IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кралица Елизабет II: Ще успеем и отново ще бъдем заедно

6 април 2020 10 40

Тя направи специално обръщение към нацията

Снимка: БГНЕС

Кралица Елизабет II направи специално обръщение към нацията в неделя, за да вдъхне кураж и надежда на всеки в битката с коронавируса. Речта беше записана в замъка Уиндзор, където 93-годишният монарх е изолиран със съпруга си – 98-годишния принц Филип. Видеото беше излъчено на живо по телевизията, както и беше качено онлайн.

Кралицата започна речта си като благодари на всички медици, които са на първа линия и се борят с COVID-19. Тя изрази възхищението си към тях и тяхната саможертва, казвайки, че всеки един великобританец разбира, че животът му зависи именно от лекарите и сестрите, които работят безспирно вече няколко седмици.

Елизабет II благодари и на хората, които спазват социалната дистанция и си остават вкъщи, за да може пандемията да премине по-бързо и с по-малко жертви. „Заедно ние ще атакуваме тази зараза и ви уверявам, че ако сме обединени, ние ще я победим“, каза тя в обръщението си.

Монархът изрази надежда, че само след няколко седмици „всеки един ще бъде горд с отпора, който Великобритания е дала на заразата“. Кралицата отбеляза всеобщата подкрепа за медиците като израз на национален дух, който ще бъде помнен с поколения наред. Както по целия свят, така и във Великобритания, хората аплодират своите лекари и медицински работници за тяхната работа по време на пандемия.

Относно социалната изолация, която затвори по домовете по-голямата част от световното население, кралица Елизабет II заяви, че това е време, в което да помислим за себе си и да се вгледаме в душата си. „Много хора, които са вярващи и такива, които са атеисти, разбират, че социалната изолация дава възможност да забавим ход, да се спрем и да разберем ситуацията“.

Специалното изявление на кралицата беше едва петото подобно съобщение към нацията по време на 68-годишното управление. В тази класация не се включват речите по случай Коледа, които Елизабет II прави всяка година. Последната такава реч беше през 2012 година, когато се навършиха 60 години от встъпване в длъжност на кралицата. 

Сега монархът сподели, че се чувства по същия начин, както през 1940 година, когато заедно със сестра си – принцеса Маргарет, говорят от замъка Уиндзор по време на Втората световна война. „Когато бяхме деца, ние говорихме оттук на други деца, които са били евакуирани заради тяхната безопасност“, казва Елизабет II. 

кралицата БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Кралицата добави, че Великобритания се е изправяла пред много предизвикателства в своята история, но винаги се е справяла сама. Този път обаче нещата са различни и светът трябва да бъде като едно цяло. 

„Този път се присъединяваме към всички нации по целия свят в общо начинание, използвайки големия напредък на науката и нашия усет за самосъхранение. Ще успеем и този успех ще принадлежи на всеки един от нас. Трябва да знаем, че въпреки тежките дни, които ни очакват, ще дойдат и по-добри. Отново ще бъдем с приятелите си, със семействата си. Ще се срещнем отново“, завърши речта си кралицата.

Случаите на коронавирус във Великобритания растат с всеки изминал ден, а сред положителните проби бяха и тези на принц Чарлз и премиера Борис Джонсън. Синът на кралица Елизабет II вече се чувства добре и дори е излязъл от изолация. Министър-председателят обаче е бил приет в болница 10 дни след като е бил диагностициран.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари