IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо принцеса Юджийн не стана херцогиня след сватбата?

22 юни 2020 08 30

Има ли нещо изненадващо в липсата на титла?

Снимка: Istock

Повечето британски принцове получават титла след брака. Уилям стана херцог на Кеймбридж, а Хари – херцог на Съсекс. В същото време може да звучи изненадващо, но принцеса Юджийн няма късмета на братовчедите си.

Най-малката дъщеря на принц Андрю и херцогинята на Йорк се омъжи за Джак Бруксбанк на 12 октомври 2018 г. Церемонията се проведе няколко месеца след тази на Меган и Хари в параклиса „Свети Георги“ в Уиндзор.

Бъдещите съпрузи се срещнаха по време на ски ваканция и имаха дълга връзка, преди да се обвържат заедно.

Кралицата заяви, че е много щастлива за внучката си и пожелава всичко най-добро с избраника ѝ. Но феновете на кралската фамилия останаха озадачени, че принцесата не получи титла.

В Обединеното кралство все още има разлика между мъжете и жените по въпроса за статута и титлата се предоставя само на синовете или внуците на управляващия монарх.

Въпреки това, дори в кралското семейство, не всички принцове получават херцогски титли.

Принц Чарлз стана херцог на Корнуол на 4-годишна възраст, когато майка му се възкачи на престола, принц Андрю стана херцог на Йорк след сватбата си със Сара Фъргюсън, но по-малкият им брат, принц Едуард, се задоволи с титлата граф на Уесекс. Въпреки това е вероятно той да наследи титлата на баща си, принц Филип, и да стане херцог на Единбург.

Но в случая с Юджийн традицията не ѝ оставя перспектива – като дъщеря на херцога на Йорк, тя трудно може да претендира за титлата херцогиня. Интересното е, че в същото време британските закони позволяват на една жена да стане херцогиня без аристократичен произход, ако се омъжи за принц – като в случая със Сара Фъргюсън.

Кралските експерти всъщност отдавна определят при кого ще премине титлата на херцог на Йорк след смъртта на настоящия си собственик Андрю. И това изобщо не са дъщерите му Беатрис и Юджийн. Вероятно следващият херцог на Йорк ще бъде синът на принц Уилям – Луи, тъй като тази титла традиционно се носи от втория син на суверена.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари