PDA

View Full Version : Подходящ спорт при обездвижване и свръхтегло?? Помогнете!


noone
24th October 2005, 13:47
Здравейте!

Имам нужда от съвет и затова се обръщам към вас. Май е крайно време да се взема в ръце и да направя генерални промени в навиците и тялото си, но ми е трудно да го направя сама. Става дума за това, че още от дете съм доста пълна - родителите ми са възпитали у мен емоционално отношение към храната и особено към сладките неща, което с течение на времето се превърна в пристрастеност към шоколада, бисквитите и всички подобни убийци на здравето и красотата.

От около 10 години насам все започвам разни чудовищни диети, които (естествено) се провалят и свалените 6-7кг бързо след това се качват, заедно с още 2-3 отгоре. Така, сега, на 24 години, тежа почти два пъти повече от идеалните си килограми, а метаболизмът ми е забавен до немай къде. Определено вече знам, че с мързел и диета нищо не се постига. Ходих на ендокринолог и на диетолог, но не ми казаха нищо, което действително да ми помогне - "не яж мазно месо, не яж пържено, движи се повече и бъди по-настойчива".... Ок, но аз мазно месо през живота си не съм опитвала, пържена храна почти не ям.. и определено проблемът ми не е в тях! Както и да е.

Иска ми се да започна някакъв спорт, но предвид твърде голямото ми свръхтегло, се страхувам от травми и контузии. Напоследък усещам и болки в коленете, което започва страшно да ме плаши. Може би тук е моментът да спомена за две стари травми на главата ми, заради които имам нарушено равновесие и примерно при коремни преси след третата започва да ми се вие свят и да ми се гади. Та... Какъв спорт или домашни занимания ще ми препоръчате? Страх ме е да бягам заради коленете. Аеробика и други такива интензивни неща като че ли също не са за мен. Сега обмислям плуването... Каланетиката също ми се вижда подходяща, но не мога да открия инструктори или занимания с каланетика в моя град, така че май ще си купя книжка с упражнения..

Използвах лятото за разходки всеки ден и с балансирана диета (близко до НВД, но с малко повече плодове) вече свалих 12кг, но ми остава още много работа. Открих начина си на хранене, който ми помага в отслабването и не ме кара да се чувствам зле. Сега е време да открия и някакъв спорт, който да мога да практикувам независимо от сезона и от малкото си свободно време. Моля, дайте ми съвети и предложения!

Предварително благодаря!

ELI
25th October 2005, 12:15
Браво!!! Започни на първо време с бързо ходене - ако можеш леко тичане... ако много те болят колената, тогава до достигане на по ниско тегло - плуване. За мен аеробните спортове са най подходящи. Поне аз свалих кг.ми с тичане....но не става бързо. За да бъде трайно, отслабването трябва да става постепенно.
И баланс в храненето, разбира се !!!
Успех!!

чичо
3rd November 2005, 14:52
Можеш да се опиташ и с изкачване на стълбище или на баири...В Лъки и Рудозем се занимават с това.Познавам един пи4,Дани от Перник,който беше 172кг,обиколка на талията 178 и това при ръст 173 см,като си дойде (незнам след колко време обаче) беше 97кг...прави си извода какво се получава при усилен труд...Успех!