IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За пореден път: Нападнаха Дж. К. Роулинг за хомофобско изказване

8 юни 2020 14 40

Феновете ѝ я накараха да се извини

Снимка: БГНЕС

Авторката на поредицата за Хари Потър отново попадна под вълна от критики заради изказване в социалните мрежи. В събота Дж. К. Роулинг публикува статия от сайт, която е озаглавена „Създаване на по-равноправен свят за хората, които имат менструация“. Това, което обиди представителите на ЛГБТ общността беше, че авторката поиска да ѝ бъде обяснено какво значи „хората, които имат менструация“.

В статията се говори за многото аспекти на пандемията, включително повишен риск от насилие, основано на пола по време на изолацията, както и опасността, с която се сблъскват медиците. Материалът обяснява, че приблизително 1,8 млрд. момичета, жени и хора, които не се идентифицират полово, са имали проблем с месечния си цикъл и все още имат нужда от необходимите материали, безопасен достъп до тоалетна, сапун, вода и лични пространства в условията на изолация.

Роулинг обаче не беше много съгласна с казаното и заяви, че преди е имало дума, която служи за хората с менструация. Авторката си направи лека шега и се опита да стигне до правилното изписване на „жени“, но това никак не се стори смешно на феновете ѝ. Само няколко минути след публикуването на туита ѝ, тя се превърна в истинска сензация в Туитър и много от потребителите я нападнаха за това, че не изразява подкрепа към транссексуалните.

„Хей, аз съм мъж! Имам менструация! Престани да бъдеш гаднярка!“, пише Зейк Смит, който е открит транссексуален. Той става известен с появата си в предаването „Survivor“, където останалите участници разкриват сексуалността му. Според него, Роулинг отрича съществуването на транссексуалните мъже и жени. 

Въпреки множеството негативни коментари, авторката продължи да изказва мнението си. Тя заяви, че познава и обича транссексуалните хора, но премахването на половата идентичност ще създаде повече проблеми, отколкото решения. „Това не е омраза, а истина“, пише Роулинг. Добавя, че уважава всеки човек, който живее комфортно в кожата си и се приема такъв, какъвто е. 

Певецът Брад Уалш обаче също разкритикува писателката. „Ти си умен човек. Как може да не знаеш разликата между пол и полова идентичност?“, пита той и добавя, че е изключително разочарован от мнението ѝ. Актрисата Пати Харисън пък отиде още по-далеч и сподели, че мнението на Роулинг показва и нейната незаинтересуваност относно чернокожото население. 

Организацията „GLAAD“, която защитава правата на ЛГБТ общността също публикува становище в Туитър и насърчи последователите си да дарят средства към различни организации, които подкрепят както транссексуалните хора, така и афроамериканците. „През 2020 година няма извинение за нападки, отправени към транссексуалните“, добавят от организацията. 

Това не е първият път, в който Роулинг попада под вълна от критики в социалните мрежи. Само преди година тя се изказа в подкрепа на Мая Форстър, която е уволнена от работата си, защото твърди, че мъжете никога няма да бъдат жени. „Обличайте се както си искате, наричайте се както намерите за добре, спете с когото си искате и живейте живота си в мир и спокойствие. Но да уволните жена, която се е осмелила да изрази мнение за половата идентичност? Това не го разбирам“, написа авторката.

Според различни организации, защитаващи правата на ЛГБТ общността, писателката лъже, че приема хората с различна сексуална ориентация. Те добавят, че Роулинг признава за жени само тези, които „биологически са се родили като такива“. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари