25th September 2008, 12:49
Аз бях объркана от това дали да вярвам на докторите,които ми направиха мамографията,че няма нищо.Не знаех дали щом съм с импланти всичко се вижда добре на снимката.Смятам,че ако не се виждаше няма причина да не ми кажат.Мислите ли,че е нужно да отида още един път на преглед,но на ехограф,но този път не при гинеголог,а при специалист.Иначе преди операцияра аз редовно си ходех на мамограф и всичко беше ок.Благодаря Ви!
Защо не отидеш на ехограф в Темелков - при др.Темелкова? Доста е прецизна. Аз във Варна ходя при нея на контролни прегледи, а ходя и в София - при един гръден хирург, който също ме гледа на ехограф.
Добре е, да се увериш, че наистина няма нищо.

dedektiv_p
25th September 2008, 16:18
Ядренно-магнитния резонанс (до 3-та градска болница) струва 200 лв без направление от здравната каса.

Hrissy
4th October 2008, 18:48
Ядрено -магнитния резонанс с направление е безплатен в "Диамед"Варна.

mila.petrova1
10th June 2009, 13:44
Здравейте, момичета.
Мой приятел е рентгенолог и аз реших да се посъветвам с него кой е най-добрият начин за изследване на гърдите. Той ми сподели много интересен факт- жените, които си слагат силикон трябва да се преглеждат на всеки две години АБСОЛЮТНО задължително за карцином на гърдата (това си точно рак на гърдата), защото при тях вероятността за такова образувание е особено голяма. Също така ми каза, че ядрено-магнитния резонанс е за препоръчване, особено при млади момичета, които не са раждали. Това било поради факта, че няма рентгеново лъчение и е абсолютно безвредно (за разлиа от рентгена, който дори може да увреди бебето). Само че не всички ЯМР имат такава приставка за изследване на гърди (предполагам тя е по-специална). Изследването с ЯМР може да са направи с направление от здравната каса и понеже тя отпуска по ограничен брой талони, това всъщност обуславя дългото чакане. А и ако решите да се запишете във ВМА за ЯМР определено ще Ви се наложи да чакате поне един месец.
Ако Ви интересува, моят приятел работи в един център в двора на Онкологията (мисля, че името на центъра беше Евромедик, но не съм 100 % сигурна)- и не че ми е приятел, но е наистина добър като специалист. Там знам, че работят с направление от касата и можете да се запишете от днес за утре. А изследването става готово още на същия ден. Ако искате все пак мога да го попитам и каква е цената на изследването без направление...
Желая Ви успех!

еМ ДжИ
10th June 2009, 13:56
жените, които си слагат силикон трябва да се преглеждат на всеки две години АБСОЛЮТНО задължително за карцином на гърдата (това си точно рак на гърдата), защото при тях вероятността за такова образувание е особено голяма.
Защо?
Ракът на гърдата е 2 вида: по генна предразположеност (роднини, и то близки , майка, леля и т.н.) и хормонално обусловен. Няма връзка с това, дали имаш импланти.

mila.petrova1
10th June 2009, 14:25
еМ ДжИ,
Хвана ме малко неподготвена, но използвах помощ от приятел:)
Значи, самата операция е причинява рак на гърдата, ти си права. Но по принцип това е много страшно заболяване при жените и дори младите дами не са застраховани. Затова всички трябва да се изследваме периодично. Жените, които имат силикон, не могат да се изследват на мамограф- защото от това, което ми обясниха, разбрах, че има две лопатки, които всъюност притискат гърдата. И при наличието на силикон такова изследване не е възможно. Единственият начин за изследване е с ЯМР (дори при ехографа не може да се получи толков апрецизна картина).
Не претендирам за точност на изказа, все пак само се опитвам да бъда полезна.
Засега това е от мен.

еМ ДжИ
10th June 2009, 21:14
Мога да кажа само, че с ехограф се извършва достатъчно надежден профилактичен преглед. Важното е да се ходи, докато не е станало късно.
Облъчванео от мамографа е по-малко от облъчване за панорамна снимка на зъбите. Както и да е. За ЯМР се чака доста, ако е с направление.
Това, което си казала в предишното си мнение, може да се интерпретира, че мацките със силикон са по-затрашени от тази болест, което не е вярно.

Права си, че младите дами не са застраховани, злокачествено образувание може да се получи ина 21 годишна възраст. В днешно време, с днешната храна... внимавайте и се преглеждайте... мога само да кажа ;)

te_dda
10th June 2009, 22:45
еМ ДжИ,
Но по принцип това е много страшно заболяване при жените и дори младите дами не са застраховани. Затова всички трябва да се изследваме периодично.
.

да, и това е така за всички..няма статистика, която да показва увеличен риск от това заболяване заради имплантите..

mila.petrova1
11th June 2009, 10:07
Съжалявам, може би не съм се изразила правилно. Наистина нямах предвид, че се увеличава риска при жените, които са си сложили силикон.
И що се отнася до чакането при изследване с ЯМР- пак повтарям, че зависи къде се запише човек. В болниците, където има много хора (имам предвид ВМА например), може да се наложи да се чака и един месец. Но все пак не само там има ЯМР.
Личн аз смятам (но това си е само мое мнение), че бих отишла да си направя ЯМР, тъй като все още не съм раждала и малко ме е страх да се подложа на дори и малко облъчване... Ако Вие имате други наблюдения, моля да ми споделете. (И btw азнаистина не знаех, 4е дори при зъбните снимки има облачване...но то май е логично :))

aniK
11th June 2009, 13:41
Mila, мила, дай цените при твоя човек и да не водим спорове кое причинява рак на гърдата :? На мен ми трябва ЯМР на главата за детенце. Правят ли това? Има ли кой да разчете резултата?

mila.petrova1
11th June 2009, 14:17
Здравей Anik,
Моят познат се казва д-р Цветан Деливерски. Не знам кога точно е на смяна той, защото се смянят с още един рентгенолог.
Изследването с направление е безплатно- ти само си вземи напрвление и ще ти запишат час при първа възможност (което може да стане още на същия или на следващия ден). А иначе частното изследване мисля, че е 240 лв. За контраст се плаща отделно , но не съм сигурна как стоят нещата при децата (дали изобщо им слагат контраст). Оставям ти телефона на центъра- 873 39 44. Тъкмо можеш да попиташ кога лекарят е на смяна.
Желая ти успех и дано няма нищо сериозно! Надявам се да могат да помогнат. Пиши после дали всичко е минало ок!
Успех още веднъж!