IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джейсън Момоа, Том Харди, Джон Леджънд – известни мъже, които поддържат феминизма

17 февруари 2020 14 30

Снимки: БГНЕС

Въпреки огромния напредък в борбата за правата на жените през последните години, неравенството между половете все още е проблем в много страни по света.

Все повече хора започват да разбират, че няма как да се приравнява феминизмът и омразата към мъжете. Доказателство за това е, че все повече звезди от силния пол се изказват в подкрепа на феминистките движения.

Джейсън Момоа

Известният актьор, който изигра ролята на Дрого в сериала „Игра на тронове“, знае от първа ръка колко е лесно да се превърнеш в заложник на стереотипите, основаващи се на пол и физически данни. Момоа призовава да се борим със стереотипите, които могат да съсипят кариерата, а в някои случаи и цял живот на човек. Любопитно е също, че според актьора именно силните жени в живота му са го насърчавали да се бие.

„Не съм отгледан от мъж, а от самотна майка, казва Джейсън пред New York Post. – И би било смешно, ако кажа, че не вярвам във феминизма. Жените са най-мощните същества в света.“

Джон Леджънд

Той често участва в социални проекти, които имат за цел да привлекат общественото внимание към важни въпроси. Специално за конференцията MAKERS, организирана от сп. GQ през 2017 г., Джон споделя своите мисли по темата за феминизма.

„Считам се за феминист на 100%, казва певецът. – Правата на мъжете няма да се нарушат, ако положението на жените се подобри. Няма да бъдем „победени“, ако повече жени заемат лидерски позиции. Това ще направи нашия свят по-добро място“.

джон леджънд

Той е абсолютно убеден, че ние „трябва да сме съпричастни към другите хора и да ги оценяваме, независимо дали те са част от нашето семейство или не, независимо от пола им“.

Леджънд подчертава, че още преди да се запознае със съпругата му Криси Тейгън и преди раждането на дъщеря им Луна, той се е смятал за феминист.

„Раждането на дъщеря ми само засили желанието ми да се боря за правата на жените“, допълва той. Музикантът добави още, че е загрижен за темата за сексуалния тормоз над жени и призова хората да помислят за причините, поради които мъжете са склонни да доминират във всички сфери на живота.

Крис Хемсуърт

Австралийският актьор, който стана известен с ролята на бога Тор във филмите на Marvel, също открито твърди, че подкрепя феминизма. На въпрос от RadioTimes дали той споделя ценностите на движението за равенство между половете, Крис отговори: „О, да, разбира се!“

„Майка ми е феминистка и мисля, че именно тя вдъхна в мен толкова важни неща като уважение към жените, обясни актьорът. – Баща ми също споделя тези ценности. И двамата имаха огромно положително въздействие върху живота ми“.

крис хемсуърт

Хемсуърт разкри, че е решил да участва във филма „Снежанка и ловецът 2“, до голяма степен благодарение на блестящия женски актьорски състав – Емили Блънт, Джесика Частейн и Чарлийз Терон.

„Силата на филма беше в тези три жени и тяхната работа – те влагаха сърца и души в героите си, казва актьорът. – Мисля, че балансът между половете отдавна е силно нарушен в полза на мъжете“.

Иън Сомърхолдър

Учениците от гимназиите и колежите ежегодно изпращат своите късометражни филми на фестивала Girls Impact the World Film Festival. Филмите трябва да адресират проблемите, с които се сблъскват жените в съвременното общество, и да предлагат решения. Актьорът Иън Сомърхолдър и съпругата му Ники Рийд участват активно в организирането на този фестивал, както и насърчават разговорите по важните теми.

„Жените могат да бъдат жени, майки, комици, биоинженери, хакери, автомеханици... Трябва да се концентрираме не върху сляпо следване на стереотипи, а върху реализиране на потенциала си в това, което наистина харесваме за този кратък период от време, който ние прекарваме в този свят“, казва Сомърхолдър в интервю за She Knows.

иън

„Щом се откажем от ограниченията и разпознаем безсмислието на ролевите стереотипи и необходимостта да следваме мечтите си, светът около нас ще стане по-свободен.“

Звездата от „Дневниците на вампира“ участва активно и в кампанията „Истинският мъж“ срещу домашното насилие.

„Много е лесно да забравим, че много жени живеят живота си в страх, казва актьорът. – Мъжете играят важна роля в разпространението на идеята, че истинският мъж не трябва да наранява жена.“

Том Харди

Том Харди е не само отличен актьор и любимец на жените, но и мъж, чиито възгледи заслужават голямо уважение. През 2015 г. излиза екшън филмът „Лудият Макс: Пътят на яростта“, в който той играе една от централните роли. Негов партньор там е Чарлийз Терон – актриса, чийто професионален диапазон изглежда напълно неограничен. Работата ѝ в този филм е похвалена от многобройни филмови критици. И Том Харди не остана настрана – благодари на Терон за високия професионализъм и призова филмовата общност да даде повече роли на такива невероятни жени – включително в екшън филми.

Том Харди

„Време е жените да имат още по-централни роли в екшън филмите. Това дори не е феминистки аргумент, а адекватна човешка позиция. Освен това отразява духа на нашето време – не само силни жени, преди всичко хора. Разбирате ли, има мъже и жени, които са личности, независимо от техния пол“.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари

анонимна ( преди 4 години )
Да прочетат това задръстените балкански типове с пломбирани мозъци....
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар