IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е принц Николаос – не кралска особа, а обикновен човек

26 май 2020 18 00

Не може да се завърне в родната Гърция в продължение на 44 години

Снимка: БГНЕС

Какво бихте направили, ако разберете, че един от колегите ви всъщност е кралска особа? 

Точно с такава ситуация трябва да се справят журналистите в телевизия Fox през 1995 година, когато един от тях разбира, че в екипа им работи бивш гръцки принц. Името му е Николаос, но в новините на Fox той се представя с псевдоним. Успява да скрие идентичността си в продължение на година и половина, докато снимки от кралската сватба на брат му не излизат в интернет.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Simon de Pury (@simondepury) on

Принц Николаос разказва пред „Insider“ как се променя животът ти, когато само за няколко години от дете на крал и кралица се превръщаш в обикновен гражданин. „Беше невероятно и фантастично“, казва той за работата си на журналист. След като завършва колеж, принцът се озовава в телевизия Fox и работи там от 1993 до 1995 година. 

„Научих много, това беше една от любимите ми работи. Най-лошо платената, но най-удовлетворяващата“. 

Николаос споделя, че никой не е знаел кой е новият колега, освен директорът на телевизията. Той добавя, че криенето на идентичността му е позволило да се впише бързо в обстановката и да получи същото отношение като всеки друг. Не е искал да получава специално отношение, само защото майка му и баща му са били крал и кралица на Гърция. 

Дори когато снимките от сватбата на брат му – принц Павлос, стигат до нюзрума, Николаос не позволил на кралското му потекло да засенчи това, което е направил в телевизията. „Имах една приятелка сред продуцентите, която забрани да се правят истории за миналото ми и статуса ми на принц. Благодарен съм ѝ и до днес“. 

Принц, но не точно

Принц Николаос се ражда през 1969 година в Рим в семейството на крал Константин и кралица Анна-Мари. Израства в Лондон и през по-голямата част от живота си няма право да се завръща в Гърция. Семейството му е било прогонено от страната, а през 1974 година монархията е премахната като форма на управление. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by European Royal Families (@europeroyals) on

Той споделя, че кралското потекло сериозно се е отразило на живота му и така малко или много го е оформило като човек. „Моето семейство, както това на всеки друг, има огромна роля за изграждането на характера ми“, казва принцът пред „Insider“. Колкото и да се опитва обаче, животът му никога не може да бъде обикновен.

Принцът, както брат си и сестра си, учи в колежа „Hellenic“ в Лондон. Училището е основано от родителите му през 1980 година. През 1988 година се мести в САЩ, за да се запише в университета „Браун“ и завършва специалността „Връзки с обществеността“. И въпреки че всячески се опитва да не разкрива истинската си същност пред колегите си, един надпис издава тайната му.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @royalsofgreece on

„На вратата на общежитието ми пишеше „Николаос от Гърция“. Имах съквартирант, който се казваше Стенли. Една вечер се прибрах и видях как той допълни към името си „от Ню Йорк“, разказва Николаос. Той уверява, че студентските му години са били напълно нормални и не са били повлияни от кралското му потекло. Повечето хора първоначално са намирали историята му за интересна, но с напредване на времето всеки е свикнал и продължил с живота и ежедневието си. 

Завръщане в Гърция

През 2013 година Николаос най-накрая успява да се завърне в родината си. Тогава с него е съпругата му принцеса Татяна, с която се женят три години по-рано. Гърция е коренно различна от това, което принцът очаква. Въпреки това, той не съжалява, че се е преместил там и споделя, че новият дом му е позволил да започне всичко наново и дори да се насочи към друга професия. 

Веднага след пристигането си в Гърция, принцът започва да се занимава с фотография. В младежките му години, е приемал снимането само като хоби, но постепенно разбрал, че може да го превърне и в доходоносна работа. Първата му изложба е през 2015 година и оттогава запечатва пейзажите и природата на родината.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eugenia Garavani (@eugeniagaravani) on

На 2 юни Николаос ще представи последните си снимки и описва работата си като „любовно писмо до страната, която винаги е била в сърцето и мислите ми“. Фотосите ще бъдат изложени в „Националния гръцки музей“ в Чикаго и ще останат там до края на август. В централна тема се превръща водата, която принцът описва като нещо основно в гръцката история и географията на страната.

„Водата, морето, са много важна част от нашия живот. Не само в Гърция, но навсякъде по света и затова трябва да се грижим за тях“, казва той. Допълва, че с изложбата си иска да привлече вниманието на хората към замърсяването на водите и тяхното опазване. Посланието върви ръка за ръка и с благотворителната му работа. 

Николаос работи с организация, чиято цел е да помогне на уязвими групи, които живеят в недостъпни места по гръцките острови. Принцът се присъединява към всяка една доброволческа мисия – чистене на местните плажове или обучаване на общностите за околната среда. В свободното си време той снима жителите и събира материал за следващите си изложби.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eugenia Garavani (@eugeniagaravani) on

Целта на Негово Величество е да покаже на хората, че животът му не е преминал под знака на кралското семейство. Той успява да избяга от тази си самоличност и да си пробие път, използвайки фалшиво име и доказвайки, че може да се справи и сам. 

Приключението му започва от Рим, преминава през Лондон и САЩ, и стига до родната Гърция. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари