PDA

View Full Version : Диета с диня


vesity_9
14th July 2008, 09:21
Диета с диня


Динята е диетичен продукт, на който много диетолози приписват чудодейни свойства. И най-важното, което привлича в динената диета, е минимумът противопоказания. Тя може смело да бъде препоръчана на хора от всяка възраст и при най-различни заболявания.


Известно е, че динята почти изцяло е лишена от витамини. Но нейната сила се заключава преди всичко в това, че съдържа лесноусвояема захар - глюкоза и фруктоза. Освен това, тя ни доставя необходимите ни фолиева киселина, целулоза, пектини. А благодарение на уникалната си способност да извежда от организма алкалната урина, динята се смята за един от най-добрите "чистачи" на бъбреците.





Ако след изследване на бъбреците и консултация с лекар сте се решили на динена диета, тогава е добре да знаете, че трябва да ядете дини през цялото денонощие, дори и нощем. Това се обяснява с факта, че именно в нощните часове става усилено концентриране на урината, а това е основният фактор, способстващ образуването на камъни.

Диетата е препоръчително да се провежда точно пет дни - това е срока в който ще се избавите от шлаките, излишната вода в организма и нежеланите соли.

Динената диета не е сложна.

Трябва да си хапвате в продължение на денонощие само диня в съотношение 1 кг от месестата част на плода на 10 кг от собственото тегло. Също така трябва много да внимавате за своето самочувствие: понякога на такова монохранене организмът реагира отрицателно.

Динената диета помага при:

Много чернодробни заболявания - дори такива сериозни, като болестта на Боткин, цироза, хроничен хепатит и жлъчнокаменна болест.
В качеството на разтоварваща храна месестата част на динята се препоръчва при атеросклероза, подагра, артрити, затлъстяване.
Добре помага при малокръвие, заболявания на кръвотворните органи.
Може също да помогне при безсъние и загуба на силите.

Трябва да знаете, че ще получите ефект само в случай, че приемате от месестата част на динята в достатъчно големи количества - по 1 -2 кг два-три пъти на ден. Това е необходимо да се прави един час преди хранене. А за да се предотврати раздразването на стомаха и червата, те трябва да бъдат подготвени първоначално с малки порции - по 50-100 г два пъти на ден също един час преди хранене. Започнете диетата с напитка от диня.

За един литър напитка са необходими 350 г от месестата част на динята, 150 г ситна захар, лимонов сок, 50 г бяло сухо вино, 600 г вода.

Захарта и лимоновият сок се разтварят в гореща преварена вода, довежда се до кипене.
Разтворът се охлажда, слага се в него нарязаната на малки кубчета месеста част от динята и се оставя да кисне в продължение на 30-40 минути. Добавя се виното.
И ако на втория ден нямате нито тежест в корема, нито метеоризъм, нито други нежелателни прояви - може смело да спазвате петдневната диета.

За това време обикновено се свалят до 3 кг тегло. След приключване на диетата няма да попречи още седмица-две активно да включвате в менюто си дини.

Примерното меню за този срок може да бъде следното.

На закуска - несладка овесена каша и малко сирене.
На обяд - риба или птиче месо със зеленчукова салата без мазна подправка.
На вечеря - диня в съотношение 1 кг месеста част на 30 кг собствено тегло.
Спазвайки такава диета, можете да свалите още 8 кг излишно тегло.

Динената диета и прочистването на бъбреците.
Предварително се запасете с дини й черен хляб -единствената храна за седмица напред. Ако в бъбреците или пикочния мехур имате пясък или малки камъчета, то най-подходящото време за извеждането им се смята 2-3 часа през нощта.

Настанете се удобно в топла вана и просто яжте диня.
Но това все още не е всичко. На осмия ден в два часа през нощта вземете две таблетки ношпа, легнете в гореща вана. И отново яжте диня. Поддържайте водата във ваната гореща през цялото време.

На сутринта трябва да започне силно уриниране. Възможно е през това време да ви безпокоят болки. Тогава изпийте още две таблетки ношпа, станете, подскачайте, повдигайки се на пръсти и рязко отпускайки се на пети. След това отново легнете във ваната.

След две-три седмици тази процедура може да се повтори. В сезона на дините не пречи два-три пъти да се прави "почистване". Резултатът е твърде осезателен.

Някои биха възразили, че е безсмислено да се стои в гореща вана и да се яде диня. Но всъщност в това има смисъл. Под въздействието на горещата вода се разширяват кръвоносните съдове и се подобрява работата на пикочния канал. И в топлата вана пясъкът и камъчетата, ако такива има в бъбреците ви, ще се отхождат по-слабо болезнено.





Противопоказания.
Както вече се каза, динената диета е добра заради минимума противопоказания. Но тях все пак ги има.

Преди всичко това са болестите, свързани с нарушения в оттичането на урината - вродени аномалии на отделителнополовата система, аденома на простатната жлеза, следоперационни процеси на сраствания. Освен това, диетата, включваща черен хляб с диня, е вредна за болните, страдащи от стомашно-чревни заболявания, тъй като може да доведе до обостряния на язвената болест на стомаха и дванадесетопръстното черво. Затова при динена диета е целесъобразно понякога да се съчетава динята не с черен, а с бял хляб.

Не бива да се увличате с диненото очистване и при наличие в бъбреците на камъни с големи размери. Под въздействие на динения сок те могат, не разтворили се докрай, да се помръднат от мястото си. А това е свързано с бъбречна колика.

При някои хора, особено възрастните, а също при редица хронични заболявания на червата сравнително грубите хранителни влакна на динята могат да станат причина за подуване на корема.
Болните от захарен диабет, дори ако много им се иска да вкусят от плода, им е разрешено да го употребяват в много ограничено количество - с оглед денонощната норма на захарта.

Съвет към тези, които все пак са се решили на радикалната динена диета.

За начало си направете поне един разтоварващ ден. Опитайте се да изядете за ден - 1,5-2 кг диня. И нищо повече. Устройвате си такива дни поне веднъж в седмицата. Резултатът няма да ви накара да чакате. И това ще бъде началото: със сигурност ще повярвате в целебната сила на червено - зеления плод.

mari_and
14th July 2008, 14:50
Vesety_9 ,много полезна информация - благодаря :D Но имам едно въпросче - за тези, които нямат нужда от отслабване, а обичат да си похапват от този както го нарече и ти червено-зелен плод, могат ли да го комбинират с нещо? Например аз обожавам диня, сиренце и маслинки :P Дали тази комбинация е полезна :? Забравих да спомена, че се опитвам да се храня здравословно :lol:

SummerBaby=)
14th July 2008, 17:43
Защо подтиквате хората към глупости? :2022:

vesity_9
14th July 2008, 20:56
mari_and според мен маслинки с динљ не е добре като комбинация :P

SummerBaby=) Какви глупости бе момиче ....?Това е за любителите на този плод и пречистване на органиѕма ;)

Excel
14th July 2008, 21:42
От тази диета ще ми се разшири стомаха , и без ношпа ще търча до някъде , във вана да ям - как не са се усетили хотелиерите за такова спа .

SummerBaby=)
14th July 2008, 23:41
Любителите на плода да си хапват колкото им душа иска, няма нищо лошо, но

- как 5 дена ядене единствено на диня ще прочисти организма? От какво конкретно ще го прочисти? И какво се случва след края на диетата?
Динята е диетичен продукт, на който много диетолози приписват чудодейни свойства.
Например?
Известно е, че динята почти изцяло е лишена от витамини.
Не знаех, че няма витамини, но 5 дена единствената ти храна да не съдържа витамини не ми звучи никак полезно :2022:
Но нейната сила се заключава преди всичко в това, че съдържа лесноусвояема захар - глюкоза и фруктоза.
От лесноусвояемата захар какви са ползите? В общи линии голямо количество енергия влиза бързо в кръвта, не се изразходва със същата скорост и се трупа като запас.

Организмът е в стрес от липсата на всички необходими хранителни вещества, забавя се метаболизмът, след края на диетата е по-склонен да трупа мазнини .. Динята е вкусно и полезно нещо - в нормални количества, включена в здравословно хранене . Мислете първо за здравето си :pinkglasses:

Започнете диетата с напитка от диня.

За един литър напитка са необходими (.......) 150 г захар(.....)

Защо? :1202:

За това време обикновено се свалят до 3 кг тегло.
Изхвърлят се течности, намалява активното тегло или се свалят 3кг мазнини?
*Зкг мазнини са над 20 000kcal - как се изразходват за 5 дни?

"Чудодейните" диети е по-добре да се обсъдят и да се изяснят реално ползите и вредите, после всеки е свободен да решава дали иска да ги прилага или не :2035:

Успех

margarita_ilieva
15th July 2008, 05:24
SummerBaby=), безмислено е, скъпа.. :wink: Само хвърли едно око на постовете на vesity_9 и ще разбереш за какво говоря.... :2020:

mari_and
15th July 2008, 17:57
Еййййй, ама как сте се разгорещили - я хапнете малко изстудена диня :lol:
Благодаря за инфото - ще избягвам да консумирам този плод с маслинки :oops:
Динята наистина е полезна и вкусна, но 5 дни само на този плод, никак не е здравословно :roll: Според мен ще е подходящо да заменим едно от дневните хранения с диня - ама пък като се замисля, кое ли? За закуска - малко странно, ако заменим обеда с диня - вероятно вечерта ще бъдем гладни като вълци, а пък нали вечерята трябва да е нещо леко, за вечеря диня?-защо не, ако спите в WC-то :lol:
Хапвайте диня, когато ви се прииска :lol: и повече :2019: